Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει και αντιστρόφως. Η διαφορά έγκειται στο να ακολουθήσεις την κατάλληλη φορά, κάθε φορά. Ισχύει παντού, βεβαίως και στην πολιτική, μα και στις αγορές πολύ περισσότερο…
Για να ξέρετε…1) Άριστες οι σχέσεις Χρυσοχοΐδη – Αγαπηδάκη με την υπογραφή Δοξιάδη!
H σχέση Χρυσοχοίδη- Αγαπηδάκη είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν έγινε τυχαία η μίξη των υπουργών σε αυτό το υπουργείο. Το έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Απόστολος Δοξιάδης που παίζει ένα ρόλο άτυπου συμβούλου του Πρωθυπουργού και ασπίδα της κυβέρνησης μέσα από τις διασυνδέσεις του στον κεντρώο τύπο.
Για να ξέρετε…2) Αρνητικό το κλίμα για την αναπληρωτή υπουργό Υγείας στην Κοινοβουλευτική ομάδα
Ωστόσο, δεν είναι και τόσο θετικά τα σχόλια άλλων υπουργών και βουλευτών για την Αγαπηδάκη καθώς εμφανίζεται πολλές φορές σκληρή τεχνοκράτισσα σε ένα υπουργείο που πρέπει να στηρίξεις και τα αιτήματα των βουλευτών… Πάντως, κάποιες προειδοποιητικές βολές έπεσαν στην συνεδρίαση της Κ.Ο.
Για να καταλαβαίνετε…Γιατί δεν έχει πει ούτε λέξη για το στέγαστρο Καλατράβα η Γιάννα
Έχει γίνει ντόρος για το στέγαστρο Καλατράβα, έχουν μιλήσει και πάρει θέση πολλοί αλλά παρατηρώ και μία αφωνία από κάποια πλευρά. Για παράδειγμα γιατί δεν έχει μιλήσει η άλλοτε λαλίστατη Γιάννα Αγγελοπούλου για την συμφωνία, τα τεράστια ποσά και την κατάληξη του στεγάστρου;;; 130 εκατ. ευρώ για ένα στέγαστρο που είναι άχρηστο μετά από 20 χρόνια κυρα Γιάννα;
Μου λένε ότι…Η εμπλοκή Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ και η δικής του έμπνευσης επίθεση στον Ανδρουλάκη για υποκλοπές και Κινέζους
O Koτζιάς είναι ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα την Κυριακή αρθρογράφησε στο Nτοκουμέντο του Βαξεβάνη.
Κάποιοι μου λένε ότι είναι και δικής του έμπνευσης η “περίεργη” επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές και την εμπλοκή του με την Huawei με την συναντήσεις με κινέζους αξιωματούχους.
Η συμφωνία Ερντογάν – Νετανιάχου και ο «κοιμώμενος» Γεραπετρίτης
Έχουμε καταλάβει ότι ο Γεραπετρίτης κινείται μόνο στα σίγουρα και στα θετικά αλλά η συμφωνία Ερντογαν-Νετανιάχου για το κοίτασμα Λεβιάθαν τον βρήκε κοιμώμενο. Ο Eastmed είναι νεκρός, η Τουρκία αποκτάει άλλο έναν αγωγό στο έδαφός της, τον τρίτο κατά σειρά…
Η ελληνική διπλωματία τι κάνει;
Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει και αντιστρόφως.
Η διαφορά έγκειται στο να ακολουθήσεις την κατάλληλη φορά, κάθε φορά.
Ισχύει παντού, βεβαίως και στην πολιτική, μα και στις αγορές πολύ περισσότερο.
Χρηματιστήριο: Πωλητές παντού – Αναζητούνται αγοραστές-Ελπίδα ενεργοποίησης ο πολύ μικρός τζίρος
*** Τα λογιστικά μεγάλα κέρδη των επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών, “όμορφα καίγονται” στο Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά, σε συνέχεια της κακής πορείας αποδόσεων που είχε κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε σχέση με άλλες αγορές. Είναι βέβαιο ότι οι ξένοι θεσμικοί αποτελούν κατά κόρον το μεγαλύτερο κύμα πωλητών, καθώς είχαν τοποθετηθεί έγκαιρα και σε πολύ χαμηλές τιμές στα ισχυρότερα χαρτιά και στις τράπεζες και φυσιολογικά, όσο και αν μας ξενίζει, καρπώνονται τα κέρδη τους. Από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε αναφέρει ακόμα και ονόματα ξένων θεσμικών, όπως της Goldman Sachs Helicon και προειδοποιήσει ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί το ξεφόρτωμα, καθώς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλο “απόθεμα” τίτλων προς ρευστοποίηση. Αυτό, όμως, που συνήθως διαφεύγει της προσοχής των περισσοτέρων είναι ότι οι ξένοι έχουν αυστηρές αρχές για το πότε και πόσο αριθμό μετοχών ρευστοποιούν, με στόχο να μην προκληθεί πανικός στην αγορά και ντόμινο απωλειών και στις μετοχές που βγάζουν προς πώληση, αλλά και σε όσα χαρτιά δεν είχαν ή δεν έχουν ξεκινήσει σε κάποια δεδομένη στιγμή να ρευστοποιούν. Αυτό το διάστημα φαίνεται καθαρά ότι αγοραστές δεν υπάρχουν, οι πωλητές κυριαρχούν κατά κράτος και η πτώση δεν έχει αφήσει σχεδόν καμία μετοχή χωρίς απώλειες. Στο ίδιο διάστημα των τελευταίων ημερών, ο τζίρος της αγοράς έχει βυθιστεί, χθες μετά βίας ανήλθε στα 43 εκατ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα 10 εκατ. ήταν η αξία των πακέτων, που μάλιστα έγιναν και νωρίς. Ουσιαστικά, όσοι έμειναν μέσα, διστάζουν να ξεπουλήσουν, έχοντας υποστεί ήδη μεγάλες απώλειες και αναμένουν ανοδικό γύρισμα κάποια στιγμή της αγοράς. Από την άλλη, οι αγοραστές, βλέποντας ότι η πτώση γενικεύεται, διστάζουν και αυτοί να τοποθετηθούν, γιατί αναμένουν περαιτέρω πτώση και αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.
***Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων δίνουν και μία άλλη διάσταση στη πτώση του ΧΑ, αναφέροντας ότι από τη μία ο Οκτώβριος συνήθως είναι κακός μήνας και από την άλλη καταθέτοντας την άποψη ότι οι ξένοι διαχειριστές θέλουν να εξασφαλίσουν τα ισχυρά μπόνους τους από τις αποδόσεις που πέτυχαν στην ελληνική αγορά, τα οποία παραδοσιακά έπαιρναν τέλος Οκτωβρίου και Νοέμβριο. Και αυτό γιατί αναμένουν κακή πορεία των χρηματιστηριακών αγορών εν γένει μέχρι το τέλος του έτους, λόγω επιδείνωσης των οικονομιών, από την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τη μείωση της ζήτησης λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών βασικών αγαθών, αλλά και από τα φαινόμενα ύφεσης και αναταραχών σε επίπεδο εθνικών οικονομιών και όχι μόνο με βάση τα δεδομένα αυτά, οι ελπίδες ανάκαμψης σε σταθερές βάσεις της αγοράς είναι περιορισμένες επί του παρόντος, με μόνη ίσως ελπίδα, την μερική έστω ενεργοποίηση αγορών, καθώς οι τιμές σε πολλές μετοχές που στήριξαν για μήνες την άνοδο του ΧΑ, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά τους επίπεδα και πιθανόν για κάποια χαρτοφυλάκια να φαντάζουν πλέον δελεαστικά Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρατήρηση-διαπίστωση τραπεζικού παράγοντα ότι “έχουν σιγήσει οι θετικές εκθέσεις για ισχυρά χαρτιά της αγοράς, όπως οι τράπεζες και άλλα blue chips”, γεγονός που κάτι σημαίνει. Και ότι, κατά τη γνώμη του, “δεν θα αργήσουν να επανέλθουν με αναλύσεις τους οι ξένοι οίκοι”. Μακάρι…
Ante Portas η ύφεση και στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία – Πολύ χειρότερη η κατάσταση στην ευρωζώνη
*** Κακά μαντάτα για την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία και ακόμα χειρότερα για την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, με το φάσμα της ύφεσης, να μην αποτελεί πλέον επερχόμενο φόβο, αλλά πραγματικότητα. Ουσιαστικά, μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται σε όλους φανερά τα χτυπήματα που προκάλεσε η βίαιη και συνεχής αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικότερα για την Ελλάδα, κατάσταση που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο, δείχνει την εικόνα μιας μεταποιητικής βιομηχανίας που ουσιαστικά μόλις εισέρχεται σε φάση υφεσιακών δεδομένων. Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν σε οριακό βαθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών μειώθηκε, με αποτέλεσμα ο ρυθμός επέκτασης της παραγωγής να μειωθεί, όντας ο βραδύτερος σε διάστημα οκτώ μηνών. Επιπλέον, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες ακραίες καιρικές συνθήκες, έφεραν προβλήματα στις προμήθειες πρώτων υλών, σε βιομηχανία και αλυσίδες εφοδιασμού, που χρησιμοποίησαν τα αποθέματά τους για να καλύψουν τις ελλείψεις αυτές. Αρνητική επίπτωση στις συνολικές νέες πωλήσεις είχε επίσης η περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Οι δύσκολες συνθήκες ζήτησης σε βασικές αγορές εξαγωγών άρχισαν να επηρεάζουν το ενδιαφέρον για αγαθά του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, γεγονός που αποτελεί κακό προάγγελο, ειδικά αν η τάση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
*** Στην ευρωζώνη τώρα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στη ζώνη του ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,4 τον Σεπτέμβριο από το 43,5 του Αυγούστου, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση. Οποιαδήποτε ένδειξη κάτω από το όριο των 50 σηματοδοτεί συρρίκνωση στη δραστηριότητα. Ο PMI παραγωγής ήταν πολύ κάτω από το 50 για ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που σημαίνει ότι η ύφεση στη μεταποίηση συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι φανερό ότι τα εργοστάσια της βιομηχανίας μεταποίησης στην ευρωζώνη, είναι εγκλωβισμένα στις συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία στις πρώτες υφεσιακές θέσεις του PMI του Σεπτεμβρίου, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία ακολουθούν λιγότερο τραυματισμένες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της του 2%, είναι βέβαιο ότι χαιρετίζει τα νέα για πτώση των τιμών. Ειδικά η σκληρή της πτέρυγα, που επιμένει και τώρα ακόμα, για μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων – αν και το πιθανότερο είναι να αναβληθεί για αργότερα – θα επιχαίρει από την εξέλιξη αυτή.
*** Έχει σημασία να δούμε πως σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, η οποία ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης έχασε τη δυναμική ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο, καθώς ο συνδυασμός της εξασθενημένης ζήτησης από το εξωτερικό και των ακραίων καιρικών φαινομένων επηρέασε αρνητικά το ενδιαφέρον των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού και άσκησε πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν μόλις οριακά και με τον βραδύτερο ρυθμό από την έναρξη του έτους, με αποτέλεσμα την ηπιότερη αύξηση της παραγωγής. Οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης του μεταποιητικού τομέα σε όλη την Ευρώπη άρχισαν να έχουν επιπτώσεις και στην Ελλάδα… Σύμφωνα με αναφορές, τους τελευταίους μήνες οι αλυσίδες εφοδιασμού δέχθηκαν πίεση λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και η διαθεσιμότητα υλικών περιορίστηκε. Το κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνεται με έντονο ρυθμό, παρά την ασθενέστερη συνολική ζήτηση για εισροές και τη χρησιμοποίηση των αποθεμάτων από την πλευρά των εταιρειών, γεγονός το οποίο ώθησε τους κατασκευαστές (σ.σ.: βιομήχανους μεταποιητές) να αυξήσουν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά από τον Απρίλιο».
Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τα κεφάλαια, για να καλύψουν τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές;
*** Οι εφετινές εκτεταμένες και πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές, με τις πυρκαγιές να κατακαίουν τεράστιες εκτάσεις δασών, αλλά και περιουσίες, αλλά και με τις πρωτοφανείς σε ένταση πλημμύρες, έθεσαν εκ των πραγμάτων, ένα ακόμα μείζον ζήτημα. Αντέχει η ελληνική ασφαλιστική αγορά να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο των αποζημιώσεων που καλείται να καταβάλλει, υπάρχουν διαθέσιμα τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να δοθούν έγκαιρα στους δικαιούχους, στην προσπάθειά τους να ξαναστήσουν τις περιουσίες τους; Παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου, διαβεβαιώνουν ότι η εγχώρια ασφαλιστική αγορά “μπορεί να σηκώσει” το μεγάλο αυτό βάρος, που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς μόλις προχθές είχαμε το νέο κύμα κακοκαιρίας και πλημμυρών σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στην πόλη και τα περίχωρα του Βόλου και σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Βασίζουν την αισιόδοξη αυτή άποψή τους, που ευχής έργο είναι να επιβεβαιωθεί και να μην υπάρξουν βαριά τραύματα στον κλάδο, με πιθανές χρεοκοπίες, στο γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά εμφανίζει από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη και υπάγεται στο αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου του Χρηματοπιστωτικού Τομέα στον κόσμο. Ειδικότερα, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στη Ευρώπη, στο 184,6% σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα, λειτουργούν κάτω από ένα αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο, με βάση τους κανόνες του Solvency II και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν στους κινδύνους που αναλαμβάνουν. Τα προαναφερόμενα, εφόσον φυσικά ισχύουν οι αυστηροί έλεγχοι, αποτελούν εχέγγυα για την υγεία του κλάδου. Αλλά, επειδή ο ασφαλιστικός κλάδος έχει βεβαρυμμένο παρελθόν, το θέμα είναι αν πράγματι τηρείται η νομοθεσία του Solvency II, που είναι εξαιρετικά αυστηρή, ώστε η πιθανότητα πτώχευσής τους, τουλάχιστον να περιοριστεί.
*** Ένα πολύ σοβαρό, επίσης, θέμα είναι αυτό της διασποράς του κινδύνου, δηλαδή κατά πόσο (και πόσο) οι ασφαλιστικές εταιρείες μεταφέρουν μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουν με τα συμβόλαιά τους, σε εταιρείες αντασφάλισης. Και ναι μεν το κόστος ενός καταστροφικού σεισμού θα καλυφθεί από ελληνικές ασφαλιστικές, αλλά και από ξένους αντασφαλιστές, αλλά το κόστος από τέτοιας έκτασης καταστροφές που έχουν χτυπήσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες και ειδικά των πλημμυρών, ουδείς γνωρίζει αν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις είχαν προβλέψει και αντασφαλίσει, ώστε να είναι σε θέση να μοιραστούν περίπου το κόστος των αποζημιώσεων τους. Βέβαια, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τους αντασφαλιστές τους παγκοσμίως, μελετούν τα δεδομένα και τις οικονομικές απώλειες που συνδέονται με το κλίμα και τα φυσικά φαινόμενα γενικά, αναπτύσσοντας εργαλεία και μοντέλα για να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Το θέμα είναι αν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι θυγατρικές των ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αν είναι πράγματι σε θέση με τα κεφάλαιά τους να καλύψουν τον τεράστιο όγκο των αποζημιώσεων ή θα πρέπει να καταφύγουν σε όποια πρόσφορα μέσα κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, πράγμα το οποίο, όπως μαθαίνουμε, ήδη συζητείται ευρέως στον κλάδο.
Ενδιαφέρουν
*** Ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών. Πέραν των λεπτομερειακών αναλύσεων, αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι το γεγονός ότι η εφετινή χρονιά, δεν είναι το ίδιο καλή με την περυσινή για όλους. Γεγονός που έχει εξηγήσιμους λόγους – αυξημένα επιτόκια/κόστος χρήματος, μειωμένη ζήτηση, ακριβότερες πρώτες ύλες κλπ.
*** Το θέμα, βέβαια, είναι ένα και πολύ σοβαρό και πρέπει να το δουν άμεσα οι εποπτικές αρχές σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Το έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε συνεχώς, δεν μπορεί η εταιρεία να γνωρίζει ότι έχει μείωση μεγεθών από τις αρχές Ιουλίου και να κοινοποιεί τα αποτελέσματά της στο τέλος Σεπτεμβρίου! Και στο ενδιάμεσο διάστημα, η μετοχή της να κάνει μεγάλο ή μικρότερο ράλι, πάντως ράλι. Πρόκειται για εσκεμμένη απόκρυψη και κανονικά θα έπρεπε να τιμωρείται σκληρά. Ας υποχρεωθούν, λοιπόν, οι εισηγμένες να ενημερώνουν έγκαιρα για οποιαδήποτε μεταβολή των μεγεθών τους και όχι να περιμένουν τη λήξη της προθεσμίας για τη δημοσίευσή τους.
*** Το αλίευσα από δελτίο τύπου για το 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, με τίτλο «Επενδύσεις σε πληθωριστικό περιβάλλον». Στο πάνελ «Οι επενδύσεις των Private Equity σε πληθωριστικό περιβάλλον» αναδείχθηκαν οι διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στην χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και επισημάνθηκε η ιδιαιτερότητα της ελληνικής πραγματικότητας, με πλειοψηφία οικογενειακών επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους. Όμως η ιδιαιτερότητα αυτή, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα ενδυναμωθεί περαιτέρω με την επενδυτική βαθμίδα, δημιουργεί ευκαιρίες για τον κλάδο του private equity στην Ελλάδα, όπου η έλλειψη διαθέσιμου κεφαλαίου είναι σημαντική. Επισημάνθηκε ότι τα private equity μπορεί να είναι θεσμός, ο οποίος θα συνδράμει στην ανάδειξη νέων επιχειρηματιών, σε συνδυασμό με την επισήμανση ότι η νέα γενιά ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε επιχείρηση και όχι σε εξαρτημένη εργασία. Ειδικά αυτό το τελευταίο στοιχείο, ας το κρατήσουμε…
*** Η AEGEAN ανακοίνωσε το νέο «Χειμερινό Πρόγραμμα 2023/2024» και προσφέρει νέες, αυξημένες επιλογές στους επιβάτες της, ενώ 9 νέα δρομολόγια και 3 νέες χώρες προστίθενται στο χειμερινό πρόγραμμα και 7 θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα, επενδύοντας έτσι στην επέκταση του δικτύου της με νέους προορισμούς και την χειμερινή περίοδο. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η νέα απευθείας πτήση Αθήνα-Ντουμπάι, αλλά και η δεύτερη καθημερινή πτήση προς το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από την Αθήνα.
*** Τα “σκάγια” για τους κουτσαβακισμούς του Μπέου, που… Βολο-δέρνει (!), παίρνουν και τον Κωνσταντίνο Λούλη, της ομώνυμης εισηγμένης, που αποτελεί κορυφαίο στέλεχος του συνδυασμού του.
*** Θα δούμε και ονόματα αντιδρώντων στις (αναγκαίες) προσλήψεις της ΡΑΑΕΥ, για να έχουμε και μία εικόνα του κατά πόσο δρουν μόνοι τους ή θα μείνουμε στις ανώνυμες καταγγελίες.
*** “Εξαέρωση” πολλών μετοχών, με ή χωρίς αιτία – δύσκολο το δεύτερο. Στον Ικτίνο, άλλαξαν χέρια 523.000 μετοχές, με το χαρτί να γράφει απώλειες 6,84%. Στην ΕΚΤΕΡ, συνεχίζεται η πτώση, αυτή τη φορά έγραψε απώλειες 4,8%, με συναλλαγές 65.000 μετοχών, κλείνοντας στα 2,18 ευρώ και έχοντας υψηλό τριμήνου τα 3,34 ευρώ.
*** Τι λέτε, θα αλλάξει κάτι στον ΟΛΘ, μετά την εκλογή νέου διευθύνοντος Συμβούλου, του Arie Koppelaar; Πληροφορίες από τη συμπρωτεύουσα ισχυρίζονται ότι “θα αλλάξει πολλά”… Ποια και προς ποια κατεύθυνση, αγνοώ, προς το παρόν.
Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για τις απολαβές επαγγελματικών στελεχών (όλων) των κομμάτων, σκέφτομαι να… ενδιαφερθώ. Την καλημέρα μου!