Με ναρκοπέδιο το οποίο πρέπει άμεσα να εκκαθαριστεί ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα και να κινηθεί ταχύτητα προς την επόμενη μέρα μοιάζει το πολιτικό και οικονομικό τοπίο, από το περασμένο Σάββατο οπότε και άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Οι παγίδες υπαρκτές και μη πολλές, τόσο προερχόμενες από την εγχώρια πολιτική και οικονομική σκηνή όσο και από το διεθνές περιβάλλον.

Στην περίοδο που διανύουμε δεν είναι περίεργο ότι τα πολιτικά κόμματα διαγκωνίζονται να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό όφελος.

Ξεφεύγουν όμως των ορίων οι πολιτικοί φορείς που για να εξασφαλίσουν ολίγη μεγαλύτερη δημοσιότητα χρησιμοποιούν όπλα «παλιάς τεχνολογίας».

Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η συζήτηση γύρω για την όποια… έμπνευση πολιτικού αρχηγού, ο οποίος σε μια χώρα που βγήκε από τρία μνημόνια εξακολουθεί να ασχολείται με «εναλλακτικά» νομίσματα και να μη τίθεται επί τάπητος η αναγκαιότητα για το άλμα στο μέλλον.

Όλα αυτά για πολλούς εχέφρονες πολίτες δεν είναι παρά η προσπάθεια προσπορισμού ψήφων από τα πλέον αντισυστημικά στρώματα των ψηφοφόρων, και μπορεί κατ’ αρχάς να συγκεντρώνει ένα κάποιο ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες ότι οι ακραίες φωνές θα απομονώνονται και θα περιορίζονται.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπό άλλες συνθήκες οι εξαγγελίες περί εναλλακτικού νομίσματος θα μπορούσαν να μεταδώσουν πανικό στην αγορά.

Σήμερα δεν έχουν απήχηση, δεν τρομάζουν, απλώς γιατί δεν θεωρούνται σοβαρές.

Εκλογικό …παράδοξο για την Οικονομία και το χρηματιστήριο Αθηνών - Οι πολλοί λόγοι που εξασφαλίζουν τη θετική πορεία της χώρας - Έρχεται προεκλογική αναβάθμιση από την S&P; Γιατί είναι δύσκολη η επανάληψη του 2012 με κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού

Νάρκες και… πεπονόφλουδες

Η ψύχραιμη αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι οι παράγοντες της αγοράς γνωρίζουν καλά πού βρίσκονται οι πραγματικές παγίδες (νάρκες) και γιατί κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ορισμένες περιοχές της πολιτικής και της οικονομίας ως ναρκοθετημένες, ενώ δεν είναι.

Το αύριο της χώρας, εξάλλου, εξαρτάται από τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα που παρά τις επιμέρους αδυναμίες τους έχουν δείξει τα τελευταία δύσκολα χρόνια σοβαρά δείγματα γραφής και επάρκεια σοβαρότητας.

Προσμετρώντας όλα αυτά, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να επηρεάζεται από την προεκλογική αντιπαράθεση, αντίθετα, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των ξένων αγορών – είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές σχεδόν ακολουθούσε κατά βήμα τους δείκτες του γερμανικού DAX.

Δεν παραγνωρίζεται ότι οι μεταβλητές είναι πολλές και το απρόοπτο μπορεί να καραδοκεί.

Ωστόσο, και προς το παρόν, τίποτε δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από την εκτίμηση που εξέφρασε η FITCH πριν μερικές εβδομάδες.

Ανεξάρτητα των βραχυχρόνιων πολιτικών εξελίξεων η θετική πορεία της χώρας είναι εξασφαλισμένη – με πολλές θυσίες των Ελλήνων πολιτών θα προσθέταμε από την πλευρά μας.

Εκείνο που πρέπει να διασφαλιστεί για το μέλλον είναι η βελτίωση των επιμέρους συντελεστών, σε κάθε επίπεδο, ώστε η πορεία αυτή να επιταχυνθεί.

Πρεμιέρα σήμερα για τη Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών

Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να παίξει ο τραπεζικός κλάδος που κομίζει εδώ και μήνες πλήθος αισιόδοξων ειδήσεων.

Δύο πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οίκων ποντάρουν στο μέλλον των ελληνικών τραπεζών εκτιμώντας ότι απέκτησαν κατά τα τελευταία χρόνια εκείνα τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο τους στις αναπτυγμένες και στις ώριμες αγορές,

Πρόκειται δίχως αμφιβολία για επισήμανση που ενισχύει το κύρος των ελληνικών τραπεζών μεταξύ των σοβαρών ξένων επενδυτών και αφήνει μεγάλα περιθώρια για τις μετοχές τους.

Η αναφορά αυτή όμως επιβεβαιώνει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την ανάλυση για τον κλάδο τόσο της AXIANEWS όσο και του Radar, στην οποία επιμένουμε όλους τους τελευταίους μήνες.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα στην καλύτερη θέση της τελευταίας εικοσαετίας και μπορούν να παράγουν υπεραξίες οι οποίες θα «επιβραβεύσουν» διοικήσεις, μετόχους και εργαζόμενους τους.

Παράλληλα, έχουν όλα τα ισχυρά εχέγγυα ώστε να λειτουργήσουν υπέρ της ελληνικής οικονομίας παρέχοντας στις παραγωγικές της δυνάμεις εκείνα τα εφόδια που θα επιτρέψουν την μεταμόρφωσή της, ώστε η χώρα να προσαρμοστεί σε ένα νέου τύπου, αναγκαίο υπό τα σημερινά δεδομένου, παραγωγικό μοντέλου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS, κλειδιά για τη συνέχιση της θετικής πορείας των τραπεζών στην Ελλάδα είναι η διψήφια αύξηση των χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων, τα χαμηλά beta των καταθέσεων και τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023.

Κυρίαρχο ζήτημα για το κλάδο θεωρείται η επιστροφή στην πληρωμή μερισμάτων.

Ελληνικές Τράπεζες: Στο Top-5 της Ευρώπης σε κερδοφορία!

Οι εκτιμήσεις

Από την πλευρά της η S&P συμπεραίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες με επιταχυνόμενο ρυθμό θα αποκομίζουν τα οφέλη από την πολυετή εκκαθάριση των ισολογισμών τους και την αποκατάσταση της κερδοφορίας, αλλά και από την αύξηση των επιτοκίων.

Οι τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο έχουν καταγράψει επίσης σημαντική πρόοδο στην επανεξισορρόπηση του προφίλ χρηματοδότησής τους, χάρη στις ισχυρές καταθέσεις και στην απότομη απομόχλευση των ισολογισμών τους, οι οποίες τις τοποθετούν πλέον σε καλή θέση για την αποπληρωμή των μεγάλων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που έχουν αναλάβει.

Οι αξιολογήσεις ανά τράπεζα:

  • Aegean Baltic Bank S.A.: Αύξησης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε B+ από B, με σταθερή προοπτική.
  • Alpha Bank S.A.: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε BB- από B+ με σταθερή προοπτική.
  • Eurobank S.A.: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε BB- από B+ με θετική προοπτική.
  • Εθνική Τράπεζα: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε BB- από B+, με θετική προοπτική.
  • Τράπεζα Πειραιώς S.A.: Αύξηση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε B+ από B με θετική προοπτική.

Γιατί κινδυνολογεί η Γέλεν με την αμερικανική οικονομία

επιστράτευση της κινδυνολογίας προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι δεν αποτελεί προνόμιο της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

Στις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό η συζήτηση που γίνεται αφορά στο ενδεχόμενο το Κογκρέσο να μην εγκρίνει την αύξηση του ανώτατου χρέους της κεντρικής κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε την Τρίτη και η δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και υψηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Η κ. Γέλεν εκτίμησε ότι η κατάρρευση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα τις δόσεις των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Κογκρέσο έχει «βασική ευθύνη» να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι μια αθέτηση πληρωμών θα απειλούσε την οικονομική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, όπως δήλωσε η Γέλεν, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση των πιστωτικών αγορών και η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει επιταγές πληρωμών σε οικογένειες στρατιωτικών και ηλικιωμένους που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Πάντως, σημειώνεται ότι η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι και η καλύτερη.

Εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανήσυχες, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο αμερικανικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, με τους οικονομικούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ενώπιον μιας παρόμοιας εξέλιξης τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Την Τετάρτη η πτώση του Dow Jones ήταν οριακή, ενώ εκατοντάδες «βαριές» μετοχές του NASDAQ κινήθηκαν ανοδικά.

Δεν τον βλέπω καλά τον …Μπρατάκο: Την ώρα που περπατάει χέρι χέρι με την Ράπτη στη Μύκονο, κάποιοι στο παρασκήνιο του τραβάνε το χαλί!

Γιάννης Μπρατάκος: Την ώρα που περπατάει χέρι χέρι με την Ράπτη στη Μύκονο, κάποιοι στο παρασκήνιο του τραβάνε το χαλί

Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Γιάννης Μπρατάκος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στη θέση του Γρηγόρη (με αναβαθμισμένο τίτλο) όταν ο «ψηλός» παραιτήθηκε δηλαδή, μου είναι εξαιρετικά συμπαθής και αυτοί που τον γνωρίζουν έχουν να λένε ότι είναι και πολύ καλό παιδί!

Τα ίδια ισχύουν και για την Έλενα Ράπτη, που εκτός από όμορφη γυναίκα είναι και πολύ ικανή αλλά και αξιοπρεπής!

Την ώρα λοιπόν που ο Γιάννης και η Έλενα Ράπτη πέρναγαν τις Άγιες μέρες του Πάσχα στη Μύκονο περπατώντας στα Ματογιάννια πιασμένοι χέρι – χέρι, κάποιοι στο παρασκήνιο τους έσκαβαν τον λάκκο!

Γιατί μαθαίνω από πολύ καλές πηγές με γνώση εκ των έσω, ότι κάποιο πρόσωπο από το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, προσπαθεί να επαναφέρει στο Μαξίμου και σε ρόλο κλειδί, στη θέση δηλαδή του Μπρατάκου που πριν κατείχε ο Δημητριάδης, τον Γιώργο Μυλωνάκη, που την ώρα τούτη έχει θεσμικό ρόλο στη Βουλή!

Θυμίζω ότι ο καλός φίλος Γιώργος Μυλωνάκης είχε και στο παρελθόν διατελέσει εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, επί εποχής Πειραιώς, πριν ακόμη η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και ανέλθει στην εξουσία!

Πολυθρόνα για τρεις η Αττική οδός: Macquarie, ΓΕΚ Τέρνα – First, Ελλάκτωρ (Αβαξ;) – Ιντρακάτ – Brisa;

H Meridiam (που μετέχει με την Αβαξ στον ΒΟΑΚ) θα αντικαταστήσει την αποχωρήσασα γαλλική Ardian στην κοινοπραξία της Ελλάκτωρ που μαζί με Αβαξ, Egis θα διεκδικήσει την Αττική οδό!

Meridiam με την οποία συνεργάζεται η Αβαξ στον ΒΟΑΚ, θα αντικαταστήσει το εξειδικευμένο σε υποδομές γαλλικό fund Ardian που αποχώρησε από το σχήμα με τον Ελλάκτωρα και την Egis όσον αφορά την διεκδίκηση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής οδού η υποβολή προσφορών για την οποία έχει βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ ορισθεί για τις 29 Μαΐου, αν και όλα δείχνουν πως ο διαγωνισμός θα πάρει νέα αναβολή, δεδομένου ότι ουδείς θέλει την «πυρηνική βόμβα» όπου εμπλέκονται και ενδιαφέρονται όλα τα ισχυρά συμφέροντα, να σκάσει προεκλογικά!

Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν η κοινοπραξία Ελλάκτωρα – Αβαξ ενισχύεται με την Meridian, που επάξια θα αντικαταστήσει την Ardian, ενώ πιθανολογείται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι πιθανόν η κοινοπραξία αυτή να «συγχωνευθεί» και με την Ιντρακάτ που κατεβαίνει στον διαγωνισμό με την πορτογαλική Brisa, εκ των κορυφαίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων!

Η διαμόρφωση εκ νέου μιας ισχυρής κοινοπραξίας στην οποία μετέχουν Ελλάκτωρ (Χόλτερμαν- Βαρδινογιάννης) και Αβαξ, από κοινού με την Meridiam που είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής, δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό υποψήφιο για τη σύμβαση παραχώρησης, που πιθανόν να ενισχυθεί όπως ακούγεται και από την Ιντρακάτ των Εξάρχου- Μπάκου – Καυμενάκη!

Έναν εκ των τριών που θα διεκδικήσει την Χρυσοτόκο Όρνιθα των Παραχωρήσεων απέναντι σε ΓΕΚ Τέρνα – First και Macquarie- Όμιλο Κοπελούζου!

Νίκη Κεραμέως: Η Ελληνίδα Παρλί που ονειρεύεται τα …χακί

Δεν ξέρουν αν θα κερδίσουν τις εκλογές και μοιράζουν μεταξύ τους τα υπουργεία – Άδωνις για υπ. Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, κρατάει (!!!) τον Γ. Καραγιάννη ως υφυπουργό

Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι αυτά μόνο στη Νέα Δημοκρατία συμβαίνουν!

Πριν ακόμη κερδίσουν τις εκλογές, με όλα να δείχνουν μη αυτοδυναμία και πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας και το αίμα των νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών να μην έχει ακόμη στεγνώσει, αυτοί – οι δήθεν πρωτοκλασάτοι- μοιράζουν μεταξύ τους τα υπουργεία της δεύτερης διακυβέρνησης!!!

Αντί να τρέχουν να κερδίσουν τις εκλογές στις περιφέρειες τους, μοιράζονται τα ασημικά μιας εξουσίας που κανείς δεν γνωρίζει πως θα έρθει και αν…

Σας μεταφέρω λοιπόν κάποιες φήμες που κυκλοφορούν ως διαρροές στα δημοσιογραφικά και πολιτικά στέκια, που σε μεγάλο βαθμό απορρέουν από τους ίδιους τους προβεβλημένους πολιτικούς αστέρες!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να διαρρέει ότι έχει εξασφαλίσει το Υπ. Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, τοποθετώντας με δική του παρέμβαση τον αναπληρωτή του Ν. Παπαθανάση υπουργό Ανάπτυξης!

Ο Γεραπετρίτης (μετά την επιτυχία του με τα εκτός σχεδίου και τα ύψη στο Ψυχικό, όλα κομμένα και ραμμένα υπέρ των υφιστάμενων συμφερόντων και της ολιγαρχίας) διαδίδει ότι θα αναλάβει το Εσωτερικών!

Ενώ ο Πιερρακάκης, τον οποίο κάποια διαπλοκικά συστήματα τον έχουν πάει πριονοκορδέλα, θα κρατήσει λένε το Ψηφιακής Πολιτικής, μολονότι είχε ακουστεί για δημιουργία υπέρ υπουργείου μαζί με το Δημόσιας Διοίκησης το οποίο θα αναλάμβανε!

Η Κεραμέως, που παίζει μπάλα με τον Γεραπετρίτη, λέει παντού ότι θα γίνει η Ελληνίδα Παρλί, αναλαμβάνοντας το Υπ. Εθνικής Άμυνας στη θέση του Ν. Παναγιωτόπουλου!

Α, για να μην το ξεχάσω! Ο Άδωνις θα κρατήσει λέει τον Γ. Καραγιάννη ως υφυπουργό Δημοσίων Έργων!

Ξέχασε μόνο να πει ο αγαπητός Άδωνις ότι τον Καραγιάννη εμπιστεύεται απόλυτα ο πρωθυπουργός και αποτελεί δική του επιλογή! Τόσο απλά…

ΥΓ. Για τον Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος απολαμβάνει τεράστιας αποδοχής και εμπιστοσύνης τόσο από την ελληνική κοινωνία όσο και από τον αμερικανικό παράγοντα, φέρεται να έχει προταθεί η προεδρία της Βουλής, που σε απλά λόγια σημαίνει πρόωρη συνταξιοδότηση και αποχώρηση από την ενεργό πολιτική!

Είναι βέβαιος ότι ο κύριος Δένδιας δεν έχει καν απαντήσει σε τυχόν τέτοια πρόταση! Οι εκλογές προηγούνται με ότι παρενέργειες τυχόν επιφέρουν στον καθένα, λιγότερο ή περισσότερο!

ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Σε ετοιμότητα η Ελλάδα - Εξετάστηκαν όλα τα σενάρια για το φυσικό αέριο

Η ενεργοποίηση στο Μαξίμου ενός νέου κύκλου που δρα στο παρασκήνιο

Μου λένε ότι στις παρυφές του Μαξίμου έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος που δρα παρασκηνιακά, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με εξωθεσμικό πρόσωπο από το πολύ στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο αναπτύσσει δυναμική, πρωτοβουλίες και συσπειρώνει πρόσωπα από διάφορους χώρους.

Ειδικά στην παρούσα φάση των εκλογών, βγαίνει μπροστά, προτείνει πρόσωπα για μελλοντικούς υπουργούς και φέρεται να στελεχώνει ακόμη και το Μαξίμου με «φαντάσματα από το παρελθόν»! Τόσο καλά…

Ο Άνθρωπος των Γερμανών ο Ν. Ανδρουλάκης και η επίσκεψη Τσίπρα σε Σόλτς!

Ο άνθρωπος των Γερμανών Ν. Ανδρουλάκης και η επίσκεψη Τσίπρα σε Σόλτς!

Σας έχουμε αποκαλύψει από το Radar ότι όπως οι Αμερικανοί έχουν ως εκλεκτούς Μητσοτάκη, Τσίπρα και Δένδια, έτσι και οι Γερμανοί θεωρούν άνθρωπο της δικής τους εμπιστοσύνης τον Νίκο Ανδρουλάκη!

Υπό αυτό το πρίσμα η επίσκεψη Τσίπρα στον καγκελάριο Σόλτς στο Βερολίνο και αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών, έχει τη δική της σημειολογία! Καταλάβατε …

Διαβάστε περισσότερα