Υπό ευνοϊκή συγκυρία για τις εγχώριες εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο αλλά με πλήθος ερωτημάτων για τις συνθήκες στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία ο Δεκέμβριος ο οποίος εισέρχεται την προσεχή εβδομάδα, φαίνεται ότι θα είναι ένας σύνθετος ή και περίεργος μήνας, που θα κλείσει ένα αν μη τι άλλο δύσκολο 2023.

Η Fitch την προσεχή Παρασκευή πρόκειται να ανακοινώσει την κρίσιμη όπως αναγνωρίζεται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία.

Με αυτή θα κριθεί εάν η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες θα γίνει άμεσα, δηλαδή στις αρχές του 2024, ή θα μετατεθεί για αργότερα. Αυτό γιατί ενώ η χώρα έχει εξασφαλίσει επενδυτική βαθμίδα από τρεις αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης –S&P, DBRS και Scope Ratings–, μόνο η βαθμολογία που δίνει η S&P έχει ουσιαστικά σημασία για τις αγορές και τις εισροές των ελληνικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο της σύνταξης των τελευταίων λεπτομερειών της έκθεσης του διεθνούς οίκου, στελέχη της Fitch και ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ελλάδα, Φεντερίκο Μπαρίγκα, βρέθηκαν στην Αθήνα σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία, αφού τις μέρες αυτές ολοκληρώθηκαν η συμφωνία Alpha Bank – UniCredit και η διάθεση του 22% της Εθνικής από το ΤΧΣ.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό η περαιτέρω βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί έναν από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.

Μία άλλη ευνοϊκή συγκυρία ήταν τα νέα στοιχεία για την υπεραπόδοση προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και οι νέες πολύ θετικές προβλέψεις της Κομισιόν, με την Επιτροπή να «βλέπει» ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα (2,3% το 2024 από 2,4% φέτος και 2,2% το 2025), υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (1,1% του ΑΕΠ για φέτος, 2,5% το 2024 και 2,6% το 2025), και σημαντική μείωση του δείκτη χρέους από το 160,9% φέτος, στο 151,9% το 2024 και στο 147,9% το 2025 – δηλαδή μείωση 60 ποσοστιαίων μονάδων από την κορυφή του 2020 και το 207%.

Υπάρχει ακόμη ένα θετικό στοιχείο: Η πολύ θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να έχει κάνει βουτιά της τάξης του 18% από τις αρχές του έτους, καθώς η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,76% από 4,6% τον Ιανουάριο, ενώ το spread έχει καταγράψει μείωση 110 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται πλέον στις 123 μ.β.

Άνω κάτω η Ευρωζώνη

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρά το θετικό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο το ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζει αδύναμο να αξιοποιήσει περαιτέρω τη συγκυρία και να «ξεκολλήσει» εμφανώς από τα σημερινά επίπεδα, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει να διατηρεί την πολιτική κυριαρχία τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές.

Αυτό συμβαίνει γιατί το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, μοιάζει να κινείται μεταξύ καύσωνα και… παγετού. Δεν είναι μόνο οι ανοικτές πληγές του ουκρανικού και της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η οικονομία στην ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον σύνθετων προβλημάτων ενώ στις προβλέψεις για τις αγορές πρωταγωνιστούν έντονες αναταράξεις.

Τα νέα από την Γερμανία δεν είναι καλά. Η χώρα βασικός πυλώνας της οικονομίας της ευρωζώνης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και βυθίζεται σε δημοσιονομική κρίση και προφανές ερώτημα το εάν αυτό θα προκαλέσει και πολιτική κρίση.

Μετά την πρωτοφανή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε την περασμένη εβδομάδα ως παράνομη και καταχρηστική τη μεταφορά αναξιοποίητων κεφαλαίων από την εποχή της πανδημίας στο νέο ταμείο πράσινης μετάβασης, ο προϋπολογισμός της χώρας τινάχθηκε στον αέρα καταγράφοντας μια «τρύπα» 60 δισ. ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, θα προτείνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αναστολή των ορίων για νέο δανεισμό, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση της ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου.

Παράλληλα, στην ευρωζώνη ολοένα και πιο πιθανό φαίνεται το σενάριο της ύφεσης έπειτα και από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σήμα, άλλωστε, για την κατάσταση που διαμορφώνεται έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος κάνοντας λόγο χθες για «ευσεβείς πόθους» των αγορών αναφορικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Bloomberg: H EKT εξετάζει νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων

Σκαμπανεβάσματα και στις ΗΠΑ

Παρότι στην ευρωζώνη οι συνθήκες δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευνοϊκές, οι εκτιμήσεις για τις αγορές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σχετικά πιο αισιόδοξες αλλά και από εκεί δεν λείπουν οι αβεβαιότητες.

