Το βιομεθάνιο είναι ο νέος τομέας ΑΠΕ που θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Ήδη, το νομοσχέδιο με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη βιομεθανίου δίνει σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ.

Σε αυτό υπάρχει η πρόβλεψη για επενδυτική ενίσχυση μέσω του REpowerEU.

Το ΥΠΕΝ στις διαπραγματεύσεις του με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα περιληφθούν στο ευρωπαϊκό σχήμα REpowerEU, έχει προνοήσει για την αποθεματοποίηση ενός μέρους των κεφαλαίων που θα διατεθούν, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ 10 χρόνια) με την λογική των CfDs. Υπό εξέταση, από πλευράς Υπουργείου, είναι αν θα χρειαστεί και επενδυτική ενίσχυση για τα έργα αυτά.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για μια σειρά ζητήματα που ήδη θίγονται ως εκκρεμότητες στη συνοπτική πρόταση του ΕΣΕΚ που παρουσίασε το ΥΠΕΝ το περασμένο καλοκαίρι.

Συνοπτικά οι πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι:

  • Σύστημα πιστοποίησης της πρώτης ύλης
  • Γίνεται επιλέξιμη επένδυση η μετατροπή των μονάδων βιοαερίου για την παραγωγή βιομεθανίου
  • Επιλέξιμη επίσης επένδυση θα αποτελεί η παραγωγή βιομεθανίου για έκχυση στα δίκτυα διανομής ή μεταφοράς φυσικού αερίου και για εφαρμογές off-grid.
  • Η επιλογή των μονάδων για ενίσχυση θα προκύπτει με ανταγωνιστική διαδικασία με κριτήριο να υπάρξει μια ελαχιστοποίηση στην επιβάρυνση του Δημοσίου.

Εννοείται πως θα υπάρξει συνεργασία με την ΡΑΕ και τους αρμόδιους Διαχειριστές προκειμένου να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές του βιομεθανίου.

Bιομεθάνιο: Επενδύσεις άνω των 50 εκατ. περιμένουν τον Σκρέκα και τον ΔΕΣΦΑ

Στα 18 δις οι επενδύσεις για βιοαέριο στην ΕΕ

Στα 18 δισ. θα φθάσουν οι επενδύσεις σε βιοαέριο και βιομεθάνιο στην ΕΕ μέχρι το 2030 από τα οποία τα 150 εκατ. ευρώ είναι το «μερίδιο» της Ελλάδας

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα του βιομεθανίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνει το πρώτο «outlook» επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Βιοαερίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αντιστοίχιση πολιτικών, σταθερό θεσμικό πλαίσιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα ώστε να διασφαλίζονται τα απαιτούμενα επίπεδα επενδύσεων με βάση και τους ευρωπαϊκούς στόχους που θέτει η στρατηγική του REpowerEU.

Τα νούμερα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, προέρχονται από τους επενδυτές και από εταιρείες ανάπτυξης έργων που μετέχουν στην Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν, αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για επενδύσεις στην παραγωγή βιομεθανίου. Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν, το ευρωπαϊκό σχέδιο REPowerEU έθεσε στόχο για 35 bcm σε παραγωγή βιώσιμου βιομεθανίου μέχρι το 2030.

Οι επενδύσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος υπολογίζονται σε 83 δισεκατομμύρια, αναλόγως το μέγεθος και την τοποθεσία των μονάδων που κατασκευάζονται ή επεκτείνονται και τον τύπο της πρώτης ύλης που θα αξιοποιηθεί.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, ότι 4.1 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται να επενδυθούν το διάστημα μέχρι το 2025, ενώ επιπλέον 12.4 δις ευρώ επενδύσεις θα ακολουθήσουν το διάστημα 2026-2030. Ακόμη υπό μελέτη και προσδιορισμό είναι το χρονοδιάγραμμα για επιπλέον 1 δις ευρώ επενδύσεις.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει 3.5 bcm βιομεθανίου.

Ως προς την γεωγραφική κατανομή των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, Γαλλία και Ιταλία συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών με 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ και 1.1 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

Ακολουθούν η Ολλανδία (951 εκατ. ευρώ), η Ισπανία (948 εκατ. ευρώ), η Γερμανία (658 εκατ. ευρώ), η Σουηδία (635 εκατ. ευρώ) και η Πολωνία (429 εκατ. ευρώ), ενώ παρακάτω βρίσκεται η Ελλάδα με 150 εκατ. ευρώ σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο κλάδο του βιοαερίου και βιομεθανίου.

Επιπλέον 5.5 δισεκατομμύρια έχουν δεσμευτεί να επενδυθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός των συγκεκριμένων επενδύσεων παραμένει ανοικτός.

Τέλος, επιπλέον 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ σχεδιάζεται να επενδυθούν εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας.

Ειδική αναφορά γίνεται στα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση των ανωτέρω επενδύσεων και τα οποία εκτιμώνται περί της συνολικής αξίας των 7.9 δις ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για οφέλη που ακουμπούν τόσο στο σύστημα όσο και σε ολόκληρο το εύρος της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, θετικός αντίκτυπος θα υπάρχει σε θέματα όπως: ενεργειακή ασφάλεια, βιωσιμότητα του εδάφους, μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, προμήθεια βιογενούς CO2, βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων, δημιουργία θέσεων εργασίας, αντικατάσταση των συνθετικών λιπασμάτων, βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου και επέκταση της αγροοικολογίας.

Σε μια συνολικότερη εκτίμηση, τα κοινωνικά οφέλη από την παραγωγή βιοαερίου και βιομεθανίου για τα επόμενα 7 χρόνια φτάνουν σε συνδυασμένη αξία έως και τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η βιομάζα, το βιομεθάνιο και οι υποδομές των φορέων που δεν υπάρχουν

Η εισήγηση της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε ημερίδα για το βιοαέριο, το σχετικό σχέδιο νόμου είναι πλήρως ολοκληρωμένο και έτοιμο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει αρχικά μια πρώτη «κλειστού» τύπου δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγούς βιομεθανίου, τις εταιρείες προμήθειας, τους διαχειριστές φυσικού αερίου και άλλους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται άμεσα του ζητήματος, ώστε να υπάρξουν ορισμένα πρώτα σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου και ενδεχόμενα να γίνουν ορισμένες πρώτες διορθώσεις.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια κανονική διαδικασία διαβούλευσης με προοπτική να ολοκληρωθεί στο επιθυμητό σενάριο ως τα τέλη του έτους ώστε να προχωρήσει το στάδιο της νομοθέτησης στις αρχές του νέου έτους.

Η πρόθεση του ΥΠΕΝ όπως σημείωσε η Υφυπουργός είναι το τελικό κείμενο να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο, έχοντας λάβει υπόψη του παρατηρήσεις της αγοράς, γεγονός που εξυπηρετείται με το μοντέλο της «διπλής» διαβούλευσης, κατ’ αναλογία με την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επιπρόσθετα, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα κατάλληλο σχήμα στήριξης της παραγωγής, πράγμα που θα γίνει με την μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης σε έργα παραγωγής βιομεθανίου και υδρογόνου.

Μεθάνιο και μείωση των ρύπων

Το μεθάνιο προκαλεί το 30% της παγκόσμιας αύξησης θερμοκρασίας.

Γεωργία και χωματερές εκλύουν το 60%, η ενέργεια το 40%.

Οι 340 εκατ. τόνοι που εκλύονται ετησίως μπορούν να μειωθούν σε 140.

Για μηδενισμό εκπομπών έως το 2050, πρέπει μέχρι το 2030 οι εκπομπές από την ενέργεια να μειωθούν κατά 75%, που ισοδυναμεί με μείωση 15% των συνολικών εκπομπών του τομέα ενέργειας.

Το συνολικό κόστος για μείωση των διαρροών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας φτάνει στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Majors) είναι οι περισσότερο έτοιμες για επιτάχυνση της μείωσης.

Αν και το κόστος της μείωσης εκτιμάται στα 77 δισεκατομμύρια δολάρια, 45 δισ. μπορούν να είναι τα έσοδα από την πώληση του μεθανίου που θα συλλεχθεί.

Διαβάστε ακόμη: