Τον κίνδυνο εμφάνισης συνθηκών στασιμοπληθωρισμού στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία ανέδειξε ο Πρόεδρος της Lyktos Group και επίτιμος Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως εκτίμησε, εάν η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει στο 5% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η ανάπτυξη θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 1,7% με 1,8%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1%.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρεάζουν συνολικά την παραγωγή, αυξάνοντας το κόστος σε μεταφορές, πρώτες ύλες και ενέργεια, ενώ ενδέχεται να οδηγήσουν και σε άνοδο των επιτοκίων, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγροτοδιατροφικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων και πιθανές ελλείψεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην παραγωγή. Όπως σημείωσε, αν δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα, ενδέχεται να εμφανιστούν δυσκολίες στην προμήθεια λιπασμάτων τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Σάλλας προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη εάν η τιμή του πετρελαίου φθάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι πιέσεις σε πληθωρισμό και ανάπτυξη θα ενταθούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας και στην ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας.

«Οι τιμές του πετρελαίου δεν επηρεάζουν μόνο μια συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων αλλά το σύνολο της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Σάλλας.

Εκτίμησε πως αν η τιμή του πετρελαίου μονιμοποιηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι σε μέσο ετήσιο επίπεδο, θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή επιτοκίων προς τα πάνω. «Η επίπτωση είναι ότι δεν θα ξεπεράσει το 1% το εθνικό προϊόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και θα περιοριστεί γύρω στο 1,7% με 1,8% το ελληνικό. Επίσης η επίπτωση αυτή θα επιβαρύνει κατά μιάμιση τουλάχιστον μονάδα τον πληθωρισμό στην χώρα μας, με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να φθάσει στο 5%» εξήγησε ο Πρόεδρος της Lyktos Group.

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε, προχθές, ο Πρωθυπουργός, τα χαρακτήρισε θετικά, λέγοντας ωστόσο ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτρα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της αγοράς, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές.

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα θα πρότεινε αν ήταν Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σάλλας απάντησε ότι το πρώτο μέτρο θα ήταν πάγωμα τιμών πριν από ένα μήνα. «Αυτά που εξαγγέλθηκαν είναι μόνο γραφειοκρατία. Με τεράστια προβλήματα και τεράστια κόστη στις επιχειρήσεις. Για 3 μήνες ένα πάγωμα τιμών ήταν απλό, εύκολο για να μην υπάρξουν προβλήματα και διαταραχές» σημείωσε ο κ. Σάλλας, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ισπανία και τη Γερμανία, έχει γίνει πάγωμα τιμών. Εκτίμησε, δε, ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα από τη βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας, καθώς για πρώτη φορά προνόησε να έχει απόθεμα για περισσότερο από 3 μήνες. Υποστήριξε ότι τα υπερπλεονάσματα στην οικονομία επιτυγχάνονται πρώτον γιατί το κράτος έχει οργανωθεί καλύτερα μέσω της ψηφιοποίησης και το δεύτερο γιατί ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων αλλάξει νοοτροπία λόγω των κρίσεων και σέβεται περισσότερο το κράτος.

Ο κ. Σάλλας μίλησε επίσης για σοβαρό επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές επενδύσεις από το εξωτερικό παρά μόνο κάποιες εξαγορές που δεν δημιουργούν κάτι καινούργιο. Κάτι που όπως όπως είπε πρέπει να λυθεί, καθώς αν συνεχίσουμε να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό, στην κατανάλωση και στις δημόσιες δαπάνες, θα συναντήσουμε δυσχέρεια στην αύξηση του εθνικού προϊόντος μετά το 2027. Χαρακτήρισε αναγκαία την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, λέγοντας ότι εάν δεν αναπτυχθεί δεν μπορούμε να μιλάμε μακροπρόθεσμα για ανάπτυξη του τόπου.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε πως αν δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική και τραπεζική ενοποίηση δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλα θαύματα. Συμπλήρωσε ότι βασικό πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι δεν εκλέγει την ηγεσία της και εκτίμησε πως η επιδείνωση της κρίσης μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αποσύνθεση.

Διαβάστε ακόμη: