Μια τεράστια συλλογή κοσμημάτων πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s, ωστόσο αυτό που τραβά το ενδιαφέρον κοινού και ειδικών δεν είναι τόσο το μέγεθος και η αξίας της, αλλά η μελανή ιστορία του ιδιοκτήτη της.

Σύμφωνα με τους New York Times, σήμερα Τετάρτη, 3 Μαΐου, ο οίκος δημοπρασιών θα προσφέρει προς πώληση 700 κοσμήματα από την Αυστριακή κληρονόμο Χάιντι Χόρτεν σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις κοσμημάτων στην ιστορία.
Η συλλογή αναμένεται να «πιάσει» περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, μέγεθος που ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 137 εκατ. δολαρίων που απέφερε η θρυλική συλλογή της Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Όπως αναφέρει ο οίκος Christie’s, τα κοσμήματα της Χόρτεν, η οποία πέθανε πέρυσι, αποτελούν μέρος της σημαντικής κληρονομιάς που έλαβε μετά τον θάνατο του πρώτου της συζύγου, Χέλμουτ, το 1987.

Ωστόσο ο οίκος δημοπρασιών αποκάλυψε ότι «οι επιχειρηματικές πρακτικές του κ. Χόρτεν κατά τη ναζιστική εποχή, όταν αγόραζε εβραϊκές επιχειρήσεις που πωλούνταν υπό πίεση, είναι καλά τεκμηριωμένες». Ο Χόρτεν, παραδέχεται ο οίκος δημοπρασιών, για να αγοράσει τις εβραϊκές επιχειρήσεις, εκβίαζε τους ιδιοκτήτες τους με την απειλή των Ναζί.