Πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% προς το μεσημέρι, περιορίζοντας ελαφρά τις απώλειες μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ευρέως αναμενόμενη άνοδο κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο δείκτης blue chip διαπραγματευόταν χαμηλότερα μέχρι το πρωί.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7519.77 μονάδες καταγράφοντας με πτώση 0,64%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται αμετάβλητος στις 15217.83. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται επίσης στη γραμμή μη μεταβολής και τις 7133.71. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26507.45 μονάδες οριακά αρνητικός, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 8994.6 μονάδες με οριακή πτώση 0,16%.

Ο τραπεζικός τομέας συνέχισε να ηγείται των απωλειών, με πτώση 1,7%. Οι τράπεζες ενισχύθηκαν την Τρίτη και σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης της Τετάρτης προτού κλείσουν 0,2% χαμηλότερα.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης υποχώρησαν 1%, αν και οι μετοχές τεχνολογίας επιβράδυναν την τάση καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 1,5%.

Οι αγορές είχαν πλήρως τιμολογηθεί για μια απόφαση της Τράπεζα της Αγγλίας, αφού ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη και εξέφρασε επιφυλακτικότητα για την πρόσφατη τραπεζική κρίση. Ανέφερε επίσης ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Εν τω μεταξύ η Ελβετική Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας το στο 1,5%.

Σημειώνεται ότι οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού έκλεισαν μεικτά την Πέμπτη μετά την αρνητική αντίδραση της Wall Street και την κίνηση της Fed.

Διαβάστε περισσότερα