«Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδράσεις από την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2023, ακολουθούμενη από παρόμοια αύξηση (1,5%) το 2024», προβλέπει πλέον η Unicredit Bank.
Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του RRF που έχουν απορροφηθεί μέχρι στιγμής (περίπου 11 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια) θα πρέπει να στηρίξει την αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας θα πρέπει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση από την επιβράδυνση του εισοδήματος από την εργασία και την εκκαθάριση των μη στοχευμένων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης, μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα, να ανακτήσει τη δημοτικότητά της, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης νέας αύξησης του κατώτατου μισθού (κατά περίπου 10%), δεν εμπόδισαν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να χάσει περαιτέρω έδαφος στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επερχόμενων γενικών εκλογών (που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου).
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τάση και ότι η διαφορά από το ριζοσπαστικό-αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μειωθεί στις 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα των των εκλογών αβέβαιο. Η επικείμενη πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού συστήματος, υπό το πρίσμα του ατυχήματος, είναι απίθανο να αποτελέσει τον καταλύτη (silverbullet) για να αναπροσανατολίσει το αφήγημα γύρω από την τραγωδία στα ζητήματα που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αν και φαίνεται ολοένα και πιο απίθανο ότι κάποιο κόμμα θα μπορούσε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση μετά τα πρόσφατα γεγονότα, καταλήγει η ιταλική τράπεζα.
Ύστερα από μια καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη το 4ο τρίμηνο του 22 (+1,4% τρίμηνο σε τρίμηνο), αναμένει μια μέτρια συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας ζήτησης, ιδίως των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ‘ζωηρές’ στο τέλος του περασμένου έτους.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν μικτά. Από τη μία πλευρά, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,3% μ.β. τον Ιανουάριο, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες έρευνες για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να δείχνουν άνοδο. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση έχει εξέλθει από την ύφεση στα μισά του τριμήνου, καθώς η επιστροφή στην αύξηση των νέων παραγγελιών και η βελτίωση της διαθεσιμότητας βασικών ενδιάμεσων εισροών ανέβασαν την παραγωγή, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε ανθεκτική στον απόηχο των σταθερών τουριστικών ροών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από 5,0% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 1,0% το 2022, υπερβαίνοντας τον κυβερνητικό στόχο του 1,6%. Αυτό είναι πιθανότατα αντανακλά μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων λόγω του σταθερότερου ονομαστικού ΑΕΠ ανάπτυξη (+14% σε ετήσια βάση) και χαμηλότερες από τις προϋπολογισθείσες δαπάνες για μέτρα στήριξης της ενέργειας χάρη στην επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας που καταγράφηκε από τα τέλη του περασμένου έτους.
Κατά συνέπεια, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25 μ.β. στο 170%. Συνολικά, το αποτέλεσμα αυτό προσφέρει στην κυβέρνηση μια ευνοϊκή αφετηρία για να φέρει τον πρωτογενή προϋπολογισμό σε πλεόνασμα, καθώς όπως έχει προγραμματιστεί για φέτος, αν και οι ούριος άνεμος από την ονομαστική ανάπτυξη θα είναι πολύ μικρότερος.