Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα.

Πορευόμαστε πλέον με υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι την 25η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να προκύψει νέα κυβέρνηση, αλλά το τοπίο δεν είναι “καθαρό” ακόμα, ως το ποια και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Μέχρι τότε βέβαια, η ζωή συνεχίζεται

Έφτασε η ώρα της Αττικής οδού! Η θριαμβευτική νίκη Μητσοτάκη απεγκλωβίζει την κυβέρνηση από πιέσεις συμφερόντων – Επιταχύνεται ο διαγωνισμός , κανονικά στις 10 Ιουλίου οι προσφορές

Η μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη που συνιστά θρίαμβο της πολιτικής του γραμμής επιταχύνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες και τους σχεδιασμούς που είχαν τεθεί επί χάρτου, με πρώτη και κυρίαρχη την Αττική οδό, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της οποίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 10 Ιουλίου όταν και θα υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές!

Ανώτατο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στη στήλη ήταν κατηγορηματικό ότι η γραμμή άνωθεν είναι να γίνει ο διαγωνισμός στην ώρα του χωρίς νέες παρατάσεις, κάτι που επιβοηθάται από τη συμπλήρωση – οριστικοποίηση των υποψηφίων σχημάτων! Η Ιντρακάτ και επισήμως εντάχθηκε στο σχήμα της πορτογαλικής Brisa, ενώ Ελλάκτωρ – Αβαξ αντικαθιστούν την αποχωρήσασα Ardian με την επίσης γαλλική Meridiam που συμμετέχει με την Αβαξ στον ΒΟΑΚ!

Παράλληλα στο επιτελείο Μητσοτάκη θεωρούν ότι τώρα, μετά τον εκλογικό θρίαμβο, είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσει η Αττική οδός, καθώς οι πιέσεις των συμφερόντων για νέα παράταση της διαδικασίας ευλόγως θα αμβλυνθούν, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης αισθάνεται και είναι τόσο ισχυρός που δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε οποιοδήποτε αίτημα – απαίτηση πάσης φύσης μεγαλοεπιχειρηματιών!

Το γεγονός πάντως είναι πως η αυστραλιανή Macquarie που κατεβαίνει μαζί με τον Όμιλο Κοπελούζου, ζητάει «εδώ και τώρα» να γίνει ο διαγωνισμός και να τηρηθεί επιτέλους το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα!

Η Macquarie αποτελεί άλλωστε και το πρώτο ίσως φαβορί, καθώς θεωρείται απρόβλεπτη σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπου συνήθως σπάει τα κοντέρ, όπως συνέβη και με τον ΔΕΔΔΗΕ για την απόκτηση του 49% του οποίου έριξε το ποσόν μαμούθ των 2,1 δις. στο τραπέζι!

Τα άλλα δυο μεγάλα φαβορί είναι το σχήμα Ελλάκτωρ (Ολλανδός- Βαρδινογιάννης) – Αβαξ- Meridiam, που πιθανόν να συνεργαστεί με την κοινοπραξία της Ιντρακάτ (που κατεβαίνει όπως προαναφέραμε με την πορτογαλική Brisa) και η ΓΕΚ Τέρνα – First, που την ώρα τούτη ολοκληρώνουν το μεταξύ τους deal για την Τέρνα Ενεργειακή!

Δύο ανώνυμες καταγγελίες, συνοδευόμενες από έγγραφα και αποδεικτικό υλικό, που αφορούν γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους έφθασαν σε φορολογικές και ανεξάρτητες αρχές οι οποίες ξεκινούν ελέγχους!

Δύο ανώνυμες καταγγελίες, που κατά τα φαινόμενα εντάσσονται στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος επιχειρηματικών λογαριασμών και οι οποίες αφορούν δύο επιχειρηματικούς ομίλους, απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τις κρατικές Αρχές!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εντελώς συμπωματικά (!!!) σε τρία γραφεία ανεξάρτητων και φορολογικών αρχών, έφθασαν δυο ανώνυμες καταγγελίες συνοδευόμενες από έγγραφα και «αποδεικτικό υλικό» οι οποίες φέρεται να αφορούν δυο πολύ γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους, η παρουσία των οποίων θεωρείται – και είναι- πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια στην αγορά!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι 2 καταγγελίες πρωτοκολλήθηκαν και έχουν ήδη ανατεθεί σε αρμόδιους ελεγκτές διά τα περαιτέρω!

Για τον ένα όμιλο μάλιστα ζητήθηκε ήδη – κατά τις πληροφορίες – δικαστική συνδρομή από κράτος μέλος της ΕΕ καθώς σύμφωνα με την καταγγελία ενεργοποιείται στην εν λόγω αγορά διά μέσω πλέγματος εταιριών και προσώπων – φαντασμάτων!

Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, τα στοιχεία που επισυνάπτονταν των καταγγελιών θεωρούνται εκ πρώτης «πειστικά» και εμπεριστατωμένα και στο βαθμό που επιβεβαιωθούν από την έρευνα των Αρχών, εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, όχι μόνο για τους δύο επιχειρηματικούς οργανισμούς αλλά και για ένα ομόκεντρο σύστημα που λειτουργούσε παράλληλα!

Συνεχίζεται …

Τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών κατά τους τελευταίους τρεις μήνες – Αποδόσεις από 24% – 41%

*** Οι μετοχές των τραπεζών πρωταγωνιστούν στην νέα άνοδο του Χρηματιστηρίου, καθώς και τα περυσινά κέρδη, αλλά και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές τους και συνηγορούν ότι και η τρέχουσα χρήση θα είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο κερδοφόρα. Επιπλέον, όλοι οι ξένοι οίκοι στις αναλύσεις τους καταγράφουν τις προοπτικές τους και αναθεωρούν προς τα πάνω τις τιμές-στόχους που δίνουν για τις μετοχές τους, ποντάροντας και στη θετική εν γένει πορεία της ελληνικής οικονομίας, που έχει μπροστά της και την επικείμενη αναβάθμιση, άρα και την έλευση νέων υγιών κεφαλαίων.

Έχει ξεχωριστή σημασία πιστεύω, να ρίξουμε μία ματιά στην πορεία που είχαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τους τελευταίους τρείς μήνες, καθώς, πέραν των κερδών που καταγράφει κάθε μία εξ αυτών, η κεφαλαιοποίηση που έχει κάθε τράπεζα και ο όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιήσει στο συγκεκριμένο διάστημα, σε συνάρτηση βεβαίως και με τον αριθμό των μετοχών τους, έχουν τη δική τους μετάφραση, ανάλυση και σημασία.

– Σε επίπεδο καταγραφής κερδών, προηγείται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία από το 1,187 ευρώ χαμηλό βρέθηκε σε υψηλό 2,870 ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο κατά 41,36% και άνοδο 39,89% με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 2,800 ευρώ

– Ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank, η οποία στο τελευταίο τρίμηνο έκανε χαμηλό στα 1,003 και υψηλό στα 1,513, καταγράφοντας άνοδο 33,7% και άνοδο 30,59%, με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 1,4450 ευρώ

– Στην τρίτη θέση η μετοχή της Εθνικής τράπεζας, η οποία στο εν λόγω διάστημα κατέγραψε χαμηλό στα 4,241 ευρώ και υψηλό στα 6,300, εμφανίζοντας άνοδο 32,68% και άνοδο 30,72% με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 6,122 ευρώ

– Η μετοχή της Eurobank στο ίδιο χρονικό διάστημα είχε χαμηλό στο 1,164 και υψηλό στο 1,720, καταγράφοντας άνοδο 32,32% και άνοδο αρκετά χαμηλότερη, 24,39% με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στα 1,5395 ευρώ

– Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης τώρα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Eurobank με 5,7 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Εθνική τράπεζα, με 5,6 δισ, στην τρίτη θέση πέρασε η Πειραιώς με 3,5 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με κάτι λιγότερο από 3,4 δισ. ευρώ

– Συμπέρασμα τα χρήσιμα, όμως, προκύπτουν και από τη συναλλακτική κίνηση των τραπεζικών μετοχών, που σηματοδοτούν το κάθε φορά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κάθε μία εξ αυτών. Σε απόλυτους αριθμούς, τον μεγαλύτερο όγκο κατέγραψε κατά τους τελευταίους τρεις μήνες η μετοχή της Alpha Bank, me 523.957.980 μετοχές να αλλάζουν χέρια, αλλά σε σύνολο μετοχών 2.394.172.879 εισηγμένων τίτλων. Πλην, όμως, η Πειραιώς είχε όγκο συναλλαγών 361.112.613 μετοχών, αλλά σε σύνολο 1.250.367.223 εισηγμένων τίτλων, οπότε εύλογα συνάγεται το συμπέρασμα ότι είχε μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα της Alpha Bank. Η Eurobank τώρα είχε όγκο συναλλαγών στο ίδιο διάστημα 370.582.768 μετοχών, σε σύνολο 3.710.677.508 τίτλων και η Εθνική είχε όγκο τριμήνου 142.860.411 μετοχές, σε σύνολο 914.715.153 εισηγμένων τίτλων.

Η ΕΤΑΔ έχει μείνει πολύ πίσω στην χαρτογράφηση των ακινήτων της

*** Η λήξη του εμφυλίου στην Εταιρεία Δημόσια Περιουσίας (ΕΤΑΔ), ουσιαστικά θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό, σε σχέση με τις πολλαπλές εκκρεμότητες που ταλαιπωρούν την εταιρεία και συχνά πυκνά τη φέρνουν σε θέση απολογούμενου προς το Υπερταμείο, το υπουργείο Οικονομικών και τα κοινοτικά όργανα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα, πολύ λίγα έχει γίνει σε σχέση με την καταγραφή και την αρχική έστω αποτίμηση εκατοντάδων ακινήτων της εταιρείας, δυσκολεύοντας τους όποιους χειρισμούς, σε κάθε επίπεδο. Βέβαια, η τωρινή διοίκηση έχει βρεί τους διαύλους επικοινωνίας με συναρμόδια υπουργεία και φορείς, αλλά οι ακολουθούμενοι ρυθμοί δεν είναι σε καμία περίπτωση οι επιθυμητοί. Είναι βέβαιο, ότι η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει από τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα πρέπει να θέσει στις προτεραιότητές της το θέμα αυτό και σε συνεννόηση με Υπερταμείο και διοίκηση ΕΤΑΔ, να προχωρήσει αυτή η χρονίζουσα υπόθεση, καθώς θα χρειαστούν έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Ουσιαστικά, ακόμα για τα πάνω από 1.180 ακίνητα της εταιρείας, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω την όλη κατάσταση, όχι μόνο δεν υπάρχει εικόνα της συνολικής αξίας τους, αλλά ούτε καν πλήρης χαρτογράφηση θέσης, έκτασης και οριστικής κυριότητας, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει αντίστοιχη μελέτη για την όποια αξιοποίησή τους επιλεγεί τελικά.

Οι διεθνείς αγορές πιο ήρεμες από σήμερα/Έκλεισε η συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ

*** Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ξημερώματα Κυριακής, τα βρήκαν τελικά για το χρέος, οπότε οι αγορές από σήμερα θα κινηθούν με άλλα, θετικά δεδομένα. Όσο κι αν Μπάιντεν και Μακάρθι πρέπει να πείσουν τους σκεπτικιστές και από τα δύο κόμματα, το θέμα θεωρείται ουσιαστικά λήξαν. Στα 31,4 τρισ. ανεβαίνει το όριο. Η συμφωνία των δύο πλευρών για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, ανεβάζει το όριο στα 31,4 τρισ. δολάρια, με τις απαιτούμενες ψηφοφορίες να είναι προγραμματισμένες για μεθαύριο Τετάρτη, τελευταία ημέρα του Μαΐου, τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών και αποτρέποντας την κήρυξη μίας άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου/Μεγάλα οφέλη, αλλά και ζημίες

*** Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, δίνοντας μεγάλη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς απάλυναν σημαντικά τις, ανυπολόγιστες ακόμα σε όλη την έκτασή τους, συνέπειες της έκρηξης του πληθωρισμού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία έχουν υποχωρήσει για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και είναι κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αναζητώντας τις αιτίες της μεγάλης πτώσης, απροσδόκητης πριν από αρκετούς μήνες, αλλά φυσικά καλοδεχούμενης, θα πρέπει να καταγράψουμε τα γεγονότα. Κατ’ αρχήν, οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών βοήθησαν, όπως και ο ήπιος χειμώνας, οι αποθήκες είναι σχεδόν 67% πλήρεις στην Ευρώπη, ενώ και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών παίζει επίσης ρόλο στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον, τα νέα ηλιακά και αιολικά πάρκα και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ανάγκης για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση. Για τα νοικοκυριά, τα οφέλη είναι ξεκάθαρα.

*** Τι γίνεται, όμως, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και δη τις βιομηχανίες; Εδώ, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς “ρόδινα”, για να το πούμε κομψά. Η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η Γερμανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ευρώπη, οι τρέχουσες χαμηλές τιμές, φυσιολογικά θα έπρεπε να σηματοδοτούν αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, της παραγωγής και συνεπακόλουθα της ζήτησης, που μειώθηκαν πέρυσι σε μεγάλο βαθμό. Πλην, όμως, τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει. Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες της, ειδικά αυτές με ένταση αερίου, είτε κατέρρευσαν είτε μετακινήθηκαν εκτός Ευρώπης. Αυτές οι βιομηχανίες εκτιμάται βάσιμα ότι δεν θα επιστρέψουν, ακόμα κι αν οι τιμές της ενέργειας μειωθούν. Το αν και πότε αυτό θα συμβεί, αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που κυριαρχούν αυτή την περίοδο στον βιομηχανικό κόσμο της Ευρώπης, με τον προβληματισμό να φτάνει στο κατακόρυφο, μετά την εξαγγελία του τεράστιου αμερικανικού πακέτου επιδοτήσεων, που σαγηνεύει ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ενδιαφέρουν

*** Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλών, χαρακτηρισμένων ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα (ΤΔΚ), σε Νομούς σε όλη την Ελλάδα, απευθύνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η πρόσκληση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή μισθωτές όμορων επιχειρήσεων, η διάρκεια μίσθωσης είναι μέχρι τις 31.12.2025, το μίσθωμα θα είναι ετήσιο και υπολογίζεται βάσει των τ.μ. και της χρήσης του τμήματος που εκμισθώνεται. Οι τιμές ανά τ.μ. θα ανακοινωθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η κατάθεση των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνεται ηλεκτρονικά έως την Τρίτη 06 Ιουνίου 2023.

*** Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της σε ΑΠΕ η Μότορ Όιλ. Απέκτησε μέσω θυγατρικής ποσοστό 75% της εταιρείας ΟΥΝΑΓΚΙ, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών ΜΠΑΛΙΑΓΑ ΙΚΕ, ΤΕΙΧΙΟ Α.Ε. και ΠΙΒΟΤ ΣΟΛΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

*** Αύξηση εσόδων κατά 30%, αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας κατά 50% και διπλασιασμό κερδοφορίας προ φόρων, σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2022, εμφάνισε η PREMIA στο πρώτο τρίμηνο. Στο ίδιο διάστημα, αποκτήθηκαν ένα βιομηχανικό ακίνητο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ και ένα αυτοτελές κτίριο στην Ξάνθη το οποίο θα ανακαινιστεί και θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία. Επιπλέον, αποκτήθηκε ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο το οποίο εντάσσεται στο σχεδιασμό μετατροπής του ακινήτου σε πράσινο γραφειακό συγκρότημα. Ακόμα, τον Φεβρουάριο 2023 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% της εταιρείας Skyline από τον όμιλο ALPHA BANK στο επενδυτικό σχήμα P&E INVESTMENTS» στο οποίο η PREMIA μετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος DIMAND.

*** Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lavipharm, ενέκρινε δύο νέα προγράμματα μακροπρόθεσμων κινήτρων. Το Stock Award Plan και το Stock Option Plan, που αφορούν
το θεσμό της δωρεάν διάθεσης μετοχών σε ανώτερα στελέχη και της διάθεσης μετοχών
σε στελέχη με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών αντίστοιχα. Τα δύο
προγράμματα δεν θα ξεπερνούν συνολικά το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας
και διανέμονται σε βάθος διετίας έως εξαετίας.

*** Σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της προχωράει η Βιοκαρπέτ, προκειμένου να επιστρέψει μετρητά στους μετόχους της.

*** Καλύτερα αποτελέσματα αναμένει η αγορά από την ΕΥΔΑΠ στο τρίμηνο. Στα ετήσια αποτελέσματα, ήταν εμφανής η πίεση από τα ενεργειακά κόστη, τα οποία πήρε όλα πάνω της.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Καλή και αποδοτική εβδομάδα σε όλες και όλους. Την καλημέρα μου!