Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια (άνω των 17 για την ακρίβεια) μια πανίσχυρη ευρωπαϊκή τράπεζα έρχεται να επενδύσει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στην Alpha Bank εν προκειμένω, αποκτώντας διά μέσω του ΤΧΣ το 9,5% των μετοχών της εμβληματικής τράπεζας που ίδρυσε ο αείμνηστος Γιάννης Κωστόπουλος και διαχειρίζεται με απίστευτη μαεστρία και μοναδική ικανότητα ο Βασίλης Ψάλτης, στον οποίο αδιαμφισβήτητα πιστώνεται μεγάλο μέρος της θετικής έκβασης με την UniCredit, με την οποία η συμφωνία στην Ρουμανία θεωρείται εξαιρετική και για τις δύο πλευρές, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία!

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο θεωρείται – και είναι- η πιο σημαντική συστημική τράπεζα της Ιταλίας και κατέχει την 34η θέση παγκοσμίως από πλευράς ενεργητικού.

Η μετοχική παρουσία της UniCredit στην Ελλάδα, αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, που οδήγησε την Ελλάδα σε υψηλά ποσοστά ρυθμών ανάπτυξης και στην περίφημη ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας που κατοχυρώνει και πάλι το αξιόχρεο της χώρας και προσελκύει σοβαρούς και σημαντικούς επενδυτές στο Χρηματιστήριο αλλά και το αμιγώς παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας!

Επιπροσθέτως η κίνηση των Ιταλών να μπουν στην Alpha, κάτι που δεν είναι τυχαίο όσον αφορά την συγκεκριμένη τράπεζα, καταδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και της UniCredit στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά την πλήρη και οριστική εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά την διεθνή κρίση, την εποχή των μνημονίων και την λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ!

Κοινώς, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, από την κατάρρευση της Lehman brothers το 2008 και το σωσίβιο Αλογοσκούφη των 28 δις. στις τράπεζες και αφού ζήσαμε μνημόνια, συγκυβερνήσεις, κλείσιμο των τραπεζών και capital controls επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μπορούμε να μιλάμε με αποδείξεις για μια άλλη μέρα στο τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές του.

Γεγονός που έρχεται η κίνηση της UniCredit να το αποδείξει!

Η μετοχική επενδυτική κίνηση από τους Ιταλούς στην Alpha, όπως τονίστηκε ανωτέρω, δεν ήταν τυχαία, αλλά προϊόν εξονυχιστικού ελέγχου και παρατήρησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ελληνικής τράπεζας, της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της και της προοπτικής ανάπτυξης της στην χώρα αλλά και διεθνώς!

Και αναμφίβολα, το υγιές και άριστο μάνατζμεντ της Alpha έπαιξε τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των πραγμάτων, σε συνδυασμό πάντα με την επεκτατική πολιτική της UniCredit στην Ρουμανία!

Υπό το πρίσμα αυτό, η Alpha μετά από μια μεθοδική περίοδο ανάπτυξης και εξυγίανσης, έχοντας τεχνοκρατικό και τραπεζικό μάνατζμεντ, κατάφερε να αποκτήσει έναν πανίσχυρο διεθνή τραπεζικό σύμμαχο, η παρουσία του οποίου δημιουργεί αναμφίβολα άλλα δεδομένα σε ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα!

Και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον, ότι η εξέλιξη αυτή θα συνδράμει αποφασιστικά στην θετική έκβαση όλου του πακέτου των αποκρατικοποιήσεων στις τράπεζες και εν προκειμένω σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς!

Καθώς η UniCredit με την κίνηση για την Alpha άνοιξε τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι, αντίστοιχης αξίας και μεγέθους, ξένοι επενδυτές, τραπεζικοί και μη!

Διαβάστε ακόμη: