Μια τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διερευνά η Αρχή για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στην οποία φέρεται να εμπλέκεται επώνυμος εφοπλιστής, μετά από σχετική ενημέρωση συστημικών τραπεζών στις οποίες χτύπησε κόκκινο!

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, μια σειρά τεράστιων ποσών που διακινήθηκαν μέσω εμβασμάτων, της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ έκαστο, σήμαναν συναγερμό στα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς μετά από σχετικό έλεγχο το ύψος των εν λόγω εμβασμάτων δεν δικαιολογείται από την εμπορική δραστηριότητα που διενεργεί ο γνωστός εφοπλιστής μέσω της ναυτιλιακής του ενασχόλησης!

Αμέσως ενημερώθηκε η Αρχή για το ξέπλυμα, η οποία κατά πληροφορίες ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο του επωνύμου εφοπλιστή σε όλα τα επίπεδα!

Από τραπεζικούς λογαριασμούς και φορολογικές δηλώσεις μέχρι αγορές ακινήτων!

Την ίδια ώρα η εγχώρια Αρχή ζήτησε την συνδρομή των Ανεξάρτητων Αρχών για το ξέπλυμα, δύο ευρωπαϊκών χωρών (της Κεντρικής Ευρώπης) όπου φέρεται να δηλώνει έδρα ο γνωστός εφοπλιστής!

Μέχρι στιγμής η υπόθεση δεν έχει πάει στον εισαγγελέα αλλά ούτε έχει υπάρξει πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών!

Στο μεταξύ σχετικά με τις τρεις βαρβάτες υποθέσεις έχουν πέσει στα χέρια της Αρχής για το ξέπλυμα και αφορούν πρώτα από όλα έναν πολύ γνωστό ιερέα – εκκλησιαστικό παράγοντα, έναν νεαρό επιχειρηματία που διαχειρίζεται όμιλο και έναν γνωστό και αμφιλεγόμενο εφοπλιστή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Φάκελοι εστάλησαν στον ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω και ότι μετά τον σχετικό έλεγχο των φορολογικών αρχών τα εν λόγω πορίσματα θα τεθούν ενώπιον της Αρχής για το ξέπλυμα, προκειμένου να αποφανθεί αν θα τεθούν στο αρχείο ή θα σταλούν στον εισαγγελέα!

Η εμβληματική Παραχώρηση του ΒΟΑΚ, το κατασκευαστικό αντικείμενο του 1,7 δις., το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και η αποτυχία της διαμεσολάβησης μεταξύ Μυτιληναίου - Περιστέρη!

Η εμβληματική Παραχώρηση του ΒΟΑΚ, το κατασκευαστικό αντικείμενο του 1,7 δις., το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και η αποτυχία της διαμεσολάβησης μεταξύ Μυτιληναίου – Περιστέρη!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Παραχώρηση του ΒΟΑΚ αποτελεί ένα έργο εμβληματικό, για την υλοποίηση του οποίου φέρεται να έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Άλλωστε, συζητείται ευρέως και θεωρείται πλέον δεδομένο, ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα ενώνει την Κρήτη από τα Χανιά έως τον Άγιο Νικόλαο και ουσιαστικά από το ένα άκρο έως το άλλο, θα πάρει το όνομα του αείμνηστου τέως πρωθυπουργού και αρχηγού της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού!

Υπό το πρίσμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις συγκρούσεις των εργολάβων και ειδικότερα Μυτιληναίου – Περιστέρη οι κοινοπραξίες των οποίων θεωρούνται τα μεγάλα φαβορί, οι οποίοι ήθελαν όσο τίποτε άλλο την εν λόγω παραχώρηση, που περιλαμβάνει και κατασκευαστικό αντικείμενο 1,7 δις. ευρώ και για το λόγο αυτό δεν έκαναν καμία υποχώρηση ούτε προσπάθεια να τα βρούνε μεταξύ τους, απαίτησε να πραγματοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου!

Δεν ήθελε ο πρωθυπουργός την παράταση του διαγωνισμού και την υπόγεια γκρίνια που θα σερνόταν επί καιρώ, με δυο προβεβλημένους επιχειρηματίες σε σύγκρουση μεταξύ τους αλλά και δυσαρεστημένους με την κυβέρνηση!

Είχε βεβαίως προηγηθεί μια διαμεσολαβητική προσπάθεια, καθ’ υπόδειξη του πρωθυπουργού, διά μέσω υφυπουργού με γνώση του αντικειμένου, η οποία απέτυχε καθώς οι δυο εργολάβοι ήταν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους!

Σημειώνεται ότι ο Μυτιληναίος ζητούσε το 100% του έργου ως δικαίωμα που απέρρεε από την αρχική συμφωνία όλων, ενώ ο Γ. Περιστέρης ζητούσε τουλάχιστον το 50% υποστηρίζοντας ότι η αρχική συμφωνία δεν αφορούσε την Παραχώρηση αλλά μόνο τα μεμονωμένα κατασκευαστικά αντικείμενα, ενώ στην πράξη από την εξέλιξη της συμφωνίας δεν είχε πάρει αυτό που αρχικά του αναλογούσε!

Το γεγονός είναι πάντως πως η διαμεσολαβητική προσπάθεια απέτυχε, καθώς κανείς εκ των δυο προβεβλημένων επιχειρηματιών καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε έβαζε νερό στο κρασί του!

Έτσι οδηγηθήκαμε σε έναν διαγωνισμό, όπου όπως εκ των υστέρων προκύπτει οι υπηρεσίες όχι μόνο δεν ήταν έτοιμες να τον υποδεχτούν, αλλά μόλις τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, 50 ημέρες μετά την υποβολή των οικονομικών προσφορών, η συγκρότηση της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού!

Στο μεταξύ η φημολογία δίνει και παίρνει, ότι η μια εκ των δύο προτάσεων είναι πολύ μεγάλη, γεγονός που οδηγεί κάποιους να υποστηρίζουν ότι Μυτιληναίος – Ελλάκτωρ (η Ιντρακάτ θα εκτελέσει το κατασκευαστικό αντικείμενο) έκαναν την υπέρβαση, ενώ κάποιοι άλλοι να διερωτώνται εάν ο Γ. Περιστέρης θα επαναλάβει το ιλιγγιώδες χτύπημα της Εγνατίας οδού, που έγραψε ιστορία, 3 φορές πάνω από την πρόταση του Μυτιληναίου!

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ένα: ο χαμένος θα …στραβώσει!

Και θα φταίει η …κυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε να επιβάλει το δίκαιο (κατά τη γνώμη του καθενός)!

Ευτυχώς ο Κυριάκος απέσπασε αυτοδυναμία 158 εδρών και κοινωνική πλειοψηφία άνω του 40%! Και είναι πανίσχυρος! Οπότε…

Από τον Ιβάν στον «Τέλη»; Η φημολογία (που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως) για ενδιαφέρον του ομογενούς μεγιστάνα του χαλκού (3,2 δις. δολάρια) και των τραπεζών Αριστοτέλη Μυστακίδη για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

Από τον Ιβάν στον «Τέλη»; Η φημολογία (που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως) για ενδιαφέρον του ομογενούς μεγιστάνα του χαλκού και των τραπεζών Αριστοτέλη Μυστακίδη για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Ρωσία, τόσο την ανταρσία της Wagner που ξεκίνησε με την κατάληψη του Ροστόφ και ανακόπηκε εν τη γεννέσει της, όσο και την έκβαση στο Ουκρανικό μέτωπο, πληθαίνουν οι φήμες για ενδιαφέρον στρατηγικού επενδυτή για την ομάδα του ΠΑΟΚ, ο μεγαλομέτοχος του οποίου Ιβάν Σαββίδης είναι «εξαφανισμένος» από τη χώρα μας εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2020 και έκτοτε επικοινωνεί με τους συνεργάτες του με τηλεδιασκέψεις!

