*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι, σα να δρόσισε αρκετά, ε;

Το big deal της Τρ. Πειραιώς που βρίσκεται σε εξέλιξη!

Να ξεκινήσω με το μείζον θέμα της επικαιρότητας, που δεν είναι άλλο από τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογούνται γύρω από το ζήτημα της πώλησης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, που αποκάλυψε το Radar και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης όλης της τραπεζικής, επιχειρηματικής και οικονομικοπολιτικής αγοράκι!

Για να μην το κουράζουμε, σας λέμε απευθείας την είδηση!

Το ιταλικό fund Helikon το οποίο κατέχει γύρω στο 5% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς, απέκτησε πρόσφατα, μέσα στο καλοκαίρι, μέσα από ιδιότυπο δανεισμό μετοχών, πρόσθετα δικαιώματα ψήφου, ελέγχοντας την ώρα τούτη το 9,37% των δικαιωμάτων ψήφου της συστημικής τράπεζας!

Την ίδια ώρα, πληροφορίες που προέρχονται από πηγές με βαθιά γνώση των πραγμάτων σε προσκήνιο και παρασκήνιο επισημαίνουν ότι το Helikon που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της Τρ. Πειραιώς μετά τον αμερικανό επενδυτή Πόλσον που κατέχει το 18,6% των μετοχών, ενώ τρίτος μέτοχος είναι η Fidelity με 4,7% και αμέσως μετά ακολουθούν η Bain με περίπου 4% και η Norgess με 3,5%!

Φυσικά μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Πειραιώς είναι το ΤΧΣ με 26%, το οποίο φέρεται διατεθημένο να προχωρήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε πώληση του 10% μέσω placements σε ξένους και Έλληνες επενδυτές εάν η συγκυρία το επιτρέψει.

Η πρόταση της Helikon σε Πόλσον, Fidelity και Bain να αποκτήσει τις μετοχές τους και να ανεβάσει το ποσοστό της γύρω στο 33%!

Οι πληροφορίες την ώρα τούτη αναφέρουν πως η Helikon, η οποία εξελίσσεται σε σοβαρό επενδυτή που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με συμμετοχές σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, φέρεται να πρότεινε στον αμερικανό επενδυτή Πόλσον να αποκτήσει το 18,6% των μετοχών που κατέχει στην Τρ. Πειραιώς ενώ αντίστοιχη πρόταση φέρεται να έκανε σε Fidelity και Bain για να αποκτήσει τις μετοχές της μιας εκ των δύο! Πρόθεση της Helikon είναι να αποκτήσει ποσοστό λίγο κάτω από το 33% ούτως ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, να καθορίσει το management και να μην είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση!

Έχει πει το «ναι» ο Πόλσον, γνωρίζει ο Χρ. Μεγάλου τις εξελίξεις που κυοφορούνται, πρώην προβεβλημένος τραπεζίτης πίσω από το colpo grosso, ο οποίος προαλείφεται για Πρόεδρος …

Κατά τις ίδιες πηγές ο Πόλσον φέρεται να έχει πει το αρχικό «ναι» στην πρόταση της Helikon ενώ η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς και ειδικότερα ο Χρ. Μεγάλου, φέρονται να γνωρίζουν τις εξελίξεις που κυοφορούνται, παρά τις δικαιολογημένες και αναπόφευκτες διαψεύσεις!

Πίσω από το colpo grosso των κινήσεων του Helikon φέρεται να βρίσκεται ως άτυπος καθοδηγητής, πρώην προβεβλημένος τραπεζίτης, που δραστηριοποιείται μέσω fund την ώρα τούτη στα τρόφιμα, τις υπηρεσίες Σεκιούριτι και τα ξενοδοχεία, έχοντας συνάψει συμμαχίες με δύο μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες!

Οι ίδιες πηγές λένε πως ο παμπόνηρος πρώην τραπεζίτης, προαλείφεται για Πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, εάν φυσικά το σχέδιο της Helikon προχωρήσει!

Πρώτος στόχος το 9,9% της Alpha Bank για τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα! Η εμπιστοσύνη στη διοίκηση Ψάλτη!

Πρώτοι εμείς στο Radar και την Αξία του Σαββάτου σας αποκαλύψαμε ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα, σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση του στην Alpha bank αυξάνοντας το ποσοστό του άνω του 5% που περίπου κατέχει σήμερα. Και τούτο διότι το αφεντικό του Ελλάκτωρα, το οποίο όπως πρώτοι αποκαλύψαμε αποκτά και το Corfu palace στην Κέρκυρα, δεν έχει μάθει να λειτουργεί έχοντας παθητικό ρόλο!

Υπό αυτό το πρίσμα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Ολλανδός ως πρώτο στόχο έχει να αποκτήσει το 9,9% των μετοχών της Alpha bank διπλασιάζοντας ουσιαστικά τη σημερινή μετοχική του θέση και χωρίς να υφίσταται η υποχρέωση γνωστοποίησης και επισήμων ανακοινώσεων!

Αφού λοιπόν φτάσει ο Ολλανδός το 9,9% της Alpha, τότε και μόνο τότε θα σκεφτεί τις επόμενες μετοχικές κινήσεις του όσον αφορά το μετοχολόγιο της συστημικής τράπεζας!

Άλλωστε μην σας διαφεύγει ότι ο περίφημος Πόλσον, εκ των βασικών μετόχων της Alpha είναι εδώ και κάμποσο καιρό φευγάτος από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ολλανδός μεγιστάνας και πανίσχυρος παίκτης πλέον των κατασκευών, παραχωρήσεων και real estate έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην Διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη τον οποίο θεωρεί κορυφαίο τραπεζίτη, χαμηλών τόνων, που χωρίς υπερβολές και τυμπανοκρουσίες αλλά με σκληρή και μεθοδική δουλειά, έχει καταφέρει να επιστρέψει την Alpha bank στην πρωτοκαθεδρία του τραπεζικού συστήματος!

Αισιοδοξούν μεν, ανησυχούν δε οι τραπεζίτες μας

*** “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι σε μεγάλη πίεση. Υπάρχει πίεση στο καλάθι της νοικοκυράς, στις τιμές της ενέργειας, ενώ πλέον λόγω της αύξησης των επιτοκίων κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να καταβάλει και μία μεγαλύτερη δόση για το δάνειό του. Άρα, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι επισφάλειες και οι τράπεζες πρέπει να παρακολουθούμε τα χαρτοφυλάκια πάρα πολύ στενά”.

*** Δεν πρόκειται για την άποψη ενός τυχαίου παρατηρητή, αλλά για ένα απόσπασμα από όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο φόρουμ ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Είναι φανερό ότι οι ηγεσίες των τραπεζών φοβούνται τα μελλούμενα, παρά τα όσα θετικά για την οικονομία και τις ίδιες ανέφεραν όλοι οι συμμετέχοντες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου στο συγκεκριμένο διήμερο φόρουμ.

Τα… ανομολόγητα “δράματα” των ομολόγων

*** Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, σαφώς μετά από τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις και τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους, βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη της κατάρρευσης και της διάσωσής τους με κρατικό χρήμα, χρήμα των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή. Απολαμβάνουν επίσης ιδιότυπης “ασυλίας” (μην σπεύσετε, δεν αναφέρομαι στην ασυλία που απέσπασαν οι προηγούμενες διοικήσεις τους, που ευθύνονται για τα δεινά τους), καθώς ακόμα και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας πάει ολοένα και πιο πίσω, τόσο που θα την…ξεχάσουμε.

*** Υπάρχει, όμως, ανησυχία για πολλούς ακόμα λόγους. Ένας εξ αυτών είναι και οι ζημίες που γράφουν από την φρενήρη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, καθώς το 10ετες έπιασε…ταβάνι πάνω από 5%, ενώ και στα έντοκα γραμμάτια τα επιτόκια κινούνται έντονα ανοδικά. Τα νούμερα είναι που δίνουν την συνολική εικόνα είναι ενδεικτικά και για τις τράπεζες, αλλά και για το πως πορεύτηκε το ελληνικό δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια…

*** Οι ελληνικές τράπεζες, λοιπόν, διακρατούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του 2021 ομόλογα και έντοκα 28,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και κατά 11,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Η αποτίμηση, όμως, των τραπεζικών χαρτοφυλακίων σε ομόλογα και μετοχές, ευτυχώς δεν γίνεται συνολικά σε τρέχουσες τιμές, δηλαδή mark to market, αλλά μόνο ένα 20% περνάει στα βιβλία σε αυτή την αποτίμηση και το υπόλοιπο 80% αποτιμάται στην τιμή αγοράς στη λήξη του κάθε τίτλου. Συνεπώς, η όποια ζημιά γράφεται στους ισολογισμούς των τραπεζών, εξαιτίας των επιτοκιακών εξελίξεων και της πορείας των ομολόγων, αφορά στο 1/5 της συνολικής αξίας των ομολόγων ή των μετοχών που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, αλλιώς θα είχαμε… δράματα!

*** Έχει επίσης σημασία να επισημάνω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του κρατικού χρέους προς τις τράπεζες αποτελείται από έντοκα γραμμάτια, τα οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αφού δεν θέλει να βγει τώρα στις αγορές, που το κλίμα μόνο πρόσφορο δεν είναι. Σημειώστε, όμως, ότι και τα 12μηνα έντοκα έχουν επιτόκια λίγο κάτω από το 2%, οπότε και εδώ υπάρχουν απώλειες, που πρέπει ή να καλυφθούν (για όσα ομόλογα τουλάχιστον υπάρξει χρονικά παρόμοια δυνατότητα) ή να περάσουν σε ειδικό λογαριασμό, που ανατροφοδοτείται από παρόμοιες συνεχόμενες εκδόσεις του Δημοσίου.

*** Θυμίζω, απλώς για ιστορικούς λόγους (αν και η ιστορία διδάσκει) ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων φλερτάρουν τώρα με τα επίπεδα του 5% και ότι κατά το μεγάλο κραχ που ζήσαμε το 2009, τα επιτόκια του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρισκόταν πάνω από το 6,7%. Αρκεί η ιστορία να μην επαναληφθεί, αν και προς τα εκεί βαδίζουμε…

Τι έχουμε να δούμε ακόμα…

*** Κύριος στόχος της ΕΚΤ και μάλιστα ο μόνος με βάση το καταστατικό της, είναι η σταθερότητα των τιμών, δηλαδή η καταπολέμηση του πληθωρισμού. Για το σκοπό αυτό αυξάνει τα επιτόκια, παραδεχόμενη πλέον φανερά ότι αυτή η πολιτική της μπορεί να φέρει (έχει ήδη, βέβαια, φέρει) ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Μέχρι, όμως, να (αν) επιτύχει το στόχο του περίφημου “ουδέτερου επιτοκίου”, κάπου δηλαδή μεταξύ του 2%-2,5%, η ύφεση θα θερίζει. Και όταν λέμε ύφεση, να ξέρουμε τι εννοούμε: κλείσιμο επιχειρήσεων, δανειολήπτες σε αδιέξοδο, νέα κόκκινα δάνεια, αύξηση της ανεργίας, ξεκλήρισμα κλάδων και κατώτερων κοινωνικων στρωμμάτων. Ο Βόλκερ και η κάποτε συνταγή του, δεν είναι για το σήμερα, να λείπουν οι – έστω σε μικρογραφία – αντιγραφές του.

*** Καλή η ενότητα και η ενιαία αντιμετώπιση της κατάστασης από τις 26 χώρες, αλλά η Γερμανία δρα διασπαστικά για μία ακόμα φορά και αγνοεί θεσμούς και πολιτικές αλληλεγγύης. Αυτά είναι για τους υπόλοιπους. Το δόγμα που σας έλεγα χθες, το ακούσατε και δια στόματος Σολτς: έχουμε δικαίωμα να προστατέψουμε την οικονομία μας, δήλωσε, αφήνοντας μετέωρους τους γραφιάδες “προέδρους” και Επιτρόπους. Αλλά, σημειώστε και τα όσα είπε η Λαγκάρντ, για να έχετε όλες τις εξηγήσεις για το χοντρό παίγνιο που παίζεται στις πλάτες της δήθεν ενιαίας πολιτικής της Ε.Ε.

Μαθήματα προς αποφυγή

*** Οι άλλες συνταγές, αυτές της νέας κυβέρνησης της Βρετανίας, για μείωση της φορολογίας των πλουσίων, είδατε τι πανωλεθρία έφερε στην οικονομία της χώρας, της οποίας την έκταση μείωσε με αστραπιαίες κινήσεις η κεντρική τράπεζα της χώρας, η BoE, αγοράζοντας το χρέος της ουσιαστικά, για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες φυσικά (που είχαν πουλήσει τα ασφάλιστρα, τα οποία πήγαν στο θεό) και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.

*** Επί τη ευκαιρία και παρότι ηρέμησαν σε σημαντικό βαθμό χθες οι αγορές χρήματος, ομολόγων και μετοχών, αποκομίζοντας και μεγάλα ημερήσια κέρδη, χρειάζεται τεράστια προσοχή σε σχέση με τα margin calls, είναι τεράστια τα προβλήματα και οι απώλειες σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που πούλησαν ασφάλιστρα.

Ωραία η (δωρεάν ή μόνο με τραπεζικό δανεισμό και προκαταβολές) μπίζνα της Lamda Development

*** Τι γίνεται, μοιράζει… mandate η Lamda Development, προκειμένου να βρει στρατηγικούς επενδυτές για τα εμπορικά της κέντρα; Δεν είναι κακή η επιχειρηματική της προσέγγιση, αλλά κάποιοι κακεντρεχείς φίλοι της διαδίδουν ότι αναγκάζεται να κάνει διάφορες κινήσεις η εταιρεία, γιατί το πρότζεκτ του Ελληνικου, δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με τραπεζικά δάνεια, προκαταβολές και χρήματα συνεργατών στις εκτελέσεις εργασιών και τμημάτων του μεγάλου εργοταξίου – που ούτε τέτοιο δεν είναι προς το παρόν.

Θέλουν (αλλά, μπορούν;) το λιμάνι του Βόλου δικό τους

*** Το ότι έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, ακόμα και άνω του 67% του Οργανισμού Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ) το γνωρίζετε. Εγώ, μόλις χθες βράδυ έμαθα ότι Θεσσαλοί επιχειρηματίες συγκροτούν ομάδα, για να έχουν λόγο στις εξελίξεις. Μιλάμε για σημαντικά επιχειρηματικά ονόματα, με εμβέλεια των εταιρειών τους σε επίπεδο επικράτειας, καθώς στην εν λόγω Περιφέρεια εδράζονται ισχυρές βιομηχανίες και μεγάλες εργοστασιακές μονάδες, δυναμικές εταιρείες τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίες κλπ.

*** Ονόματα γνωρίζω, αλλά δεν έχει νόημα, αν δεν υπάρξει και νομική οντότητα, τέτοια που να μπορεί να διεκδικήσει αύριο τον ΟΛΒ, ο οποίος έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του λιμένα Βόλου, των θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αλιευτικού καταφυγίου που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του αιγιαλού της πόλης, των λιμενικών εγκαταστάσεων του Αλμυρού και της Αγριάς.

ΚΟΥΙΖ 1

Μονάδα υγείας, η οποία αναπτύσσεται με δυναμικό τρόπο, αναζητεί τον προσφορότερο τρόπο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα ανοίγματά της, ανέθεσε σε “εξειδικευμένο γραφείο συμβούλων”, να εξεύρει την πλέον κατάλληλη και συμφέρουσα λύση. Μέχρι στιγμής , μόνο κάτι… ξεπλένηδες εμφανίστηκαν και η ιδιοκτησία της εταιρείας, ακύρωσε τη συμφωνία με τον…εξειδικευμένο και πήγε στους πραγματικά γνωρίζοντες από παρόμοιες διεργασίες.

ΚΟΥΙΖ 2

Ποια εισηγμένη, που ανήκει σε έναν κλάδο-πρωταγωνιστή κάποτε, θέλει να εξελιχθεί σε εταιρεία real estate, αν και της προτάθηκε να στεγάσει αυτή τη δραστηριότητά της σε θυγατρική και να μετεξελιχθεί σε χόλντινγκ;

Έχει… ψωμί το αλεύρι!

*** Δεν ξέρω κατά πόσο προσέξατε τα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιρειών αλεύρων, όλα είναι αισθητά αυξημένα! Έγκαιρα σας είχα επισημάνει ότι οι συνθήκες για τον κλάδο, μετά το αρχικό μούδιασμα λόγω Ουκρανικού, έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά για τις εταιρείες που έχουν ικανό και έμπειρο μάνατζμεντ, μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους (σιλό) και χρόνιες συμφωνίες προμήθειας πρώτων υλών, από πάνω από μία χώρες, η περίοδος του πρώτου εξαμήνου αποδείχθηκε χρυσοφόρα.

*** Αυτά και σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ώρα για λίγο πιο βαρύ ντύσιμο, η θερμοκρασία έπεσε αισθητά. Την καλημέρα μου!