Μαθαίνω ότι ο Πρεμ Γουάτσα είχε αθόρυβο, αλλά ουσιαστικό, ρόλο στην επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, την πρώτη μετά από 40 χρόνια.

Ο βασικός μέτοχος της Eurobank έχει βαθιές ρίζες λόγω καταγωγής με την Ινδία και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτεταμένη και εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό καθώς από τις συνομιλίες φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση σημαντικών ινδικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, ενώ του παρέθεσε και γεύμα στο οποίο παρευρέθηκαν Έλληνες και Ινδοί επιχειρηματίες.

Μάλιστα στο πλαίσιο του γεύματος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο μόνος από τους Έλληνες τραπεζίτες που παρευρέθηκε, τόνισε στους Ινδούς επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλη εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ε.Ε.

Καραβίας (Eurobank)

Η στρατηγική επέκταση της Eurobank

Ήδη η Eurobank, ξεδιπλώνοντας την γενικότερη στρατηγική επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, δρομολογεί τη σύσταση στην Ινδία γραφείου αντιπροσωπείας, και μάλιστα άμεσα, το οποίο θα λειτουργήσει ως τοπικό κέντρο για την υποστήριξη των ινδικών επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα κοιτά τη συγκεκριμένη αγορά ως θερμοκήπιο «αγοράς» ψηφιακών δεξιοτήτων, με δεδομένο ότι υπάρχει πλούσιο εργατικό δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο όμιλος της Eurobank, εκτός από τη στενή σχέση που έχει με την Ινδία λόγω του βασικού μετόχου του Πρεμ Γουάτσα, διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία ως περιφερειακός χρηματοοικονομικός όμιλος, ενώ για την υλοποίηση του στόχου του έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ινδίας, έχοντας αναπτύξει ήδη συνεργασία με το Επιμελητήριο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Από το συγκεκριμένο γεύμα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Και αυτό γιατί με την Ινδία διαθέτει ισχυρή επιχειρηματική σχέση καθώς διαθέτει δύο εργοστάσια παραγωγής.

Μάλιστα οι πηγές μου λένε ότι κατά την διάρκεια τετ α τετ που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό τού ζήτησε να εγκαινιάσει και την υπό κατασκευή μονάδα του ομίλου του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι

Το ινδικό ενδιαφέρον

Σε επιχειρηματικό επίπεδο τις εντυπώσεις έκλεψε ο Γκαουτάμ Αντάνι, ο Ινδός επιχειρηματίας ο οποίος βρισκόταν έως και το τέλος του 2022 στην θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη σύμφωνα με την λίστα Forbes, και του πιο πλούσιου Ασιάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Adani Group ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ελληνικά λιμάνια έχοντας εστιάσει κυρίως στο λιμάνι της Καβάλας και δευτερευόντως σε αυτό του Βόλου.

Σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται η απασχόληση Ινδών εργατών στις κατασκευές, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και οι επενδύσεις σε τομείς όπως τα ξενοδοχεία (με επίκεντρο την Κρήτη) και ο σιδηρόδρομος.

Σοβαρό ενδιαφέρον διατηρούν οι Ινδοί και για τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας μας, καθώς έχουν ήδη παρουσία ενώ αποτελούν κύριο προμηθευτή πρώτων υλών για τις βιομηχανίες του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη: