Σήμερα (18/01), ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αναπόφευκτη». «Η επικράτηση είναι βέβαιη, δεν έχω αμφιβολία για αυτό», τόνισε ενώπιον εργατών κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εργοστάσιο όπλων στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία, «είναι η ενότητα του ρωσικού λαού, το θάρρος και ο ηρωισμός των στρατιωτών μας· και προφανώς, η δουλειά του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα μας», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

Αλεκσάνταρ Βούτσιτς προς Ρωσία: «Σταματήστε τις προσπάθειες» στρατολόγησης Σέρβων στην Ουκρανία

Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτών της χώρας, σε συγκρούσεις στο εξωτερικό. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες να στρατολογήσει Σέρβους με σκοπό να πολεμήσουν με την παραστρατιωτική της οργάνωση, Wagner, στην Ουκρανία», ανέφερε χθες (17/01) ο Πρόεδρος της ΣερβίαςΑλεκσάνταρ Βούτσιτς, επικρίνοντας ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσίευση διαφημίσεων στη σερβική γλώσσα, στις οποίες η οργάνωση καλεί εθελοντές να ενταχθούν στις τάξεις της.

«Γιατί εσείς από τη Wagner καλείτε οιονδήποτε από τη Σερβία, όταν γνωρίζετε ότι είναι ενάντια στους κανονισμούς μας;», αναρωτήθηκε προχθές (16/01) σε έντονο ύφος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Happy TV του Βελιγραδίου.

Σέρβοι εθελοντές μετείχαν στις μάχες στο πλευρό των φιλορωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το 2014 και το 2015. Κανένας δε γνωρίζει ακριβείς αριθμούς, αλλά δεκάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή για να πολεμήσουν στην Ουκρανία από το 2014, σύμφωνα με παρατηρητές. Η σερβική νομοθεσία απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτών της χώρας σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και κάποιοι, έχουν καταδικασθεί επειδή μετέβησαν στα πεδία των μαχών.

Ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς διέψευσε ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η Wagner –της οποίας ηγείται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν– έχει παρουσία στη Σερβία, όπου φιλοκρεμλινικές και υπερεθνικιστικές οργανώσεις έχουν υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: