Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές κάνουν τον απολογισμό μιας εβδομάδας αυξήσεων επιτοκίων κεντρικών τραπεζών και των τελευταίων ειδήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,8%, με σχεδόν όλους τους κλάδους να σημειώνουν πτώση.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7370.83 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,72%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται με βαριές απώλειες της τάξεως του 2,34%, στις 14854.14. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 2,23%, στις 6980.08. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 25816.59 μονάδες αρνητικός κατά 2,51%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 8770.1 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,23%.

Όπως και εχθές Πέμπτη, οι τράπεζες οδηγούν τις απώλειες. Ο κλάδος σημείωσε βουτιά 4,8% παρά τις διαβεβαιώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι το σύστημα είναι σταθερό μετά την πρόσφατη αστάθεια.

Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «neutral» από «overwight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

H γερμανική τράπεζα Deutsche Bank σημείωσε πτώση 13%, ενισχύοντας την πτώση κατά 3,2% της Πέμπτης μετά την άνοδο των CDSs της (ανταλλαγών πιστωτικής αθέτησης), μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων.

Οι UBS, Societe Generale, Barclays και BNP Paribas ήταν μεταξύ των τραπεζών που υποχώρησαν απότομα.

Οι μετοχές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 1,9%, οι μετοχές των ορυχείων μειώθηκαν κατά 2,3% και οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 4%.

Οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν τις συσταλτικές τους πολιτικές

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 βάση στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που αποτιμήθηκε από τις αγορές μετά την έκπληξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται υπό τη σκιά της αύξησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.

Ενώ οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν μια αμφιταλαντευόμενη συνεδρίαση υψηλότερα, αφού η Fed σήμανε ότι πρόκειται να ακολουθήσει μόλις ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας αύξησης φέτος, οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Διαβάστε περισσότερα