*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Ένα δικηγορικό γραφείο «καθώς πρέπει» και υπεράνω υποψίας, που αποτελείται από 3 partners εκ των οποίων ο ένας φέρεται να έχει βαθμό συγγενείας με προβεβλημένο πολιτικό που έχει διατελέσει σε υψηλά αξιώματα, έχει τεθεί υπό τον «διακριτικό» έλεγχο των Αρχών και των Υπηρεσιών για περίεργες και ύποπτες δράσεις, που έχουν να κάνουν με προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων και πολεμικού υλικού σε αραβικές χώρες αλλά και χώρες της Βορείου Αφρικής!

Πρόκειται για μια υπόθεση που όπως με πληροφορούν είναι συνθέτη και δαιδαλώδης καθώς οι «αμοιβές» για την προμήθεια των εξοπλισμών συνδέονται με την παραγωγή Ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή!
>> Οι αρμόδιες Αρχές παρακολουθούν την υπόθεση με μεγάλη προσοχή καθώς θεωρούν ότι έχει «ουρά» που μπορεί να οδηγήσει σε ηχηρές αποκαλύψεις τόσο όσον αφορά το μέγεθος της «δουλειάς» σε απόλυτα νούμερα, όσο και τα «βαριά ονόματα» του εφοπλισμού που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται!

ΥΓ. Προσέξτε, το εν λόγω δικηγορικό γραφείο με τον συγγενή πρώην υψηλόβαθμου πολιτικού ανδρός, δεν είναι το ίδιο με άλλο νομικό γραφείο, το οποίο επίσης ελέγχεται από την Επιτροπή για το ξέπλυμα και στο οποίο ηγείται συγγενής (δεύτερου βαθμού εδώ) επωνύμου πολιτικού ανδρός!

Οι (πρώην) τραπεζίτες με τα funds, τα νταραβέρια αλλά και (εσχάτως) τα κόκκινα δάνεια! Γιατί, οι επενδυτές και επιχειρηματίες, δεν ρωτάνε τον Σπύρο Λάτση πόσο του κόστισαν οι συμβουλές τους στην Eurobank;

Οι πρώην συστημικοί τραπεζίτες, μετεξελίχθηκαν σε διαχειριστές κερδοσκοπικών οίκων, fund managers με ξένα λεφτά και με τις πλάτες ενός δημοσιογραφικού συστήματος που τους προμοτάρει!

Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα μια εκτεταμένη προβολή του έργου που έχουν αναλάβει πρώην συστημικοί τραπεζίτες! Οι οποίοι κατά σύμπτωση μετεξελίχθηκαν σε διαχειριστές κερδοσκοπικών οίκων, fund managers δηλαδή με λεφτά που τους εμπιστεύθηκαν κατά κύριο λόγο Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές!

Υποθέτω ότι οι πρώην τραπεζίτες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να πείσουν επιχειρηματίες να τους εμπιστευθούν τα χρήματα τους, βασιζόμενοι προφανώς στις σχέσεις που δημιούργησαν μαζί τους όταν διακυβερνούσαν μέσα από κορυφαίες θέσεις και οφίτσια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Γιατί η ιστορία έχει καταδείξει, γενικώς και όχι ειδικώς, γιατί δεν θέλω να αδικήσω κανέναν ούτε να κρίνω ισοπεδωτικά, πως μέσα από εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, ρυθμίσεις, καλούς όρους δανειοδοτήσεων, αναδιαρθρώσεις αλλά και παροχή πληροφοριών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, μπορείς να διαμορφώσεις ένα πλαίσιο σχέσεων με επιχειρηματίες οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να βγάλουν την υπόχρεωση!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πρώην βασικοί εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας είναι στην πλειονότητα τους εκείνοι που ευθύνονται στον μέγιστο βαθμό για την απαξίωση των τραπεζών, την ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών και την ολική κατάρρευση της οικονομίας της χώρας που μας οδήγησε στα μνημόνια!

Επί του προκειμένου τώρα και σχετικά με τους πρώην τραπεζίτες και νυν fund managers τους οποίους προβάλλουν προκλητικά τα ΜΜΕ για αδιευκρίνιστους λόγους διερωτώμαι: οι επενδυτές στους οποίους απευθύνθηκαν γιατί άραγε δεν ρώτησαν τον Σπύρο Λάτση πόσο του κόστισαν οι συμβουλές τους στην υπόθεση της Eurobank;

Ο δικηγόρος – νταραβεριτζής της Ενέργειας, μετρ των γνωμοδοτήσεων και των διαιτησιών (υπέρ των βασικών μετόχων μεγάλων εταιριών), τα ραντεβού με τη «σιγανοπαπαδιά» της Μεσσηνίας, η παροχή στοιχείων και οι βλέψεις για βουλευτικό αξίωμα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε νησί του Ιονίου!

Ένας δικηγόρος της …Ενέργειας, που εμφανίζεται ως μετρ των γνωμοδοτήσεων και ειδήμων των διαιτησιών (πάντα προς όφελος των μεγαλομετόχων των ισχυρών εταιριών του κλάδου που αποτελούν και μόνιμους χορηγούς στα συνέδρια – σεμινάρια που παραχωρεί και τα οποία γεμίζουν – εκτός των άλλων- την τσέπη του), βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα ύποπτα και υπόγεια κέντρα που βρίσκονται πίσω από την σκευωρία των παρακολουθήσεων!

Η σχέση του με «χαμηλοβλεπούσες», «θεούσες» και «βαθιά λαρύγγια» του Μαξίμου είναι ως γνωστόν παλαιές, όταν για λογαριασμό συμφερόντων τροφοδοτούσε με στοιχεία το κυβερνών κόμμα – όταν ήταν στην Αντιπολίτευση- εις βάρος βασικών ανταγωνιστών τους!

Ο εν λόγω «νταραβεριτζής», τον οποίο όλη η Διαπλοκή θεωρεί ότι τον «έχει δικό της», την ώρα που προαλείφεται για βουλευτικό αξίωμα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε νησί του Ιονίου, συνεχίζει να συναντιέται και να τροφοδοτεί με στοιχεία εις βάρος της κυβέρνησης, την «σιγανοπαπαδιά» που είναι προσκολλημένη στα ιερά ράσα της Μεσσηνίας!

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν…

Αποκάλυψη! Όχι δύο (2), αλλά πάνω από 400 (!!!) επιστολές έχει λάβει το ΤΧΣ

*** Είπαμε, από εδώ, από το Radar.gr, θα μαθαίνετε όσα δεν πρόκειται κανένας άλλος να σας πει, γιατί ούτε εξαρτήσεις έχουμε, ούτε υπηρετούμε συμφέροντα, ούτε σε διατεταγμένη υπηρεσία κανενός είμαστε. Και το αποδεικνύουμε καθημερινά με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μας και με τα αιχμηρά πλην αντικειμενικά σχόλια μας. Σήμερα, λοιπόν, σας έχουμε άλλη μία αιχμηρή αποκάλυψη, από την οποία προκύπτει αβίαστα ότι εδώ παίζονται ανέντιμα, ύπουλα και βρώμικα παιχνίδια συμφερόντων, οικονομικών πολιτικών και επιχειρηματικών, με φόντο, τι άλλο, τα εναπομείναντα φιλέτα της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

*** Πόσες προτάσεις γνωρίζουμε (μας είπαν, για την ακρίβεια) μέχρι τώρα ότι έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τα πακέτα τραπεζικών μετοχών που κατέχει; Μία από το Σαουδαραβικό fund PIF για το 20% της Εθνικής τράπεζας και μία από το ΙΟΝ για το ποσοστό 27% της τράπεζας Πειραιώς. Αυτά τα δύο, μας… διαφήμισαν, προφανώς η κάθε πλευρά για τους δικούς της σκοπούς. Η πλευρά του Τύπου είτε γιατί αυτές έμαθε είτε γιατί αυτές προμοτάρησε και η πλευρά Σταϊκούρα γιατί έτσι συνέφερε, ώστε να δημιουργηθεί η (πλασματική) εικόνα του… επείγοντος επενδυτικού ενδιαφέροντος.

*** Αναζητώντας το τι πραγματικά συμβαίνει με την υπόθεση αυτή, μετά από αρνήσεις, σιωπές και μισόλογα, φτάσαμε στην πλέον επίμαχη πληροφόρηση, που ανατρέπει άρδην τη σημερινή εικόνα όσων συμβαίνουν στο ΤΧΣ. Το Ταμείο, λοιπόν, έχει λάβει πάνω από 400 (!!!) επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ποσοστά που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες, ενδιαφέρον που επεκτάθηκε τους τελευταίους 3-4 μήνες και στην Attica Bank, παρακινούμενο και από τις διαφωνίες των βασικών μετόχων και την πιθανή αδυναμία τους να τηρήσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες.

*** Πρόκειται για επιστολές εκδήλωσης γενικού ενδιαφέροντος στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά πάνω από 30 περιέχουν και συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με τις προοπτικές του εγχειρήματος, το τίμημα, τον τρόπο, εκ των οποίων οι μισές τουλάχιστον χαρακτηρίζονται ως “λίαν ενδιαφέρουσες”. Φυσικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν ενημέρωση για το όλο χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να είναι έτοιμοι για προσφορές, όταν ανοίξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

*** Ουσιαστικά, πρόκειται για επιστολές από επενδυτικές τράπεζες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που δεν ενεργούν μόνες τους, αλλά για τρίτους. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι δεν εμφανίζονται σε αυτή τη φάση, αλλά στην εξέλιξη των διαδικασιών. Αυτό που μετά βεβαιότητας, μπορούμε να πούμε είναι ότι “όλα τα μεγάλα σπίτια” έχουν στείλει επιστολές, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις και επιλογές του Ταμείου, φυσικά και της κυβέρνησης, με ενεργό ρόλο και των δύο εποπτικών κέντρων, της Τράπεζας της Ελλάδας και του SSM, στον οποίο και θα εισηγηθεί η ΤτΕ.

*** Τέλος, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος, η οποία δεν πρέπει να αγνοηθεί. Εγχώριο ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα διατυπωμένο προφορικά, καθώς δεν υπάρχει λόγος αποστολής επιστολών. Μόνο όταν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, τουλάχιστον για το πρώτο πακέτο μετοχών, μόνο τότε θα βεβαιωθούμε για την ύπαρξη ή όχι εγχώριου ενδιαφέροντος, κυρίως από εφοπλιστές, αλλά πιθανόν και από ισχυρά ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών.

*** Υστερόγραφο/Κουίζ: Ποιο φωτεινό μυαλό, εκτός ΤΧΣ, σε σχετικές συζητήσεις έριξε τη… φαεινή ιδέα, να επιχειρηθεί η ταυτόχρονη πώληση πακέτων δύο τραπεζών και όχι κάθε μίας ξεχωριστά; Το… Νόμπελ, τον περιμένει!

Τράπεζες: Τα bonus των διοικήσεων και η ύπουλη προσπάθεια λήψης τους

*** Θυμάστε όλο τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε για τα bonus των διοικήσεων των τραπεζών σε σχέση με τους στόχους που πέτυχαν και τον κουρνιαχτό που ακόμα και τώρα τροφοδοτεί παρόμοια δημοσιεύματα. Δεν υπήρξε Μέσο που να μην ανάλωσε πολλαπλά ρεπορτάζ και πληροφορίες, που προέκριναν ως δίκαιο το σχετικό αίτημα των τραπεζιτών, αφού μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους για τα “κόκκινα” δάνεια (ποιος δεν θα τα έπαιρνε…κοψοχρονιά) και επανέφεραν τους ισολογισμούς τους σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

*** Αυτό που κανένας όμως δεν μας είπε και δεν μάθαμε ποτέ μέχρι σήμερα, είναι ότι, όταν υπέβαλαν το αίτημά τους αυτό, προκειμένου να κάμψουν τις όποιες αντιρρήσεις διατυπωνόταν, επικαλέστηκαν, τι, οι αθεοφοβοι; Ότι για το θέμα αυτό ζήτησαν και είχαν και “τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας”!!! Πράγμα που, όπως αποδείχθηκε, ουδέποτε εγκρίθηκε από το επιτελικό αυτό όργανο της Ε.Ε.. Το ψέμα και η δια της πλαγίας εκμαίευση σύμφωνης γνώμης, έχει κοντά ποδάρια, είναι διαχρονικά διαπιστωμένο… Μιλάμε, για…πνεύμα και ηθική!

Αυξήθηκε το επιτόκιο δανείου του Ταμείου Ανάκαμψης για μεσαίους και μεγάλους -Σταθερό για τους μικρούς, αλλά…

*** Με χθεσινή απόφαση Σταϊκούρα-Σκυλακάκη, και με άμεση ισχύ, τροποποιούνται τα επιτόκια των δανείων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σταθερό στο 0,35% παραμένει το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων του Ταμείου από τους τραπεζικούς φορείς προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, αν δίνανε κιόλας δάνεια στους μικρούς, τότε τι ωραία θα ήταν όλα,ε; Μέχρι τώρα, έχουν δώσει… πανηγυρικά ένα και ένα δεύτερο μετά βασάνων, που ακόμα εκκρεμεί ουσιαστικά. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνεται και διαμορφώνεται σε 1%, επίσης σταθερό.

*** Σημειώνεται ότι η αύξηση του σταθερού επιτοκίου από 0,35% σε 1% για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν αφορά όσες έχουν, ήδη, συνάψει, σύμβαση με ανεξάρτητο αξιολογητή για τον έλεγχο του επενδυτικού τους σχεδίου, το αργότερο μία ημέρα προ της παρούσας απόφασης. Συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι τράπεζες, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – πρώην ΤΑΝΕΟ), EBRD, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια.

***Θυμίζω ότι τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να εμπίπτουν σε πέντε πυλώνες: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιακός μετασχηματισμός, Καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη, Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και Εξωστρέφεια. Η χρηματοδότηση καλύπτεται μέχρι 50% με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 30%τουλάχιστον με τραπεζικό δάνειο και το 20% με ίδια συμμετοχή.

Δημόσιο και τράπεζες, μαζεύουν (έστω και… ακριβούτσικο) χρήμα

*** Σήμερα βγαίνει ξανά στις αγορές η Ελλάδα, επιλέγοντας την επανέκδοση τίτλου λήξης Δεκεμβρίου του 2027. Ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί ποσό 750 εκατ. ευρώ, όπου θα γίνονται δεκτές μόνο προσφορές βασικών διαπραγματευτών. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, την ίδια και την επόμενη ημέρα οι οποίες θα ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Προμήθεια, μηδέν!

*** Έχει σημασία πως θα υποδεχθούν οι αγορές την επανέκδοση του Δημοσίου, αμέσως μετά την χθεσινή προσφυγή της Alpha Bank, η οποία έτυχε θετικής υποδοχής ως προς το ενδιαφέρον, που ήταν διπλάσιο του ζητούμενου ποσού. Αλλά, το επιτόκιο… ακριβούτσικο στο 7,25%, αν και αρκετοί το θεωρούν επιτυχία σε τέτοιες περιόδους. Είναι βέβαιο ότι και οι άλλες τράπεζες το σκέφτονται, το θέμα είναι πότε θα το επιχειρήσουν και τι…ψάρια θα πιάσουν. Το θετικό στην περίπτωση της Alpha Bank είναι ότι έχει το δικαίωμα ανάκλησης, σε δύο χρόνια, που ίσως οι συνθήκες να είναι πολύ καλύτερες.

ΚΟΥΙΖ

Ποιον μεγαλοεπιχειρηματία χαρακτηρίζουν “Κρόνο”, γιατί…τρώει κατά σύστημα τα (επιχειρηματικά) “παιδιά” του; Και τα σχόλια δεν είναι καθόλου κολακευτικά, όπως αντιλαμβάνεστε.

Η Golden Visa, αύξησε ξαφνικά τα ραντεβού στο Μαξίμου – Χάλασαν «μεγάλες δουλειές»

*** Από καλά ενημερωμένη (δικηγορική) πηγή, μαθαίνω ότι μετά την αύξηση του ποσού από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, για την απόκτηση της χρυσής βίζας από ξένους υπηκόους, έχουν πληθύνει, όχι μόνο οι δυσαρεστημένοι που εμπλέκονται στο όλο κύκλωμα. Αλλά έχουν κατακόρυφα αυξηθεί και τα αιτήματα για ραντεβού μεγάλων δικηγορικών και συμβολαιογραφικών γραφείων προς το Μαξίμου και τους καθ ύλην αρμόδιους συμβούλους του πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί οι συναρμόδιοι υπουργοί, σε αυτούς παραπέμπουν όλα τα αιτήματα, δηλώνοντας…αναρμοδιότητα, εκεί που ήταν πρόθυμοι για όλα.

*** Είναι βέβαιο ότι χάλασαν “χοντρές” δουλειές, επιμένει η πηγή μου, καθώς αρκετοί από όσους θα αποκτούσαν τη βίζα με τα 250 χιλιάρικα, “ήταν έτοιμοι και για άλλες επενδύσεις, που κάποιοι τους είχαν… προξενέψει”, με το αζημίωτο φυσικά. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι το πράγμα έχει δυσκολέψει, καθώς, πέραν του διπλασιασμού του ποσού, έχουν γίνει αυστηρότερες και οι σχετικές διαδικασίες, “μετά από επίμονες συστάσεις οργάνων της Ε.Ε., αλλά και ισχυρών πρεσβειών”. Μάλιστα. Τι γίνεται στο παρασκήνιο και δεν το μαθαίνουμε…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Σήμερα, ταιριάζει όχι το “έχω να λάβω γράμμα σου”, αλλά το “μη μου γράφεις άλλη επιστολή”! Την καλημέρα μου!