Ουσιαστική αλλαγή συμπεριφοράς έδειξε η μετοχή του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου καθώς ενώ απομένει και η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του μήνα, ο τίτλος καταγράφει άνοδο 13,32%, αποτελώντας την πιο κερδοφόρα μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ χθες έκλεισε πάνω από τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου 2023, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 13 μηνών.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης για μια μετοχή που έχει κουράσει την αγορά τόσο το πρώτο εξάμηνο όσο και όλα τα προηγούμενα χρόνια, που είχε υστερήσει καταφανώς. Χθες, σε μια πτωτική συνεδρίαση η μετοχή του ΟΤΕ ξεχώρισε ξανά καθώς ενισχύθηκε κατά 1,60%, ενώ μόνο το τελευταίο 4ήμερο κερδίζει 7,03%, κλείνοντας στα 15,23 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 4 Ιουλίου 2023.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ράλι της μετοχής τον Ιούλιο συνέπεσε με την αλλαγή στη διοίκηση, καθώς από την 1η του μήνα που φεύγει ανέλαβε ο κ. Κώστας Νεμπής, διαδεχόμενος τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ που παρέμεινε στο τιμόνι του οργανισμού 13 χρόνια. Η αλλαγή διοίκησης, έχει φέρει άνεμο ανανέωσης σε όλα τα «γρανάζια» του οργανισμού, κάτι που έχει ξεκάθαρο αποτύπωμα στη μετοχή, η οποία έτσι κι αλλιώς χρωστούσε κίνηση, όπως και συνεχίζει να χρωστάει.

Ο Μ. Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ καθώς ανέλαβε το 2010, και κατά κοινή ομολογία είναι ο manager που άλλαξε επίπεδο τον οργανισμό. Μαζί του ο ΟΤΕ εκσυγχρονίστηκε και μετασχηματίστηκε σε έναν δυναμικό όμιλο με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φέρνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα απ’ όλες τις θυγατρικές της Deutsche Telekom.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσαμάζ διαδέχτηκε έναν Παναγή Βουρλούμη, μέγεθος επίσης μεγάλο, που για πολλούς, το ότι τον επισκίασε και έγινε σημείο αναφοράς, δείχνει την αξία του πρώτου. Ο Π. Βουρλούμης ήταν αυτός που έσπασε… αυγά, αυτός που έκανε τη «βρώμικη» και αντιδημοφιλή δουλειά, κόβοντας οριστικά τις… φατρίες του δημοσίου και την τοξική επιρροή των συνδικαλιστών στον Οργανισμό. Έτσι, ήρθε ο Μ. Τσαμάζ, με πιο σύγχρονη προσέγγιση, να απογειώσει τον όμιλο…

Τώρα, φαίνεται πως έχουν ξυπνήσει οι προσδοκίες για τη νέα εποχή του Κώστα Νεμπή που έδειξε τα διαπιστευτήριά του στην Κροατία και στην Hrvatski Telekom, την οποία απογείωσε μέσα σε μια τετραετία. Ο νέος επικεφαλής του ΟΤΕ φαίνεται πως θα δώσει την έξτρα δυναμική που απαιτούν οι καιροί στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, που έτσι κι αλλιώς συγκλίνουν πλέον με απόλυτο τρόπο.

Έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση των δικτύων του οργανισμού, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την άκρως δεσπόζουσα θέση που ο όμιλος έχει χτίσει τις τελευταίες δεκαετίες αλλά κυρίως από το 2010 και μετά, όταν έκανε επενδύσεις αρκετών δισ. ευρώ, αποτελώντας (μακράν) το μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στον Ιούλιο ανακοινώθηκε η επέκταση της υποδομής οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber To The Home) σε 32 δήμους της χώρας, ενώ προ ημερών γνωστοποιήθηκε πως η κάλυψη του δικτύου κινητής 5G αυξήθηκε στο 99%, στην εμπορική διάθεση δικτύου τεχνολογίας 5G Stand-Alone που έχει πολύ υψηλότερες ταχύτητες, άρα θα «φορτώσει» ακόμη περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα.

Επίσης, μέσα στο μήνα ανακοινώθηκε η κίνηση – ματ, η συμφωνία Cosmote – Nova για το αθλητικό περιεχόμενο στη συνδρομητική τηλεόραση με μια μικρή επιβάρυνση, που, τουλάχιστον για τα ελληνικά ανταγωνιστικά… ήθη, κρίνεται επαναστατική.

Πάνω από τα 6 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση ξανά

Ο ΟΤΕ έως προ 15 ετών ήταν ο απόλυτος leader της αγοράς έχοντας τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και την ισχυρότερη επιρροή στο Γενικό Δείκτη. Η (προηγούμενη) δεκαετία της κρίσης όμως έφερε πολλές δομικές αλλαγές στην αγορά και πλέον η θέση leader ανήκει στον Coca Cola HBC που αποτιμάται 12,43 δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Eurobank και Εθνική με 7,69 καιι 7,31 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, ο ΟΤΕ πλασάρεται στην 4η θέση με αποτίμηση 6,38 δισ. ευρώ, έχοντας υποσκελίσει σημαντικά τον ΟΠΑΠ που έμεινε στην 5η θέση με αποτίμηση 5,89 δισ. ευρώ.

Τι λένε αναλυτές και οίκοι

Αρκετοί εγχώριοι και διεθνείς οίκοι έχουν ασχοληθεί με τη μετοχή του ΟΤΕ φέτος, με τη Deutche Bank να ξεκινά κάλυψη συστήνοντας αγορά με τιμή – στόχο τα 19,50 ευρώ τονίζοντας, ότι πρόκειται για μια εταιρεία με αξιόπιστη αύξηση της αξίας αλλά και καταλύτες. Συνάμα, τόνιζε πως «η αποτίμηση του OΤΕ σε όρους EV/EBITDA και P/E είναι με discount 30% έναντι του κλάδου διεθνώς και οι αποδόσεις των ταμειακών ροών του στο 9,3% κατά μέσο όρο, είναι υψηλότερες κατά 0,9%.

Στις 5 Ιουνίου η Εθνική Χρηματιστηριακή σε δική της έκθεση αναφέροντας ότι ο ΟΤΕ είναι είναι περίπτωση «βαθιάς υποτίμησης», ενώ αύξησε την τιμή – στόχο στα 20 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση υπεραπόδοσης (outperform), με περιθώριο ανόδου 48% (από εκείνα τα επίπεδα), καθώς η μετοχή διαθέτει μια ελκυστική σχέση κινδύνου και απόδοσης.

Στις 8 Ιουλίου η JP Morgan επισήμαινε πως οι ανησυχίες των επενδυτών είναι υπερβολικές και οι μετοχές διαπραγματεύονται σε ελκυστική αποτίμηση. Επίσης, βλέπει ότι οι ευνοϊκοί καταλύτες εντός της ελληνικής αγοράς θα ωφελήσουν τον οργανισμό, καθώς αξιοποιεί το ισχυρό δίκτυο κινητής και σταθερής τηλεφωνίας του, κυρίως την αυξημένη υιοθέτηση του FTTH.

Επιπλέον, ο ΟΤΕ διαθέτει ισχυρό ισολογισμό και ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους (απόδοση TSR 8,6% το 2024), η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 11,1% το 2025 εάν τα έσοδα από την πώληση της Ρουμανίας διανεμηθούν στους μετόχους.

Ως εκ τούτου, αναβαθμίσει τον ΟΤΕ σε overweight, δηλαδή για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, αλλά μείωσε στα 17,3 ευρώ την τιμή στόχο (από 17,7 ευρώ προηγουμένως).

Πρωτύτερα μέσα στο τρέχον έτος θυμίζουμε πως η Citi είχε συστήσει αγορά με τιμή – στόχο τα 23 ευρώ από 21 πριν, αυξάνοντας τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα του 2024 στα 3,265 δισ. ευρώ, +1% υψηλότερα από πριν. Για το 2025, τα έσοδα προβλέπονται στα 3,339 δισ. ευρώ, ή +2% σε σχέση με πριν.

Τέλος, η Ambrosia Capital τον περασμένο Μάρτιο είχε κάνει επίσης σύσταση αγοράς για τη μετοχή του ΟΤΕ, με τιμή στόχο τα 19,6 ευρώ, ενώ έκανε λόγο για σημαντικό το discount στη μετοχή έναντι ομοειδών ευρωπαϊκών.

Διαβάστε ακόμη: