«Ο εντυπωσιακός ρυθμός –ύψους 7.7%– με τον οποίο “έτρεξε” η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η αναθεώρηση του πρώτου τριμήνου στο 8%, επιβεβαιώνουν, στην πράξη, τη δέσμευση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων», επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

«Σε αυτές τις εξαιρετικές επιδόσεις –ποσοστό, σχεδόν διπλάσιο από το 4.1% του μέσου όρου της Ευρωζώνης– αντανακλάται η καθοριστική επίδραση και η προστιθέμενη αξία του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας και μάλιστα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και πληθωριστικών πιέσεων, διεθνώς.

Όπως καταδεικνύουν οι χθεσινές ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές υπηρεσιών –στις οποίες περιλαμβάνεται και το τουριστικό μας προϊόν– το β’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 7.2%.

Αυτές οι επιδόσεις προστίθενται στα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ενισχυμένες τουριστικές ροές –σε επίπεδα ρεκόρ– προς την πατρίδα μας, οι οποίες αντικατοπτρίζονται τόσο στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, που –μόνο τον Ιούνιο– καταγράφουν αύξηση κατά 2.3% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, όσο και τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία κινείται στο +15.9% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019.

Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, διαμορφώσαμε τις κατάλληλες στρατηγικές, επιμηκύναμε την τουριστική περίοδο, η οποία εφέτος άρχισε νωρίτερα από ποτέ –από τον Μάρτιο– και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς, “φωτίσαμε” νέους –ολοένα και περισσότερους– προορισμούς σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και διαμορφώσαμε το θεσμικό περιβάλλον που έκανε τη χώρα μας, “πόλο έλξης” των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων, με “αιχμή” τον κλάδο του τουρισμού», σημείωσε ο κ. Υπουργός και συμπλήρωσε:

«Οι επισκέπτες μας ξοδεύουν και μένουν, πλέον, περισσότερο στην Ελλάδα, γεγονός που μεταφράζεται σε φορολογικά έσοδα για την ελληνική οικονομία, αλλά και πολλαπλάσια έσοδα για τον εμπορικό κόσμο και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Όλα αυτά, έχοντας επιτύχει να αντισταθμίσουμε τις εφετινές απώλειες από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά λόγω του πολέμου, αλλά και με κλειστή –λόγω πανδημίας– τη μεγάλη αγορά της Κίνας, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυε σημαντικά τον τουρισμό μας.

Ήδη, τα πρώτα στοιχεία και για το γ’ τρίμηνο του έτους –στο οποίο, συμπεριλαμβάνεται η παραδοσιακά υψηλή τουριστική περίοδος για τη χώρα μας– είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε. Διότι, ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση. Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, στήριξη του τζίρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο, στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, νέες επενδύσεις, στήριξη του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Τέλος, είναι συνεπής δέσμευση της κυβέρνησής μας ότι κάθε ευρώ που προστίθεται στον προϋπολογισμό, θα επιστρέφει στο πορτοφόλι κάθε Ελληνίδας και Έλληνα», κατέληξε ο Βασίλης Κικίλιας.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο θα κοστίζει το νέο iPhone 14 στην Ελλάδα;

Χωρίς μάσκα ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία – Δείτε ολόκληρο το πρωτόκολλο και το ΦΕΚ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αρχές του 2023 η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Γιατί η πυραμίδα των fintech αρχίζει να… ξεφουσκώνει