Η Société Générale ορίζει στόχο τις 4.750 μονάδες για τον S&P 500 κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, γεγονός που θα τον φέρει σε κοντινή απόσταση από το ιστορικό υψηλό των 4.796 που έφτασε τον Ιανουάριο του 2022.

Όμως στη συνέχεια ο δείκτης των τιμών των αμερικανικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα μειωθεί κατά 12% στις 4.200 στα μέσα του 2024, καθώς μια ήπια ύφεση θα πλήξει τις ΗΠΑ προτού ανέλθει και πάλι προς τις 4.750 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο καθώς η Federal Reserve αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια, προσθέτει η SocGen.

«Μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε να δούμε μειώσεις επιτοκίων από τη Fed κατά 150 μονάδες βάσης, μια κάμψη στην αύξηση του ΑΕΠ και σαφήνεια στον κύκλο των πολιτικών εκλογών», έγραψε ο επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ, Manish Kabra.

Ο αναλυτής της γαλλικής τράπεζας δεν είναι ο μόνος κορυφαίος στρατηγός της Wall Street που προέβλεψε ότι ο δείκτης θα μπορούσε να φλερτάρει με υψηλά ρεκόρ το επόμενο έτος.

Ο David Kostin της Goldman Sachs δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι αναμένει ο S&P 500 να διαπραγματεύεται στις 4.700 μονάδες μέχρι το τέλος του 2024.

Σημειώνεται ότι τόσο η Bank of America όσο και η RBC Capital Markets έχουν θέσει στόχους στο τέλος του έτους στα 5.000, που θα έβλεπαν τον δείκτη να ξεπερνά άνετα τα προηγούμενα υψηλά όλων των εποχών.

Wall Street: Θα δούμε year-end ράλι στις μετοχές;

Αμοιβάδες και πολιτική κυριαρχία

Αν σε κάτι διακρίνεται η πέραν του κέντρου παράταξη μετά τη μεταπολίτευση του 1974 στη χώρα, είναι οι συνεχείς διαφωνίες και διασπάσεις.

Μπορεί οι ρυθμοί από τη δεκαετία του 1970 να έχουν επιβραδυνθεί, όμως τίποτε άλλο δεν έχει αλλάξει.

Μόνο που η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς δεν προσομοιάζει με την αναπαραγωγή της αμοιβάδας.

Ποτέ ως σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η πολλαπλή διαίρεση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, αφού το ανθρώπινο είδος διαφέρει από τα πρωτόζωα.

Μια απλή αναδρομή στην πρόσφατη ελληνική πολιτική ιστορία αποδεικνύει ότι η πολυδιάσπαση των κομμάτων που καλύπτουν το ευρύ φάσμα της σημερινής αντιπολίτευσης ουδέν προσέφερε στις παρατάξεις της, αλλά αντιθέτως λειτούργησε ενισχυτικά για τις εκάστοτε κυβερνήσεις της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

Έτσι αναμένεται να συμβεί και τώρα. Όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας στην κυβέρνηση.

Αν αυτή μετουσιωθεί σε παραταξιακή ηγεμονία μένει να αποδειχθεί κατά τους επόμενους πολλούς μήνες.

Πρώτος σταθμός θα είναι οι εκλογές της 9ης Ιουνίου για την ευρωβουλή.

Μέχρι τότε υπάρχει άφθονος πολιτικός χρόνος κατά το οποίο το απρόβλεπτο πάντα θα καραδοκεί για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία κατά την πρώτη περίοδο της νέας θητείας της, φαίνεται να ταλαντεύεται μεταξύ των γενναίων μεταρρυθμίσεων και μιας τυπικής διαχειριστικής λειτουργίας που αποφεύγει τις ρήξεις και τις τομές, προς όφελος των δήθεν κοινωνικών ισορροπιών.

Αρνητικές ενδείξεις ήδη εμφανίστηκαν: Το περιβόητο φορολογικό νομοσχέδιο αντί να αποβλέπει στην ρήξη με την παραοικονομία που κατά την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 80 δισ. ευρώ ετησίως, επιχειρεί με οριζόντια μέτρα να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα της χώρας κατά 600 εκατ. ευρώ, για να καλύψει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Κάτι ακόμη, περισσότερο ανησυχητικό: Η συζήτηση για τα στελέχη που ακούγεται ότι θα προκριθούν για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. γίνεται με όρους αναγνωσιμότητας και όχι back round ή πολιτικής επάρκειας και επιστημονικής βαρύτητας.

Βγήκε «ξινό» το ταξίδι στο Λονδίνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου η «πόρτα» του Ρίσι Σούνακ για τα γλυπτά του Παρθενώνα - Ευθύνες στους Γεραπετρίτη, Χατζηβασιλείου, Πελώνη που δεν είδαν το αρνητικό κλίμα από την αρχή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού!

Διπλωματικό επεισόδιο Σούνακ – Μητσοτάκη: Ευθύνες στους Γεραπετρίτη, Χατζηβασιλείου και Πελώνη

To ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο έκλεισε με δραματικό τρόπο για την ελληνική αποστολή.

Ο Πρωθυπουργός ενώ στο επενδυτικό συνέδριο «έδωσε» ρέστα μπροστά σε επενδυτές και Έλληνες επιχειρηματίες που ήρθαν να επενδύσουν στη μήτρα του παγκόσμιου καπιταλισμού, στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα υπέστη μία διπλωματική ήττα.

Η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό ανάγεται μόνο ως διπλωματικό επεισόδιο καθώς στην ατζέντα δεν ήταν μόνο το θέμα των γλυπτών αλλά κυρίαρχα θέματα όπως η Ουκρανία, η Παλαιστίνη, η μεταναστευτική κρίση.

Kαι όμως η Downing Street αποφάσισε να μην κάνει τη συνάντηση και έτσι έκλεισε την πόρτα στον Έλληνα πρωθυπουργό, προσβάλλοντας και τον ίδιο αλλά και την Ελλάδα.

Το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.

Όμως η Ελλάδα ζητάει να υπάρξει αλλαγή του νόμου ώστε να μπορούν να επιστραφούν αρχαιότητες.

Και εδώ βλέπουμε το εξής απίστευτο. Ενώ το Βρετανικό Μουσείο και ο Όσμπορν συζητάει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών, η βρετανική κυβέρνηση αντιδράει πολύ χειρότερα. Αποφασίζει να μην συζητήσει καν το ζήτημα…

Τουλάχιστον ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών παρόλο που διαφωνούσε είχε δει τον Κ.Μητσοτάκη και τον είχε συναντήσει.

Η απρέπεια Σούνακ «μικραίνει» το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη, όμως, το επικοινωνιακό show που ήθελε να κάνει ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο για τα γλυπτά απέτυχε.

Και εδώ θα πρέπει να δούμε τις μεγάλες ευθύνες του διπλωματικού επιτελείου του Πρωθυπουργού που δεν τον ειδοποίησε εγκαίρως για τις διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ.

Διότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγγλικές εφημερίδες όπως π.χ ο Independent, με διαρροές είχαν εκφραστεί οι διαθέσεις του Ρίσι Σούνακ να μην συζητήσει καθόλου το θέμα των γλυπτών καθώς «θεωρούσε» ότι τα γλυπτά είναι καλύτερο να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Φαίνεται ότι οι «παρατρεχάμενοι» Μητσοτάκη, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τάσος Χατζηβασιλείου π.χ δεν διείδαν τις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού όπως διατυπώθηκαν από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Αλλά και στην Αριστοτελία Πελώνη που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, η οποία (υποτίθεται) είναι επιφορτισμένη με το διεθνή τύπο.

Πέρα από αυτό, όμως, έκαναν λάθος και όσοι κανόνισαν στον Πρωθυπουργό να δει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγό των Εργατικών Κρι Στάρμερ ο οποίος δεν έδειξε αρνητικός στο θέμα των γλυπτών αλλά μόνο με την μορφή δανεισμού.

Λένε ότι ίσως αυτό το ραντεβού αυτό να μην έπρεπε να γίνει ή τουλάχιστον να γίνει μετά τη συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ διότι τώρα δόθηκε το δικαίωμα στο Σούνακ να κερδίσει τις εντυπώσεις στο αγγλικό ακροατήριο απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο.

Ίσως γι’ αυτό, άλλωστε, εικάζεται ότι ανέβαλε και την συνάντηση, δηλαδή βάσει τακτικισμού.

Στο σύνολο, πάντως, το ταξίδι Μητσοτάκη όσον αφορά το σκέλος της οικονομίας είχε μεγάλη επιτυχία, υπήρξαν πολλές συναντήσεις και εμφανίσεις στα διεθνή τηλεοπτικά μέσα BBC, CNBC κ.α, όμως σε πολιτικό επίπεδο το Λονδίνο βγήκε ξινό για τον πρωθυπουργό.

Οι 3 «καλοί χριστιανοί» του εφοπλισμού, που αποκόμισαν τεράστιο πλουτισμό μεταφέροντας παράνομο ρωσικό πετρέλαιο - Οι περίφημοι Μαρτίνοι, το Άγιον Όρος και ο μετρ των offshore και του Nasdaq Γιώργος Οικονόμου!

Οι 3 «καλοί χριστιανοί» του εφοπλισμού, που αποκόμισαν τεράστιο πλουτισμό μεταφέροντας παράνομο ρωσικό πετρέλαιο – Οι περίφημοι Μαρτίνοι, το Άγιον Όρος και ο μετρ των offshore και του Nasdaq Γιώργος Οικονόμου!

Την ώρα που στην Ουκρανία μαίνεται ακόμη ο πόλεμος με τη Ρωσία και χιλιάδες αθώοι και γυναικόπαιδα έχασαν τη ζωή τους από τις ρωσικές βόμβες, κάποιοι, στην πατρίδα μας αλλά και αλλού, επωφελήθηκαν της συγκυρίας και αποκόμισαν έναν επί της ουσίας παράνομο και ανήθικο πλουτισμό, πάνω στα αίματα αθώων ψυχών!

Η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, που βαφτιζόταν άλλοτε τουρκικό και άλλοτε αλβανικό, μέσα από την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών επί της ουσίας χρηματοδοτούσε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας στις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας που έχουν ήδη καταδικασθεί από την διεθνή κοινή γνώμη.

Και επί της ουσίας οι παράνομοι μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου, πέραν του παράνομου πλουτισμού που αποκόμισαν, στην ουσία αποτελούν συνεργούς στα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που έχουν συντελεσθεί!

Στη χώρα μας, διάφοροι «καλοί χριστιανοί» εφοπλιστές, που αυτοαποκαλούνται εθνικοί ευεργέτες και η οικογένεια τους διοικεί (τρόπος του λέγειν) ακόμη και το Άγιον Όρος (που είχε μετατραπεί σε άντρο Ρώσων κατασκόπων), όπως οι Μαρτίνοι για παράδειγμα, πρωτοστάτησαν με τα πλοία τους στην μεταφορά ρωσικού πετρελαίου αλλά και άλλων προϊόντων εξυπηρετώντας τα σχέδια των Ρώσων αλλά και την τσέπη τους.

Και δεν ήταν οι μόνοι, αλλά και άλλοι πολλοί, όπως ο περίφημος εφοπλιστής Οικονόμου, γνωστός τοις πάσι για τις ναυτιλιακές εταιρίες του στον Nasdaq που πήγαν άπατες, τις ζημιές στο αμερικανικό επενδυτικό κοινό που επακολούθησαν, αλλά και τη συλλογή ακινήτων που διαθέτει, κατανεμημένα σε πλήθος offshore εταιριών προκειμένου να προστατευθούν από τους ελέγχους του ελληνικού δημοσίου και της εφορίας, που τον έχει κάνει φύλλο και φτερό, ωστόσο πάντα βρίσκεται μια διέξοδος μέσω των συστημάτων που τον προφυλάσσουν!

Προσφάτως, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, ο εφοπλιστής Οικονόμου, συμμετείχε κατά πληροφορίες με τον ποσόν των 200 εκατ. ευρώ και στην αγορά του περίφημου διυλιστηρίου της Lukoil στην Σικελία, όπου πρωταγωνίστησε ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ.

Και φημολογείται ότι ο Έλληνας εφοπλιστής διαθέτει option αγοράς όλου του διυλιστηρίου σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τον Στάινμετζ, για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και αποπλήρωσης του χρηματοδοτικού, ύψους 1 δις. ευρώ…

Ελληνική Ενωση Τραπεζών: Γιορτάζει τα 95 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της

Ένας είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τραπεζικό σύστημα, τον οποίο «πάει» πιο πολύ από όλους – Και ένας αυτός που ο πρωθυπουργός δεν θέλει να βλέπει, είναι πυρ και μανία! Σύμπτωση; Σχετίζονται με την ίδια τράπεζα!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω και που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ότι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένας στο τραπεζικό σύστημα, τον οποίο ο πρωθυπουργός εκτιμά και εμπιστεύεται για την ειλικρίνεια, τις ικανότητες και την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα του!

Και την άποψη του αυτή την εκφράζει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε επώνυμους συνομιλητές αλλά και στενούς συνεργάτες!

Σε αντίθεση με άλλον εμβληματικό τραπεζίτη, με τον οποίο για λόγους αγνώστους ο πρωθυπουργός είναι πυρ και μανία, μολονότι η αίσθηση της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ότι ο εν λόγω στηρίζεται απολύτως στην πράξη!

Σύμπτωση; Και ο εκλεκτός τραπεζίτης του πρωθυπουργού και εκείνος με τον οποίο είναι εξοργισμένος σχετίζονται με την ίδια συστημική τράπεζα!

Η εμβληματική Παραχώρηση του ΒΟΑΚ, το κατασκευαστικό αντικείμενο του 1,7 δις., το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και η αποτυχία της διαμεσολάβησης μεταξύ Μυτιληναίου - Περιστέρη!

Αποκάλυψη: «Πασαρέλα» στο Μαξίμου – Τα 5 ραντεβού με τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας – «Τα βρίσκει» με όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι ισορροπίες με τους μεγαλοσχήμονες και τους μεγιστάνες με φόντο μεγάλα έργα, προμήθειες του Δημοσίου και άλλα πολλά μείζονος σημασίας ζητήματα!

Αποκαλύψαμε προ ημερών ότι με αφορμή την εμβληματική παραχώρηση του ΒΟΑΚ ο διαγωνισμός για την ανάθεση της οποίας εκκρεμεί από τον Μάιο στο Υπ. Υποδομών όπου ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σταικούρας τρέμει την ώρα και τη στιγμή που θα χρειασθεί να ανοίξει τους φακέλους των οικονομικών προσφορών και θα απαιτηθεί οι υπηρεσίες να συγκρίνουν δύο νούμερα όλα κι όλα από κάθε κοινοπραξία, στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ευάγγελο Μυτιληναίο και Γιώργο Περιστέρη, ως ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου οι δύο επιχειρηματίες να τα βρουν μεταξύ τους και να μοιράσουν το έργο, προκειμένου ο ΒΟΑΚ να ολοκληρωθεί χωρίς ενστάσεις και χρονοτριβές και παράλληλα να μην στραφεί ο χαμένος εκ των δύο εναντίον της κυβέρνησης.

Με τους δύο εργολάβους αλλά και έναν τρίτο μεγαλοεπιχειρηματία, τον Αλέξανδρο Εξάρχου που επίσης διέβη τις πύλες του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός συζήτησε όλα τα ανοιχτά ζητήματα του χώρου των κατασκευών, της ενέργειας καθώς τις εξελίξεις στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Από τις συναντήσεις με τους 3 αποπνέει η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός «τα έχει βρει» σε όλα με τους ισχυρούς των μεγάλων έργων και της Ενέργειας – και όχι μόνο-!

Ωστόσο της συνάντησης με τους τρεις κορυφαίους επιχειρηματίες, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, φέρεται να προηγήθηκαν Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα άλλες 2 συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με 2 μεγιστάνες της εγχώριας πραγματικότητας, δύο από τους πιο ισχυρούς παίκτες της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής!

Οι δύο αυτές συναντήσεις του πρωθυπουργού κατά τις πληροφορίες «πήγαν καλά», καθώς συζητήθηκαν κρίσιμα και «ανοιχτά θέματα» που δημιουργούσαν πρόβλημα στις δύο πλευρές, μεταξύ μεγάλο επιχειρηματικών και Μαξίμου!

Και ασφαλείς κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αποκαταστάθηκε (επ’ αόριστον) η ισορροπία με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να αισθάνεται ότι αποκατέστησε κάποιες σχέσεις που αδίκως είχαν διαρραγεί!

Συμπερασματικά, όλη την προηγούμενη εβδομάδα και πριν αναχωρήσει για Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε 5 συναντήσεις με επιφανείς και κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας, οι δυο εκ των οποίων λόγω επιρροής και μεγέθους θεωρούνται μεγιστάνες για τα ελληνικά δεδομένα, σε μια προσπάθεια το Μαξίμου «να τα βρει» με όλους και να αποκαταστήσει την επιχειρηματική και πολιτικοοικονομική ισορροπία!

Το αποτέλεσμα εκ πρώτης κρίνεται θετικό. Αν και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν, ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο και ενίοτε αρκεί μια αφορμή και μόνο για να γίνουν ξανά όλα άνω κάτω!

Διαβάστε ακόμη: