Οι κακές καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος συνεχίζουν να πιέζουν τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού αναζωπυρώσουν το φάσμα της αύξησης του κόστους των τροφίμων.

Από τα βρεγμένα χωράφια στη δυτική Ευρώπη μέχρι τα ξερά εδάφη στην Αυστραλία και την εισβολή της Μόσχας που συγκρατεί τις προμήθειες της Ουκρανίας, οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμείνουν τα μικρότερα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με τους αναλυτές που ερωτήθηκαν ενόψει της πρώτης πρόβλεψης της αμερικανικής κυβέρνησης για την επόμενη σεζόν.

Οι πλούσιες συγκομιδές στη Μαύρη Θάλασσα κρατούν εδώ και καιρό τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και το σιτάρι διαπραγματεύεται στο μισό του ρεκόρ που σημειώθηκε το 2022, αλλά οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται και πάλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν ανακάμψει για να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο και τα ταμεία μειώνουν τα πτωτικά στοιχήματα που διατηρούν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους καταναλωτές που επιτέλους βρήκαν ανακούφιση από την άνοδο των τιμών των τροφίμων. Οποιοδήποτε παρατεταμένο ράλι θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του ψωμιού και των ζυμαρικών και να αναζωπυρώσει την πληθωριστική πίεση στις κεντρικές τράπεζες – με άλλες σημαντικές καλλιέργειες όπως το κακάο και ο καφές να έχουν επίσης αναρριχηθεί φέτος.

«Η ζήτηση έχει αυξηθεί, τα αποθέματα παραμένουν σφιχτά σε παγκόσμιο επίπεδο και τα θέματα νέων καλλιεργειών κλιμακώνονται», δήλωσε ο Τζέιμς Μπόλσγουορθ, διευθύνων σύμβουλος της CRM AgriCommodities.

Με τις συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο να πλησιάζουν, οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν κρίσιμες για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, οπότε υπάρχει ακόμη χρόνος για να βελτιωθούν – ή να επιδεινωθούν – τα πράγματα. Ακολουθεί μια σύνοψη των συνθηκών στους σημαντικότερους παραγωγούς:

Ξηρασία στη Μαύρη Θάλασσα

Ο κορυφαίος εξαγωγέας, η Ρωσία, κινδυνεύει να χάσει την κρίσιμη υγρασία, καθώς οι εβδομάδες καύσωνα και η ανεπαρκής βροχόπτωση στα νότια της χώρας ωθούν τους αναλυτές να μειώσουν τις εκτιμήσεις για τη συγκομιδή. Το μισό χειμερινό σιτάρι της Ρωσίας θα παραμείνει πολύ ξηρό τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη η Commodity Weather Group.

Η Ρωσία θα πρέπει να συγκομίσει μια μεγάλη σοδειά, αλλά η κυριαρχία της σημαίνει ότι οι όποιοι κλυδωνισμοί στις τοπικές τιμές μεταδίδονται σε άλλες αγορές – και το σιτάρι της χώρας έχει γίνει πιο ακριβό τον τελευταίο καιρό.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η ξηρασία εμπόδισε επίσης την παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο πόλεμος τροφοδοτεί άλλα προβλήματα. Οι επιθέσεις στις γεωργικές υποδομές απειλούν τις εξαγωγές και το εργατικό δυναμικό έχει εξαντληθεί καθώς οι άνδρες υπηρετούν στο στρατό.

Η παραγωγή σιτηρών την ερχόμενη περίοδο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι αγρότες αναμένεται να στρέψουν τα στρέμματα σιτηρών σε πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως η ελαιοκράμβη.

Διαβάστε περισσότερα: Η Ουκρανία επιστρατεύει κρίσιμους εργάτες γης για να ενισχύσει τον απελπισμένο στρατό

Η υγρή Δυτική Ευρώπη

Μια υγρή άνοιξη έπληξε την ανάπτυξη των καλλιεργειών σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη. Η ποιότητα των χειμερινών καλλιεργειών – η οποία καθορίζει αν οι προμήθειες θα χρησιμοποιηθούν για τρόφιμα ή για ζωοτροφές – θα μπορούσε επίσης να υποφέρει. Στη Γαλλία, το μερίδιο του σιταριού και του κριθαριού σε κορυφαίες συνθήκες υστερεί κατά πολύ σε σχέση με το περσινό επίπεδο. Η βροχή έχει επίσης επιβραδύνει τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Προφανώς ανησυχούμε για το ζήτημα των μη φυτεμένων εκτάσεων, δεδομένου ότι συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Benoit Pietrement, πρόεδρος του συμβουλίου σιτηρών στο γραφείο καλλιεργειών FranceAgriMer.

Ξηρασία στην Αυστραλία

Ένα ξηρό, ζεστό καλοκαίρι σε ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας έχει στεγνώσει το έδαφος την ώρα που οι αγρότες φυτεύουν τη σοδειά. Αν και η πρόσφατη βροχή έδωσε μια μικρή ανακούφιση σε ορισμένες περιοχές της βασικής πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας, οι καλλιεργητές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Οι καλλιέργειες κινδυνεύουν να «ψηθούν» στην πολιτεία αν η βροχή σταματήσει μετά το φύτρωμα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Dennis Voznesenski, αναπληρωτής διευθυντής βιώσιμων και γεωργικών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia. Το ράλι του σιταριού τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ταχύτερο από το αναμενόμενο, είπε.

Ξηρασία στις ΗΠΑ

Η ξηρασία έχει καταλάβει μεγαλύτερο μέρος των αγρών χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ από τις αρχές Απριλίου και παραμένει ανησυχητικό φαινόμενο για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις, ακόμη και αν οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν βροχές. Παρόλα αυτά, περισσότερο χειμερινό σιτάρι στις ΗΠΑ βρίσκεται σε κορυφαίες συνθήκες από ό,τι συνήθως για αυτή την εποχή του έτους και οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις παραμένουν μπροστά από το μέσο ρυθμό πενταετίας.

Η αγορά σιταριού σηματοδοτεί ανησυχίες για την προσφορά. Οι τιμές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, με τα κεφάλαια να μειώνουν τα πτωτικά στοιχήματα.

Οι ανησυχίες για τη σοδειά εμφανίζονται στις τιμές, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να είναι πλέον οι λιγότερο πτωτικοί από τον Ιούλιο. Αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πριν από την έναρξη των πρώτων συγκομιδών στο Βόρειο Ημισφαίριο σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Υπάρχουν «πολλές καιρικές συνθήκες για να διαπραγματευτούμε ακόμη, η σοδειά απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί και αν εμφανιστούν βροχές θα έχουν αξία», δήλωσε ο Matt Ammermann, διαχειριστής κινδύνου εμπορευμάτων στην StoneX. «Τώρα παραμένει ένα παιχνίδι τύπου wait-and-see».

Διαβάστε ακόμη: