Βαρύ πλήγμα επέφερε στα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2023 της  UBS Group το γεγονός ότι έβαλε στην άκρη περισσότερα χρήματα λόγω της εμπλοκής σε τοξικά ενυπόθηκα δάνεια, καθώς ετοιμάζεται να απορροφήσει την Credit Suisse.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε πτώση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 52%, έχοντας βάλει στην άκρη επιπλέον 665 εκατ. δολάρια για να καλύψει το κόστος των αμερικανικών ενυπόθηκων τίτλων που εξασφαλίζονται με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

“Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και είμαι ικανοποιημένος που σημειώνουμε πρόοδο προς την επίλυση του θέματος της κληρονομιάς που χρονολογείται εδώ και 15 χρόνια”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Ερμότι, ο οποίος επανήλθε πρόσφατα στην τράπεζα για να κατευθύνει την εξαγορά.

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε 1 δισ. δολάρια, έναντι 1,7 δισ. δολαρίων του μέσου όρου των εκτιμήσεων 15 αναλυτών σε δημοσκόπηση που διενήργησε η UBS.

Η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων στον κόσμο ανακοίνωσε επίσης εισροές ύψους 42 δισ. δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Η ναυαρχίδα της στη διαχείριση πλούτου έλαβε 28 δισ. δολάρια σε καθαρά νέα χρήματα, 7 δισ. δολάρια εκ των οποίων προήλθαν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Τοξικά ενυπόθηκα δάνεια

Στην ετήσια έκθεσή της πέρυσι, η UBS περιέγραψε πώς υπήρξε εκδότης και ανάδοχος τίτλων που καλύπτονταν από στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ κατά την πενταετία έως το 2007.

Τον Νοέμβριο του 2018, οι αμερικανικές αρχές κινήθηκαν νομικά εναντίον της ελβετικής τράπεζας, ζητώντας κυρώσεις για τη συμμετοχή της σε δεκάδες τέτοιες συμφωνίες. Στη συνέχεια, η UBS έχασε μια δικαστική υπόθεση για το θέμα αυτό, σημειώνει το Reuters.

H διάσωση της Credit Suisse

Η Credit Suisse κατέρρευσε αφού οι πελάτες της έφυγαν μαζικά εν μέσω της αναταραχής στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που σχεδιάστηκε εσπευσμένα από τις ελβετικές αρχές, η UBS συμφώνησε να την αναλάβει έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων και να αναλάβει ζημίες ύψους έως και 5 δισεκατομμυρίων φράγκων.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περιουσιακά στοιχεία ύψους 61 δισεκατομμυρίων φράγκων (68 δισεκατομμυρίων δολαρίων) έφυγαν από την τράπεζα το πρώτο τρίμηνο και ότι οι εκροές συνεχίζονται, υπογραμμίζοντας την πρόκληση που αντιμετωπίζει η UBS.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ήταν η UBS, όχι η Credit Suisse, που έλαβε τη μερίδα του λέοντος της στήριξης από το κράτος. Εκείνη την περίοδο, η ελβετική κεντρική τράπεζα δάνεισε περισσότερα από 54 δισ. δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα