Στέλεχος του ταμείου πλούτουτης Νορβηγίας υποστηρίζει πως η στρατηγική ενεργειακής μετάβασης των μεγαλύτερων πετρελαϊκών αποτυγχάνει, αφού οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.
«Η βιομηχανία των Big Oil δεν κάνει αρκετά για να μειώσει τις εκπομπές αερίων της», ανέφερε η Καρίν Σμιθ Ιχενάτσο της Norges Bank Investment Management, προσθέτοντας πως «προς το παρόν, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να υπάρξει μείωση των εκπομπών».
Όλα αυτά τη στιγμή που ορισμένες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε πρότζεκτ υδρογονανθράκων, ενώ το Brent πλησιάζει τα $100/βαρέλι.
Παράλληλα, τα στελέχη των εταιρειών αυτών καταφέρθηκαν ενάντια της πρόσφατης προειδοποίησης του ΙΕΑ πως ο κλάδος πρέπει να σταματήσει την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου. Σύμφωνα με τους ίδιους, τέτοιες δηλώσεις «πολιτικοποιούν» το θέμα της κλιματικής κρίσης.
Για όσους επενδυτές προσπαθούν να συμβαδίσουν με το πρόγραμμα της Συμφωνίας του Παρισιού, οι εξελίξεις αυτές αποτελούν το ακριβώς αντίθετο του θεμιτού.
«Το όλο ενεργειακό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά, με τις εταιρείες να λαμβάνουν περαιτέρω βήματα για τη μείωση της εξάρτησής τους από τους υδρογονάνθρακες και την αύξηση χρήσης των ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες δεν έχουν τον αναγκαίο ρυθμό μετάβασης για την επίτευξη του net zero μέχρι το 2050», τόνισε η Σμιθ Ιχενάτσο.
Μέρος των «προυχόντων» της Wall Street, παράλληλα, ανανεώνουν τη δέσμευσή τους προς τις πετρελαϊκές. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο CEO της Goldman Sachs Group Inc., Ντέιβιντ Σόλομον, μιλώντας στο American Energy Security Summit πριν από λίγες ημέρες, τόνισε πως «οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας είναι κρίσιμες για την παγκόσμια οικονομία και για την Goldman Sachs. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Σύμφωνα με την Σμιθ Ιχενάτσο, όμως, οι μεγαλύτερες επενδυτικές είναι αυτές οι οποίες θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες όχι μόνο υδρογονανθράκων αλλά και αυτές των χημικών, των μεταλλευμάτων, των κατασκευών και των μεταφορών και να εξασφαλίσουν την ενεργειακή μετάβασή τους.
Η ίδια υπογράμμισε πως μόλις το 23% των εταιρειών στις οποίες επενδύει το νορβηγικό ταμείου πλούτου των $1,4 τρισ. έχουν αξιόπιστους στόχους net zero. Το fund κατείχε περίπου το 1% των Exxon Mobil και Chevron Corp και το 3% των Shell και BP, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του Bloomberg.
Οι BP και Shell είναι δύο από τις εταιρείες οι οποίες έχουν «εκτεταμένο πλάνο επίτευξης net zero και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις τους», όπως ανέφερε η Σμιθ Ιχενάτσο, υπογραμμίζοντας πως η αποεπένδυση δεν αποτελεί λύση, αλλά καλύτερη στρατηγική αποτελεί η άσκηση πίεσης εκ των έσω.
Η ίδια υποστήριξε πως το ταμείο συναντάται συχνά με τις εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του και έχουν τους μεγαλύτερους ρύπους, περίπου 220 τον αριθμό. «Πίεση από τους επενδυτές και τους καταναλωτές και νομικές διαδικασίες έχουν μεν ορισμένο βαθμό επιτυχίας, αλλά η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να λυθεί από τις εταιρείες και μόνο».
Το κρατικό ταμείο πλούτου πρόσφατα δημοσίευσε οδηγό 18 σελίδων βάσει του οποίου προτείνει τρόπους διαχείρισης της μετάβασης στις εταιρείες στις οποίες επενδύει. Οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά τις εκπομπές αερίων τους, ενώ θα πρέπει να επιτύχουν τους στόχους τους μέχρι το 2050 ή νωρίτερα και να παρουσιάσουν τρόπο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.