*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Για την αγορά του ξενοδοχείου Apanema από την Ιντρακάτ στη Μύκονο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο περίφημο Cavo Tagoo της φίλης μου της Σούλας Λιάκου και του Πάρι, έχετε ήδη πληροφορηθεί από τα σχετικά δημοσιεύματα και τις επίσημες ανακοινώσεις! Και αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ σπουδαία και έξυπνη κίνηση του Αλεξάνδρου Εξάρχου και των Μπακοκαυμενάκηδων, για την οποία θα σας αναλύσουμε προσεχώς! Γιατί απλώς έχετε δει το στίγμα των προθέσεων…

Το Apanema λοιπόν αποκτήθηκε από την οικογένεια Χαρακόπουλου που υπήρξε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, όπως και πλείστων όσων ακινήτων στο νησί!

Οι Χαρακόπουλοι, σε καμία περίπτωση δεν είναι μια …άγνωστη οικογένεια, που δεν την ξέρει κανείς, όπως κάποιοι θέλουν να την εμφανίσουν ξαφνικά!

Ούτε …απλώς κληρονόμοι είναι, ούτε έτυχε στη ζωή τους να διαθέτουν μεγάλη περιουσία στο νησί! Η υποτίμηση μιας παραδοσιακής και πολύ σοβαρής οικογένειας της Μυκόνου, που την σέβονται όλοι, μου προκάλεσε εντύπωση ως προς την σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τα δημοσιεύματα!

Και το λέω αυτό, επειδή ο Κρίτων Χαρακόπουλος υπήρξε ο πρώτος σύζυγος της νυν Προέδρου των εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού, με την οποία μάλιστα έχει ένα παιδί!

Δεν σημαίνει λοιπόν ότι επειδή ο άνθρωπος χώρισε με την Πρόεδρο Μελίνα ξαφνικά μετατράπηκε σε ανώνυμο, τον οποίο δεν ξέρει κανείς!!!

Προφανώς επειδή ο Κρίτων δεν υπήρξε ετερόφωτος, ούτε μετατράπηκε σε μούτσο ή λοστρόμο, βαφτίστηκε «ανώνυμος»!

Φαινόμενα των καιρών …

Χάλασε το ντηλ Ν. Μουνδρέα – Θ. Αγγελοπούλου! Έμεινε με τα δικαιώματα και τις μετοχές στο χέρι ο Θόδωρος! Έκανε πίσω λόγω μη συμμετοχής Σάλλα, ο σύντροφος της Έλλης Στάη!

Μολονότι μέχρι το πρωί της Δευτέρας υπήρχε συμφωνία μεταξύ Θόδωρου Αγγελοπούλου και Νίκου Μουνδρέα για την αγορά από τον τελευταίο των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση και του πακέτου μετοχών που κατείχε στην Παγκρήτια ο σύζυγος της Γιάννας, περίπου το 10% συνολικά περιλαμβανομένου και του ποσοστού του Αγγελοπούλου στο fund Lyktos, τελικά το ντηλ χάλασε, ο Μουνδρέας δεν συμμετείχε στην αύξηση παρά μόνο με το ποσόν που είχε καταβάλει στις προεγγραφές το οποίο προσδιορίζεται γύρω στα 3-4 εκατ. ευρώ. Και το οποίο όπως μαθαίνω θα ζητήσει να πάρει πίσω αν η αύξηση αποτύχει!

Ο λόγος που ο Μουνδρέας χάλασε τελικά ένα συμφωνημένο ντηλ ήταν γιατί πληροφορήθηκε ότι ο Μιχάλης Σάλλας δεν θα έμπαινε στην αύξηση!

Έτσι, έκανε πίσω, μολονότι την συμφωνία την είχαν κυρώσει οι κυρίες Ελλη Στάη και Γιάννα Αγγελοπούλου! Σιγά μην τον είχε πείσει τον Μουνδρέα ο Μίμης!

Ένας είναι ο Μίμης του τραπεζικού συστήματος. Ο άλλος, είναι ο Μίμης των δικαστικών συστημάτων! Τόχει το όνομα βλέπετε…

Στο δια ταύτα, ο Θόδωρος έμεινε με τα δικαιώματα και τις μετοχές στο χέρι! Άλλη μια μεγάλη επιχειρηματική και τραπεζική (μετά την UBS) επιτυχία!

Η σκληρή και ανελέητη σύγκρουση Αντ. Παπαδημητρίου του ιδρύματος Ωνάση και θεσμικού μεγαλοεφοπλιστή αναβίωσε!

Επειδή εσχάτως παρακολουθώ ένα «ανελέητο» δημοσιογραφικό κυνηγητό του Αντώνη Παπαδημητρίου του Ωνάσειου, σχετικά με μια φοροαπαλλαγή που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, σας ενημερώνω ότι ο Αντ. Παπαδημητρίου, γνωστός ως κληρονόμος των διαχειριστών του Αριστοτέλη Ωνάση, βρίσκεται σε σφοδρή σύγκρουση εδώ και πολλά χρόνια με έναν πρωτοκλασάτο θεσμικά εφοπλιστή, σε μια κόντρα που όπως φαίνεται εκ τοις πράγμασι, εξελίσσεται μέχρι και σήμερα.

Για να ξέρετε, το σύστημα του Ωνάσειου και ότι αντιπροσωπεύει ο Αντ. Παπαδημητρίου και ο συρφετός που έχει μαζέψει γύρω του, αποτελούν ότι σιχαίνομαι! Δήθεν, υποκρισία, διαχείριση ξένων χρημάτων όχι από τους κληρονόμους του Ωνάση, αλλά από τους κληρονόμους των διαχειριστών του!!!

Ωστόσο η αίσθηση μου είναι πως πίσω από τα δημοσιεύματα βρίσκεται η αναβίωση της μεγάλης κόντρας με τον θεσμικό μεγαλοεφοπλιστή! Η συνέχεια θα δείξει …

Οι τράπεζες και τα επιτόκια καταθέσεων

*** Έστω και δειλά δειλά έχει ανοίξει η συζήτηση για το καθεστώς των επιτοκίων καταθέσεων των τραπεζών, καθώς πλέον, μετά τις ήδη ισχύουσες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και αυτές που οσονούπω έρχονται, δε μπορεί τα επιτόκια καταθέσεων να μένουν… ακούνητα και η διαφορά τους με των επιτοκίων χορηγήσεων να είναι τόσο μεγάλη. Υπάρχει, βέβαια, πέραν της προφανούς τραπεζικής πρακτικής και η διάσταση που αφορά ευθέως στις επιχειρήσεις και στους απλούς καταθέτες

*** Το όλο θέμα έχει τεθεί, όπως μαθαίνω, έστω και ανεπισήμως, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από κοινοτικούς θεσμούς, γιατί μόνο οι ελληνικές τράπεζες δεν προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ως φυσιολογικό επακόλουθο των αυξήσεων που αποφάσισε η ΕΚΤ μέχρι τώρα, πολύ περισσότερο που έρχεται και νέα αύξηση από την Φρανκφούρτη. Αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει σαφές προς τις τράπεζες ότι δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτή η οφθαλμοφανής στρέβλωση, ειδικά σε τέτοιες περιόδους

*** Από την πλευρά τους οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι “δανείζονται ακριβά” και πως τα περιθώρια μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ” δεν είναι ασυνήθη” και πως, σε κάθε περίπτωση, “δεν μπορεί πάντα να ασκούν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής”, σε βάρος των συμφερόντων τους και της όλης προσπάθειας εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Με απλά λόγια, δηλαδή, οι καλές μας τράπεζες δεν νοιάζονται για τους καταθέτες, που τους τιμούν με τα κεφάλαιά τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να κινούνται στην αγορά χρήματος με άνεση, αλλά για το πως θα ωφεληθούν περισσότερο από τις ευνοϊκές συγκυρίες, αγνοώντας τον βασικό τους αιμοδότη

*** Σημειώστε, όμως, και μία άποψη που έχει τη σημασία της, καθώς προέρχεται από παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “είναι ευτύχημα για τις τράπεζες το γεγονός ότι η διεθνής αβεβαιότητα, τα συμβαίνοντα στην Ε.Ε. με το ενεργειακό πρόβλημα και η τρέχουσα αδυναμία του Χρηματιστηρίου και των αμοιβαίων κεφαλαίων να προσφέρουν αξιόλογες αποδόσεις, συγκρατούν τις καταθέσεις και δεν δημιουργείται πρόβλημα στη ρευστότητά τους”.

*** Πληροφορίες, πάντως, προερχόμενες από το υπουργείο Οικονομικών, θέλουν σταδιακά, αν όχι μέσα στον μήνα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων από τις τράπεζες. Οι οποίες πιεζόμενες, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν εύκολα να αιτιολογήσουν την αρνητική τους στάση, ιδίως μετά από την αναμενόμενη νέα αύξηση από την ΕΚΤ. Ίδωμεν…

Ο Σταϊκούρας τσεκάρει στη Νέα Υόρκη την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

*** Κάποιες δειλές σκέψεις των αρχών Σεπτεμβρίου, που άρχισαν να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή και να γίνονται επίσημες εισηγήσεις στις αρχές Οκτωβρίου από τον ΟΔΔΗΧ, αφού πρώτα κοιτάξαμε το πορτοφόλι μας και τις πολύ αυξημένες ανάγκες του χειμώνα, έφεραν στην επιφάνεια την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προσφύγει και πάλι στις αγορές, επανεκδίδοντας το 10ετές ομόλογο.

*** Η απόφαση μάλλον είναι ειλημμένη, το θέμα είναι το τάιμινγκ και το ποσό που θέλει να βάλει στα ταμεία του το υπουργείο, φυσικά υπολογίζοντας και το επιτόκιο που μπορεί να πετύχει, ειδικά σε τέτοια συγκυρία. Οι πρώτες επαφές, δεν ήταν αποθαρρυντικές, όπως μου αναφέρει η πηγή μου από τα ενδότερα του ΟΔΔΗΧ, γεγονός που φέρεται ότι έπεισε και τον Σταϊκούρα να προχωρήσει σε επίσημες πλέον επαφές. Τις οποίες θα κάνει στην Ουάσιγκτον, κατά την παρουσία του στην ετήσια μάζωξη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

*** Άλλωστε, για το λόγο αυτό κυρίως πήρε μαζί του και τον επικεφαλής του Οργανισμού, τον Δημήτρη Τσάκωνα. Για να δούμε, επιστρέφοντας θα βγει λευκός καπνός, προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία με ένα ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, αν φυσικά οι συνθήκες και οι συμφωνίες το επιτρέψουν…

Οι κρύες μέρες της Γερμανίας και της Ευρώπης

*** Όσο και αν προσπαθούν η ηγεσία της Ε..Ε. και οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών να μετριάσουν το πρόβλημα από την έλλειψη του ρωσικού φυσικού αερίου, η αλήθεια είναι ότι έρχονται δύσκολες, κρύες μέρες για εκατομμύρια πολιτών. Και αυτό γιατί, οι μεγαλύτεροι χρήστες δεν μπορούν εύκολα να υποκαταστήσουν το φυσικό αέριο με άλλες πηγές, π.χ. το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται από τα μισά γερμανικά σπίτια για θέρμανση και από ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας, ενώ πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, γραφείων ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούν αποκλειστικά εδώ και χρόνια φυσικό αέριο.

*** Το πλησιέστερο υποκατάστατο του φυσικού αερίου συνεχόμενης ροής, είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι φτάσει ήδη κοντά στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μήνες, με τις τιμές όμως να έχουν εκτοξευθεί και τα κράτη να δαπανούν τεράστια ποσά για αγορά και αποθήκευσή του. Η Γερμανία, όμως και η Ανατολική Ευρώπη στερούνται εντελώς ή σε πολύ μεγάλο βαθμό εξειδικευμένων υποδομών για την εισαγωγή και επαναεριοποίηση του LNG. Το μεγαλύτερο μέρος του πηγαίνει στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

*** Γιατί νομίζετε ότι “χτύπησε” πάλι ο απίστευτα κυνικός Σόιμπλε, κατηγορώντας τους συμπατριώτες του ότι είναι κακομαθημένοι (!) και πως αν κρυώνουν, ας φορέσουν και δεύτερο πουλόβερ (!) και στην τελική, ας μην πάνε και μιά φορά διακοπές ή ας πάνε λιγότερες μέρες! Το τελευταίο, αν συμβεί, θα είναι κακό για τον τουρισμό μας το 2023

Κι αν ο Πούτιν λέει αλήθεια για τον Turk Stream;

*** Όπως ίσως θα έχετε συμπεράνει, αν και κανείς δεν (σας) το λέει ανοιχτά, ο εφοδιασμός της χώρας σε φυσικό αέριο γίνεται βασικά μέσω του αγωγού Turk Stream, από τον οποίο τροφοδοτούνται και γειτονικές μας χώρες, η Βουλγαρία , η Σερβία, ακόμα και η Ουγγαρία. Αντιλαμβάνεστε, αν γίνει κάποια προβοκάτσια ή επίθεση – όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία παρόμοια απέτυχε – η οποία να ανακόψει την τροφοδοσία, τι θα συμβεί; Γιατί μόνο το LNG και οι δεξαμενές της Ρεβυθούσας, προφανώς δε φτάνουν να βγει ο χειμώνας. Η κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει να κινητοποιηθεί, άμεσα, προς κάθε κατεύθυνση

Καβάλησε τη βενζίνη το πετρέλαιο! – Προκοπίου: πετρέλαιο και για τα επόμενα 100 χρόνια!

*** Η κατάσταση στον χώρο της ενέργειας και ειδικότερα των καυσίμων έχει προ καιρού ξεφύγει, αλλά αυτό δεν το φανταζόταν κανείς πριν μόλις λίγους μήνες, εκτός από κάποιους αναλυτές που τον Μάιο… προφήτευαν ότι θα συνέβαινε. Το πετρέλαιο κίνησης, λοιπόν, ακριβότερο πλέον από τη βενζίνη! Μόλις σταμάτησε η επιδότηση, τσακ σκαρφάλωσε πάνω από την αμόλυβδη. Και που να σταματήσει πράγματι η ροή ρωσικού πετρελαίου, γιατί προς το παρόν βρίσκει…δρόμους και έρχεται, χρυσώνοντας τους μεταφορείς και μεσάζοντες

*** Και κάπου διάβαζα την τοποθέτηση του εφοπλιστή Προκοπίου, που ανέφερε ότι το πετρέλαιο θα είναι μαζί μας τα επόμενα 100 χρόνια! Ο οποίος, “απαρνήθηκε” τους παγκόσμιους κανονισμούς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της βιομηχανίας. Είπε ότι το πετρέλαιο είναι το μέλλον και ότι τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως η αμμωνία, η μεθανόλη και η υδρογόνο είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας! Και προχώρησε ακόμα πιο πολύ, κάνοντας λόγο για ανακρίβεια ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι υπεύθυνη για την υψηλή τιμή του πετρελαίου, ρίχνοντας την ευθύνη στην αναποτελεσματικότητα των σημερινών νομοθετημάτων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στοχεύοντας ταυτόχρονα τον ΙΜΟ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, για τους κανόνες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη ναυτιλία, αλλά βάλλοντας και κατά της Κομισιόν, που απαιτεί επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων από τους πλοιοκτήτες για την εγκατάσταση έρματος- συστήματος επεξεργασίας νερού «μόνο και μόνο για μια σταγόνα έρματος… που μπορείτε να συγκρίνετε με δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού των ωκεανών»!

ΚΟΥΙΖ

Μεγαλομέτοχος εισηγμένης, εθεάθη σε καφέ λαϊκής, αλλά ανερχόμενης συνοικίας, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας και μάλιστα με σοβαρή ατζέντα. Μετά από λίγο κατέφθασε στο σημείο ευειδής και καλλίπυγος νεαρά. Έγινε δεν έγινε Δ.Σ., δεν ξέρω, ο εν λόγω κύριος όμως έπλεε σε πελάγη ευτυχίας – και μπράβο του!

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Βγάλτε τα ξεχασμένα πουλόβερ σας, οι…σύντροφοι Γερμανοί θα τα χρειαστούν, ο Σόι-μπλε, όχι! Την καλημέρα μου!