Αν θυμάμαι καλά – που θυμάμαι – κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει ότι μέσα στα πρώτα μέτρα της θητείας του θα ήταν η κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών που η προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε θεσπίσει.
Τότε προκλήθηκε μέγας θόρυβος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και πως ο Γιώργος Φλωρίδης εξέφραζε «προσωπικές απόψεις».
Προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για το χώρο ευθύνης του.
Μεταξύ των βασικών διατάξεων, περιλαμβάνεται και η κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών για πράξεις ή παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης δικαιολόγησε τη στροφή αυτής της κυβέρνησης λέγοντας ότι τότε μεν επρόκειτο για προσωπικές απόψεις του κ. Φλωρίδη, όμως με την πάροδο του χρόνου το θέμα συζητήθηκε στην κυβέρνηση και αποφασίστηκε να πάψει να υφίσταται αυτή η προνομιακή μεταχείριση των τραπεζιτών.
Καλόπιστος είμαι, αποδέχομαι την εκδοχή και δεν ακούω άλλες φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, πως δηλαδή η νέα ρύθμιση σχεδόν επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έτσι όλοι ικανοποιημένοι είναι: Στην κυβέρνηση διότι πλέον οι υποθέσεις του παρελθόντος έχουν «καθαρίσει» και τραπεζίτες απαλλάχθηκαν των τυχόν ευθυνών τους με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, και στη Φρανκφούρτη διότι επήλθε – επιτέλους – δικαιοσύνη στην εξομοίωση των Ελλήνων τραπεζιτών με τους άλλους τραπεζίτες στην ευρωζώνη.