Η αποπομπή από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη της διοικήτριας του νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» λόγω των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στο ιστορικό μαιευτήριο, φέρνει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα με προϊστορία από την πρώτη θητεία των κυβερνήσεων της ΝΔ .

Πρόκειται για την έβδομη απόλυση διοικητή νοσοκομείου που έχει διοριστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επί της προηγούμενης θητείας της. Τα πλείστα από τα πρόσωπα τα οποία είχαν τότε επιλεγεί κρίνονται ως ανεπαρκή, για το λόγο αυτό εξάλλου και εκτός των συγκεκριμένων απομακρύνσεων υπάρχουν και άλλες πολλές αντικαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει ευρεία δημοσιότητα.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών , που συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο σημεία.

Κατά πρώτον στην ελλιπή χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων και κατά δεύτερον στο γεγονός ότι οι επιλεγμένοι διοικητές στην πλειοψηφία τους δεν είχαν σχέση με την διοίκηση , αλλά είναι αποτυχημένοι πολιτευτές της ΝΔ ή στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε τα καθήκοντά του υπουργού Υγείας με την δέσμευση ότι θα τηρήσει άτεγκτη στάση απέναντι στην παρακμιακή κατάσταση πολλών νοσοκομείων.

Η εντολή του προς τις διοικήσεις από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Υγείας ήταν η διατήρηση των όρων υγιεινής και αξιοπρέπειας : «Να βλέπουν το κάθε κομμάτι του νοσοκομείου σαν να είναι το σπίτι τους».

Προφανώς τα «καρφιά» του υπουργού Υγείας είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες : Τους δύο προηγούμενους υπουργούς της πρώτης θητείας της ΝΔ και ιδιαίτερα αυτόν ο οποίος είχε υπογράψει τους διορισμούς των συγκεκριμένων στελεχών.

Και αυτός δεν είναι άλλος από τον σημερινό υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια επί θητείας του οποίου έχουν διοριστεί οι περισσότεροι διοικητές αφού ο Θανάσης Πλεύρης μόνο οριακές αλλαγές είχε κάνει.

Πολλά στελέχη της ΝΔ υποστήριξαν τότε ότι οι διορισμοί δεν έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά ούτε καν με κομματικά.

Έχοντας υψηλές βλέψεις – υπήρχε μια περίοδος που το επιτελείο του καλλιεργούσε την εντύπωση πως φιλοδοξούσε να διαδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη – ο κ. Κικίλιας επέλεξε για τις θέσεις των διοικητών πολιτικούς του φίλους που ήλπιζε ότι θα τον εξυπηρετούσαν στην πορεία του για διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ.

Φυσικά το σχέδιο αυτό που δεν «πατούσε» πουθενά δεν προχώρησε , εν μέσω πανδημίας ο κ. Κικίλιας αντικαταστάθηκε από τον κ. Πλεύρη και τα πουλέν του πρώην υπουργού Υγείας έμειναν «ξεκρέμαστα».

Όλα αυτά τα γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου αλλά λειτούργησε χειρουργικά , είναι εξάλλου και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη , με την εντολή να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές στο χώρο της Υγείας , χωρίς να λαμβάνει υπόψη του πολιτικό κόστος ή κομματικές εξαρτήσεις. Ουσιαστικά επρόκειτο για οδηγία να «καθαρίσει» το σύστημα Κικίλια.

Διαβάστε ακόμη: