Ο κυβερνητικός σχηματισμός παρουσιάζει ατέλειες και το χειρότερο φαίνεται ότι η συμβίωση προσώπων σε υπουργεία θα είναι δύσκολη και το λιγότερο αντιπαραγωγική για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος.
Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να συνδράμει τους υπουργούς με γενικούς γραμματείς που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν σύμφωνοι με την τοποθέτησή τους.
Για την ακρίβεια σε κάποιους επιβλήθηκαν πρόσωπα και άλλοι επέλεξαν μόνοι τους.
Ερωτηματικό ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στο ΥΠ.ΕΞ
Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να θεωρεί ότι η αναβάθμιση του στο υπουργείο είναι τύποις και ότι ουσιαστικά κουμάντο κάνει η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία χαίρει της εκτίμησης του Πρωθυπουργού και έχει παρουσιάσει απτό έργο κατά την προηγούμενη θητεία όπως η προετοιμασία της μνημειώδους παρουσίας του Κ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.
Θα ρωτήσει κάποιος, δεν παρήγαγε έργο ο Γεραπετρίτης και θα απαντήσουμε ναι, με πολλά λάθη και μελανά σημεία τα οποία δεν είναι της παρούσης.
Εν πάσει περιπτώση, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει μία πληγή η οποία δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο διάλογος με την τουρκική πλευρά.
Παραμονή παρά τη θέληση Δένδια
Μία τρίτη περίπτωση είναι αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του Αντώνη Οικονόμου ο οποίος παρέμεινε στο υπουργείο παρά την θέληση του πρώτου να ορίσει ένα δικό του πρόσωπο για την θέση του γενικού γραμματέα εθνικής άμυνας.
Ήταν μέρος του πλάνου να μικρύνουν τον υπουργό που κάποτε χρημάτισε αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας;
Κανείς δεν γνωρίζει…
Εν τω μεταξύ σε έναν άτυπο διαγκωνισμό για τις αρμοδιότητες έχουν μπει και οι υφυπουργοί Κεφαλογιάννης – Χαρδαλιάς όταν δεν ασχολείται (ο δεύτερος) με τα αυτοδιοικητικά στα οποία θέλει να προτείνει συνεχώς δικά του πρόσωπα.
Γκρίνιες, φιλοδοξίες και… προσδοκίες
Εν τω μεταξύ και στο υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον στις αρχές είχαμε διαπιστώσει γκρίνια από μεριάς της υπουργού Νίκης Κεραμέως λόγω των ελάχιστων αρμοδιοτήτων που έχει πάρει αναλογικά με τους υφυπουργούς της.
Όμως ήταν παρωδικό, η υπουργός είναι γνωστό ότι θέλει να ελέγχει την κατάσταση σε κάθε υπουργείο που πάει.
Εν τω μεταξύ, πηγές του Radar έλεγαν ότι και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθεί να πάρει χώρο, πρωτοβουλίες και αρμοδιότητες ο Κώστας Κυρανάκης με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου να μην μπορεί να βρει τα «πατήματα» που αρμόζουν σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στο Μαξίμου για το πρόσωπό του…
Διαζύγιο Κασιδιάρη – Στίγκα με προίκα 1,3 εκατ. ευρώ – Οι Σπαρτιάτες διαλύονται και ο Βελόπουλος τρίβει τα χέρια του – Θα ψάξουν να βρουν και 10ο βουλευτή για να σχηματίσουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα – Τελικά ποιος έπιασε κορόιδο ποιον;
Πρώτοι στο Radar σάς είχαμε ενημερώσει ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εσωστρέφειας στους Σπαρτιάτες από την ημέρα που ξεκίνησαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και έκανε την ομιλία του ο Βασίλης Στίγκας, πρόεδρος των Σπαρτιατών.
Tότε που μία ομάδα βουλευτών που ανήκουν στο κόμμα Κασιδιάρη «Έλληνες» και μπήκαν στους Σπαρτιάτες λίγο πριν τις εκλογές, έπιασαν τον κ. Στίγκα μεταφέροντας το μήνυμα του Ηλία Κασιδιάρη ότι θα πρέπει να έρχεται σε συνεννόηση μαζί του για τις ανακοινώσεις και τις ομιλίες του.
Ποιος θα καρπωθεί την επιχορήγηση;
Αυτή η εξόφθαλμη παρέμβαση δεν άρεσε στον Β. Στίγκα που άρχισε να παίρνει αποστάσεις.
Όπως, όμως, μου λένε πολύ καλές πηγές του ρεπορτάζ, το μεγάλο ζήτημα που έχει φέρει τις δύο πλευρές σε αναστάτωση είναι το εξής: το 1,2-1,3 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης η οποία θα λάβει το κόμμα και ουσιαστικά θα την καρπωθεί ο πρόεδρος του.
Ενώ όπως θα περίμεναν οι βουλευτές που προσδιορίζονται από τον Η.Κασιδιάρη θα είχαν και εκείνοι (και ο Κασιδιάρης) λόγο στο πως και που θα κατανεμηθούν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης.
Ποιος έπιασε κοροΐδο ποιον τελικά στην μπίζνα των Σπαρτιατών;
Βεβαίως, ας είμαστε ειλικρινείς.
Ο Βασίλης Στίγκας δεν θα έμπαινε στην Βουλή ποτέ εάν δεν έδινε το πράσινο φως ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Είχε ξανακατέβει και είχε λάβει μόνο 100 σταυρούς.
Όπως είπε και ο ίδιος, ο Κασιδιάρης ήταν το καύσιμο που έβαλε τους Σπαρτιάτες στην Βουλή.
Και τώρα με αυτή την ανταρσία, θα μπορεί να καρπωθεί τα χρήματα της κρατικής επιδότησης.
Αν θέλετε μπορούμε να πούμε ότι ο «Στίγκας έπιασε κορόιδο τον Κασιδιάρη» και τώρα θα καρπωθεί τα χρήματα της επιχορήγησης…
Θα ψάξουν να κάνουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα
Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα;
Μετά από αυτό το άδειασμα 9 βουλευτών στον πρόεδρο τους, η κατάσταση θα οδηγηθεί στα άκρα.
Ο Βασίλης Στίγκας μένει μόνο με 2 βουλευτές, τον Γιώργο Ασπιώτη βουλευτή Αχαΐας και τον Μιχάλη Γαυγιωτάκη, βουλευτή Ηρακλείου.
Ουσιαστικά, όμως, έχει προαναγγελθεί η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι 9 που θα μείνουν ανεξάρτητοι δεν θα μπορούν όμως να σχηματίσουν δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς θα χρειαστούν 10 βουλευτές. Άρα θα πρέπει να βρουν άλλον 1 βουλευτή.
Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα θα μπορούν να έχουν περισσότερα προνόμια απ’ ότι ως μεμονωμένοι βουλευτές.
Τρίβει τα χέρια του ο Βελόπουλος
To διαζύγιο Στίγκα-Κασιδιάρη είναι γεγονός.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος όντως έχει ρεύμα στην ακροδεξιά, θα κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας αλλά δεν θα μπορεί να εκλεγεί, λόγω του νομοθετικού πλαισίου που θέλει να μην εκλέγονται ακόμα και όσοι έχουν καταδικαστεί σε κακούργημα πρωτοδίκως.
Πλέον, σε όλη αυτή τη ιστορία, κερδισμένος μένει ο Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί ψηφοφόρους των Σπαρτιατών αν όχι τον ίδιο τον Στίγκα…
Πολιτική διαχείριση των πυρκαγιών και σε επιφυλακή τα κρίσιμα υπουργεία όλο τον Αύγουστο – Η κυβέρνηση περιμένει να αλλάξει η δύσκολη ατζέντα του καλοκαιριού με θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας και κρίσιμα νομοσχέδια με φιλολαϊκές διατάξεις αρχές Σεπτέμβρη!
Πολιτική διαχείριση υψηλού ρίσκου και δύσκολων ισορροπιών θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρόλο που η χώρα θρηνεί τα πρώτα θύματά της, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το επόμενο διάστημα σύσσωμη η αντιπολίτευση θα αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας στην Κάρυστο καθώς και τους λόγους που η κρατική μηχανή δυσκολεύεται να σβήσει τις φωτιές.
Κανένας εφησυχασμός μέχρι τέλη Αυγούστου
Το επιτελείο Μητσοτάκη θεωρεί ότι οι δύσκολες μέρες είναι οι επόμενες ενώ μέχρι τον Αύγουστο δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός στα κρίσιμα υπουργεία που ασχολούνται με τις κρίσεις και τις φωτιές.
Πάντως, όπως είδαμε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θα αναζητηθούν νέα μέσα και εργαλεία – πιο αναβαθμισμένα- για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Οπότε θα τεθούν όλα υπό κρίση στο τομέα της πρόληψης και της καταστολής.
Θετικές διατάξεις που η κυβέρνηση θα κοιτάξει να επικοινωνήσει
Συμπληρωματικά, η κυβέρνηση θα στραφεί και στα θετικά νομοσχέδια λίγο πριν κλείσει η Βουλή αλλά και σε αυτά που θα κατατεθούν μετά το άνοιγμά της.
Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εμπεριέχει αρκετές θετικές διατάξεις που δεν έχουν επικοινωνηθεί αρκετά όπως:
1. Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά. Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.
2. Μόνιμη και οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ.
3. Το «Market Pass», ένα εργαλείο στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας επεκτείνεται για τους επόμενους μήνες
4. Τη δυνατότητα να παίρνουν 150 ευρώ, από το Σεπτέμβριο, με τη μορφή ενός μόνιμου «Youth Pass» για δράσεις πολιτισμού, αλλά και ταξιδιών.
5. Ο διπλασιασμός του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου», με στόχο 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πια κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο.
6. Επιστροφή ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο.
7. Αποζημιώσεις 534 ευρώ σε εργαζομένους που επλήγησαν από τις φωτιές.
Πόλεμος με τα καρτέλ
Επίσης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον «πόλεμο» και την πολεμική διάθεση στο πεδίο της ακρίβειας.
Τα πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ που έκοψε η ΔΙΜΕΑ σε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών ειδών δείχνουν ότι σε επίπεδο ελεγκτικών μηχανισμών θα έχουμε μπαράζ ελέγχων για την συγκράτηση των τιμών προϊόντων και τροφίμων στο ράφι.
Δεν είναι άλλωστε αμελητέο που ο γενικός πληθωρισμός έχει πέσει αλλά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα (Μάιο-Ιούνιο) έχουμε αυξήσεις 3,3% στις τιμές των προϊόντων.
Αυτό εξηγείται ότι την περίοδο των εκλογών και της υπηρεσιακής κυβέρνησης κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές.
Περιμένοντας μια θετική είδηση που θα αλλάξει την ατζέντα
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει θετικές ειδήσεις από το εξωτερικό με σκοπό να αλλάξει η εσωτερική ατζέντα, όπως η αναβάθμιση από τον οίκο Scope στις 4 Αυγούστου ασχέτως αν δεν τον λάβει υπόψη της η ΕΚΤ…
Και αυτό γιατί μοιάζει να είναι ένας προάγγελος της κανονικής κτήσης της επενδυτικής βαθμίδας που θα γίνει ίσως και αργότερα μέσα στο διάστημα Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.
Δύο νομοσχέδια τέλη Αυγούστου
Όλα τα παραπάνω, θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στα τέλη του Αυγούστου στην τελική ευθεία για την ΔΕΘ.
Εκεί, θα πρέπει να υπάρχει ένα έτοιμο αφήγημα με νέες μεταρρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλουτίσει το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο διορισμού των διοικήσεων και την στελέχωση εν γένει του κρατικού μηχανισμού ενώ στο πρόγραμμα είναι και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Εάν δεν έχει υπάρχει σοβαρή κρίση που να έχει στιγματίσει την κυβέρνηση, η ΔΕΘ θα αναλωθεί στις νέες μεταρρυθμίσεις.
Εάν όχι, τότε θα είναι μία κρίσιμη ΔΕΘ που ο Πρωθυπουργός θα στριμωχτεί.
Για θερμό φθινόπωρο ετοιμάζεται το χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται ορισμένα ανησυχητικά στοιχεία – Σε καθαρό ορίζοντα για την αποεπένδυση από τις τράπεζες, ποντάρει η κυβέρνηση – Μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ ενόψει και καλά αποτελέσματα κορυφώνουν το ενδιαφέρον!
Αν και τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιεύθηκαν στην αρχή της βδομάδας δεν προϊδέαζαν για ανάλογη συμπεριφορά και αντίθετα ήταν λίγο καλύτερα εκείνων που ανέμεναν οι αναλυτές , την Πέμπτη η Tesla μια από τις ισχυρότερες μετοχές του Nasdaq, κατρακύλησε κατά 9,74% .
Όχι, αυτή τη φορά ο Ελον Μασκ ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και επικεφαλής της μεγαλύτερης βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του πλανήτη δεν έκανε δηλώσεις, για να δώσει κάποια αφορμή.
Κάτι άλλο συμβαίνει και εξηγεί εν μέρει την πτώση της μετοχή της Tesla, όπως και την υποχώρηση ενός άλλου δυνατού «χαρτιού» του Nasdaq, της μετοχής της Netflix που υποχώρησε στην ίδια συνεδρίαση κατά 8,41%.
Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της υπεθέρμανσης των αγορών, που οδήγησε την Πέμπτη τις «ευπαθείς» μετοχές σε σημαντική διόρθωση, αν και οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων ελάχιστα επηρεάστηκαν.
Έτσι λειτουργούν οι αγορές ανά την υφήλιο, ξαφνική και απότομη άνοδος δίνει πάντα αφορμές για διορθώσεις.
Οι ευκαιρίες προκύπτουν ή ακόμη και εφευρίσκονται.
Η παραπάνω μικρή αναφορά μπορεί να έχει αφετηρία ένα γεγονός στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά ενδέχεται να συνδέεται και με τις εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Βδομάδες τώρα οι τιμές των μετοχών σημειώνουν νέα υψηλά, οι παράγοντες με ή χωρίς εισαγωγικά βρίσκονται «μες στην καλή χαρά» και οι προβλέψεις των αναλυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο διαπνέονται από αισιοδοξία.
Πράγματι ο ορίζοντας, προς το παρόν φαίνεται να είναι καθαρός και οι πάντες αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ που θα εντάξει την γερμανική Scope στο κλαμπ των ισχυρών οίκων αξιολόγησης, η οποία με την σειρά της μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία στις 4 Αυγούστου το «χαρτί» για την επενδυτική βαθμίδα.
Από εκεί και πέρα σύμφωνα και με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο θα ενταθεί περαιτέρω, θα επικρατήσει «πυρετός» για την απόκτηση ελληνικών τίτλων και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.
Μετά από αυτά θα ανοίξει και ο δρόμος για την επόμενη φάση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές εγχώριους και αλλοδαπούς να αναζητούν εκατομμύρια μετοχές, αναμένοντας νέα ιστορικά υψηλά.
Και αν;
Το σενάριο προς το παρόν μοιάζει, πραγματοποιήσιμο. Φυσικά και υπάρχουν ορισμένες αιρέσεις και είναι απαραίτητα κάποια προαπαιτούμενα τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς.
Επειδή δε, είναι αδύνατον η μικρή ελληνική αγορά να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις ο ερευνητικός φακός στέκεται στο ελληνικό γίγνεσθαι και στις κυβερνητικές αποφάσεις.
Εδώ τα πρώτα δείγματα γραφής δεν μπορούν να κριθούν ως ικανοποιητικά, είναι καθημερινές οι αβελτηρίες και οι λανθασμένες κινήσεις.
Επιπρόσθετα η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ οι επαγγελματίες και οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική ενίσχυση των εταιρικών μεγεθών πρώτου εξαμήνου για τις μεγάλες και μεσαίες εισηγμένες.
Εξάλλου έχουμε εισέλθει σε περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, από τα οποία θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία του εγχώριου επιχειρείν, τα οποία θα κληθούν να αποδείξουν τη συνεχή βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κατά 43% από την αρχή της χρονιάς, γεγονός που το κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, από πλευράς αποδόσεων.
ΕΚΤ : Προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες
Πολύ προσεκτική στάση στην ολοένα αυξανόμενη αισιοδοξία του κλάδου ,υιοθετεί για τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Φρανκφούρτη θεωρεί ότι οι τράπεζες υιοθέτησαν μια μη ρεαλιστική προσέγγιση για την αξιολόγηση των κινδύνων για τους ισολογισμούς τους.
Στο πλαίσιο των stress tests, οι τράπεζες κλήθηκαν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο συγκεκριμένων οικονομικών σεναρίων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, κατέληξαν ότι στο χειρότερο πιθανό σενάριο, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων τους θα μειωνόταν περίπου κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ στη συνέχεια προσάρμοσε το ποσοστό, υπολογίζοντας τον αντίκτυπο περίπου στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Ήδη από τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει τις τράπεζες που πέρασαν εύκολα αυτό το πρώτο στάδιο του τεστ ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ήταν λιγότερο ρόδινα.
Οι αποκλίνουσες απόψεις φέρνουν στην επιφάνεια τις εντάσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζιτών που εποπτεύει. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Andrea Enria, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την υπερβολική αισιοδοξία ορισμένων τραπεζών.
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ζήτησε να αναζητηθούν τρόποι ώστε να αποθαρρυνθούν τέτοιες μη ρεαλιστικές υποβολές.
Η τελευταία άνοδος των επιτοκίων;
Μία ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι αρκετή, ενώ περαιτέρω σύσφιξη ενδέχεται να βλάψει την οικονομία, δήλωσε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο CGTN .
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση, στις 14-15 Ιουνίου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών και σηματοδότησε ως σχεδόν βέβαιη ακόμα μία αύξηση (την ένατη συνεχόμενη) τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει εκτός του στόχου για 2% μέχρι το τέλος του 2025.
Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας είπε στο CGTN ότι “μπορεί να έχουμε ακόμη μία κίνηση την επόμενη εβδομάδα 25 μονάδων βάσης, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε περισσότερο”.
Σημειώνεται ότι traders και αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 27 Ιουλίου.
Τι προβλέπει ο Dimon
Τρείς κινδύνους για την οικονομία στον κόσμο διαβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα, με τα έσοδα και τα κέρδη να υπερβαίνουν τις προσδοκίες της Wall Street.
“Οι καταναλωτές εξαντλούν σιγά σιγά τα αποθέματα μετρητών τους, ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι επίμονα υψηλός – αυξάνοντας τον κίνδυνο τα επιτόκια να ανέβουν και να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – ποσοτική σύσφιξη τέτοιας κλίμακας δεν έχει συμβεί ποτέ, τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι μεγάλα και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο οποίος εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση για τους Ουκρανούς, έχει μεγάλες πιθανές επιπτώσεις στη γεωπολιτική και την παγκόσμια οικονομία”.
Σύμφωνα με τον Dimon “οι αντίθετοι άνεμοι είναι σημαντικοί και κάπως πρωτοφανείς”.
Εισαγόμενο το ενδιαφέρον
Αψευδή μάρτυρα του εντεινόμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί η έναρξη της επίσημης συνεργασίας του πρώτου international retail broker που γίνεται μέλος του ATHEX.
Πρόκειται για την Freedom Finance Europe, θυγατρική στην Ευρώπη της Freedom Holding Corp. (NASDAQ:FRHC)
Σχεδόν δύο χρόνια μετά από την έναρξη εργασιών του γραφείου της Freedom Finance στην Ελλάδα, οι πελάτες της παγκοσμίως, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της πλατφόρμας Freedom24, η οποία έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 36.000 πελάτες στην Ελληνική αγορά.
“Επιλέξαμε την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών θέλοντας να εκδηλώσουμε ακόμη πιο ουσιαστικά το ενδιαφέρον μας για την ελληνική αγορά και να αυξήσουμε το θεσμικό μας αποτύπωμα. Ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην προώθηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στο εξωτερικό, με σκοπό να προσελκύσουμε περισσότερους ξένους επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Θεωρούμε ότι οι ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές αποτελούν θεμέλιο λίθο στην ανάπτυξη και την προσέλευση νέων κεφαλαίων”, δήλωσε ο Γιώργος Καραγεώργος, επικεφαλής της Freedom Finance Europe στην Ελλάδα.