Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους δήμους Μαλεβιζίου και Μινώα Πεδιάδας επιδιώκει να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να δώσει ορατότητα στο μεγάλο έργο της παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και να μη χαθούν τα 200 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που παραμένουν ένα από τα μεγάλα αγκάθια του έργου.

Την «ειδική» αποστολή της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους δημάρχους των δύο περιοχών που επιμένουν σε αλλαγή χάραξης του ΒΟΑΚ και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει πάρει νέα αναβολή για τον προσεχή Οκτώβριο και το διάστημα αυτό η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να το εκμεταλλευτεί για να σφραγίσει το δικαστικό μέτωπο που θα έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες το έργο. Το δήλωσε με απόλυτη σαφήνεια τις προηγούμενες μέρες ο κ. Ταχιάος λέγοντας ότι «τώρα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να προχωρήσουμε στις συμφωνίες που πρέπει με τους δήμους του νησιού με στόχο να έχουμε τελειώσει τουλάχιστον με τις παρακάμψεις πόλεων μέσα στο καλοκαίρι του 2026».

Την κατεύθυνση του επείγοντος για το έργο μαρτυρά και η απόφαση του υπουργείου που πέρασε με πρόσφατη τροπολογία να αποδεσμεύσει το εμπόδιο της υπογραφής της σύμβασης από την προϋπόθεση του νόμου να έχουν συντελεστεί απαλλοτριώσεις σε ποσοστό 50%.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε από την Κρήτη ότι όλη η προσπάθεια είναι να μη φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί αν πάει, θα ακυρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το χρονοδιάγραμμα του έργου. «Πιστεύω ότι ούτε οι δήμαρχοι το θέλουν αλλά ούτε κι εμείς να σέρνεται η υπόθεση στο χρόνο. Πρέπει το έργο να προχωρήσει πολύ γρήγορα και να εγκατασταθούν εργοτάξια».

Σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο η μεγάλη παραχώρηση με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε στην συνέχεια να πάει για κύρωση στην βουλή.
Ο δρόμος όμως για την κατασκευή του έργου παραμένει μακρύς λόγω των δυσκολιών και της πολυπλοκότητας του έργου αλλά και των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

«Μασάζ»

Το «μασάζ» στους δημάρχους Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα και Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό (ο δήμος Μηνώα Πεδιάδας και αντίστοιχα Μαλεβιζίου ανήκουν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου) συνεχίζεται με στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος στην χάραξη του οδικού άξονα Κρήτης.
Ο δήμος Ηρακλείου ζητά την τροποποίηση του σχεδιασμού του ΒΟΑΚ στο ύψος της πόλης και έχει καταθέσει στο ΣτΕ και πρόσθετους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται σε όλα τα κυκλοφοριακά και τεχνικά ζητήματα, τα οποία παρουσιάζονται μέσω τεχνικής έκθεσης η οποία έχει ήδη υποβληθεί με σχετικά υπομνήματα στον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα απαιτεί διασφαλίσεις (που φαίνεται να έχει λάβει) για την μη καταβολή διοδίων για τις αστικές μετακινήσεις.

Τα τεχνικά θέματα που έχει θέσει οι δήμος συνδέονται με τον επανασχεδιασμό και την κατασκευή κόμβων σε σχέση με τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου με την πόλη αλλά και με τον επανασχεδιασμό των κάτω διαβάσεων, που σήμερα κρίνονται από ελλιπείς έως επικίνδυνες καθώς επίσης και την κατασκευή πλήρους παράπλευρου οδικού δικτύου.

Από την πλευρά του ο δήμος Μαλεβιζίου, ζητά την κατασκευή στεγάστρων (υποδομών γεφύρωσης) που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ του βόρειου και νότιου τμήματος της πόλης του Γαζίου. Ζητά επίσης αναβάθμιση του κόμβου ΠΑΓΝΗ ώστε να εξυπηρετεί όλες τις δυνατές κυκλοφοριακές κινήσεις και διατήρηση και αναβάθμιση του ημικόμβου της Αχλάδας, που θεωρείται κρίσιμος για την τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μποκέας με τον υφυπουργό επιβεβαίωσε ότι ο δήμος έχει καταθέσει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις προτάσεις που αφορούν στην αποσυμφόρηση των περιοχών που θίγονται από την προτεινόμενη χάραξη. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κατάληξη σε μια λύση που θα είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση του δήμου Μαλεβιζίου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει όπως είπε περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων και σε συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο. «Το ζητούμενο για μας δεν είναι η δικαστική διαμάχη ούτε η καθυστέρηση του έργου αλλά η προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών της περιοχής».

Το Καστέλι

Εκτός από τον ΒΟΑΚ και τα εγκατεστημένα εργοτάξια του τμημάτων Χερσόνησος-Νεάπολη και Νεάπολη Άγιος Νικόλαος που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ αλλά και ως δημόσιο έργο και εκτελούνται κανονικά, ο κ. Ταχιάος επισκέφτηκε και το άλλο μεγάλο έργο της Κρήτης που είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Για το έργο που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ με παραχωρησιούχο εταιρεία το σχήμα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR», ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει πετύχει σημαντική πρόοδο αλλά ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί από εκείνον που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Παρουσία του εκτελεστικού μέλους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τεχνικού εγκεφάλου της εταιρείας Μιχάλη Γουρζή, ο Ταχιάος προετοίμασε τους Κρητικούς για καθυστερήσεις λέγοντας «ότι τα αεροδρόμια δεν είναι έργα που παραδίδονται στην ώρα τους».

Πάντως για τον κατασκευαστή του έργου τα νέα είναι καλά αφού στην συνολική σύμβαση παραχώρησης θα προστεθεί και νέο κατασκευαστικό αντικείμενο. Πρόκειται για την κατασκευή μιας μεγάλης σήραγγας μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, η οποία θα διευκολύνει τις μετακινήσεις από τον ΒΟΑΚ στο νέο αεροδρόμιο.

Το νέο έργο αποτελεί ένα τεράστιο τούνελ, το μεγαλύτερο που θα γίνει στην Κρήτη, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις σήραγγες του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Το κόστος του έργου για το οποίο αναζητείται η χρηματοδότηση υπολογίζεται να φτάσει τα 133 εκατομμύρια.

Από την Κρήτη πάντως ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες και σε πρόσθετα έργα που έχουν κριθεί αναγκαία. Σε αυτά εντάσσονται τα αντιπλημμυρικά κόστους 60,1 εκατομμυρίων αλλά και μία νέα σήραγγα που θα συνδέει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο στον Πετριανό Λάκκο συνολικού κόστους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: