Η Ρωσία θα μπορούσε να τροποποιήσει το στρατιωτικό της δόγμα, εισάγοντας την πιθανότητα «προληπτικού πλήγματος» για τον αφοπλισμό του εχθρού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, μιλώντας από το Μπισκέκ, αναφορικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Μερικές ημέρες μετά την προειδοποίηση ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία δε θα χτυπήσει πρώτη, ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει το δόγμα της Ουάσινγκτον περί «προληπτικού πλήγματος».

«Κατ’ αρχάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εκείνες που ανέπτυξαν το δόγμα περί προληπτικού πλήγματος», ισχυρίσθηκε, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Κιργιστάν. Η Μόσχα θα έπρεπε, ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει τις «ιδέες που ανέπτυξαν οι Αμερικανοί, για τη “θωράκιση” της ασφάλειάς τους», συμπλήρωσε, προτού συμπληρώσει ότι «απλώς, το σκεφτόμαστε».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι πύραυλοι «Κρουζ» και τα υπερηχητικά συστήματα της Ρωσίας είναι «πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά» από τα αντίστοιχα των Ηνωμένων Πολιτειών. Την 7η Δεκεμβρίου, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «σε καμία περίπτωση» δε θα χρησιμοποιούσε πρώτη, πυρηνικά όπλα. «Κάθε αναφορά σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα, έστω και αόριστη, είναι απολύτως ανεύθυνη», σχολίασε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το φάσμα ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου επέστρεψε στο προσκήνιο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, καταδεικνύοντας τη διάβρωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια, η οποία χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο έχουν «εγείρει» φόβους ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στο πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Διαβάστε ακόμη: