Ειδήσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον για το μέλλον έβγαλε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο protothema.gr.

Μία από αυτές ήταν η πολύ θετική άποψη που έχει για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την οποία είπε ότι εκτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της.

Ουσιαστικά αυτό που ήθελε να τονίσει είναι ότι δεν θα την αλλάξει και το 2025 θα την ξαναπροτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν το άκουσαν με μεγάλη ευχαρίστηση βουλευτές από την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ για ευνόητους λόγους.

Όμως, σε αυτόν που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα ήθελε να παίξει πλέον ένα θεσμικό ρόλο, τον ανώτερο πολιτειακό που θα μπορούσε να λάβει.

Θεωρεί ότι το αξίζει διότι επί κυβέρνησής του κρατήθηκε η χώρα στην Ευρώπη και πήρε πάνω του δυσανάλογο κόστος.

Η επιλογή της Σακελλαροπούλου αν θυμάστε δεν άρεσε στον Σαμαρά, δεν την στήριξε.

Και μαζί με αυτόν, πολλοί δεν χώνεψαν το γεγονός ότι η Σακελλαροπούλου αξιοποιείται για έναν σκοπό.

Για να προσελκύει η ΝΔ ψηφοφόρους από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά πέρα από το γεγονός ότι είναι γυναίκα με ότι και αν αυτό συνεπάγεται.

Η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει πολλά που έχουν δυσαρεστήσει την παραδοσιακή πτέρυγα της ΝΔ.

Από το γεγονός ότι πήγε να βραβεύσει τον Ιάσωνα, τον γνωστό διασώστη που βρίζει και διαβάλλει την Ελλάδα στο εξωτερικό επειδή φυλάει τα θαλάσσια σύνορα μέχρι ότι πήγε και γιόρτασε την ψήφιση του γάμου των ομοφυλοφίλων ενώ δεν το επέτρεπε ο θεσμικός της ρόλος.

Η συνέχιση της Προεδρίας της θα φέρει νέα επεισόδια στην υπόγεια διαμάχη Μητσοτάκη-Σαμαρά ο οποίος έχει αντιδράσει ανοικτά για πολλά ζητήματα πέραν της ΠτΔ, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η πολιτική του κατευνασμού με την Τουρκία, το μεταναστευτικό ενώ πρόσφατα αντέδρασε άσχημα με την επιλογή στο πρόσωπο ενός πρώην συνεργάτη του, του Γιώργου Μουρούτη να τεθεί υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ενώ είναι πραγματικά ενδιαφέρον ότι πολλοί θεωρούν ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας ο Σαμαράς και οι διάφοροι σαμαρικοί πυρήνες ανά την Ελλάδα στηρίζουν τον Ανδρέα Λοβέρδο και τους Δημοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο 3%.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε σε ποιους νομούς θα ψηφιστούν οι Δημοκράτες…

Θετικοί οιωνοί διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο έναν μήνα πριν τις εκλογές – Δημοσκοπήσεις, αποτελέσματα, αναβαθμίσεις, ξένες αγορές δίνουν τον τόνο – Μπορεί και τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης άμεσα!

Θετικοί είναι οι οιωνοί για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και το μήνα Μάιο καθώς μια σειρά καταλυτών δύνανται να λειτουργήσουν υπέρ των αγοραστών και υπέρ της περαιτέρω διαμόρφωσης καλής ψυχολογίας στην αγορά.

Βελτιωμένο διεθνές κλίμα καθώς το γεωπολιτικό περνά σε δεύτερη μοίρα, δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. θα πιάσει άνετα ποσοστό άνω του 30% και όπως φαίνεται άνω και του 33%, εξαιρετικά αποτελέσματα εισηγμένων, επιχειρηματική κινητικότητα αλλά και διαρκείς αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, διαμορφώνουν ένα κλίμα αβανταδόρικου momentum στο χρηματιστήριο.

1) Διεθνές κλίμα: Οι διεθνείς αγορές τις ημέρες που παρέμεινε κλειστό το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκαν έντονα ανοδικά, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του πρόσφατα χαμένου εδάφους, με αρκετούς δείκτες πλέον να προσεγγίζουν εκ νέου τα υψηλά τους. Αν και κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχτεί το γεωπολιτικό ρίσκο, στην παρούσα φάση δείχνει να μην διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο momentum. Αντιθέτως, οι αγορές, κυρίως οι ευρωπαϊκές που και χθες έκαναν ράλι, φαίνεται πως ποντάρουν στην πρώτη μείωση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

2) Εκλογές & Δημοσκοπήσεις: Μετά το πρόσφατο κύμα δυσαρέσκειας λόγω της επαναφοράς με έμφαση του δυστυχήματος των Τεμπών στην ημερήσια διάταξη, φαίνεται πως η κυβέρνηση πέρασε τα δύσκολα σε αυτό το κομμάτι και πλέον βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να ενισχύονται εκ νέου. Είμαστε έναν ακριβώς μήνα πριν τις εκλογές, οπότε θα λάβει χώρα μια γενικευμένη αντεπίθεση σε όλη την Ελλάδα από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και όλα τα στελέχη. Συνάμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά την παραφιλολογία δεν πείθουν, κάτι που αποτυπώνεται στο «πάγωμα» των ποσοστών τους.

3) Αποτελέσματα εισηγμένων: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με τη χρήση του 2023 να κάνει ρεκόρ κερδοφορίας τουλάχιστον 15 ετών, καθώς – τα καθαρά κέρδη – ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 10,4 δισ. ευρώ το 2022, μολονότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 10%. Τα μεγέθη είναι άκρως ικανοποιητικά και μπορούν να στηρίξουν αποτιμήσεις και σε υψηλότερα επίπεδα, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές. Η ελληνική αγορά μόλις τώρα έχει φτάσει στην κεφαλαιοποίηση των 100 δισ. ευρώ και συγκριτικά με το ΑΕΠ είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα έναντι των στάνταρ που ισχύουν διεθνώς.

4) Επιχειρηματική κινητικότητα: Στην αγορά επικρατεί ένας δημιουργικός αναβρασμός σε πολλούς κλάδους, εν μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για επιχειρηματικές συνεργασίες, συμπλεύσεις αλλά και deals. Στον κλάδο της πληροφορικής ήδη έχουν γίνει δύο πολύ σημαντικά deals που περιλαμβάνουν τις Entersoft και Epsilon Net, ενώ κυοφορούνται και άλλες κινήσεις. Στον κλάδο της ενέργειας επίσης επικρατεί κινητικότητα όπου το επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα έχουμε ειδήσεις, ενώ είναι ο κλάδος που έχει δώσει τα περισσότερα και σημαντικότερα deals την τελευταία τριετία.

5) Διαρκείς αναβαθμίσεις: Τις τελευταίες εβδομάδες προϊόντος και της σταδιακής ολοκλήρωσης των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2023, καταγράφεται ένα νέο «κύμα» αναβαθμίσεων από εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους, είτε για συνολικά την πορεία του Χ.Α., είτε για επιμέρους κλάδους, με τον τραπεζικό στην αιχμή, είτε ξεχωριστά για μετοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό στις 19 Απριλίου και έκτοτε το Χ.Α. έχει κάνει ράλι άνω 4%, ενώ η χώρα βρήκε ξανά στις αγορές με 30ετές ομόλογο. Εγκώμια για τον τραπεζικό κλάδο εξέφρασε και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, αλλά και επενδυτικοί οίκοι όπως Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Jefferies αλλά και εγχώριες ΑΧΕ όπως Eurobank Equities και Alpha Finance.

«Κλειδώνει» ο Θόδωρος Σκυλακάκης για τη θέση του Επιτρόπου στις Βρυξέλλες – Η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και πως κάηκαν οι υποψηφιότητες Μ. Σχοινά, Γ. Γεραπετρίτη και Ν. Κεραμέως!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, που γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και ισορροπίες στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στο εσωτερικό του Μαξίμου, ότι το πρόσωπο του Έλληνα πολιτικού ανδρός που θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να έχει «κλειδώσει»!

Όπως αναφέρουν έγκυροι κύκλοι, τα δύο πρόσωπα που έπαιζαν δυνατά κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουν «καεί»!

Ο νυν Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς , που μια εποχή προαλείφονταν για πρωθυπουργός κοινής αποδοχής σε κυβέρνηση συμμαχική, με τις ευλογίες του Φαλήρου, μολονότι έχει σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εντούτοις η υποψηφιότητα του πλέον δεν προκρίνεται, για πολλούς και ποικίλους λόγους!

Αντίστοιχα το τρένο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χάσει και το μέχρι πρότινος φαβορί Γ. Γεραπετρίτης, που κατά τις πληροφορίες θα παραμείνει Υπ. Εξωτερικών και θα πρέπει να συμβιώσει με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στον πόλεμο μέχρις εσχάτων που έχει κηρυχθεί μεταξύ τους!

Η Ν. Κεραμέως που παρασκηνιακά επιδίωκε την μετακίνηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να κάηκε οριστικά μετά το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα και την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου!

Υπό τα δεδομένα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει κατασταλάξει στο πρόσωπο του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος έχει διατελέσει κατά το παρελθόν Ευρωβουλευτής, θεωρείται χαμηλών τόνων και γνωρίζει σε μεγάλο βαθμό τα Ευρωπαϊκά θέματα!

Επιπροσθέτως, η μετακίνηση Σκυλακάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έρθει να αποκαταστήσει κατά τις πληροφορίες τις σχέσεις της κυβέρνησης με πολύ μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας που φέρεται δυσαρεστημένη από τους χειρισμούς Σκυλακάκη σε ζητήματα που την αφορούν…

Οι «μαϊμουδιές» με τις εταιρίες Πληροφορικής και τα «παιχνίδια» στο ταμπλό του ΧΑ με πρωταγωνιστές χρηματιστές – Οι ανύπαρκτοι ισολογισμοί και το κυνήγι από την Επ. Ανταγωνισμού!

Ένα «παιχνίδι» που βρίσκεται σε εξέλιξη  με τις εταιρίες πληροφορικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, φέρεται να προβληματίζει τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες παρακολουθούν με σκεπτικισμό προσπάθειες χειραγώγησης από χρηματιστές!

Στην ουσία πρόκειται για «παιχνίδι» μεταξύ εγχώριων χρηματιστών που θυμήθηκαν τα παλιά καλά χρόνια του 1999 και ξανάπιασαν δουλειά, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ξανά ένα νέο κύκλο με μετοχές φούσκες!

Τα παραμύθια ότι δήθεν οι μετοχές των εταιριών Πληροφορικής αξίζουν χρυσάφι, καταρρίπτονται από τους ανύπαρκτους ισολογισμούς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, την ώρα μάλιστα που η Επιτροπή Ανταγωνισμού τις ψάχνει εξονυχιστικά για τη δημιουργία καρτέλ κατόπιν εντολής της Ευρωπαίας Εισαγγελέως!

Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολλές και διάφορες χρηματιστηριακές μαϊμουδιές δεν περνούν απαρατήρητες από τις αρμόδιες Αρχές, ούτε από τους παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, οι οποίοι με ανησυχία παρακολουθούν φαινόμενα ασανσέρ και πιεσμένου ελατηρίου στις τιμές των μετοχών, να απειλούν την ομαλή λειτουργία της αγοράς…

Εγκαινιάσθηκε πέρυσι, μετά τιμής και δόξας και πλήθος επωνύμων (και μαϊντανών) – Και όμως ακόμη στα Αστέρια Γλυφάδας, των οποίων ο προϋπολογισμός από 80 εκατ. εκτινάχθηκε στα 300 εκατ., το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί!

Πέρναγα προ ημερών από την παραλιακή και όπως χάζευα δεξιά κι αριστερά, έτσι για να κάνω μια πρόχειρη αυτοψία όσον αφορά τα έργα σε Ελληνικό και Αστέρια Γλυφάδας, διαπίστωσα ότι στα περίφημα και πολυδιαφημισμένα Αστέρια της Grivalia εκτελούνται ακόμη εργασίες (!!!), μολονότι το έργο έχει εγκαινιαστεί από πέρυσι, εδώ και ένα χρόνο δηλαδή!

Πραγματικά διερωτώμαι πως είναι δυνατόν ένα έργο να εγκαινιάζεται το 2023, μετά τιμής και δόξας και πλήθος επωνύμων (αλλά και μαϊντανών και πολλών λαμόγιων) και το Πάσχα του 2024 να μην έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, όπως επίσης διερωτώμαι πως ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 300 εκατ. ευρώ!

Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διερευνήσει και να απαντήσει ο περίφημος κύριος Γουάτσα της Fairfax …

Διαβάστε ακόμη: