Έως πριν πέντε χρόνια αποτελούσε το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τη χώρα, παρουσιάζοντας ζημιές – βουνό, χάνοντας πελάτες, εγκλωβισμένη μέσα στη… μούχλα της πολιτικής – κομματικής και συνδικαλιστικής εξάρτησης και τοξικότητας.

Τότε, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η μετοχή είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 278 εκατ. ευρώ (!!) που την έφερνε στην 33η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Ο λόγος για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που πλέον, με την αλλαγή πολιτικής στο κράτος – μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 – και κυρίως τη νέα εποχή στο management της Επιχείρησης, έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο, δεσπόζοντας σε deals και εξαγορές, «παίζοντας» με ίσους όρους στη μεγάλη μάχη της ενεργειακής μετάβασης.

Με την αλλαγή στο management η ΔΕΗ βγήκε επιθετικά στο προσκήνιο και «αναμετρήθηκε» με τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καταφέρνοντας να σηκώσει πολύ μεγάλα κεφάλαια από τις αγορές τόσο μέσα από αύξηση κεφαλαίου, όσο και έκδοσης ομολόγων.

Μετά την κεφαλαιακή θωράκιση και το ευρύτερο νοικοκύρεμα έλαβε χώρα και εθελουσία έξοδος, αλλά και σταδιακή αλλαγή στο στελεχιακό μωσαϊκό της επιχείρησης.

Έχοντας εξορθολογήσει σημαντικά τα οικονομικά της, η ΔΕΗ κινήθηκε επιθετικά σε επιχειρηματικό επίπεδο θέλοντας να «τρέξει» και να καλύψει το χαμένο έδαφος, κάνοντας μπαράζ επενδυτικών κινήσεων, κυρίως προς το άνοιγμα προς τη βιώσιμη ενέργεια.

Οι μεγάλες συμφωνίες

Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν και συνεργασίες κορυφής, όπως η μεγάλησυμφωνία με το γερμανικό κολοσσό της RWE Renewables ύψους έως 1 δισ. ευρώ για κοινό σχήμα για έργα ισχύος 2 GW, η ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen Α.Ε. από κοινού με την Motor Oil με στόχο το «πράσινο» υδρογόνο, καθώς και η σύμπραξη με ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Επίσης σημαντική και η συμφωνία με τον όμιλο Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.

Συνάμα, έγινε και μπαράζ μικρότερων εξαγορών όπως το χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της Voltera, καθώς και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge. Μέσα στο 2023 η ΔΕΗ έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά μη τραπεζικό τομέα, καθώς προχώρησε στην απόκτηση της Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, μπαίνοντας σε μια μεγάλη αγορά, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες προοπτικές.

Μια τεράστιας σημασίας και προοπτικών κίνηση που καθιστά πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Την ίδια ώρα, θέλοντας να… καθετοποιήσει περαιτέρω τις υπηρεσίες της, η Επιχείρηση ήθελε δίκτυο λιανικής, αποκτώντας την αλυσίδα Κωτσόβολος έναντι 200 εκατ. ευρώ.

Η νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία

Χθες λοιπόν η ΔΕΗ έκανε νέο πολύ μεγάλο μπαμ, ανακοινώνοντας μια νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία. Πρόκειται για την εξαγορά 600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, 6MW συστημάτων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, σε λειτουργία.

Η ΔΕΗ σύναψε δεσμευτική συμφωνία αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Το κόστος της συναλλαγής θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το εν λόγω deal ένα από τα τρία – τέσσερα κορυφαία που έχουν κάνει ελληνικών συμφερόντων εταιρείες σε διεθνές επίπεδο.

Η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

Η συμφωνία αυτή διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας. Μέσω αυτού του deal η Επιχείρηση θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ηγέτιδα στη ΝΑ Ευρώπη

Η ΔΕΗ είναι η κορυφαία ηλεκτρική εταιρεία της ΝΑ Ευρώπης, με δραστηριότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διανομή και την εμπορία προηγμένων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,5GW, αποτελούμενη από θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ με συνολική ετήσια παραγωγή που ανέρχεται σε περίπου 20TWh, ενώ η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση των δικτύων της ανέρχεται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας συνολικά 8,8 εκατ. πελάτες, παρέχοντάς τους περίπου 33TWh ενέργειας και ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Μεγέθη

Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία με τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 927 εκατ. ευρώ παρουσίασε η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023. Στην θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 228 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. ευρώ από 78 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023.

Το ράλι της μετοχής την πενταετία

Όπως προαναφέρθηκε, στα μέσα Μαΐου του 2019 η μετοχή της ΔΕΗ είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ!

Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story, ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο, ενώ κέρδη κοντά στο 80% είχε το 2020.

Από τις 15 Μαΐου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σε ποσοστό 761% αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» της αγοράς, ενώ από το ναδίρ της 16ης Μαρτίου 2020, όταν όλη η αγορά βούλιαξε λόγω του σοκ του Covid-19 και η μετοχή έπεσε στα 1,55 ευρώ, καταγράφει άνοδο +611%. Παράλληλα, με κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. ευρώ, έχει ανέβει πλέον στην 8η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 12 Δεκεμβρίου 2001, ενώ πέτυχε ιστορικό υψηλό στο χρηματιστήριο στις 5 Δεκεμβρίου 2007 όταν έκλεισε στα 37,10 ευρώ! Παράλληλα, έχει ιστορικό χαμηλό στα 1,13 ευρώ από τις 5 Ιουνίου 2012.

Νικητές και χαμένοι τον Ιούλιο και το 7μηνο στο Χρηματιστήριο – Αποδόσεις έως 53,4% το 2024 στον Large Cap – Ξεχωρίζουν ενέργεια και τράπεζες – Παραμένει ελκυστικό το Χ.Α. για τα διεθνή κεφάλαια – Το 2024 είναι η 4η σερί ανοδική χρονιά!

Μολονότι το 2024 δεν έχει τις «τρελές» αποδόσεις του 2023 όπου αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έδωσαν κέρδη από 70% έως 137%, εντούτοις και το τρέχον έως, έως τώρα, αποδεικνύεται θετικό για την αγορά, με την πλειονότητα των μετοχών να κινείται ανοδικά, ενώ αρκετά «χαρτιά» του Large αλλά και του Mid Cap καταγράφουν επιδόσεις διψήφιων ποσοστών.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ανοδικά για 4η διαδοχική χρονιά, καθώς πέρυσι είχε δώσει άνοδο 39,08% σε μια από τις καλύτερες χρονιές των δύο τελευταίων δεκαετιών, το 2022 ο Γενικός Δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 4,08%, ενώ το 2021 είχε δώσει άνοδο 10,43%.

Θυμίζουμε πως το 2020, χρονιά εμφάνισης του Covid-19 το χρηματιστήριο είχε διορθώσει σε ποσοστό 11,75%, ενώ και το 2019 ήταν έντονα ανοδικό, καθώς – σε ένα εκλογικό έτος που άλλαξε την κατάσταση στην Ελλάδα – ο Γ.Δ. είχε κλείσει με άνοδο 49,47%, με το Χ.Α. να πλασάρεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, έχοντας την καλύτερη χρονιά μετά τα φαινόμενα της φούσκας του ‘99.

Με λίγα λόγια, φέτος το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ανοδικά για 5η χρονιά στις έξι τελευταίες, κάτι που ασφαλώς είναι αξιοσημείωτο και αποκτά άλλη αξία, καθώς δείχνει αφενός το μέγεθος της πρότερης απαξίωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης μετά το 2010, αφετέρου τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίχτηκαν στην αγορά για καλές αποδόσεις, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο 2ο εξάμηνο του 2023, ύστερα από 13 χρόνια στο «γύψο».

Ασχέτως λοιπόν με τα επιμέρους προβλήματα και τις αρρυθμίες της αγοράς – στη μεγάλη εικόνα – η πορεία του Χ.Α. δείχνει ότι τα ελληνικά assets παραμένουν λίαν ελκυστικά για τη διεθνή των επενδυτικών κεφαλαίων. Μια σειρά από ελληνικές μετοχές, πρωτίστως από τους κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας παραμένουν στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, συνεχίζοντας να δίνουν καλές αποδόσεις.

Οι επιδόσεις του Ιουλίου

Ο καλύτερος μήνας του 2024 μετά τον Ιανουάριο αποδείχτηκε ο μήνας που έφυγε για το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας την παράδοση των τελευταίων ετών που θέλει τον Ιούλιο να είναι ένας καλός μήνας για την αγορά.

Μάλιστα η αγορά το μήνα που έφυγε μπόρεσε και αναβάθμισε εκ νέου το προφίλ της, ενώ μετά από καιρό πλησίασε σε απόσταση βολής το όριο ψυχολογίας και τις 1.500 μονάδες, που αποτελούν και τα υψηλά 13 ετών, από τα οποία πλέον ο Γενικός Δείκτης ποσοστιαία απέχει ελάχιστα.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 5,26% τον Ιούλιο, καθιστώντας το συγκεκριμένο μήνα τον καλύτερο φέτος μετά τον Ιανουάριο που τα κέρδη του Γ.Δ. ήταν στο +5,74%. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύθηκε το μήνα κατά 6,02%, ο Mid Cap υστέρησε συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά καθώς κέρδισε 2,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 7,56%, ξεχωρίζοντας.

Έτσι, πλέον από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό +14,31%, ο FTSE 25 κερδίζει 15,50%, ο Mid Cap καταγράφει άνοδο 2,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 22,94%.

Σε υψηλό 14ετίας η αξία συναλλαγών φέτος

Ένα από τα αρνητικά του Ιουλίου ήταν η μεγάλη συρρίκνωση της μέσης αξίας συναλλαγών η οποία κατήλθε στα 95,54 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μικρότερη φέτος, καθώς ουδέποτε το προηγούμενο 6μηνο είχε πέσει ο τζίρος κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο ο μέσος τζίρος ήταν στα 122,3 εκατ. ευρώ, το Μάιο στα 161 εκατ. ευρώ λόγω και των rebalancing, τον Απρίλιο στα 133,4 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο έκανε το ρεκόρ των 225,3 εκατ. ευρώ καθώς έλαβε χώρα το placement στην Πειραιώς, με τη μετοχή να κάνει θηριώδεις συναλλαγές εκείνο το μήνα, το Φεβρουάριο ο τζίρος ήταν στα 125,5 εκατ. και τον Ιανουάριο στα 100,4 εκατ. ευρώ.

Ασχέτως με τη μείωση των συναλλαγών τον Ιούλιο, γενικώς το 2024 κινείται με πολύ αυξημένες συναλλαγές, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το Χ.Α., μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ύστερα από 13 χρόνια, μπαίνει ξανά στα ραντάρ αρκετών ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων.

Έτσι, σε επίπεδο 7μήνου, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 134,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 22,2 εκατ. ευρώ έναντι του 2023 που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.

Η φετινή επίδοση όχι μόνο ξεπερνά όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, καθώς ισχυρότερες μέσες συναλλαγές (σε δωδεκάμηνο) είχε να δει το Χ.Α. από το μακρινό 2010, όταν τότε ο μέσος τζίρος ήταν στα 139,36 εκατ. ευρώ.

Τότε όμως το Χ.Α. απαρτίζονταν από πολύ περισσότερες μετοχές, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει, διαγραφεί ή συγχωνευτεί με άλλες επιχειρήσεις δεκάδες πρώην εισηγμένες, ενώ και ο τραπεζικός κλάδος απαρτίζονταν από πολύ περισσότερες μετοχές.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν και αυτές που υστέρησαν

Έχει ενδιαφέρον ότι τον Ιούλιο βγήκαν στο προσκήνιο και πρωταγωνίστησαν μετοχές που είχαν μείνει πίσω το προηγούμενο 6μηνο, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές, στον Large Cap.

Τον Ιούλιο ξεχώρισε η μετοχή της Πειραιώς που είχε άνοδο 14,50% καθώς τους προηγούμενους μήνες είχε πιεστεί πολύ.

Αξιοσημείωτο είναι και το ξύπνημα της μετοχής της Lamda Development που με άνοδο 12,90% κατάφερε να ξεχωρίσει μετά από καιρό, ενώ υπάρχει κινητικότητα στο project του Ελληνικού, με πιο ξεκάθαρη αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, που φέρνει στον όμιλο πολύ μεγάλη και κρίσιμη ρευστότητα.

Ο ΟΤΕ έκλεισε επίσης με άνοδο 12,90% το μήνα, καταφέρνοντας να αναρριχηθεί πάνω από τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2023, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 13 ετών. Η αφύπνιση της μετοχής συνδέεται άμεσα και την αλλαγή στο management μετά από 13 χρόνια, με τον νέο CEO Κώστα Νεμπή να φέρνει άνεμο ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα.

Εξαιρετική ήταν και η απόδοση της Τιτάν που ενισχύθηκε κατά 12,50% κλείνοντας σε διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ προχθές Τετάρτη, «σφράγισε» την πολύ καλή αποδοχή που έχει η μετοχή από την αγορά, ανακοινώνοντας το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας του, με καθαρά κέρδη κοντά στα 149 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank που όλο το πρότερο διάστημα του 2024 είχε υστερήσει κατάγραψε αντίδραση σε ποσοστό 11,80% το μήνα, ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 10%, η ΓΕΚ Τέρνα κέρδισε 8,20%, η Coca Cola HBC +7,70%, η ElvalHalcor +7,10% κ.ο.κ.

Ελλάκτωρ που – λόγω της αποκοπής των 0,50 ευρώ ανά μετοχή της επιστροφής κεφαλαίου – έχασε 23,20% το μήνα, η Jumbo υποχώρησε κατά 7,90%, η HelleniQ Energy έχασε 5,10% επηρεασμένη από την έκταση φορολογία στα (υπερ)κέρδη, η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο -1,30%, ενώ η Motor Oil έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο 0,30%.

Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Cenergy κυριάρχησαν το 7μηνο

Σε επίπεδο 7μήνου, ξεχώρισε με έμφαση η Τιτάν που είχε άνοδο 53,40%, «χτίζοντας» στην άνοδο +77,86% που είχε πέρυσι, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα είχε άνοδο 36% πετυχαίνοντας μέσα στο μήνα νέα υψηλά 24 ετών καθώς καρπώνεται τα οφέλη από την πώληση της «πράσινης» θυγατρικής στο αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar.

Στην τρίτη θέση των αποδόσεων το 7μηνο είναι επίσης μια ενεργειακή μετοχή, η Cenergy Holdings η οποία κερδίζει 34,90% πλησιάζοντας τα 10 ευρώ, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι ήταν το κορυφαίο blue chips με ράλι +137%.

Από εκεί και πέρα, η Eurobank κέρδισε το 7μηνο +31,60%, η Σαράντης +31%, Εθνική Τράπεζα +28,90%, Coca Cola HBC +28,40%, Πειραιώς +21,90%, Τέρνα Ενεργειακή +20,90%, ΟΤΕ +17,60%, Lamda Development +12,60%, Viohalco +11,80%, Alpha Bank +10,70% κ.λπ.

Αυτό σημαίνει πως πέντε μετοχές του Large Cap είχαν άνοδο από 30% έως 53,40% το 7μηνο, ενώ συνολικά 13 μετοχές του FTSE 25 κατέγραψαν διψήφιες αποδόσεις. Στον αντίποδα, υστέρησαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ (-23,20%), Autohellas (+7,20%), ΕΥΔΑΠ (+4,60%), Αεροδρόμιο (-2,90%), Jumbo (-1,40%), Motor Oil (-1%) κ.ο.κ.

Στο χώρο του Mid Cap το 7μηνο ξεχώρισε με έμφαση η Optima Bank που ενισχύθηκε σε ποσοστό 56,90%, η Entersoft είχε άνοδο 25,80%, Epsilon Net (+25,50%), Κρι Κρι (+20,60%), Profile (+17,90%), Intralot (+16,90%), ΟΛΠ (+11,90%) και Intrakat (+9,20%).

Το …υπεράνω υποψίας «δικηγορικό κέντρο» που φέρεται να εμπλέκεται με …παραδικαστικό στη χώρα μας και παράλληλα «ξεπλένει» Ρώσους στο Πριγκιπάτο του Μονακό – Διαπλοκή και συστήματα τον πήραν χαμπάρι!

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν σε προσκήνιο και παρασκήνιο, σε πλείστες όσες κρίσιμες και καθοριστικές υποθέσεις μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, αλλά και τα ίδια τα συστήματα επιχειρηματιών και μεγαλοπαραγόντων, φέρεται να στοχοποιούν ένα «δικηγορικό κέντρο» …υπεράνω υποψίας, το οποίο κινείται πίσω από παραδικαστικά κυκλώματα, έχει επαφές με ευαίσθητες Αρχές και παράλληλα μέσω μηχανισμών και δικτύων στο εξωτερικό «παίζει το παιχνίδι» των Ρώσων και του «ξεπλύματος» τους στο Πριγκιπάτο του Μονακό!

Για να καταλαβαίνεις, εθεωρείτο κατά το παρελθόν άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης εκκλησιαστικού παράγοντα, διά μέσω του οποίου έχτισε σχέσεις που διατηρούνται έως και τις μέρες μας!

Σε απλά λόγια, τα ισχυρά επιχειρηματικά και διαπλοκικά συστήματα τον έχουν αναγνωρίσει, τον έχουν πάρει χαμπάρι, με ότι τούτο συνεπάγεται…

Μεγάλος θαυμασμός για το έργο και την προσωπικότητα του Τζώρτζ Τσούνη, ο οποίος φέρεται να έχει δεχτεί προτάσεις ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ ετησίως από 4 εφοπλιστικές οικογένειες, για συνεργασία μετά τη λήξη της θητείας!

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του κυρίου Τζώρτζ Τσούνη ως πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, ο απόλυτα επιτυχημένος και στον διπλωματικό τομέα ομογενής δικηγόρος και επιχειρηματίας, φέρεται να έχει καταφέρει να κερδίσει τον θαυμασμό από την ελίτ των επιχειρήσεων και του εφοπλισμού στη χώρα μας, μέσα από το εξαιρετικό προφίλ που έχτισε αυτά τα χρόνια, τον τρόπο που διαχειρίστηκε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και την προθυμία που επέδειξε να δώσει λύσεις σε ανοιχτά και κρίσιμα ζητήματα!

Παράλληλα θεωρείται μέσα από την διαδρομή του ως πολύ ικανός επιχειρηματίας, άριστος στις δημόσιες σχέσεις και πολύ ανοιχτός και προσηνής σε σχέση με τους προκατόχους του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα!

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται εύλογο και δικαιολογημένο το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών και εφοπλιστικών ομίλων και οικογενειών, να επιδιώξουν επαγγελματική συνεργασία με τον Τζώρτζ Τσούνη μόλις λήξει η θητεία του και υπό την προϋπόθεση ότι ο ομογενής παράγοντας έχει διάθεση να εμπλακεί στο επιχειρηματικό κομμάτι στη χώρα μας!

Πηγές από τον εφοπλιστικό χώρο αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής ο Τζώρτζ Τσούνης φέρεται να έχει δεχτεί προτάσεις συνεργασίας από 4 μεγάλες και παραδοσιακές εφοπλιστικές οικογένειες, που κατά τις πληροφορίες φτάνουν το ύψος της αμοιβής στο ποσόν του 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Από το περιβάλλον του κ. Τσούνη κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε διαψεύδεται καθώς ο πρέσβης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλακεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα μετά τη λήξη της θητείας του, θεωρώντας ότι η χώρα ανακάμπτει και ότι συνεχώς σε σταθερό πολιτικό περιβάλλον θα παρουσιάζονται επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες!

Κάποιοι νταραβεριτζήδες – παράγοντες, «παραμυθιάζουν» τον Ιρλανδό Κόμερ ότι η Πάρνηθα δεν θα κατέβει στο Μαρούσι και το Ελληνικό δεν θα υλοποιηθεί, προκειμένου να συνεχίσει να επενδύει στο Καζίνο Λουτρακίου, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο!

Μαθαίνω ότι…κάποιοι νταραβεριτζήδες – παράγοντες του Καζίνο Λουτρακίου, γνωστοί από τα παλιά και υψηλά αμοιβόμενοι, «παραμυθιάζουν» τον Ιρλανδό Κόμερ ότι σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες (και ενέργειες!!!), ούτε η Πάρνηθα θα κατέβει στο Μαρούσι, ούτε το καζίνο του Ελληνικού θα υλοποιηθεί!!!

Και όλα τούτα τα αποκυήματα φαντασίας, προκειμένου να πειστεί ο Ιρλανδός μεγιστάνας να συνεχίσει να βάζει λεφτά σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, σε ένα project θνησιγενές χωρίς προοπτική! Πού θα εκλείψει πλήρως και διά παντός μόλις ολοκληρωθούν οι δυο εμβληματικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί και το καζίνο της Πάρνηθας θα μεταφερθεί στο Μαρούσι, είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και το καζίνο του Ελληνικού θα πραγματοποιηθεί! Όλα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι, για την κονόμα, αλλά και όνειρα θερινής νυκτός!

Διαβάστε ακόμη: