Με μια ντροπιαστική για το δημόσιο συμφέρον συμφωνία που προωθείται, το Ελληνικό κράτος συνεπικουρούμενο από υπουργούς, κρατικούς λειτουργούς και νταραβεριτζήδες, στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης με αφορμή μια έωλη δικαστική απόφαση που επιδίκασε ένα τρελό ποσόν 626 εκατ. στον επιχειρηματία Παντελή Μαντωνανάκη για … διαφυγόντα κέρδη, «τα δίνει όλα» στον υπερχρεωμένο μεγαλοξενοδόχο καθιστώντας τον Κροίσο!

Η προσβλητική για τα συμφέροντα του Κράτους συμφωνία προβλέπει:

Πρώτον, την πλήρη αποπληρωμή στις τράπεζες των δανείων του ξενοδοχειακού ομίλου 350 εκατ. ευρώ, που είχαν καταγγελθεί και είχαν ξεκινήσει διαδικασίες πλειστηριασμού που δεν τελεσφόρησαν.

Δεύτερον, την διατήρηση στην κατοχή του μεγαλοξενοδόχου του Grand Resort Lagonissi, που φημολογείτο ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα επέστρεφε στο δημόσιο!

Τρίτον, την παράταση της υπάρχουσας σύμβασης παραχώρησης κατά 20 χρόνια ούτως ώστε να φθάσει τα 99!!!

Τέταρτον, δίνεται το δικαίωμα στην διεκδικούμενη έκταση ο μεγαλοξενοδόχος να ανεγείρει και να πουλήσει βίλες, γεγονός που προσδίδει τεράστιες υπεραξίες στο project και μετά βεβαιότητας θα φέρει ιλιγγιώδη κέρδη στον επιχειρηματία!

Σε αντίθεση με όσα λέγονται εδώ και καιρό, ότι δήθεν το δημόσιο θα κρατήσει σκληρή γραμμή και δεν θα υποκύψει στις πιέσεις του μεγαλοξενοδόχου, που απέρρεαν από μια περίεργη και έωλη δικαστική απόφαση όμοια της οποίας δεν έχει υπάρξει ποτέ στον εγχώριο επιχειρηματικό χάρτη σε βάρος του Κράτους, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πρωτοκλασάτους υπουργούς, στελέχη του δημοσίου και γνωστούς νταραβεριτζήδες, «τα έδωσε όλα» στον Π. Μαντωνανάκη, μέσα από μια συμφωνία που θα σηκώσει σκόνη και θα συζητηθεί, δεδομένου ότι θίγονται όχι μόνο τα συμφέροντα του Κράτους και κατ’ επέκταση του φορολογούμενου πολίτη, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα του δημοσίου επί των ιδιοκτησιών του, τις οποίες όφειλε να προστατέψει και να παραχωρήσει εάν επιθυμούσε υπό τους καλύτερους δυνατούς όρους!

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, πράττοντας αντίθετα με τις εξαγγελίες της και τις «αρχές» της, υπαναχωρεί μπροστά στα πάσης φύσης επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος του δημοσίου και της βάσης της κοινωνίας!

Αλήθεια, αυτή την ντροπιαστική συμφωνία ποιος κρατικός λειτουργός θα τολμήσει να την υπογράψει;

Ισχυρό κρεσέντο αναβαθμίσεων στο Χ.Α. από εγχώριους και ξένους οίκους – Γιατί οι αναλυτές βλέπουν (ακόμη) πιο υψηλά τα ελληνικά blue chips – Σε εντελώς άλλη… πίστα θα πάει ο Γενικός Δείκτης αν επιβεβαιωθούν οι τιμές – στόχοι – Ποια τα… ψηφίσματα των οίκων!

Ισχυρό κρεσέντο αναβαθμίσεων στο Χ.Α. από εγχώριους και ξένους οίκους – Γιατί οι αναλυτές βλέπουν (ακόμη) πιο υψηλά τα ελληνικά blue chips – Σε εντελώς άλλη… πίστα θα πάει ο Γενικός Δείκτης αν επιβεβαιωθούν οι τιμές – στόχοι – Ποια τα… ψηφίσματα των οίκων

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να βρίσκεται ήδη στην τέταρτη διαδοχική ανοδική χρονιά και μολονότι το τελευταίο διάστημα η αγορά δείχνει να συσσωρεύει στην περιοχή μεταξύ των 1.400 και 1.420 μονάδων, ευρισκόμενη άνω του 6% χαμηλότερα από τα υψηλά 13 ετών και τις 1.502 μονάδες που βρέθηκε στις 20 Μαΐου, εγχώριοι και ξένοι οίκοι, συνεχίζουν να προχωρούν σε εντυπωσιακό μπαράζ αναβαθμίσεων κορυφαίων blue chips της αγοράς.

Παρά την άνοδο που έχει συντελεστεί από το 2021 και εντεύθεν, όπου κορυφαία blue chips έχουν ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο που πολλά χρόνια είχαμε να δούμε στην ελληνική αγορά, φαίνεται πως οι αναλυτές που «σκανάρουν» μεγέθη εταιρειών, προοπτικές, αποτελέσματα, πορεία οικονομίας και όλη την αλυσίδα παραγόντων που επηρεάζει την πορεία των μετοχών, πιστεύουν ότι το Χ.Α. έχει πολύ μεγάλο (ανοδικό) δρόμο ακόμη.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε ράλι +39% πέρυσι, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται άνω του 65%, ενώ υπήρξαν πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με εντυπωσιακές επιδόσεις που έφτασαν έως το +137% (Cenergy Holdings), ενώ, παρά την άνοδο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 100 δισ. ευρώ, εξακολουθώντας – σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας – να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 50%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερος (μεταξύ 70% – 80%) και ακόμα πιο πάνω στην Αμερική.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το υπερδεκαετές bull market των αγορών που ξεκίνησε μετά τη Lehman Brothers και με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κ.α.) συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Συνάμα, η ελληνική οικονομία, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε την (πρώτη) επενδυτική βαθμίδα βγαίνοντας στο διεθνές επενδυτικό προσκήνιο ύστερα από 13 χρόνια που βρίσκονταν στον «πάγο».

Τα ελληνικά assets – ειδικά μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ολοένα και περισσότερους οίκους αξιολόγησης – έχουν καταστεί λίαν ελκυστικά, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τον πακτωλό των δεκάδων δισ. ευρώ που συγκέντρωσαν όλες οι εγχώριες εκδόσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές από τον περασμένο Οκτώβριο, αρχής γενομένης από το placement της Εθνικής, την έξοδο του δημοσίου στις αγορές, τις τρομερές υπερκαλύψεις όλων γενικά των εκδόσεων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήρθε και το μεγάλο deal της Τέρνα Ενεργειακή με τη συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων Masdar να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη για τις ενεργειακές εισηγμένες και κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς πέτυχε μια εξαιρετική αποτίμηση, που είναι case study και διεθνώς.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές χαιρετίζουν τα πολύ μεγάλα σχέδια που έχουν για τις ΗΠΑ οι Τιτάν και Cenergy Holdings, καθώς και της Metlen που ετοιμάζεται για είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ δρομολογεί μεγάλες εξαγορές σε Μ. Βρετανία και Ιταλία. Επίσης στέκονται στα επιτεύγματα της ΔΕΗ η οποία καθίσταται κομβικός ενεργειακός πυλώνας για όλη τη ΝΑ Ευρώπη μετά τις κινήσεις στη Ρουμανία, της Motor Oil που υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΝΑ Ευρώπης αξίας 4 δισ. ευρώ κ.α.

Και βεβαίως, αν επιβεβαιωθούν οι τιμές – στόχοι που δίνουν οι αναλυτές για τόσο κομβικές για την πορεία της αγοράς μετοχές, εξυπακούεται πως ο Γενικός Δείκτης δύναται να κερδίσει εκατοντάδες μονάδες συγκριτικά με τα τωρινά του επίπεδα.

Οι κυριότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις της αγοράς το 2024

Aegean Airlines: Αίσθηση έκανε η προ ημερών ισχυρή αναβάθμιση της μετοχής από τη Eurobank Equities η οποία ανέβασε την τιμή – στόχο από τα 13,8 ευρώ στα 17,8 ευρώ με σύσταση αγοράς. Έτσι, δίνει ένα περιθώριο ανόδου άνω του 65%,που σε συνδυασμό με αναμενόμενη μερισματική απόδοση 7,7%, οδηγεί σε συνολική απόδοση 72,6%. Η Eurobank Equities κρίνει τηναποτίμηση της εταιρείας ελκυστική, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με discount περίπου 20%, επισημαίνει.

ΟΤΕ: Πρόσφατα επίσης έκανε αίσθηση στην αγορά η γενναία αναβάθμιση της μετοχής του ΟΤΕ από το γερμανικό οίκο Deutsche Bank που ανέβασε την τιμή – στόχο στα 19,50 ευρώ, με σύσταση αγοράς, δίνοντας περιθώριο ανόδου άνω του 45% συγκριτικά με τα παρόντα επίπεδα. Ο οίκος τονίζει πως η αποτίμηση του OΤΕ σε όρους EV/EBITDA και P/E είναι με discount 30% έναντι του κλάδου διεθνώς.

ΓΕΚ Τέρνα: Ο όμιλος πέτυχε ένα από τα σπουδαιότερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οι αναλυτές έπιασαν δουλειά. Η Axia ανέβασε την τιμή στόχο στα 24,80 ευρώ, σημειώνοντας πως η αποκρυστάλλωση της αξίας και η επενδυτική περίπτωση του ομίλου θα οδηγήσουν τις προσαρμογές αποτίμησής της. Η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο στα 20 ευρώ (από 18 πριν), με σύσταση «διακράτηση» από «αγορά», τονίζοντας ότι είναι ο βασικός ωφελημένος της συμφωνίας. Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 20,2 ευρώ και αναφέρει πως διατηρεί την bullish στάση της.Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση για το 2025 με δείκτη αποτίμησης P/E στις 6,2 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 9,3 φορές.

Metlen: Η Metlen, πρώην Mytilineos, είναι η μετοχή που έχει δεχτεί – μακράν – τις περισσότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το 2024. Άλλωστε, αυτά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ξαναγίνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα – σε αυτό το επίπεδο, καθώς μέσα σε περίπου μια τριετία διπλασίασε τα μεγέθη και την κερδοφορία της. Χθες, η Edison ανέβασε την τιμή – στόχο στα 49 ευρώ έναντι 45 πριν, κάτι που δίνει περιθώριο ανόδου άνω του 35%. Αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου της M Renewables πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ αλλά εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 5 δισ.

Πρωτύτερα φέτος η Citi είχε δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ για τη μετοχή, τονίζοντας ότι βάσει του αισιόδοξου σεναρίου η μετοχή μπορεί να φθάσει στα 61 ευρώ και βάσει του απαισιόδοξου τα 28 ευρώ. Από την πλευρά της, η Eurobank Equities, μετά το deal της ΜΥΤΙΛ με τη ΔΕΗ ανέβασε το στόχο στα 48,40 ευρώ, από 45,20 ευρώ πριν, εκτιμώντας ότι τακέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα φθάσουν στο επίπεδο των 1,14 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης μέσα στο τρέχον έτος η Παντελάκης Χρηματιστηριακή έχει δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να ανεβάσει το στόχο στα 50 ευρώ από 41,3 ευρώ πριν, προβλέποντας καθαρά κέρδη 650 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα διαμορφωθούν στα 1,1 δισ. Επίσης, οίκοι όπως Morgan Stanley, Euroxx και Optima έχουν βάλει τον πήχη πάνω από τα 45 ευρώ.

Τιτάν: Εντυπωσιακό και άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα της συγκεκριμένης μετοχής είναι το μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους, αρκετοί εκ των οποίων βεβαίως την ανακάλυψαν… ξαφνικά φέτος, ύστερα από το +77% που έκανε πέρυσι. Η Euroxx Χρηματιστηριακή θεωρεί τη μετοχή κορυφαία επιλογή από την Ελλάδα οριοθετώντας το στόχο στα 45 ευρώ, ενώ σημειώνουν πως διαπραγματεύεται με μεγάλο discount σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές, αλλά και λόγω των προοπτικών από την αγορά των ΗΠΑ.

Η Alpha Finance έχει ανεβάσει το στόχο στα 35,83 ευρώ με σύσταση αγοράς, ενώ η Eurobank Equities ανέβασε το στόχο από τα 25,30 στα 31 ευρώ. Ο οίκος Citi έχει ανεβάσει την τιμή – στόχο από τα 26 στα 30 ευρώ με σύσταση αγοράς, έχοντας τη μετοχή στις top pick από τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης διεθνώς. Στο «καλό» σενάριο, η τιμή-στόχος αυξάνεται σε 35 ευρώ.

Cenergy Holdings: Στα 11 ευρώ από 8 προηγουμένως ανέβασε την τιμή – στόχο για τη μετοχή η Euroxx Χρηματιστηριακή δίνοντας σύσταση «overweight». Οι αναλυτές τονίζουν πως οι πολλαπλασιαστές είναι πολύ ελκυστικοί ενόψει των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν, με εξασφαλισμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, επισημαίνει. Η εταιρεία καθοδηγεί τώρα για ένα προσαρμοσμένο EBITDA για το 2024 από 230 εκατ. ευρώ έως 250 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής αύξησης του βιβλίου παραγγελιών.

ΔΕΗ: Αξιοσημείωτο είναι το κρεσέντο των εκθέσεων και για τη ΔΕΗ, με τη Euroxx να ανεβάζει το στόχο στα 19,7 ευρώ με σύσταση«overweight», εκτιμώντας ότι η νέα στρατηγική ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 68% έως το 2026. Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ανάπτυξης ύψους 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2024-2026 και η στρατηγική επικεντρώνεται σε επιθετικές προσθήκες δυναμικότητας ΑΠΕ, προσθέτοντας >4,0GW σε αιολικά, ηλιακά και αποθήκευση.

Η Goldman Sachs ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής δίνοντας στόχο τα 14 ευρώ με ουδέτερη σύσταση, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο μετασχηματισμός της σε μια καθαρά πράσινη εταιρεία θα είναι επιτυχής. Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη στα 17,50 ευρώ από 13 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά» προχώρησε η Eurobank Equities, έχοντάς τη στα top picks. Η Axia ανέβασε την τιμή – στόχο στα 22,9 ευρώ συστήνοντας «αγορά», ενώ από τα σημερινά επίπεδα προϋποθέτει άνοδο άνω του 100%. Η Optima Bank ανέβασε το στόχο στα 17,40 από 12,2 πριν, με σύσταση αγοράς, ενώ έκανε λόγο για μεγάλο discount, κατατάσσοντάς τη στις κορυφαίες επιλογές.

Motor Oil:Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 36,7 από 27,9 ευρώ έθεσε φέτος η Optima Bank διατηρώντας σύσταση αγοράς, θέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη του 2024 θα διαμορφωθούν στα 627 εκατ. ευρώ το 2024. Η Alpha Finance από την πλευρά της, προ μηνών, ανέβασε την τιμή – στόχο στα 32,38 από 25,56 πριν, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη μετοχή έπειτα από την επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου 2030 της Motor Oil, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Σπαζοκεφαλιά για το Μαξίμου ο νέος Επίτροπος– Ποια χαρτοφυλάκια έχουν προταθεί στην Αθήνα και ποιους σκέφτεται πολύ σοβαρά ο Μητσοτάκης για τις θέσεις – Κομμένος ο Σχοινάς, δεν υπάρχει καμία σκέψη για Τζιτζικώστα!

Σπαζοκεφαλιά για το Μαξίμου ο νέος Επίτροπος– Ποια χαρτοφυλάκια έχουν προταθεί στην Αθήνα και ποιους σκέφτεται πολύ σοβαρά ο Μητσοτάκης για τις θέσεις – Κομμένος ο Σχοινάς, δεν υπάρχει καμία σκέψη για Τζιτζικώστα!

Τις τελευταίες ημέρες τον Πρωθυπουργό τον απασχολεί σοβαρά η υπόθεση της Κομισιόν, το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει η Ελλάδα και κυρίως το πρόσωπο που θα βρεθεί στην θέση του Επιτρόπου.

Θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις διότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει το μομέντουμ της καλής σχέσης που έχει με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και να θέσει ζητήματα επί τάπητος που απασχολούν τη χώρα πολύ, όπως η ακρίβεια, το αγροτικό, τα Βαλκάνια κ.α.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα προσδοκάει να πάρει ένα καλό χαρτοφυλάκιο πάνω στο οποίο θα μπορεί να επωφεληθεί και η ίδια σε εσωτερικό επίπεδο.

Προφανώς δεν θα πάρει ένα πρώτης τάξης χαρτοφυλάκιο διότι θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο οι ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως π.χ η Ιταλία και η Μελόνι σε αυτά που για να συμφωνήσει στην πρόσωπο την Φον Ντερ Λάιεν θα λάβει ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συμβιβαστεί με ένα δεύτερης κατηγορίας χαρτοφυλάκιο μεν, αλλά με σημαντική επιρροή και σε αυτή τη φάση αυτά που προτείνονται στην χώρα είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Διεύρυνσης και το Εσωτερικής Αγοράς. Με ποιο πιθανό το πρώτο.

Το Εσωτερικής Αγοράς που το είχε μέχρι πρότινος ο Τιερί Μπρετόν, πρόσωπο εμπιστοσύνης του γάλλου προέδρου Μακρόν μπορεί να ξαναπάει στους Γάλλους καθώς ο Μακρόν θέλει να ξαναβάλει στην Κομισιόν τον Μπρετόν. Μπορεί όμως, να μετακινηθεί αλλού.

Η Ελλάδα θα το ήθελε διότι θα μπορούσε να περάσει κατευθύνσεις για τα καρτέλ, όπως έκανε και με επιστολή του ο Κ.Μητσοτάκης στην οποία περιέλαβε σημαντικές προτάσεις για τις πολυεθνικές.

Το Διεύρυνσης είναι ένα δύσκολο σε αυτή τη περίοδο χαρτοφυλάκιο γιατί θα εξετάσει την ένταξη χωρών από το Δυτικά Βαλκάνια, την Μολδαβία και φυσικά την Ουκρανία, που παραμένει ένα πολυσύνθετο πρόβλημα στην περιοχή.

Όμως, αν το λάμβανε η Ελλάδα θα μπορούσε να πιέσει πολύ στα εξωτερικά της ζητήματα που έχει πλέον με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αμφότερες οι χώρες έχουν αναλωθεί σε προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Σε αυτή τη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να τοποθετήσει εκεί ένα πρόσωπο το οποίο έχει γνώσεις πολιτικών χειρισμών και διπλωματίας γιατί είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες σε μία κρίσιμη περίοδο και με πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης.

Το Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο διότι θα έχει μέσα και ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και την αναθεώρηση της ΚΑΠ, το οποίο είναι και ελληνικό αίτημα.

Μην ξεχνάμε ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι πλέον στα καυτά θέματα της Ευρώπης, οι αγρότες διαδήλωσαν μαζικά το τελευταίο χρόνο όπως έγινε και στην Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει έναν σοβαρό τεχνοκράτη με γνώσεις των κονδυλίων.

Όπως καταλαβαίνετε, αναλόγως των χαρτοφυλακίων θα αποφασίσει και για το όνομα του επόμενου επιτρόπου.

Στο μυαλό του υπάρχουν αρκετά ονόματα και κάποιες σταθερές. Πάντως, πολλά από τα ονόματα που γράφονται δεν παίζουν.

Η περίπτωση του Μαργαρίτη Σχοινά φερειπείν έχει καεί, ο άνθρωπος έδειξε ότι είναι υπερφιλόδοξος και στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη κατάλαβε ότι διάγει τις τελευταίες του μέρες ως επίτροπος.

Επίσης, το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα δεν παίζει πραγματικά πάρα μόνο ως πληρωμένη καταχώρηση για να γίνεται ντόρος.

Ο Μητσοτάκης θέλει σε αυτό το πόστο ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του και σε αυτή τη φάση λίγα είναι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Σίγουρα μιλάμε για τον Σταύρο Παπασταύρου που γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό οικοσύστημα, τον Θανάση Μπακόλα και ίσως κάποιες άλλες περιπτώσεις που δεν τις έχει φανερώσει ακόμα.

Πάντως, πολύ δύσκολα θα υπάρξει επιλογή από το υπουργικό συμβούλιο, αυτό φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει εκτός από μία περίπτωση, αυτή του Θεόδωρου Σκυλακάκη…

Ακίνητο της αρχιεπισκοπής στη Βουλιαγμένης.

Το διπλό «Ιερό Νταραβέρι» στην Βουλιαγμένη: Ο πασίγνωστος εφοπλιστής με τις δικαστικές περιπέτειες στο real estate, με τις ευλογίες «Ανιψιού» και «Μαύρων Ράσων» πήρε και το «Ορφανοτροφείο» πάνω από την πλαζ του Αστέρα, αλλά και το «Μεγάλο Καβούρι» των 45 στρεμμάτων!

Μετά από πολλά επεισόδια στο κακογραμμένο σίριαλ εκποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, αποκαλούμενο και ως «Ιερό Νταραβέρι» καθώς ενεπλάκησαν τόσο τα περίφημα «Μαύρα Ράσα», όσο και ο γνωστός – άγνωστος «Συγγενής» στους παροικούντες την Αρχιεπισκοπή, τα δύο «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, το Ορφανοτροφείο των 80 στρεμμάτων στον Λαιμό, πάνω ακριβώς από την πλαζ του Αστέρα, αλλά και το «Μεγάλο Καβούρι» των 44,5 στρεμμάτων, κατέληξαν στα χέρια του πασίγνωστου εφοπλιστή με τις δικαστικές περιπέτειες στο real estate, μετά από δύο περίεργες και διαβλητές διαγωνιστικές διαδικασίες, που εκθέτουν την Εκκλησία και δημιουργούν υπόνοιες στην κοινή γνώμη!

Μαζί με τον πασίγνωστο εφοπλιστή φέρεται να εμπλέκονται στην απόκτηση των φιλέτων της Εκκλησίας, ένας ακόμη πολύ γνωστός εφοπλιστής και ένας επώνυμος – και ανερχόμενος- επιχειρηματίας!

Οι οποίοι και είχαν ενεργό ρόλο και παρουσία στην υπόθεση της παραχώρησης «Δικαιώματος Επιφανείας» (τι εφεύρημα και αυτό !!!) έκτασης – φιλέτο 44.989 τ.μ. στην Βουλιαγμένη, ατακτοποίητης πολεοδομικά, που βγήκε σε διαδικασία εκποίησης από την Ιερά Μονή Πετράκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών!

Πρόκειται για την περίφημη υπόθεση real estate αλά «Μαύρα Ράσα», στο «Μεγάλο Καβούρι» γνωστή και ως «Ιερό Νταραβέρι», που επί της ουσίας αποτελεί θλιβερή συνέχεια του δυσώδους και σκανδαλώδους δήθεν διαγωνισμού για το Ορφανοτροφείο στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, όπου και πάλι ενεπλάκησαν ο περίφημος εφοπλιστής με τις δικαστικές περιπέτειες στο real estate, καθώς και ο γνωστός στην πιάτσα ως «Ανιψιός» αλλά και γνωστά εβραϊκά συμφέροντα!

Επί του προκειμένου, ο εν λόγω εφοπλιστής με εξειδίκευση στην εκκλησιαστική περιουσία, αφού τον εγκατέλειψαν οι Εβραίοι, «έριξε δίχτυα» σε άλλον πασίγνωστο εφοπλιστή καθώς και σε ανερχόμενο επιχειρηματία, που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επιτυχίες στην επιχειρηματική σκηνή!

Για την ιστορία, την εν λόγω μυθική έκταση που αν ήταν τακτοποιημένη πολεοδομικά θα αποτιμάτο πέριξ των 200 εκατ. ευρώ κάποιοι πάνε να την υφαρπάξουν – και την υφάρπαξαν- με 4.000 ευρώ τον μήνα! Κύριε ελέησον …

Ένας τραπεζίτης από τα παλιά, με μαύρο κορακί μαλλί πλέον, άλλοτε δεξί χέρι του πιο πολυσυζητημένου στο χώρο, φέρεται να μπαίνει σε ανερχόμενη εταιρία πληροφορικής που διεκδικεί έργα του Δημοσίου!

Ένας πρώην μεγαλόσχημος τραπεζίτης δεύτερης διαλογής – με υψηλές γνωριμίες διαχρονικά- με χαρακτηριστικό του το μαύρο κορακί μαλλί (αγέραστος …), αφού το γκριζάρισμα τον ενοχλούσε ψυχολογικά, στην ουσία δεξί χέρι επί σειρά ετών και άνθρωπος για όλες τις δουλειές του πλέον αναγνωρίσιμου και αμφιλεγόμενου τραπεζίτη στη χώρα (αλλά και άλλου αντίστοιχου), αφού ξεπέρασε τα προβλήματα με την Αρχή για το Ξέπλυμα και γλύτωσε στο παρά ένα την παραπομπή του στον Εισαγγελέα για ένα ποσόν 15 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογείτο από τις φορολογικές του δηλώσεις, φέρεται να μπαίνει σε ανερχόμενη εταιρία πληροφορικής προκειμένου να μπει κι αυτός, όπως ήδη κι άλλοι πολλοί, στο κόλπο με τις ψηφιοποιήσεις και τα μεγάλα έργα του Δημοσίου!

Σημάδια των καιρών …

Διαβάστε ακόμη