Την ώρα λοιπόν που ο Ιβάν Σαββίδης υπό την πίεση των Αμερικανών και των διεθνών κυρώσεων έχει ήδη κάνει πίσω ως προς το ενδιαφέρον του για τα λιμάνια και τους σχετικούς διαγωνισμούς, ενώ φέρεται να ήρθε σε συμφωνία με τον παραγωγό – παρουσιαστή Ν. Κοκλώνη για τη διαχείριση του Open που είχε βγει προς πώληση (μόνον ο Θ. Κυριακού του Αντέννα είχε υποβάλει επίσημη πρόταση), οργιάζουν οι φήμες ότι ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας έχει δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΠΑΟΚ!

Σύμφωνα με την φημολογία της αγοράς και τις διαρροές στην αθλητική και δημοσιογραφική πιάτσα, ο ομογενής μεγιστάνας των μετάλλων και βασιλιάς του χαλκούΑριστοτέλης Μυστακίδης, (ο οποίος κατοικεί στην Ελβετία, στο Καντόνι του Τσουνγκ με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές), με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη και περιουσία που αγγίζει τα 3,2 δις. δολάρια σύμφωνα με το Forbes και στη χώρα μας έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την μετοχική τοποθέτηση του στην Τράπεζα Πειραιώς όπου είναι μεγαλομέτοχος ενώ διεκδικεί το 55% της Aegean Baltic Bank, φέρεται ως ενδιαφερόμενος για να μπει μετοχικά στον ΠΑΟΚ, είτε αρχικά ως συμπαίκτης του Ιβάν Σαββίδη, είτε μέσω της απόκτησης του πακέτου των μετοχών από τον Ρωσοπόντιο ομογενή επιχειρηματία!

Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό καιρό ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, τον οποίο οι φίλοι του αποκαλούν «Τέλη», έχει «σκουπίσει» ότι καλύτερο υπάρχει στην Θεσσαλονίκη στην αγορά του real estate!

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επισήμως, σε γνώση της οποίας έχει περιέλθει η σχετική φημολογία, διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «συμπαίκτη» του Ιβάν Σαββίδη στην ιστορική ομάδα!

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα να αλλάξει χέρια το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ, ιδίως σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία είναι απολύτως προφανής η αδυναμία του Ιβάν Σαββίδη να φέρει στην Ελλάδα χρήμα από το εξωτερικό και ειδικότερα από την Ρωσία, γεγονός που προκαλεί μια ασφυξία ρευστότητας!

Σε κάθε περίπτωση, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι ένας σύγχρονος Billionaire, ένας μεγιστάνας που βγήκε ενισχυμένος από την ενεργειακή κρίση και που στην Ελλάδα επενδύει στο τραπεζικό σύστημα, με αρχή την Εθνική τράπεζα κατά το μακρινό πια 2011!

Γιατί η Eurobank εκτινάσσει κατά 30% τις τιμές των μετοχών των τραπεζών

Γιατί η Eurobank εκτινάσσει κατά 30% τις τιμές των μετοχών των τραπεζών – H Fairfax εξαγοράζει με 100 εκατ. το 1,4 του ΤΧΣ και προσδοκά υπεραξίες 500 εκατ. ευρώ – Καλοκαίρι υψηλών θερμοκρασιών στο ταμπλό – Οι δηλώσεις Στουρνάρα και οι προσδοκίες για Επενδυτική Βαθμίδα «εδώ και τώρα»!

Μπορεί οι προβλέψεις σε επίπεδο μετεωρολογίας να μην θεωρούνται αξιόπιστες πέραν των ολίγων ημερών, αλλά οι πρώτες ενδείξεις στην οικονομία και το χρηματιστήριο δείχνουν ότι οδεύουμε σε καλοκαιρινή περίοδο υψηλών θερμοκρασιών ικανών να σπάσουν τα …κοντέρ!

Κατά πρώτον η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο πρακτορείο Bloomberg ότι το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας θα κλείσει εντός ολίγων εβδομάδων ή ακόμη και ημερών δίνει το στίγμα.

Συνήθως ο Γιάννης Στουρνάρας στις δηλώσεις του αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών, αυτή τη φορά είναι απόλυτος.

Έτσι μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι έχει ήδη λάβει τα …σήματα για την επικείμενη και επίσημη ανάκτηση από την χώρα της κρίσιμης επενδυτικής βαθμίδας.

Η επίδραση αυτής της καταλυτικής εξέλιξης στην αγορά θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα ήδη διαμορφώνονται συνθήκες, οι οποίες είναι ικανές να τροφοδοτήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο με καύσιμα ανόδου ικανά να διατηρήσουν ακόρεστο το ενδιαφέρον για πολλές εβδομάδες και μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Τότε πρόκειται να επιχειρηθεί το νέο μεγάλο βήμα, που δεν είναι άλλο από την διάθεση στην αγορά και σε ενδιαφερόμενους επενδυτές – υπάρχουν διάφορα σχέδια προς τούτο – των πακέτων μετοχών που διατηρεί σήμερα το ΤΣΧ σε Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.

Αν όλα πάνε καλά θα έχει προηγηθεί η συνολική αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς, μέσω του τραπεζικού κλάδου. Εμβρυουλκό κίνηση αποτελεί η εξαγορά του πακέτου μετοχών που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Eurobank.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου διοίκηση της Eurobank θα ζητήσει από τους μετόχους της ( ουσιαστικά από την Fairfax του Πρέμ Γουότσα ) να αγοράσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 1,4% των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΧΣ, σε ένα πλαίσιο τιμών από 1,10 ευρώ έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή.

Βάσιμα μπορεί να υποτεθεί ότι η ανακοίνωση αυτή θα δώσει ώθηση στην μετοχή κατά τις επόμενες εβδομάδες και αν δεν μεσολαβήσει κάτι ιδιαίτερα αρνητική η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί τελικά στα 1,9 ευρώ.

Έτσι όμως αλλάζουν τα δεδομένα για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων του κλάδου σε υψηλότερα επίπεδα

Αυτό γιατί αν η τιμή της μετοχής της Eurobank, φτάσει στα 1,9 ευρώ τότε η συνολική της αποτίμηση από 5,42 δισ. που είναι σήμερα, θα εκτιναχθεί σχεδόν στα 7 δισ. ευρώ.

Συνέπεια η Fairfax θα έχει πληρώσει περί τα 100.000 εκατ. ευρώ για το 1,4% των μετοχών αλλά η συνολική αξία του ποσοστού μετοχών που κατέχει στην Eurobank θα έχει εκτιναχθεί από το 1,82 δις ευρώ σήμερα στα 2,35 δις ευρώ θα έχει δηλαδή αποκομίσει υπεραξίες 500 εκατ. ευρώ!

Συνέπεια: Η αγορά θα σπεύσει να «βελτιώσει» κατά το αναλογούν ποσοστό και τις μετοχές των άλλων συστημικών τραπεζών και να αναπροσαρμόσει τις τιμές τους κατά 30% περίπου.

Όλα αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για την πώληση των πακέτων μετοχών Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς και Alpha Bank σε ανάλογα ύψη.

Στο μεταξύ θα έχουμε φθάσει ήδη στο Σεπτέμβριο οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες της μερικής – κατά τις πληροφορίες μας – εξόδου του ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση των τριών τραπεζών.

Η πατρίδα κινδυνεύει: Το ιδεολογικό μοτίβο των «πατριωτικών» κομμάτων, το μίσος και οι φοβίες για το μέλλον

Οι νεοναζί ξανάρχονται: Σπαρτιάτες με την καθοδήγηση Κασιδιάρη και πρακτικές Χρυσής Αυγής

Οι “Σπαρτιάτες” δεν αρκούνται στην είσοδό τους στη Βουλή, αλλά αναβιώνουν τις πρακτικές της “Χρυσής Αυγής” με παρουσία στο δρόμο καθώς μέλη τους στην Κρήτη θα επιχειρήσουν να σταματήσουν σήμερα πορεία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που οργανώνεται στα Χανιά.

Παρών στην αντισυγκέντρωση για “τα από τα ανώμαλα αίσχη των λοατκιστών” θα είναι και ο Γέροντας Σάββας Λαυριώτης από το Άγιο Όρος -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, ενώ θα πραγματοποιηθεί «sunset κουήρ πάρτι» στην παραλία του Παλιού Ξενία.

Η είδηση σε συνδυασμό με την παρουσία Χρυσαυγίτων στη Θεσσαλονίκη, όπου “σφράγισαν έκθεση Σκοπιανού” θα πρέπει να σημάνει συναγερμό καθώς τα νεοναζιστικά κυκλώματα που φάνηκε να έχουν εξαφανισθεί μετά την σύλληψη της ηγεσίας της ‘Χρυσής Αυγής” αναδιοργανώνονται με παρουσία μέσα κι έξω από την Βουλή.

Η πρακτική αυτή για μάχες στους δρόμους σε ένα αγώνα για την κατάληψη της πόλης με Τάγματα Εφόδου -κατά τα χιτλερικά πρότυπα- άρχισε από τον “λαϊκό επαναστατικό σύνδεσμο ‘Χρυσή Αυγή” πριν από χρόνια και κατέληξε μετά από πογκρόμ κατά μεταναστών στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Φαίνεται πως οι “Σπαρτιάτες” που δηλώνουν ότι έχουν εκατοντάδες μέλη -παρότι δεν έχουν ως τώρα καν γραφεία- κληρονομούν υπό την καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τις φυλακές ένα μηχανισμό που είχε παραλύσει και αριθμούσε χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα με στρατιωτική δομή, όπλα και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Τα γραφεία της “Χρυσής Αυγής” έκλεισαν, τα τατουάζ με τις σβάστικες σβήστηκαν, αλλά ο στρατός παρέμεινε υπό διάλυση καθώς η ηγεσία της οργάνωσης αλληλοσπαράχτηκε πριν περάσει στον έλεγχο του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο νέος ηγέτης ωστόσο έχει τον μηχανισμό να περάσει μέσα σε λίγες μέρες από τα social media το μήνυμα να ψηφίσουν οι οπαδοί του μια άγνωστη οργάνωση που ο επικεφαλής της είχε κατέβει στις εκλογές με την Ένωση Κεντρώων στην Βοιωτία και πήρε μόλις τριανταπέντε ψήφους.

Η δυναμική εμφάνιση της οργάνωσης με την πρακτική της αντισυγκέντρωσης στην Κρήτη κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι μια πρόβα για την ανασύσταση του μηχανισμού της “Χρυσής Αυγής” υπό τον άλλοτε “ταγματάρχη” της με πρακτικές μαχών στο δρόμο που οργάνωνε άλλοτε ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως “στρατηγός” -διοικητής μιας νεοναζιστικής οργάνωσης με στρατιωτική δομή, στρατιώτες και πυρηνάρχες

Η πρόβα στην Κρήτη είναι μια προσπάθεια του Ηλία Κασιδιάρη να οργανώσει μαζί με την είσοδο στη Βουλή των “Σπαρτιατών” τον στρατό της “Χρυσής Αυγής” σε τοπικές οργανώσεις και το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει.

Το εκλογικό αποτέλεσμα πάντως έδειξε ότι υπάρχουν ακόμα χιλιάδες υποστηρικτές που Κασιδιάρη που, αν πριν δεν ήξεραν, τώρα ξέρουν.

Διαβάστε περισσότερα