Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Διανομή παραγόμενου εισοδήματος 2019-2023: Έχασαν μισθοί και κράτος, κέρδισαν μόνο τα κέρδη!

*** Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο ΕΝΑ, για την περίοδο 2019-2023, από την οποία προκύπτει μια μεγάλη αναδιανομή του παραγόμενου εγχώριου εισοδήματος υπέρ των κερδών και σε βάρος των μισθών και του κράτους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας-ανάλυσης, τα στοιχεία του ΑΕΠ της τελευταίας πενταετίας δείχνουν μια σημαντική αύξηση του μεριδίου των κερδών (επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων) σε βάρος του μεριδίου της μισθωτής εργασίας και του κράτους. Η αναδιανομή πραγματοποιήθηκε τόσο στη διάρκεια της πανδημίας (2020-21) όσο και στη διάρκεια του πληθωρισμού (2022-23). Συγκρίνοντας τα στοιχεία του Γ τριμήνου 2023 με το Α τρίμηνο 2019, οι μισθοί έχουν χάσει τρεις μονάδες ΑΕΠ, το κράτος έχει χάσει δύο μονάδες ΑΕΠ και τα κέρδη έχουν κερδίσει πέντε μονάδες ΑΕΠ!

*** Τα μερίδια των μισθών (αμοιβές εξαρτημένης εργασίας), των κερδών (ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα/μικτό εισόδημα) και του κράτους (φόροι παραγωγής και εισαγωγών μείον επιδοτήσεις) που το άθροισμά τους συνθέτει το ΑΕΠ, αποτελούν το επίδικο της ανάλυσης και της εξέλιξή τους σαν ποσοστά του ΑΕΠ από το Α τρίμηνο του 2019 μέχρι το Γ τρίμηνο του 2023. Το μερίδιο των μισθών είναι μάλλον προφανές: Περιλαμβάνει το σύνολο των αμοιβών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας εισοδήματος. Το μερίδιο των κερδών χρειάζεται μια διευκρίνιση: Εκτός από τα εταιρικά κέρδη περιλαμβάνει και το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, ως μικτό εισόδημα από κεφάλαιο και εργασία. Το μερίδιο του κράτους, τέλος, περιλαμβάνει τη φορολόγηση των εισροών και εκροών της παραγωγικής διαδικασίας μείον τις επιδοτήσεις που καταβάλλονται στην παραγωγική διαδικασία. Τα στοιχεία είναι τριμηνιαία με εποχική διόρθωση και προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ.

*** Κατά τη διάρκεια του 2019 μέχρι και το Α τρίμηνο του 2020, τα μερίδια ήταν σχετικά σταθερά. Το μερίδιο των κερδών ήταν στο 48%, το μερίδιο των μισθών στο 37% και το μερίδιο του κράτους στο 15%. Στο Β τρίμηνο του 2020, με την έναρξη της πανδημίας, της ύφεσης και των έκτακτων επεκτατικών μέτρων, εμφανίζεται μια απότομη μείωση του μεριδίου του κράτους (στο 9%) και μια παράλληλη αύξηση των μεριδίων των κερδών (στο 50%) και των μισθών (στο 41%). Μέχρι το τέλος του 2021 το μερίδιο του κράτους παρέμεινε σχετικά σταθερό κοντά στο 11%. Όμως, το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε στο 53% ενώ το μερίδιο των μισθών μειώθηκε στο 36%. Με άλλα λόγια, στη διάρκεια της πανδημίας, οι μισθοί έχασαν περίπου τέσσερις μονάδες ΑΕΠ, εκ των οποίων οι τρεις πήγαν στα κέρδη και η μία στο κράτος. Από το Α τρίμηνο του 2022, με την αύξηση των τιμών ενέργειας, του πληθωρισμού και των νέων κρατικών παρεμβάσεων, μέχρι σήμερα (Γ τρίμηνο 2023), το μερίδιο των μισθών έχασε άλλες δύο μονάδες ΑΕΠ, κυρίως προς το κράτος. Στο Γ τρίμηνο του 2023 το μερίδιο των κερδών είναι στο 52,3%, των μισθών στο 34,2% και του κράτους στο 13,5%.

*** Ποιο είναι το συμπέρασμα που προκύπτει; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί μια αξιοσημείωτη αναδιανομή εγχώριου εισοδήματος, υπέρ των κερδών και σε βάρος των μισθών. Η αναδιανομή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: Η πρώτη στην περίοδο της πανδημίας και η δεύτερη στην περίοδο του πληθωρισμού και εξηγείται από τη μεγάλη αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων. Στην πρώτη φάση (Β τρίμηνο 2020 – Δ τρίμηνο 2021) το μερίδιο των μισθών αυξήθηκε αρχικά, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε λίγο χαμηλότερα από το προ πανδημίας επίπεδο, ενώ τα κέρδη, που επίσης αυξήθηκαν αρχικά, κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά. Επομένως, με εξαίρεση την έναρξη της πανδημίας, οι κρατικές επιδοτήσεις κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των επιχειρηματικών εισοδημάτων. Στη δεύτερη φάση (Α τρίμηνο 2022 – Γ τρίμηνο 2023) το μερίδιο των μισθών συνέχισε να μειώνεται και η όποια αναδιανομή, συντελείται μεταξύ κερδών και κράτους αφού οι διακυμάνσεις τους κινούνται αντίθετα. Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν φαίνεται να επηρέασαν το μερίδιο της μισθωτής εργασίας, οι απώλειες της οποίας οφείλονται στην αδυναμία των μισθών να παρακολουθήσουν τις αυξήσεις των τιμών.

*** Και με επίσημα στοιχεία, λοιπόν, τεκμηριώνεται ότι οι χαμένοι της πενταετίας 2019-2023 είναι κατά κύριο λόγο οι μισθωτοί και εν γένει η μισθωτή εργασία, με πολύ μικρότερες απώλειες ακολουθεί το κράτος και τα δικά του έσοδα, ενώ τα επιχειρηματικά κέρδη και αυτά των αυτοαπασχολούμενων καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος από τον παραγόμενο πλούτο της χώρας, το ΑΕΠ της δηλαδή.

Τιτάν: Άντλησε 150 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,25%/ Αναμένει EBITDA άνω των 500 εκατ. το 2023

*** Με βάση τις μέχρι τώρα θετικές προοπτικές και την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους, ο Όμιλος Τιτάν αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής του, να σημειώσει πωλήσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ και EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023. Στο εννεάμηνο ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ εμφάνισε ισχυρή αύξηση πωλήσεων, σε 1,892 δισ. ευρώ και κερδοφορίας, επιτυγχάνοντας EBITDA 397 εκατ. ευρώ. Χθες, η Titan Global Finance, θυγατρική της Titan Cement International («TCI»), ολοκλήρωσε με επιτυχία ιδιωτική τοποθέτηση νέας έκδοσης ομολογιών με την εγγύηση της TCI, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029. Οι ομολογίες θα εκδοθούν στην ονομαστική τιμή τους και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας (Euronext Dublin). Η έκδοση
διοργανώθηκε από την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι ομολογίες διατέθηκαν σε τράπεζες, Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες πελάτες όπως ορίζονται από το πλαίσιο MiFID II. H έκδοση εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου για την βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής, την επέκταση της λήξης των δανειακών υποχρεώσεων και τη μείωση του μελλοντικού κόστους χρηματοδότησης.
Αντικατοπτρίζοντας τις πρόσφατες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών αξιολογήσεων (S&P: BB θετική προοπτική, Fitch: BB+ σταθερή προοπτική), το κόστος και οι όροι των ομολογιών είναι ευνοϊκοί για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Συνεχίζει τις επενδύσεις η Alumil, παρά την πτώση των τιμών και προσδοκά σε χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

*** Επενδύσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη 4ετία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου Alumil, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούν στην πιο έξυπνη διαχείριση των προϊόντων και σε μεγαλύτερο όγκο, άρα είναι τεχνολογικές, συνεπώς θα αναζητηθεί η ένταξή τους στις επιδοτούμενες επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Ψηφιοποίηση, αυτοματισμός και ρομποτισμός είναι η κύρια εστίαση των επενδύσεων που προγραμματίζονται. Η εταιρεία έχει ήδη πάρει το «οκ» για να προχωρήσει στις επενδύσεις της, ενώ ειδική αναφορά έγινε για την απεξάρτηση από τους servicers, στους οποίους έχουν περάσει δάνειά της, λέγοντας ότι είναι μια διαδικασία που κινείται ομαλά και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα «λήξουν όλες οι λεπτομέρειες». Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η εταιρεία υλοποίησε φέτος έργα ύψους 7-8 εκατ. ευρώ, ποσό ύψους 25 – 30 εκατ. ευρώ αφορούν στη διετία 2024-2025. Για το 2024 θα υπάρξει σχετικό αίτημα προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης για χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ.ευρώ, ενώ για το 2025 δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση. Ο όμιλος της Alumil, με 3.200 εργαζόμενους, 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, 12 εργοστάσια σε έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη) έχει εξαγωγική παρουσία σε 63 αγορές. Για το 2023 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει κύκλο εργασιών ύψους 399 εκατ. ευρώ (75%-80% του τζίρου εκτός Ελλάδος) και κέρδη EBITDA στα 37 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τη μεγάλη μείωση που εμφανίζουν τα προαναφερόμενα μεγέθη, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι πρόκειται για μια απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η τιμή του μετάλλου, μειώθηκε σχεδόν στο μισό (από 4,4 ευρώ στα 2,4 ευρώ/kg) , μετά την εκρηκτική αύξηση που καταγράφηκε το 2022.

Δύο πρώην Πρωθυπουργοί κατά Μητσοτάκη για τη Διακήρυξη των Αθηνών

Καραμανλής και Σαμαράς προσπαθούν να κοντύνουν τον Μητσοτάκη για την Διακήρυξη των ΑΘηνών και την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

Υπάρχει μεγάλη γκρίνια που ο Ερντογάν θέτει ζητήματα στην ελληνοτουρκική ατζέντα και εμείς σιωπούμε.

Αλλά εδώ να μου πεις ο Γεραπετρίτης πήγε και υποκλίθηκε λες και ήταν γιουσουφάκι…

Στα μπουζούκια με τη Φουρέιρα ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στα μπουζούκια και συγκεκριμένα στον Αντώνη Ρέμο που τραγουδάει μαζί με την Ελένη Φουρέιρα βρέθηκε την Κυριακή ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο νέος περιφερειάρχης.

Μαζί η γυναίκα του και η παρέα του διασκέδασαν δίχως αύριο. Από 1.1.24 αναλαμβάνει περιφερειάρχης και θα έχει μεγάλες ευθύνες…

Και ο καθηγητής Συνολάκης παίζει για την Ευρωβουλή, μαζί με καμιά 500αριά άλλους

Μου λένε ότι ο Καθηγητής Συνολάκης που είναι και φίλος προσωπικός του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να βρεθεί στην ευρωλίστα.

Τελικά αυτή η γαλάζια ευρωλίστα έχει ξεχειλώσει πολύ. Έχουμε ακούσει καμια 50αριά ονόματα.

Είναι σαν πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια που τελικά δεν τούς χωράει όλους και κάποιοι θα κάτσουν δίπλα στον εξώστη…

Σαμαράς- Κασσσελάκης- Δούκας μια παρέα…

Εικοσιπέντε χρόνια συμπληρώνει η συνεργασία της Καθημερινής με τους New York Times και η πολύχρονη συνεργασία ήταν αφορμή για μία λαμπερή εκδήλωση παρουσία πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας παρέστησαν επιχειρηματίες, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αλλά και πολιτικοί όχι μόνο από το φάσμα της Κεντροδεξιάς αλλά ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον Σταύρο Παπασταύρου, την Όλγα Κεφαλογιάννη που φόρεσε ένα κόκκινο φόρεμα που έγινε σημείο αναφοράς, το νέο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, τον Παναγιώτη Πικραμμένο κα.

Ενδιαφέρουν

*** Όπως σας είχα πει, οι από εδώ και στο εξής συνεδριάσεις, δεν πρόκειται να έχουν ικανοποιητικό τζίρο, ούτε σπουδαία γεγονότα να τις επηρεάζουν. Συνεπώς, η χρηματιστηριακή αγορά θα κινείται με μικρές διακυμάνσεις

*** Το γνωστό σκηνικό και στις τράπεζες, με τις συστημικές να κινούνται εντός μικρού εύρους τιμών και τη μια μέρα να κερδίζουν αυτό που είχαν χάσει την προηγούμενη

*** Στα ΕΛΠΕ νέες απώλειες χθες, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις σημερινές ανακοινώσεις για τον διαμοιρασμό του 11%, του πακέτου που πήγε σε ξένους, οι οποίοι και το διαχειρίστηκαν προνομιακά και σε βάρος των ελλήνων μετόχων. Δεδομένη η δυσφορία, ακόμα και σε κυβερνητικούς κύκλους, για τον όλο απαράδεκτο χειρισμό, αλλά εκ των υστέρων…

*** Αυξημένο το ενδιαφέρον για τον Άβακα, που πλησιάζει ξανά τα υψηλά έτους. Είπαμε, η Optima, μπορεί να τον απογειώσει με την τιμή στόχο που έδωσε, σχεδόν διπλάσια της τρέχουσας

*** Κύριοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑ, εντάξει, κατανοώ ότι στα μεγάλα, δεν ορθώνεται ανάστημα, αλλά και στα μικρά, τις μικρές στρεβλώσεις, που είναι εύκολο να διορθωθούν; Μπορεί, δηλαδή, άνετα μία μετοχή, να γράψει σημαντική άνοδο, με μόνο μια πράξη, μιας μετοχής;! Βλέπει, παρακολουθεί κάποιος, άραγε; Και δεν είναι ευθύνη της όποιας εισηγμένης, αλλά δική σας

***Καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου της REDS ανέλαβε η Ιωάννα Δρέττα. Ουσιαστικά αναλαμβάνει τη διοίκηση της εισηγμένης και κυρίως το έργο της στρατηγικής ανάπτυξης των δύο μεγάλων επενδυτικών έργων – ορόσημα – της εταιρείας, στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης και τo project Καμπά στην Κάντζα Αττικής. Η κυρία Δρέττα είναι απόφοιτος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακά στο Imperial College London (MSc) και το Harvard Kennedy School (Master in Public Administration).

*** Η Lavipharm υπέγραψε συμφωνία με τη Sanofi για την εξαγορά του φαρμακευτικού προϊόντος Flagyl® για την ελληνική αγορά. Η διάθεση του προϊόντος από τη Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς της άδειας κυκλοφορίας του, εντός του Β’ Τριμήνου 2024. Οι ιστορικές πωλήσεις του φαρμακευτικού προϊόντος στην Ελλάδα ανέρχονται στο ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως, σε τιμές χονδρικής. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της Lavipharm.

*** Ο Όμιλος Εταιρειών SOFTONE, ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Workable, εταιρεία ανάπτυξης και διάθεσης λύσεων διαχείρισης προσλήψεων παγκοσμίως, για τη διασύνδεση και διάθεση των προϊόντων τους. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, εντάσσεται η σχεδίαση εξειδικευμένων λύσεων recruitment και hiring της Workable, οι οποίες θα διατίθενται από τον Όμιλο SOFTONE σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, διασυνδεόμενες απρόσκοπτα με όλες τις υφιστάμενες εφαρμογές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της SOFTONE (HRMS, myWorkplace, Payroll, Ergani LIVE.

*** Τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού Google Pay™ για όλες τις κάρτες έκδοσής της παρέχει από χθες η Attica Bank, επιτρέποντας στους πελάτες της να πραγματοποιούν τις αγορές τους, εύκολα και γρήγορα, χρησιμοποιώντας μόνο το Android κινητό ή το Wear OS «έξυπνο» ρολόι τους. Αντίστοιχα, οι κάτοχοι Garmin smartwatch μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό πορτοφόλι Garmin Pay™, απολαμβάνοντας μια εμπειρία πληρωμών συμβατή με την αγάπη τους για τα σπορ και τις δραστηριότητες στη φύση.
Με πολύ απλά βήματα, ο πελάτης της Attica Bank μπορεί να προσθέσει οποιαδήποτε κάρτα Visa Attica Bank στο ψηφιακό πορτοφόλι Google Pay™ απλοποιώντας τις καθημερινές συναλλαγές του με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πολύ σύντομα, όλοι οι κάτοχοι καρτών Attica Bank θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους και μέσω του Apple Pay™ χρησιμοποιώντας το iPhone ή το Apple Watch τους.

*** Ο διευθύνων σύμβουλος, θα εξυπηρετεί πλέον και τους μετόχους! Ο μέχρι τώρα διευθυντής της μονάδας εξυπηρέτησης Μετόχων και εταιρικών ανακοινώσεων, της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, Γιώργος Ελευθερίου αποχώρησε και τα καθήκοντα του αναλαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Καράμπελας! Άντε, καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!

*** Δεν πάμε καλά. Η Ομοσπονδία Συλλόγων εργαζόμενων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο καταγγέλει ότι καταφθάνουν νέες καταγγελίες στις οργανώσεις – μέλη του, για εργοδότες που εξαναγκάζουν εργαζόμενους να εργαστούν, υπό την απειλή της απόλυσης, ενώ
ασθενούν με κορονοϊό, κάνοντας κατάχρηση του διευθυντικού «δικαιώματος» και της«εξουσίας» που τους παρέχει μια τέτοια ιδιότητα

ΚΟΥΙΖ: Τι αλήθεια συμβαίνει με τους servicers; Πολλά και σοβαρά ακούγονται, το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται εξελίξεις. Προς τα που, θα δείξει…

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: