Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επώδυνη διαδρομή εξυγίανσης, η οποία οδήγησε σε δημοσιονομική σταθερότητα και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των εταίρων της. Όμως, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Lyktos Group, Μιχάλης Σάλλας, σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, το στοίχημα του μέλλοντος είναι η κοινωνική βιωσιμότητα αυτής της προόδου.

Σάλλας: Τρεις «τραγωδίες» κάτω από το success story

Παρά τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, ο κ. Σάλλας προειδοποιεί για τρεις καίριες ανισορροπίες που θέτουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας:

  1. Εξωτερικό έλλειμμα και ασθενής παραγωγή
    Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει αρνητικό, λόγω χαμηλής εξαγωγικής δυναμικής. Η παραγωγική βάση είναι αδύναμη και η οικονομία εξαρτάται από εύθραυστους πόρους, όπως ο τουρισμός και η εξωτερική χρηματοδότηση.
  2. Ανοικτή πληγή τα «κόκκινα δάνεια»
    Περισσότερα από 500.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εγκλωβίζοντας πολίτες και επιχειρήσεις. Ο κ. Σάλλας προτείνει γενναίες ρυθμίσεις, όπως:

    • Διαγραφή εξωλογιστικών τόκων
    • Μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις με σταθερό επιτόκιο
    • Εξαγορά από δανειολήπτες στην τιμή πώλησης στα funds
    • Ειδική πρόβλεψη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
  3. Απαξίωση εργασίας και αποταμίευσης
    Η άνοδος των τιμών σε ακίνητα και βασικά αγαθά, σε συνδυασμό με στασιμότητα εισοδημάτων, διαβρώνει τη μεσαία τάξη και εντείνει την ανασφάλεια. Η ανισότητα περιουσίας και η συρρίκνωση της αποταμίευσης απειλούν την κοινωνική συνοχή.

Ανάπτυξη με ισότητα και στόχευση

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι στενά τεχνοκρατική. Ο κ. Σάλλας προτείνει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με επενδύσεις σε μεταποίηση, γεωργία, φαρμακοβιομηχανία, ενέργεια και τεχνολογία, με σεβασμό στο περιβάλλον και έμφαση στην καινοτομία και τις συνεργατικές συστάδες (clusters).

Ταυτόχρονα, η πολιτεία καλείται να:

  • Προστατεύσει την εργασία
  • Εξασφαλίσει πρόσβαση σε στέγη, παιδεία και βασικά αγαθά
  • Εξορθολογήσει τη φορολογία
  • Ενισχύσει την ισότητα ευκαιριών

Από το «θαύμα» στην ανθεκτικότητα

Η Ελλάδα δεν αρκεί να διατηρήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Πρέπει να πετύχει οικονομική ανθεκτικότητα με κοινωνική δικαιοσύνη. Το μεγάλο στοίχημα, καταλήγει ο Μιχάλης Σάλλας, είναι ένα δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, όπου οι πολλοί θα έχουν πραγματικό μερίδιο στον πλούτο που παράγεται.

Διαβάστε ακόμη: