Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Εορταστικό κλίμα παντού, έφτασαν τα Χριστούγεννα, αλλά ο καιρός παραμένει φθινοπωρινός. Όπως και να έχει, χαρείτε τον!

Μόνο 10 άτομα στο γάμο Πλεύρη με την Τζόρτζια – Τα παιδιά του δεν παρέστησαν

Μου λένε ότι ο γεροΠλέυρης τελικά το πήρε το κορίτσι με παπά και με κουμπάρο, παντρεύτηκε την Τζόρτζια Σιακαβάρα την περασμένη Δευτέρα στην Ιερά Μονή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στην Φυλή.

Δεν παρέστησαν τα παιδιά του Θάνος και Φένια και οι παριστάμενοι δεν ξεπέρασαν τους 10. Φίλοι του ζευγαριού μόνο.

Μετά το μυστήριο το ζευγάρι και οι φίλοι τους πήγαν σε εξοχικό κέντρο για να φάνε και να πιούνε και να ευχηθούν μεταξύ τους.

Το πρωτοσέλιδο του Economist έφερε μεγάλη χαρά στο Μαξίμου

Ασφαλώς το πρωτοσέλιδο του Economist ήταν αυτό που κυριάρχησε στο Μαξίμου τις απογευματινές ώρες χθες και ήταν το κερασάκι στην τούρτα για το κλείσιμο του 2023.

Επιβεβαίωσε ότι στην οικονομία πάμε πολύ καλά, Πατέλης Χατζηδάκης μοίραζαν συγχαρητήρια ενώ ο Μητσοτάκης πήρε πίσω τη χαρά που του είχε στερήσει πριν λίγες μέρες ο Σαμαράς.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το πρωτοσέλιδο συνδυάστηκε με την ανακοίνωση των μη κρατικών ΑΕΙ, τότε θεωρώ ότι ίσως ήταν μία απο τις καλύτερες μέρες του Πρωθυπουργού συνολικά σε αυτή τη θητεία.

Περίλυπος ο Πατούλης στην ορκωμοσία του Νίκου Χαρδαλιά

Εχθές είχαμε την ορκωμοσία του Νίκου Χαρδαλιά στο Λαύριο και ο Μητσοτάκης έστειλε εκπρόσωπο τη Νίκη Κεραμέως.

Στην τελετή πρωτοστάτησε ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλας ενώ ήταν και άλλοι επικεφαλής παρατάξεων όπως ο Γιάννης Πρωτούλης, ο Φίλιππος Καμπούρης.

Ποιους είδαμε. Καταρχάς, ήρθε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ πήγε εκεί και ο Σταύρος Παπασταύρου.

Είδαμε αρκετούς υπουργούς Βορίδης, Ζαχαράκη, Αυγενάκης, Βρούτσης, Μπρατάκος, Παπαστεργίου, Ταχιάος, Μακρή, Θεοχάρης κ.α. ενώ είδαμε πλήθος δημάρχων της Αττικής και την Αθήνας.

Κάπου στο βάθος είδαμε και τον Πατούλη, περίλυπο. Πήγε όμως, παρόλο που το κλίμα είναι ασχημο για αυτόν. Του το δίνω…

Στα «μαχαίρια» Βρούτσης – Αυγενάκης

Αυγενάκης-Βρούτσης δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις.

Ο δεύτερος θεωρεί ότι ο πρώτος δεν ασχολήθηκε καθόλου για να εφαρμόσει το νόμο Κοντονή και ο πρώτος θεωρεί ότι ο δεύτερος “αδειάζει” την θητεία του με τα λεγόμενά του…

Δεν ξέρω που θα πάει αυτό, όμως, μου θύμισε πολύ την παρεξήγηση του Θεοδωρικάκου απέναντι στον Οικονόμου της Κατεχάκη όπου ο δεύτερος έλεγε σε όλους ότι “παρέλαβε χάος”.

Αρχίζει να παίρνει μπρος ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Κασσελάκης αρχίζει και κάνει αντιπολίτευση, αυτό δεν φαίνεται τώρα αλλά έχει κλείσει τις μεγάλες διαρροές στην πολυκατοικία του και αυτό σε λίγο καιρό θα λειτουργήσει υπέρ του.

Λέει και κάποια πράγματα που στέκουν.

Για παράδειγμα, αιφνιδίασε τους πάντες με τις δηλώσεις του πακιστανού υπουργού που έλεγε ότι έχουμε συμφωνία για 500.000 πακιστανούς που θα έρθουν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τα έργα, κυρίως το Ελληνικό και μάλιστα πόσταρε και φωτογραφία του Πακιστανού με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Αυτό ρίχνει νερό στο μύλο της δεξιάς πτέρυγας που πλέον έχει κατατάξει τον Άδωνι στους φιλελεύθερους και όχι στους δεξιούς…

ΚΟΥΙΖ: Τα λαγωνικά μου μου είπαν για έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, χωρίς να μου προσδιορίζουν αρσενικό ή θηλυκό, που το τελευταίο διάστημα τα έχει μπλέξει με έναν παντρεμένο/η… Προσοχή, είναι καινούριο στόρυ αυτό. Δεν το ξέρει κανείς. Να προσέχουν μόνο μην τους πιάσει το ραντάρ μας…

Ικανοποιημένη η Ελλάδα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ecofin, για χρέος και αμυντικές δαπάνες

*** Με έναν καθαρά πολιτικού τύπου χειρισμό και με εκατέρωθεν συμβιβασμούς των ισχυρών κρατών, σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, επετεύχθη χθες συμφωνία στο έκτακτο Συμβούλιο Ecofin, ικανοποιώντας ταυτόχρονα δύο καίριας σημασίας αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που συμφωνήθηκαν με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, χαρακτηρίστηκαν από τους μετέχοντες «ρεαλιστικοί» και «ισορροπημένοι», τουλάχιστον όπως αυτοί δημοσιοποιήθηκαν, αποτελώντας ένα προϊόν αναγκαστικών συμβιβασμών διαφορετικών συμφερόντων και απόψεων μεταξύ των ισχυρών κρατών. Από τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας ξεχωρίζουν πρώτοι πρώτοι οι νέοι κανόνες, που διασφαλίζουν τη σταδιακή μείωση δημόσιων χρεών και ελλειμμάτων, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη ευελιξία για τις δημόσιες επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και οι αμυντικές επενδύσεις. Επιπλέον, είναι γεγονός ότι οι νέοι κανόνες για τη μείωση του χρέους λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας ξεχωριστά και ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θέτουν στόχους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους κάτω του 3% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, προβλέπουν μια «μεταβατική περίοδο» ως το 2027, κατά την οποία θα λαμβάνεται υπόψη η αύξηση του κόστους του χρέους που συνδέεται με υψηλά επιτόκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η προσωρινή ρήτρα ευελιξίας ζητήθηκε από τη Γαλλία και υποστηρίχθηκε από την Ιταλία, ως αντιστάθμισμα στις παραχωρήσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία που ζητούσε η Γερμανία και άλλες «φειδωλές» χώρες. Πάντως, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να νοιώθει ικανοποιημένη, καθώς είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών, ενώ και οι ρυθμίσεις για το χρέος είναι ευνοϊκές, παρά το γεγονός ότι δεν είχε μεγάλη πίεση, λόγω της συμφωνίας κλειδί που είχε επιτευχθεί το 2018, για επέκταση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής του.

ΤτΕ: Μειώνει στο 2,5% από 3% το ρυθμό ανάπτυξης του 2024 – Επισημάνσεις για πληθωρισμό, τράπεζες, ξένες επενδύσεις

*** Η Ενδιάμεση έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαίωσε το αναμενόμενο, ότι μειώνει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2023. Όπως αναφέρει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026. Η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου (3,0%) αντανακλά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στην ευρωζώνη και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα. Η έκθεση αναφέρει ότι, προκειμένου να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και να αντιμετωπιστούν οι μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις και χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η οικονομική πολιτική οφείλει να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, από τους οποίους επιλέγω να σας παρουσιάσω τρεις, που θεωρώ ότι θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας:

– Διατηρήσιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιορίσουν, όπου είναι εφικτό, το περιθώριο κέρδους τους, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο του «πληθωρισμού κερδών». Βραχυπρόθεσμα απαιτείται εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακές πρακτικές. Μεσομακροπρόθεσμα απαιτείται η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, με άρση των πάσης φύσεως ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος νέων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες εντείνονται λόγω της στενότητας στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, χωρίς όμως να δημιουργούν ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών που θα οδηγούσε και σε χειροτέρευση της ανταγωνιστικότητας.

– Περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά τους αποθέματα αξιοποιώντας την αυξημένη κερδοφορία, η οποία διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Επίσης, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της διασύνδεσης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

– Προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, η οποία θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση του επενδυτικού κενού. Προς το σκοπό αυτό, απαιτείται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να διευκολυνθεί η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων. Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω διεθνών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (υπό τη μορφή εκδόσεων χρέους και μετοχικών συμμετοχών) ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί και βελτίωση της ποιότητας των λογιστικών καταστάσεων και συνολικά της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα ασύμμετρης πληροφόρησης που εμποδίζουν την είσοδο δυνητικά ενδιαφερόμενων διεθνών επενδυτών.

Παγκρήτια: Απορροφά την Τράπεζα Κ.Μακεδονίας – Δεύτερο βήμα δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου, μετά την HSBC, ακολουθεί η Attica Bank

*** Με γοργά βήματα προχωρά το σχέδιο της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα στη χώρα μας, με πρωταγωνίστρια την Παγκρήτια τράπεζα, η οποία, αφού ενσωμάτωσε το εν Ελλάδι δίκτυο της HSBC, τώρα απορροφά και την Συνεταιριστική τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ήδη έλαβε την έγκριση από την ΤτΕ. Με επόμενο και καθοριστικό βήμα τη συγχώνευσή της με την Attica Bank, μέσα στους πρώτους μήνες του 2024, που θα δημιουργήσει μία νέα, ισχυρή και ανταγωνιστική τράπεζα, την 5η σε δυναμική, πίσω από τις 4 σήμερα συστημικές τράπεζες. Στα γραφεία της Παγκρήτιας Τράπεζας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος και ο νόμιμος εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Μηλιώτης υπέγραψαν το κείμενο της νομικής συγχώνευσης. Θα ακολουθήσει η λειτουργική συγχώνευση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρωθεί η ενοποίηση του συνόλου των πληροφοριακών συστημάτων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.
Με την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, η Παγκρήτια Τράπεζα ισχυροποιεί τη θέση της στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας και σε συνδυασμό με το υφιστάμενο δίκτυό της στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί μία ισχυρή «βάση» στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο τη στήριξη των επιχειρηματικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της περιοχής. Πρόκειται για μία περιοχή στην οποία καταγράφεται ισχυρή ζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης, Χρηματοδοτικά προγράμματα εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων). Βασικός στόχος της Παγκρήτιας είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και πελατοκεντρικού τραπεζικού οργανισμού, ικανού να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει τέσσερα σημεία παρουσίας στους νομούς Σερρών και Κατερίνης. Με την απορρόφηση της, η Παγκρήτια Τράπεζα επεκτείνει το δίκτυο της σε ολόκληρη την Ελλάδα με πάνω από 50 καταστήματα.

Ενδιαφέρουν

*** Την πήραμε την Πόλη χθες, επιτέλους. Σημαντικό γεγονός, από ψυχολογική καθαρά άποψη, η κατάκτηση των 1.300 μονάδων από το Γενικό Δείκτη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια κατάκτηση, που πρέπει να έχει συνέχεια, κάτι στο οποίο ομνύουν και επιθυμούν όλοι διακαώς.

*** Μετριάστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό, καθώς οι διαχειριστές των ξένων χαρτοφυλακίων βρίσκονται ήδη σε εορταστικές διακοπές

***Παρεμπιπτόντως, περί τα 10 εκατ. ευρώ πρόστιμο, αναφέρεται ότι πληρώσουν πρόστιμο η κάθε μία από τις τράπεζες που είχαν ελεγχθεί το 2019 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν τα λες και πολλά, αλλά ούτε και λίγα. Η αίσθηση όλων βέβαια είναι ότι έπεσαν στα (πολύ) μαλακά

*** Χωρίς φρένα συνεχίζουν Ιντρακόμ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ, από κοντά ΚΕΚΡΟΨ και ΚΛΜ, ενώ στο κλαμπ ξαναμπήκε και η Intralot

***Δείχνουν χαρακτήρα Τιτάνας, Jumbo, ΟΠΑΠ και Aegean, αποτελώντας σταθερές αγοραστικές επιλογές

*** Πόσα ξένα εργατικά χέρια χρειάζεται η Ελλάδα; Κατ΄αρχήν, όχι τον ίδιο αριθμό για τις εποχικές εργασίες. Αλλά, σε μονιμότερη βάση, για παράδειγμα στα έργα, πράγματι λείπουν χιλιάδες, αν θέλουμε να προχωρήσουν και να τελειώσουν κάποτε. Και όχι να πληρώνουμε δεκάδες εκατ. ευρώ “μπόνους έγκαιρης παράδοσης”, σε έργα που δεν έχουν ξεκινήσει καν!!!

*** Στα 567 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία τον Οκτώβριο, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους ανέρχονται στα 5,771 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 13,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 6,639 δισ. ευρώ. Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.031.138 οφειλέτες και το συνολικό ληξιπρόθεσμο τον Οκτώβριο ξεπέρασε τα 106 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο να περιορίζεται σε 79,7 δισ. ευρώ.

*** Η ΔΕΗ και ο Όμιλος Intrakat ανακοίνωσαν τη σύναψη δεσμευτικής Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Γίνονται πράγματα και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συνεργασιών.

*** Αντιγράφω αυτολεξεί και χωρίς κανένα σχόλιο, δεν χρειάζεται νομίζω: “Αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με την ποινική δίκη της FOLLI FOLLIE, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι την 14.12.2023 υπέβαλε στο ΔΣΑ έγγραφο αίτημα για τη χορήγηση «άδειας για την παράσταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υποστήριξη της κατηγορίας από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Folli Follie η οποία θα εκδικαζόταν, μετά από διαδοχικές διακοπές από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, την 18/12/2023». Το αίτημα δεν εγκρίθηκε με έγγραφη απάντηση του ΔΣΑ. Αντίθετα χορηγήθηκε άδεια από τον Σύλλογο για παράσταση στις 18.12.2023 μόνο για υποβολή αιτήματος διακοπής της δίκης”. Μάλιστα…

***Μεγάλη υπόθεση για ελληνική εταιρεία το επίτευγμα του Μυτιληναίου, ο οποίος γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά της Imerys Βωξίτες. Η ετήσια παραγωγή βωξίτη θα ξεπερνά πλέον τους 1,2 εκατ. τόνους. Δημιουργείται, μαζί με τη Δελφοί Δίστομον, την άλλη θυγατρική του ομίλου, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής βωξίτη στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα την τροφοδοσία του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος. Υπάρχει και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Με την εξαγορά και την επένδυση που επίκειται, εξασφαλίζεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας Γαλλίου για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, καθώς οι ποσότητες που δύνανται να παραχθούν αντιστοιχούν στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε.. Εξάλλου, διεξάγονται ήδη συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο Μυτιληναίος εκπονεί πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης γαλλίου, με στόχο την παραγωγή 40-45 μετρικών τόνων, ετησίως.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Καλές γιορτές σε όλες και όλους σας, είτε φύγατε είτε θα φύγετε είτε θα μείνετε να χαρείτε τις άδειες πόλεις. Την καλημέρα μου…

Διαβάστε ακόμη: