Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για αυτά που γράφουμε εδώ και μέρες σε σχέση με τα μεταδιδόμενα προβλήματα από την τραπεζική κρίση σε ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία και ήρθε το ΔΝΤ, να απευθύνει έκκληση για αυστηρότερη εποπτεία σε hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, χτυπώντας καμπανάκι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας, με έμφαση βέβαια σε ΗΠΑ και ακολούθως στην Ευρώπη.
Ο μη τραπεζικός τομέας αντιπροσωπεύει πλέον το ήμισυ του ενεργητικού ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και πρέπει να υπόκειται σε πιο προσεκτική εποπτεία για να προστατεύεται η σταθερότητά του. Μετά την κρίση το 2008, οι κυβερνήσεις προώθησαν την οικονομική ανάπτυξη διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια και ενίσχυσαν την εποπτεία των παραδοσιακών τραπεζών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ, τρισεκατομμύρια δολάρια να κατευθυνθούν σε hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλες οντότητες εκτός του τραπεζικού τομέα, που κάνουν πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, αλλά με λιγότερες εξασφαλίσεις.

*** Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται το παράδειγμα της πρόσφατης κρίσης στη Βρετανία, όπου οι ανησυχίες που προκάλεσε το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας πυροδότησαν έναν φαύλο κύκλο. Η αύξηση του κρατικού δανεισμού οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, προκαλώντας μεγάλες απώλειες σε συνταξιοδοτικά ταμεία με επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα, γεγονός το οποίο ενεργοποίησε με τη σειρά του margin calls και ανάγκασε τα ταμεία να πουλήσουν, προκαλώντας νέα άνοδο των αποδόσεων, μέχρι τελικά να παρέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας. Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, τέτοιου είδους αναταραχές στις αγορές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα διλήμματα στις κεντρικές τράπεζες. Και αυτό γιατί από τη μία πρέπει να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική (και να αυξήσουν απότομα τα επιτόκιά τους, όπερ και εγένετο) για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών και από την άλλη πρέπει να σταθεροποιήσουν τις αγορές με «ενέσεις» ρευστότητας (πράγμα που δεν συνέβη μέχρι τώρα, εξού και το σκάσιμο τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία), επισημαίνει το ΔΝΤ.

*** Με απλά λόγια, το ΔΝΤ, έχοντας συνολικότερη και λεπτομερέστερη εικόνα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για το γεγονός ότι και τα hedge funds και οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία,έχουν τιγκάρει κυριολεκτικά από ομόλογα κυρίως σταθερής απόδοσης, τώρα, με την εκτίναξη των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι αποδόσεις τους έχουν μειωθεί, απαξιώνοντας τοποθετήσεις δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και το Ταμείο, ευθέως προειδοποιεί ότι ο ελλιπής έλεγχος των διαδρομών αυτού του πακτωλού των κεφαλαίων, αποτελεί ουσιαστικά ωρολογιακή βόμβα για τις διεθνείς αγορές χρήματος.

*** Όσο για την ελληνική αγορά, μόλις προ ημερών γράφαμε: Ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία: Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα αποθεματικά τους;

JP Morgan: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει/ Θα κρατήσουν χρόνια οι επιπτώσεις της

*** Δεν αρέσει σε κανέναν να κινδυνολογεί και μάλιστα για τέτοιας μείζονος σημασίας θέματα, προφανώς το ίδιο ισχύει και για τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, τον Ντέιμον, που μέσω επιστολής του προς τους μετόχους της εταιρείας του, κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» και όσον αφορά στις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης, ακόμα και όταν αυτή θα βρεθεί πίσω μας. «Καθώς γράφω αυτή την επιστολή, η τρέχουσα κρίση δεν έχει τελειώσει και ακόμα και όταν θα βρίσκεται πίσω μας, θα υπάρχουν επιπτώσεις από αυτήν, στα επόμενα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, στην επιστολή του. Αλλά το πιο σημαντικό κατά τον CEO της JP Morgan, είναι το γεγονός ότι τα πρόσφατα γεγονότα δεν μοιάζουν σε τίποτα με αυτά που συνέβησαν στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

*** Η τραπεζική κρίση ξεκίνησε με την αθρόα φυγή καταθέσεων και τη συνεπακόλουθη κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, ενώ ακολούθησε η μικρότερη Signature Bank. Με τις ανησυχίες να αυξάνονται κατακόρυφα και στην Ευρώπη πλέον, μετά τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse και την εσπευσμένη συμφωνία εξαγοράς της από την UBS, για να μην καταρρεύσει η αξιοπιστία του ελβετικού τραπεζικού συστήματος και προκληθούν αλυσιδωτές και καταστροφικές συνέπειες σε όλο το ευρωπαϊκό και όχι μόνο τραπεζικό φάσμα. Δείτε όμως τι αναφέρει ο Ντέιμον για το θέμα αυτό, προειδοποιώντας ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς για τις επόμενες συνέπειες: «Οποιαδήποτε κρίση που καταστρέφει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στις τράπεζές τους, καταστρέφει όλες τις τράπεζες – κάτι που ήταν γνωστό ακόμα και πριν από αυτήν την κρίση. Αν και είναι αλήθεια ότι αυτή η τραπεζική κρίση ”ωφέλησε” τις μεγαλύτερες τράπεζες, λόγω της εισροής των καταθέσεων που δέχθηκαν από τα μικρότερα ιδρύματα, η ιδέα ότι αυτή η κατάρρευση ήταν καλή για αυτούς με οποιονδήποτε τρόπο, είναι παράλογη». Σαφείς οι αιχμές, όπως και η εικονογράφηση του αύριο, για όσους ωφελήθηκαν προσωρινά…

ΣΥΡΙΖΑ: Συνολική πρόταση για “κόκκινα” δάνεια, 1η κατοικία/ Επιβεβαίωση του Radar.gr

*** Σας είχα προίδεάσει από αυτή εδώ τη στήλη από τη Δευτέρα, για την ουσία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία και η ομιλία Τσίπρα και οι συνολικές ανακοινώσεις νομίζω ότι με δικαίωσαν. Πρόκειται για καλά επεξεργασμένη πρόταση, που προβλέπει κατάργηση του παρόντος Πτωχευτικού, τη δημιουργία νέου πλαισίου που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, αλλά και δικαστική προσφυγή του δανειολήπτη, κούρεμα μέρους του πανδημικού χρέους και εισοδηματικά κριτήρια για όλες τις κινήσεις. Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι, αν προκύψει από τις εκλογές νέα προοδευτική κυβέρνηση, αυτή θα παγώσει αμέσως όλους τους πλειστηριασμούς για ένα τρίμηνο, μέχρι να θεσμοθετηθεί το προτεινόμενο πλαίσιο. Σταχυολογώ, επιγραμματικά:

-Θα δημιουργηθεί υφυπουργείο, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και της στεγαστικής πολιτικής
-Θα συσταθεί δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών
-Θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αναδιάρθρωσης οφειλών και στεγαστικής πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, το οποίο θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών που αυξήθηκαν υπέρμετρα λόγω αύξησης επιτοκίων, για να συνεχίσουν οι συνεπείς να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια.
-Θα δημιουργηθούν νέοι κανόνες στη λειτουργία των funds

Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεκτείνεται και στη λειτουργία που διέπει τις κινήσεις των διαχειριστών/servicers και των funds, διαφοροποιώντας ριζικά τη ισχύουσα δράση τους. Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτική η κατάθεση στη Δημόσια Εποπτική Αρχή του συνόλου των πληροφοριών – δεδομένων και επιχειρηματικών σχεδίων – των τιτλοποιήσεων και αγορών πακέτων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, στις οποίες θα επιβληθεί η νόμιμη φορολογία, χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ θα αναμορφωθεί και όλο το πλαίσιο λειτουργίας τους. Ακόμα, αναβαθμίζονται τα ΚΕΠ δανειοληπτών που υπάγονται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για τη συμβουλευτική και νομική υποστήριξη των ευάλωτων οφειλετών.

Η Ιντεάλ σκέφτεται πράγματι δημόσια πρόταση και έξοδο από το ΧΑ;

*** Η πληροφορία που ακολουθεί, μεταφέρεται σαφώς με επιφύλαξη, καθώς δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθεί, αλλά η πηγή μας δηλώνει σίγουρη ότι το ενδεχόμενο αυτό όχι μόνο έχει εξεταστεί από τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, αλλά έχει λάβει και το πράσινο φως. Σύμφωνα λοιπόν, με συνήθως καλά ενημερωμένη πηγή, η διοίκηση της Ιντεάλ, μετά τις συνεχόμενες εξαγορές (Byte, Netbull και της νοτιοαφρικάνικης Coleus), αλλά και την λίαν επικερδή πώληση θυγατρικής της Three Cents στη Coca Cola HBC και έχοντας δημιουργήσει ήδη ένα μεσαίου μεγέθους ισχυρό όμιλο, έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο περαιτέρω επέκτασης, το οποίο περιλαμβάνει νέες εξαγορές και συνεργασίες, αλλά και είσοδο σε νέες υποσχόμενες αγορές και δραστηριότητες. Μέρος του σχεδίου αυτού, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί και η δημόσια πρόταση εξαγοράς του ποσοστού που δεν κατέχουν οι βασικοί της μέτοχοι. Οι οποίοι, με βάση το επίσημο μετοχολόγιο του ΧΑ είναι οι ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ (23,18%), TRUAD VERWALTUNGS (13,99%), STRIX HOLDINGS (7,8839%). Το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελείται από τους: ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ), TZAKOY ΕΛΕΝΗ (ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ), ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΑΣΗΜΙΑΔΗ ΣΑΒΒΑ (ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ), ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ, ΔΡΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΚΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΑΡΤΙΝΟ ΙΩΑΝΝΗ, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η διοίκηση της Ideal εκτιμά την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της (NAV) ανά μετοχή στα 5,6 ευρώ, με βάση τα δεδομένα του Μαρτίου του 2023, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 4,9 ευρώ το Νοέμβριο του 2022, 4,3 ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 και 2,6 ευρώ το Μάιο του 2022. Μένει να δούμε αν η εταιρεία, φυσικά δια των μετόχων της (όλων;) θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τη σχετική πληροφορία…

Ενδιαφέρουν

*** Μεθοδικά, η Eurobank ισχυροποιεί τη θέση της σε κάθε τομέα, περιλαμβανομένου και αυτού των συμμετοχών. Ήδη, κατέχει πλέον το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας και… πάει για άλλα.

*** Η διοίκηση της Παγκρήτιας άρχισε και μέσω επιτόπιων επισκέψεων την επίσπευση των διαδικασιών απορρόφησης της Συνεταιριστικής τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Σωστά, γιατί έρχονται και τα πιο δύσκολα εγχειρήματα της HSBC και αργότερα και της Attica Bank.

*** “Πετάει” η επιβατική κίνηση της Aegean, καθώς στο 1ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 72% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και κατά 5% σε σχέση με την επιβατική κίνηση του 2019.

*** Ξαφνική κινητικότητα χθες για τη μετοχή της ΕΚΤΕΡ, που έκλεισε στο +11,86%, με υψηλό στα 1,715 και τζίρο 178.555 μετοχές. Να ήταν μόνο η είδηση για το ομολογιακό και το ξενοδοχείο, άραγε; Χλωμό…

*** Στο 4,60% το ποσοστό των ιδίων μετοχών του έφτασε ο Τιτάνας και πάει για υψηλότερα. Τα…μπόνους, βλέπετε, (προ)πληρώνονται.

*** Κόλλησε η μετοχή της Intrakat και προφανώς έχει τους λόγους της. Περί ξεφορτώματος πρόκειται και με γνωστό τον αίτιο, προφανώς…

*** Να και συνεργασία της ΑΑΔΕ, με την Japan Tobacco International, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της προστασίας της δημόσιας υγείας και βεβαίως την πάταξη του λαθρεμπορίου, τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνδρομή στην ταυτοποίηση των παράνομων καπνικών προϊόντων.

ΚΟΥΙΖ

Αληθεύει ότι κατασκευαστική εταιρεία δεν κατέβηκε σε πρόσφατο διαγωνισμό, γιατί δεν εξασφάλισε την αντίστοιχη εγγυητική επιστολή;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Την καλημέρα μου!