Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του Διονύση Χατζηδάκη στις εκλογές

Κάτι πουλάκια μου είπαν ότι στο Μαξίμου τα έχουν βάλει με τον ναύαρχο Διονύση Χατζηδάκη για κάτι αλλοπρόσαλλες στηρίξεις που παρείχε στον Κουτελάκη της Νέας Σμύρνης και σε άλλους ξέμπαρκους των δυτικών συνοικιών.

Δεν ξέρω αν ισχύει 100% αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρείται ιερό τοτέμ στο κόμμα.

Μπαράζ κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων από βουλευτές που θέλουν να γίνουν υπουργοί

Κάποια μεγαλόσχημα στελέχη που είναι έξω από την κυβέρνηση έκαναν ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για να μπουν στην κυβέρνηση.

Αυτές οι πρακτικές ρε παιδιά ήταν το 1990 -2010. Δεν περνάνε αυτά πλέον. Άλλωστε, ο Μητσοτάκης ξέκοψε ανασχηματισμό.

Και όχι τίποτα άλλο, περιμένω να δω ποια θα είναι τα επόμενα δημοσιεύματα της Καθημερινής μετά από αυτό…

Το Χαλάνδρι χάθηκε για τη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας διαφωνίας των αντιπροέδρων του κόμματος;

Μου είπε κάποιος από αυτούς που γνωρίζουν τη ΝΔ σαν το σπίτι τους και μένει στο Χαλάνδρι ότι το Χαλάνδρι χάθηκε γιατί ο Χατζηδάκης ήθελε την Αγαπητού από την αρχή και ο Γεωργιάδης ήθελε τον Χάρη Ρώμα…

Δηλαδή τι; Οι αντιπρόεδροι της ΝΔ δεν μπόρεσαν να τα βρουν και στήριξαν διαφορετικούς υποψηφίους;

Τι κακίες είναι αυτές ρε παιδιά… Απλά ο Ρούσσος έχει στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και των πολλών καλλιτεχνών που διαμένουν στο Χαλάνδρι…

Η «εκδίκηση» των Πέτσα και Βορίδη απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη

Πέτσας και Βορίδης «άδειασαν» προσωπικά τον Κώστα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι είναι δικό του λάθος που έχασε η ΝΔ το δήμο της Αθήνας.

Να ξέρετε ότι αυτοί οι δύο είχαν βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο του Κώστα όταν ήταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Παραφιλολογία και κατηγορίες στη ΝΔ για το ποιος στήριξε ποιον στις δημοτικές εκλογές

Έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι για υπουργούς και βουλευτές που δεν στήριξαν τους γαλάζιους υποψήφιους σε περιφέρειες και δήμους.

Εχθές σας είπα για την Όλγα Κεφαλογιάννη που δεν έκανε και πολλά να στηρίξει τον Μπακογιάννη.

Όμως, και στην Θεσσαλία, όπως μου είπαν κάποιοι αρμόδιοι, είχαμε μία σχετική οκνηρία από τον Δημήτρη Παπαστεργίου ενώ κάτι μου είπαν και για τον Κ.Σκρέκα που περίμεναν μεγαλύτερη στήριξη…

Φήμες η κυβερνητική δυσαρέσκεια για τον Αυγενάκη, παρά τις άκυρες δηλώσεις του

Για να ξέρετε, πάντως, ότι το Μαξίμου δεν τα έχει βάλει με τον Λευτέρη Αυγενάκη παρά την απρόσεκτη δήλωση που έκανε για τους γαλάζιους περιφερειάρχες και τις αποζημιώσεις.

Ίσα ίσα που εκτιμούν ότι ο ίδιος κατασκήνωσε στην Θεσσαλία για να στηρίξει τον Αγοραστό που αποδείχτηκε τελικά ψοφίμι…

ΚΟΥΙΖ (για πολύ μυημένους): Ο αυτοδιοικητικός νταραβερτζής της ΝΔ, με κουμπάρο υπουργό, που στηρίζει δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ

Κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ένας νταραβερτζής της αυτοδιοίκησης (ο οποίος μάλιστα στις πρόσφατες εκλογές «δάγκωσε» δεκάδες υποψηφίους παριστάνοντας τον επικοινωνιολόγο με τα παράπονα για την ανυπαρξία του να κυριαρχούν στην αγορά) ο οποίος έχει περάσει (και εκδιωχθεί)  από πολλά υπουργικά και βουλευτικά γραφεία καθώς είναι και παπατζής και επιρρεπής στις καταχρήσεις.

Ο εν λόγω τύπος έχει κουμπάρο πρωτοκλασάτο εν ενεργεία υπουργό και η σύζυγος του επίσης δουλεύει σε γραφείο προβεβλημένου υπουργού.

Προχθές λοιπόν, στον απόηχο της κακής παρουσίας της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, φωτογραφήθηκε και πόσταρε στα social media εικόνα με δήμαρχο που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήρια του.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η σύζυγος, η οποία επίσης τρώει ψωμί από τη ΝΔ, έσπευσε να σιγοντάρει στο πρώτο σχόλιο της φωτογραφίας.

Αυτά μπας και ξυπνήσουν κάποιοι μέσα στο κόμμα και δουν ποιους έχουν μαζέψει εκεί μέσα. Στη διάθεση σας φυσικά και το screen shot της ανάρτησης.

«Άσφαιρες» προειδοποιήσεις προς πολυεθνικές και εισαγωγείς-αντιπροσώπους τους, για την εισαγόμενη ακρίβεια

*** Την ώρα που τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι ευχάριστα και ενώ συνεχίζονται οι αυξήσεις σε πολλά εισαγόμενα και μη είδη και προϊόντα, ενώ ακόμα και η προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένα καλάθι προσφορών χαμηλών τιμών για ένα εξάμηνο από μεγάλους ομίλους δεν σημειώνει την αναμενόμενη συμμετοχή, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε φραστικές προειδοποιήσεις προς τις πολυεθνικές, αναφέροντας ότι “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”. Όταν, όμως, φτάνει σε ένα τέτοιο σημείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, “σημαίνει ότι η κατάσταση στην αγορά, είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και όπου και όσο επιχειρήθηκε να υπάρξουν στοιχειώδεις έλεγχοι, απέτυχαν παταγωδώς”! Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει κορυφαίο στέλεχος της εφοδιαστικής αλυσίδας στην πρωθυπουργική “φωνή απόγνωσης”, όπως τη χαρακτήρισε, καθώς “η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στην αγορά δεν έχει προηγούμενο”. Ο ίδιος άνθρωπος μάλιστα προκαλεί κάθε υπεύθυνο να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν κατά το τελευταίο έστω εξάμηνο, σε πολυεθνικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και σε έλληνες εισαγωγείς-αντιπροσώπους πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ακριβώς εδώ εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος της κερδοσκοπίας που έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις στη χώρα μας, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζει κανείς και την κερδοσκοπία εγχώριων επιχειρήσεων και βιομηχανιών, σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα στα τρόφιμα, τις μεταφορές, την ενέργεια και τις υπηρεσίες. Εδώ, βέβαια υπεισέρχεται και το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επικαλείται εδώ και μεγάλα χρονικό διάστημα ότι δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων, ζητώντας προσλήψεις, αλλά ακόμα περιμένει στο ακουστικό της – για να μην εισέλθω σήμερα και στα ενδότερα της ίδιας της Επιτροπής…

*** Όταν η αγορά λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αξιοσημείωτες, αριθμητικά και ποσοστιαία, μειώσεις τιμών, αλλά όσο οι ελλείψεις βασικών αγαθών θα αυξάνονται, την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθούν κατά το μεγαλύτερό τους μέρος και οι τιμολογήσεις δεκάδων και εκατοντάδων προϊόντων. Με απλά λόγια, ενώ καταγράφεται μια σαφής κατεύθυνση αποπληθωρισμού διεθνώς, στην Ελλάδα οι κερδοσκοπικές τάσεις παραμένουν ακλόνητες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα και στην οικονομία και κυρίως σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και οι όποιες τάσεις ανάκαμψης θα εξακολουθήσουν να δέχονται χτυπήματα και από την αδύναμη ευρωπαϊκή ζήτηση και τη μείωση των εξαγωγών, αλλά και από τις συνέπειες που προκαλούνται από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τις οποίες ουσιαστικά τώρα αρχίζει να αισθάνεται το λιανεμπόριο και επομένως και οι καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα γνωστής γαλακτοβιομηχανίας (όλα τα στοιχεία υπάρχουν) που προμηθευόταν πρώτες ύλες και από τη Θεσσαλία, η οποία επώνυμο προϊόν της, μόλις πριν μία εβδομάδα, το αύξησε από τα 2,60 ευρώ, στα 3,80 ευρώ! Μία αύξηση, δηλαδή, που αγγίζει το 50%! Αλλά και προϊόν εδώ θυγατρικής γνωστής πολυεθνικής, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, έχει σημειώσει διαδοχικές αυξήσεις, που συνολικά υπερβαίνουν το 60%. Την ίδια ώρα, το ίδιο ακριβώς προϊόν σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας και του Βελγίου έχει τη μισή περίπου τιμή. Αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα, από τα εκατοντάδες, που καταδεικνύουν ότι δεν μπορεί σήμερα, με τέτοιας έκτασης οικονομικά προβλήματα του κόσμου, δεν αφήνεις την αγορά να “αυτορυθμιστεί”. Αυτά ισχύουν, όσο ισχύουν, σε ήρεμες περιόδους, κατά τις οποίες υπάρχουν σημαντικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί και ικανοποιητικές απολαβές των εργαζομένων. Συνεπώς, μόνο με φοβέρες δεν πρόκειται να φοβηθεί καμία πολυεθνική, καμία εγχώρια βιομηχανία, καμία εισαγωγική εταιρεία και καμία εφοδιαστική αλυσίδα λιανεμπορίου.

Ταμείο Ανάκαμψης: Καθρέφτης αναξιοποίητων κεφαλαίων και πριμοδότησης λίγων και εκλεκτών – Απορροφήθηκε μόλις το 8%, σε 35 εταιρείες το 86% των πόρων

*** Από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην επικρατούσα ανησυχητική κατάσταση σχετικά με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, καταθέτοντας τις μαρτυρίες στελεχών της αγοράς, τραπεζικών στελεχών κυρίως, αλλά και επιχειρηματιών. Αναφέραμε μάλιστα ότι επενδυτικά σχέδια είτε απορρίπτονταν είτε παρέμειναν στα συρτάρια των τραπεζών, την ώρα που οι επιχειρήσεις διψούν για φθηνά κεφάλαια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαιων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από καθαρά τραπεζικές δανειοδοτήσεις. Είχαμε αποκαλύψει δε ότι γνωστή τράπεζα έφθασε στο σημείο, να θριαμβολογεί γιατί ενέκρινε ένα (και μοναδικό μέχρι τότε) επενδυτικό σχέδιο μικρομεσαίας επιχειρήσης, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα μάλιστα που ο επιχειρηματίας υποχρεώθηκε να λάβει υψηλότοκο δάνειο, από την ίδια τράπεζα, για να καλύψει τη συμμετοχή του! Αλλά, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, σε κάθε ευκαιρία διαφημίζουν την καλή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και του επιχειρείν, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Μια πρώτη γεύση πήραμε, όταν η ίδια η φον ντερ Λάινεν, παρουσία του πρωθυπουργού που προσέτρεξε σε βοήθεια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αποκάλυψε ότι είχαν μείνει αδιάθετα εγκεκριμένα κονδύλια δεκάδων και εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Τώρα, τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται έρευνα του νέου Focus report του Ινστιτούτου “ΕΝΑ” καταγράφουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, από αυτή που πίστευαν πολλοί ότι υπάρχει.

*** Οι «λιμνάζοντες» και αναξιοποίητοι πόροι από το Ταμείο φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ και μόλις το 8% των κονδυλίων έχει απορροφηθεί. Ταυτόχρονα προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 85,9%, του συνολικού ποσού αφορά δανειοδοτήσεις που έχουν δοθεί σε μόλις 35 εταιρείες-ομίλους μεγάλη δυναμικής και εμβέλειας. Ουσιαστικά αποκαλύπτεται ότι η διάχυση των δανειοδοτήσεων και της ουσιαστικής ενίσχυσης του επιχειρηματικού κόσμου είναι πολύ περιορισμένη, γεγονός που οδηγεί σε αποκλεισμό τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν δυσκολίες πρόσβασης στη δανειοδότηση από τις τράπεζες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα του ινστιτούτου “ΈΝΑ”:

– Η συνολική λογιστική απορρόφηση είναι 22%, ενώ η συνολική πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε μόλις 8%.
– Η λογιστική απορρόφηση του σκέλους των επιχορηγήσεων είναι 21%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε 10%.
– Η λογιστική απορρόφηση του σκέλους των δανείων είναι 23%, ενώ η πραγματική απορρόφηση υπολογίζεται σε 6%.

Από την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων για 161 δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων από το «Ελλάδα 2.0» προκύπτουν ότι μέχρι τώρα το προνομιακό επιτόκιο, το απολαμβάνουν λίγοι και μεγάλοι, ήτοι :

– Το 85,9% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις μεγαλύτερες των 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 63 δάνεια, τα οποία έχουν λάβει μόλις 36 εταιρείες/όμιλοι.
– Το 8,3% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 5 – 10 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 30 δάνεια, 30 εταιρειών.
– Το 5,4% του συνολικού ποσού των δανείων αφορά σε δανειοδοτήσεις από 1 – 5 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 48 δάνεια, 48 εταιρειών.
– Το 0,4% του συνολικού αριθμού των δανείων αφορά σε δάνεια μικρότερα του 1 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 20 δάνεια τα οποία έχουν λάβει μόλις 20 εταιρείες.

Ο Στουρνάρας θέτει νέο όριο για πληθωρισμό και μείωση επιτοκίων – Προειδοποιεί ότι η εμμονή σε νέα αύξηση, μπορεί να έχει οδυνηρά αποτελέσματα

*** Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξή του στους Financial Times, είπε πολλά, σοβαρά και λίαν ενδιαφέροντα, για όσους ξέρουν να διαβάζουν και πέρα από τις γραμμές και τις έντεχνα διατυπωμένα φράσεις, ώστε να μην προκαλείται ανησυχία στους πολίτες. Αρχικά, επανακαθόρισε τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό “κοντά στο 3%” και όχι 2% που μέχρι τώρα αποτελούσε ευαγγέλιο, για να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων. “Αν ο πληθωρισμός στα μέσα του επόμενου έτους… πέσει κοντά στο 3%, αυτή είναι ίσως η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση των επιτοκίων», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης. Προειδοποίησε μάλιστα ότι, επειδή “η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «κρίσιμο σημείο, αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, διατρέχουμε τον κίνδυνο να σπάσει κάτι”. Η μετάφραση εδώ είναι ότι μπορεί να “σκάσει’ μία εθνική οικονομία, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της, μία μεγάλη εταιρεία, μία μεγάλη τράπεζα, με οδυνηρές συνέπειες. Προσέξτε, όμως και τη συνέχεια των δηλώσεων του κεντρικού μας τραπεζίτη: “Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, είμαστε σχεδόν στάσιμοι στη δραστηριότητα της Ευρωζώνης και έχουμε γνωρίσει μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες”, ανέφερε. Μετάφραση; Έχουμε ήδη στασιμοπληθωρισμό. Που σημαίνει ανάσχεση στην οικονομική δραστηριότητα, μειωμένοι ή παγωμένοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ, με άμεσες αρνητικές συνέπεις στην απασχόληση και στην κατανάλωση, αλλά και συνέπεις και στις επενδύσεις.

*** Σχετικά με την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, ο Στουρνάρας δήλωσε ότι αλλάζει την ισορροπία στη νομισματική πολιτική, κατά της περαιτέρω σύσφιξης. “Είναι θέμα κοινής λογικής. Αν υπάρχει μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να είμαστε προσεκτικοί να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας”. Παράλληλα, σημείωσε τον κίνδυνο ένα νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου να δημιουργήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της ζώνης του ευρώ και προειδοποίησε ότι “μια ανθρωπιστική κρίση” στη Γάζα θα προκαλέσει μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. “Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εάν υπάρξει έξοδος ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα”, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε “κρίσιμο σημείο”.

Ενδιαφέρουν

*** Μάλιστα! Ήρθε το Bloomberg χθες βράδυ, να μας… ενημερώσει, λέει, για το τι αποφασίστηκε την Τρίτη στο Δ.Σ. του ΤΧΣ για την Εθνική τράπεζα και την πώληση του 20% της τράπεζας. Καλά, δεν διαβάζουν το Radar.gr και το αναλυτικότατο ρεπορτάζ του επί δύο διαδοχικές ημέρες, για να μάθουν τι έγινε και να μην επικαλούνται “άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη δημόσιες”. Αλλά, δημόσιες ήταν από το πρωί της Τετάρτης…

*** Κάτι κινήθηκε χθες στην χρηματιστηριακή αγορά, ο τζίρος αυξήθηκε μεν, αλλά απέχει ακόμα, τουλάχιστον από τα συνήθη και απαραίτητα επίπεδα των 100 εκτ. ευρώ και το θετικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη δημιουργεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Εξάλλου, αύριο ο μήνας έχει 20 και είναι η ημέρα της “S&P” και της αναμενόμενης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, οπότε…

*** Όλες οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη, τα μεγαλύτερα η Πειραιώς, αλλά τον μεγαλύτερο όγκο είχαν Alpha Bank και Εθνική και από κοντά ο ΟΠΑΠ, η κίνηση της μετοχής του οποίου εσχάτως είναι αξιοσημείωτη

*** Νέα άνοδος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χθες, που προσπαθεί να κερδίσει μέρος από το χαμένο έδαφος και εν μέσω εντεινόμενων πληροφοριών για ενδιαφέρον αράβων. Ηπιότερα η ΕΚΤΕΡ, που ετοιμάζει πυρετωδώς μαθαίνω ευχάριστα πράγματα. Αθόρυβα και ο Άβακας, καλύπτει πρόσφατες απώλειες.

*** Απολαυστικός, καυστικός και δηκτικός Βακάκης: Στην εγχώρια αγορά διατηρούνται προσδοκίες για προσέλκυση επενδύσεων, που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της οικονομίας και των πολιτικών που ακολουθούνται ανέφερε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα γλαφυρά ότι «στην πραγματικότητα κινούμαστε με ρυθμούς “παραπληγικού σαλιγκαριού”». Μπαίνοντας στην ουσία του τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά, επισήμανε ότι “κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ή τη γενίκευση ενός πολέμου, ωστόσο είναι κερδοσκοπικό να διατηρείς τιμές υπό το φόβο ενός νέου κινδύνου. Δημιουργούμε ένα πρόβλημα που καλούμαστε να το λύσουμε». Και προσέθεσε ότι η άποψη της Jumbo είναι πως η ισοπαλία, πρέπει να είναι υπέρ του καταναλωτή. Εμείς συμφωνούμε, οι συνάδεδελφοί του επιχειρηματίες, οι περισσότεροι τουλάχιστον, φοβάμαι πως όχι…

*** Εγκρίθηκε, πάντως η έκτακτη χρηματική διανομή συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων, που αντιστοιχεί σε ποσό μικτό 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Η καταβολή θα ξεκινήσει στις 29.11.2023. Τον Σεπτέμβριο, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση 13% περίπου και στο 9μηνο του 2023, εμφανίζονται αυξημένες κατά 17% περίπου.

*** Ο Μυτιληναίος εισέρχεται στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας εξαιρετική επίδοση “AA” για τις πρακτικές Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Διακυβέρνησης (ESG) στον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI).

*** Τριετής εταιρική συμφωνία του Υπερταμείου με τη Microsoft και τη BYTE Computer, η οποία θα ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των θυγατρικών του, με πολλαπλά οφέλη σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και μείωσης κόστους.

*** Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, θα δημοσιεύσει τη σύνοψη των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεάμηνου 2023, ο Σαράντης.

*** Παπουτσάνης: Ο κύκλος εργασιών εννεάμηνου ανήλθε σε 47,4 εκατ. ευρώ (έναντι 53,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022), ήτοι μειωμένος κατά 11%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών. Η Εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πολυεθνικές και άλλες μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σαπώνων και καλλυντικών. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία είναι σε τελικό στάδιο υλοποίησης, με την έναρξη της συνεργασίας να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και πλήρη υλοποίηση μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Ο καιρός άλλαξε, πάρτε σακάκι και ζακέτα μαζί σας και ομπρέλα φυσικά. Γενικώς, οι καιροί αλλάζουν, αλλά οι άνθρωποι όχι, συνεχίζουν να σκοτώνει ο ένας τον άλλον και ο ισχυρός τον αδύναμο. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: