Το Βέλγιο άρχισε έρευνα γύρω από τη δραστηριότητα ενός ρωσικού «κατασκοπευτικού πλοίου» που εντοπίσθηκε τον Νοέμβριο σε ζώνες όπου βρίσκονται αιολικά πάρκα, υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου και καλώδια τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τον Υπουργό Βόρειας Θάλασσας, Βίνσεντ Φαν Κουίκενμπορν.

«Δε γνωρίζουμε τα ακριβή κίνητρα του ρωσικού σκάφους, όμως, δεν είμαστε αφελείς. Κυρίως εάν κινείται ύποπτα κοντά στα αιολικά πάρκα μας, στους αγωγούς αερίου και τα υποθαλάσσια καλώδια και σε άλλες κρίσιμες υποδομές», ανέφερε στην ανακοίνωση. «Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια» αυτών των υποδομών, διαβεβαίωσε, ενώ, εκτίμησε ότι «το πέρασμα του πλοίου εντάσσεται αναμφίβολα στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία».

«Δεδομένης της ύποπτης στάσης του πλοίου, το οποίο έπλεε χωρίς AIS (Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης), το υποχρεωτικό σύστημα ασφαλείας που επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση της ταυτότητας των πλοίων», οι αρχές εκκίνησαν έρευνα για την υπόθεση, προσέθεσε ο κ. Υπουργός.

Το ίδιο πλοίο εντοπίσθηκε και στην Ολλανδία

Ρωσικό πλοίο επιχείρησε να χαρτογραφήσει ολλανδικά αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, σε μία προσπάθεια να «διαταράξει» την ενεργειακή υποδομή της Ολλανδίας, ανέφερε ο επικεφαλής της ολλανδικής στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (MIVD)Γιάν Σβίλενς. Το πλοίο εισήλθε σε ολλανδικά χωρικά ύδατα «τους τελευταίους μήνες» προτού εντοπισθεί και «συνοδευθεί από την ολλανδική ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό», ενημέρωσε.

«Αυτό που είδαμε τους τελευταίους μήνες, είναι Ρώσοι παράγοντες να προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο που είναι οργανωμένος ο ενεργειακός εφοδιασμός της Βόρειας Θάλασσας, με την πρόθεση να τον “διαταράξουν”. Η προσπάθεια απέτυχε», προσέθεσε ο επικεφαλής της MIVD.

Η Ρωσία αποτελεί «μακροπρόθεσμη απειλή»

Το περιστατικό δεν έχει σχέση με την απέλαση Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του εμπορικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας στο Άμστερνταμ που ανακοίνωσε στις 18/02 η Ολλανδία, τόνισαν οι Γιάν Σβίλενς και Έρικ Άκερμπουμ, ο οποίος είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (AIVD).

«Όποια και αν είναι η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία πιθανότατα θα παραμείνει απειλή για την Ολλανδία, μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε έκθεση των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα.

«Η Ολλανδία πρέπει να συνυπολογίσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες αυτού πιθανότατα θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η έκβαση αυτού του πολέμου θα καθορίσει τη μελλοντική μας ασφάλεια και ευημερία. Αν η Δύση δε διατηρήσει την ενότητα εναντίον της Ρωσίας, η Μόσχα πιθανότατα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα αποδίδει», κατέληξε ο κ. Σβίλενς.

Διαβάστε ακόμη: