Τέσσερα είναι τα πιθανά αποτελέσματα για τις αγορές μέχρι το τέλος του 2022 κατά τους αναλυτές της UBS, οι οποίοι σε πρόσφατη έκθεση επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τους επενδυτές.

Πολλοί επενδυτές καταβάλλονται από τις έντονες διακυμάνσεις και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού ή ύφεσης, ενώ αρπάζουν ευκαιρίες για την περίπτωση ομαλής προσγείωσης ή αναθέρμανσης της οικονομίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση αυτή, η UBS παρουσιάζει τα τέσσερα σενάρια που διαβλέπει μέχρι το τέλος του έτους:

  1. Στασιμοπληθωρισμός

Στο σενάριο αυτό, στο οποίο η UBS δίνει πιθανότητες 20% οι μετοχές και τα ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν, ο στόχος για τον S&P 500 τίθεται στις 3.300 μονάδες και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανέρχεται στο 4%.

Στις αγορές συνεχίζουν να επικρατούν οι ανησυχίες ότι η Fed παραμένει ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθιστούν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές, με αποτέλεσμα να υποχωρούν. Στην περίπτωση αυτή, η UBS προτείνει στους επενδυτές να διαμορφώσουν ένα χαρτοφυλάκιο ρευστότητας, το οποίο θα καλύπτει για 3 έως 5 χρόνια τις ανάγκες των ταμειακών ροών. Συστήνει έναν συνδυασμό μετρητών ομολόγων και δομημένων επενδύσεων με την διαφοροποίηση να γίνεται με αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

  1. Ήπια προσγείωση

Στο σενάριο αυτό, στο οποίο η UBS δίνει πιθανότητες 40%, η UBS περιμένει ήπια ανάκαμψη των μετοχών, ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 τίθεται στις 3.900 μονάδες, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 3,25%.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι βρίσκεται υπό έλεγχο και οι αποδόσεις παραμένουν στο ίδιο επίπεδο. Οι προβλέψεις  για τα εταιρικά κέρδη δεν καταγράφουν ούτε σημαντική αύξηση ούτε μείωση. Οι μετοχές καταγράφουν συγκρατημένη άνοδο. Σε αυτό το σενάριο, η UBS προτείνει οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές αξίας. Οι μετοχές αξίας τείνουν να υπεραποδίδουν, όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%.

  1. Ύφεση

Στο σενάριο αυτό, στο οποίο η UBS δίνει πιθανότητες 30%, η UBS αναμένει υποχώρηση των μετοχών και άνοδο των ομολόγων, ενώ ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 τίθεται στις 3.300 μονάδες και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,5%.

Μια σημαντική διολίσθηση στην οικονομική ζήτηση σημαίνει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υποχωρούν απότομα και οι επενδυτές αρχίζουν να περιμένουν σημαντική συρρίκνωση στα εταιρικά κέρδη, επιβαρύνοντας τα χρηματιστήρια. Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, στηρίζοντας τα ομόλογα. Σε αυτό το σενάριο, η UBS προτείνει στους επενδυτές να προσθέσουν αμυντικά και ποιοτικά στοιχεία στο χαρτοφυλάκιό τους, ενδεχομένως επενδύοντας σε ποιοτικά εισοδήματα και αμυντικούς τομείς όπως η υγεία.

  1. Αναθέρμανση της οικονομίας

Στο σενάριο αυτό, στο οποίο η UBS δίνει πιθανότητες 10%, η UBS αναμένει ράλι στα χρηματιστήρια, ο στόχος για τον S&P 500 τίθεται στις 4.500 μονάδες και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίθεται στο 3%.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το προσδοκώμενο και ο συνδυασμός της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, του τέλους στην στρατηγική zero Covid στην Κίνα και της υψηλότερης συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, ενισχύουν την διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές ενισχύονται. Σε αυτό το σενάριο, η UBS προτείνει στους επενδυτές να στοχεύσουν στις μετοχές ανάπτυξης, ιδίως σε αυτές που διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη μακροπρόθεσμη κατά μέσο όρο αξία τους, αλλά και στους κλάδους της αυτοματοποίησης, της ρομποτικής και στην αγορά της Κίνας.