Πρωταρχικός στόχος του Βασίλη Ψάλτη CEO της Alpha Bank είναι να διανείμει το 20% των κερδών του 2023 στους μετόχους της τράπεζας , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο ίδιος κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Η διοίκηση της Alpha Bank εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι ο στόχος της πιστωτικής επέκτασης θα επιτευχθεί στο σύνολο του έτους, παρά την κάμψη του πρώτου τριμήνου –κατά 400 εκατ. ευρώ-, λόγω των αποπληρωμών επιχειρηματικών δανείων.

Ο κ. Βασίλης Ψάλτης ανέφερε πως στις 7 Ιουνίου στο Investors Day θα παρουσιαστεί στους επενδυτές το μέλλον της τράπεζας, με την αναθεώρηση των στόχων για την τριετία 2023-2025.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Στην Alpha Bank είμαστε υπερήφανοι για τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει και πιστεύουμε ακράδαντα ότι, σε αυτό το περιβάλλον, βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους μας. Οι ισχυρές μας επιδόσεις και η επίτευξη όλων των μεγάλων στόχων που θέσαμε, μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση εν όψει της Investor Day του Ιουνίου, όπου θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για το μέλλον της τράπεζας».

Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 180 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ είναι δάνεια που είχαν μπει στα μορατόρια και δάνεια που ρυθμίστηκαν μέσω του εξωδικαστικού. Ο δείκτης ΜΕΑ (Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων) μειώθηκε στο 7,6%, ή 3 δις ευρώ, με το 81% να είναι καθυστερούμενα δάνεια ιδιωτών με εξασφαλίσεις.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αντίκτυπο στο εισόδημα των νοικοκυριών, ωστόσο η μείωση των δεικτών της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα προγράμματα στήριξης, όπως αυτά των τραπεζών, αλλά και της κυβέρνησης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, λειτουργούν υποστηρικτικά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο CFO της τράπεζας Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου.

Να σημειωθεί πως η τράπεζα έχει δρομολογήσει συνθετικές τιτλοποιήσεις για τον περιορισμό των καθυστερήσεων κατά 400 εκατ ευρώ, όπως είναι η τιτλοποίηση Sky που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σε ότι αφορά τώρα την πιστωτική επέκταση ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως θα επιτευχθεί ο στόχος στο σύνολο του έτους καθώς όπως είπε: «Οι πελάτες μας δεν έχουν «παγώσει» τα επενδυτικά τους σχέδια, ούτε έχουν φρενάρει τις επενδυτικές τους ιδέες», απλώς υπάρχει μία στασιμότητα λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα