Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Οι πόλεμοι φέρνουν δυστυχία στους εμπόλεμους λαούς, αναστάτωση σε όλες τις οικονομίες και τις κοινωνίες, αλλά οπλίζουν και το χέρι των φανατικών. Και η Ευρώπη, πρώτος στόχος… Για αυτό χρειάζεται, προσοχή, σύνεση και αμεροληψία από όλες τις κυβερνήσεις…

ΤΧΣ – Αποεπενδύσεις (ημέρα πρώτη): Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κλασικές ξένες τράπεζες, μόνο από επενδυτικές, για λογαριασμό ταμείων – Παρούσες JPM, MS, DB

*** Η επιδίωξη της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και του ίδιου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μάλλον και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να προσελκύσουν μεγάλες ξένες τράπεζες κατά τη διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από συμμετοχές στις τρεις συστημικές τράπεζες – Εθνική πρωτίστως, αλλά και Πειραιώς και λιγότερο στην Alpha Bank – δεν φαίνεται με τα μέχρι και χθες δεδομένα να ευοδώνεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις χθεσινές, προκαταρκτικού χαρακτήρα, συζητήσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, με κύριο θέμα συζήτησης τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς και το αν πρέπει ή όχι να προχωρήσει η διαδικασία για των πώληση ποσοστού της Εθνικής τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στο να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, χωρίς όμως να τεθεί αυστηρό χρονικό όριο ολοκλήρωσης της πώλησης του ποσοστού που θα αποφασιστεί, μάλλον κατά τη σημερινή επίσημη συνεδρίαση του Ταμείου. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να προεξοφληθεί το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς κατά το προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και ειδικότερα βέβαια η εξέλιξη του πολέμου Ισραήλ – Παλαιστινίων. Αυτή η συλλογιστική, αν δεν αλλάξει κάτι σήμερα, ίσως οδηγήσει σε μία σχετικά μικρή καθυστέρηση λήψης οριστικής απόφασης, καθώς υπάρχουν κάποια σημάδια μείωσης της έντασης στην εμπόλεμη περιοχή

*** Σχετικά με το τίμημα τώρα και το ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένους επενδυτές. Αυτό που είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, είναι το γεγονός ότι, σχετικά με το τίμημα, τέθηκαν από την πλευρά του Ταμείου κάποια “δεδομένα”, τα οποία προφανώς δεν επιθυμεί να παραβιαστούν, ενώ από την πλευρά της ίδιας της Εθνικής, φέρεται ότι τέθηκαν διαφορετικές παράμετροι, οι οποίες προφανώς απορρέουν από τις δικές της επαφές με ξένους επενδυτές. Από τη χθεσινή συζήτηση δηλαδή, επιχειρήθηκε να έρθουν πιο κοντά τα θέλω του ΤΧΣ και της Εθνικής, ώστε να κυλήσει ομαλότερα η όποια διαδικασία επιλεγεί. Αν υπήρξε ή όχι σύγκλιση απόψεων, μένει να φανεί στην πορεία.

*** Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ξεκαθάρισε, πλην απρόοπτων εξελίξεων, ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κλασικές ξένες τράπεζες που να ενδιαφέρονται για την αγορά ποσοστού της Εθνικής, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά, ας θεωρήσουμε εν συνόλω, αν και υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Αυτό που αποτελεί γεγονός είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα αυξημένο, από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όχι για λογαριασμό τους, αλλά για επενδυτικά ταμεία-πελάτες τους. Παρούσες δήλωσαν αρκετές παρόμοιες τράπεζες, αλλά το πιο “ζεστό” ενδιαφέρον υπάρχει, κατά τις πληροφορίες και όπως αναλύθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση, από τις JP Morgan, Morgan Stanley και Deutsche Bank. Το θέμα φυσικά είναι αν θα τεθεί και για πόσο διάστημα, χρονικό περιθώριο υποχρεωτικής διακράτησης του όποιου ποσοστού αποκτήσει ένας ξένος επενδυτής και αν την υποχρέωση αυτή θα αναλάβει η μεσολαβούσα επενδυτική τράπεζα ή ο τελικός εντολέας-αγοραστής και πραγματικός μέτοχος Η σημερινή συνεδρίαση, λοιπόν, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και για τα προς πώληση ποσοστά της Εθνικής τράπεζας από το Ταμείο και για την ταυτότητα του ή των ξένων επενδυτών, με ξεχωριστή παράμετρο, την πιθανή πώληση ενός ποσοστού περί το 5% σε εγχώριους επενδυτές, με προτίμηση υφιστάμενους μετόχους. Και αυτό το θέμα συζητήθηκε “χαλαρά” χθες, αλλά σήμερα όλοι οι συμμετέχοντες και φυσικά πρωτίστως η διοίκηση του ΤΧΣ, οφείλουν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις, με γνώμονα το συμφέρον του Δημοσίου, ώστε να διασωθεί ένα πολύ μικρό μέρος από τη συνολική ζημία των 55 δισ. ευρώ περίπου, που υπέστη από τις τρεις ανακεφαλαιοποίησεις των συστημικών τραπεζών.

H Αλεξία αχίλλειος πτέρνα του Μπακογιάννη – Υπαίτια πολλών κακών αποφάσεων που κόστισαν στο αδερφό της

Έκανα ρεπορτάζ για το τι έφταιξε και ο Κώστας Μπακογιάννης υπέπεσε σε τόσα λάθη τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του όσο και κατά τον προεκλογικό του αγώνα.

Όλοι στον περίγυρο του, μού υπέδειξαν ένα πρόσωπο που ομολογώ δεν ήξερα ότι είχε τόση επιρροή στον Μπακογιάννη.

Όλοι, λοιπόν, μου έδειχναν την Αλεξία, την αδερφή του την υπαίτια πολλών κακών αποφάσεων.

Όπως την επικοινωνιακή διαχείριση του Μεγάλου Περιπάτου, όπως την απόφαση για το αχρείαστο debate που έκανε γνωστό τον Δούκα στο μεγάλο κοινό, όπως και πολλά άλλα…

Η αδερφή επικοινωνιολόγος ήταν λοιπόν η αχίλλειος πτέρνα του Μπακογιάννη…

Η έμπειρη Ντόρα ήταν αντίθετη σε πολλές αποφάσεις αλλά κανείς δεν άκουγε

Επίσης, μου λένε ότι σε πολλές από τις αποφάσεις που πήρε ο Μπακογιάννης, η μητέρα του Ντόρα ήταν απέναντι.

Η Ντόρα είναι έμπειρη πολιτικός, έχει τσαγανό και κυρίως έχει αυτοσυγκράτηση.

Αντιθέτως, ο Κώστας αποφάσισε στην θητεία του να κινηθεί αυτόνομα, να κάνει πειραματισμούς και να δείχνει ότι δεν σέβεται τον κόπο των ταλαιπωρημένων Αθηναίων.

“Την Ντόρα δεν την άκουγε” θα μου πει πρόσωπο πολύ κοντά στην οικογένεια παρόλο που εκείνη είχε την μεγάλη εμπειρία διαχείρισης – και επιτυχημένης μάλιστα- ενός τόσο μεγάλου δήμου.

Πρόβλημα και το ότι ο Μπακογιάννης έμπαινε στα χωράφια της κυβέρνησης χωρίς συνεννόηση

Μου επισήμαναν, όμως, και ένα άλλο στοιχείο.

Ότι ο Μπακογιάννης έμπαινε πολύ συχνά στα χωράφια της κυβέρνησης.

Θυμίζω τις κόντρες του με τον Θεοδωρικάκο, με τον Κ.Καραμανλή για τα δήθεν διόδια στην Αθήνα, τις διάφορες μπηχτές στο Μαξίμου και κυρίως στον Ακη Σκέρτσο…

Όλα αυτά δημιούργησαν αντισυσπειρώσεις στο πρόσωπό του και από τα δεξιά στελέχη.

Έτσι κάπως μοιραία, πολλά από αυτά δεν πήγαν στον δεύτερο γύρο να τον στηρίξουν…

Ο Χάρης Δούκας, παίζει πολύ αντιδεξιά ατζέντα και θυμίζει σε πολλά τον Τσίπρα

Και πάμε και στον Χάρη Δούκα, ο οποίος απ’ ότι μαθαίνω, είναι ένας τύπος που παίζει πολύ αντιδεξιά ατζέντα και θυμίζει σε πολλά Τσίπρα.

Είναι πιο αντιδεξιός από τον Γ.Καμίνη. Ρώτησα έναν πολιτικό του φίλο και μου είπε ότι το καλύτερο πολιτικά για αυτόν ήταν να μην κερδίσει το δήμο αλλά να καταγράψει ένα 49% και να τον χάσει.

Διότι ο δήμος μπορεί να καταστεί μία προσωπική πανωλεθρία εάν δεν διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματά του.

Ο Καμίνης, κατά γενική ομολογία, άφησε τον δήμο βρώμικο, έδειξε ανοχή στην παραβατικότητα από λαθραίους και ζάκια, γενικά ήταν ένας μέτριος δήμαρχος με μόνο θετικό ότι είχε σωστούς ισολογισμούς…

Ο Δούκας μπορεί να κάψει το κεφάλαιό του με τον δήμο. Θα δείξει…

Πυρά και από το ΠΑΣΟΚ προς τον νέο δήμαρχο Αθηναίων

Πάντως, υπάρχουν πυρά για τον Δούκα και από το ΠΑΣΟΚ, μάλλον είναι από αυτά τα στελέχη που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ένα από αυτά μου είπε «Καλά περιμένεις να πετύχει ένας άνθρωπος που δεν πέτυχε να κάνει σωστή εμφύτευση μαλλιών;;:».

Για το λόγο του αληθές μου έστειλε και μία φωτογραφία με το πριν και το μετά του ανδρός… Κακίες…

Ο Μητσοτάκης, αν κάνει ανασχηματισμό, θα «στείλει» και πολύ δικά του πρόσωπα

Nα ξέρετε ότι ο Μητσοτάκης σε περίπτωση που προχωρήσει σε ανασχηματισμό – διότι υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες- θα αναγκαστεί να ξαποστείλει και πρόσωπα που συμπαθεί προσωπικά και άλλα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για να γίνει πρωθυπουργός.

Άλλο όμως, αυτό και άλλο η επιβίωση της κυβέρνησης.

Επιτόκια: Από το φθινόπωρο του 2024 θα αρχίσει η μείωσή τους – Η παραμονή τους στα ύψη, αγκάθι για οικονομίες, επιχειρήσεις, δανειολήπτες

***Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, ότι μπορεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των υψηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά επιβεβαίωσαν τους φόβους ότι όλοι – οικονομίες, επιχειρήσεις και δανειολήπτες – θα πρέπει να ζήσουν με τα τωρινά επίπεδα του κόστους χρήματος μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Η μέχρι τώρα πρόθεση της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκιά της, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς φυσικά να δηλώνει ευθέως το πότε θα σταματήσει αυτός ο καταστροφικός κύκλος, προς χάριν μείωσης του πληθωρισμού στο τεχνικό επίπεδο του 2%. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει προ ημερών πως «πλέον, με βάση την τρέχουσα εκτίμηση μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα, τα οποία αν διατηρηθούν για επαρκές χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας».

*** Σε λίγες ημέρες, στις 26 Οκτωβρίου, Λαγκάρντ και κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεδριάσουν στην Αθήνα, για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και το τι είναι δέον γενέσθαι με τα επιτόκια. Στάση αναμονής, μέχρι να υπάρξουν νεότερα στοιχεία ή μία ακόμα “προληπτική” αύξηση, για το φόβο της αναρρίχησης του πληθωρισμού, εξαιτίας της σύγκρουσης και του πολέμου Ισραήλ-Παλαιστίνης. Να επαναφέρω στη μνήμη σας ότι, μόλις τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη δέκατη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων, κατά 0,25%, εκτινάσσοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το υψηλότερο στην ιστορία. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, διεμήνυσε ήδη στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, ότι παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου, παραμένοντας σε επιφυλακή για τυχόν πληθωριστικές πιέσεις από τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Και αυτό γιατί, ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού» θα πλήξει τόσο την Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Για να ξέρετε…

*** Στην κόψη, κυριολεκτικά, του ξυραφιού, βρίσκονται δύο εκκολαπτόμενα deals, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν προχωρήσει.

Το ένα αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο και το δεύτερο τον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής.

Οι αιτίες, πολλές. Αλλά η κυριότερη και στις δύο περιπτώσεις, ότι άλλα υπολόγιζαν οι βασικοί μέτοχοι των προς εξαγορά εταιρειών, ότι θα βάλουν στο… ταμείο τους και στην πορεία άλλα προέκυψαν.

Το χρήμα ακρίβυνε και οι καλές εποχές παρήλθαν, ακόμα και αν οι εταιρείες στόχοι αξίζουν.

Ενδιαφέρουν

*** Αναθάρρησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και η αμερικανική, που προς το παρόν έχουν αντιμετωπίσει με σχετική ψυχραιμία τον πόλεμο Ισραήλ – Παλαιστινίων. Από κοντά, δειλά δειλά και η δική μας χθες, πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά με πολύ μικρό όγκο συναλλαγών, στα 65,5 εκατ. ευρώ, με τα 4 περίπου να αποτελούν πακέτα.

*** Η χθεσινή δολοφονία δύο Σουηδών φιλάθλων, όμως, στις Βρυξέλλες, από δηλωμένο οπαδό του ISIS, βάζει φωτιά στο όλο πολεμικό σκηνικό και οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς…

*** ΤΕΝΕΡΓΑ και ΟΠΑΠ είχαν τον μεγαλύτερο τζίρο, κλείνοντας και οι δύο μετοχές με απώλειες. Οι τράπεζες ακολούθησαν και λίγο πιο πίσω βρέθηκε η ΟΤΕ, που έκλεισε με κέρδη και η ΔΕΗ, που έγραψε πολύ μικρές απώλειες.

*** Είναι φανερό ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, καθώς έρχονται σημαντικά γεγονότα στο επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη του μήνα. Το θέμα είναι να παραμείνει η αγορά σε σταθερή τροχιά και να χτίσει μία βάση, κάτω από την οποία θα βγαίνει αντίδραση.

*** Μπορεί οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί δείκτες υποχωρούν, απόρροια της σφικτής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ. Μπορεί η αγορά ομολόγων να επηρεάζεται αρνητικά. Μπορεί η ανάπτυξη να καρκινοβατεί και τα υφεσιακά φαινόμενα να γίνονται ολοένα και πιο ορατά. Αλλά, περίπτωση άμεσης μείωσης των επιτοκίων δεν υπάρχει καν στην ατζέντα των κεντρικών τραπεζιτών, “γερακιών” και ηπιότερων μελών της κεντρικής τράπεζας.

*** Αύριο Τετάρτη η Jumbo συγκαλεί έκτακτη Γ.Σ. με μοναδικό θέμα τη χρηματική διανομή ύψους 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Την Παρασκευή η Ίλυδα έχει συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ., ενώ λήγουν τα δικαιώματα σε μετοχές και ΣΜΕ καθώς και τα δικαιώματα στο δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το ισοζύγιο πληρωμών για τον Αύγουστο.

*** Φυσικά την Παρασκευή, έχουμε την αξιολόγηση από τον “S&P”, με ακροβολισμένους όλους για την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας. Την οποία θα έχουμε κανονικά, αν την 1η Δεκεμβρίου ο Fitch, μας την δώσει και αυτός, οπότε θα είμαστε μία κανονική αγορά, με σημαντικά οφέλη, σε πολλά επίπεδα.

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Και να δώσει ο Αλλάχ, να μην έχουμε και άλλες Βρυξέλλες. Την καλημέρα μου!

Διαβάστε ακόμη: