Η Credit Suisse ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έκαναν φτερά 61 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (68 δισεκατομμύρια δολάρια), σε καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων το πρώτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι οι εκροές συνεχίζονται ακόμη και μετά την κρατική διάσωση του ιδρύματος ηλικίας 167 ετών από την UBS.

“Αυτές οι εκροές έχουν μετριαστεί, αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί από τις 24 Απριλίου 2023”, ανέφερε η Credit Suisse, σύμφωνα με το Reuters.

Bank run και διάσωση

Είπε επίσης ότι είχε βιώσει σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων μετρητών καθώς και μη ανανέωση προθεσμιακών καταθέσεων που λήγουν. Οι καταθέσεις των πελατών μειώθηκαν κατά 67 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα το πρώτο τρίμηνο.

Η τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα για τελευταία φορά, καθώς ο γάμος της με την αντίπαλη ελβετική τράπεζα UBS αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η ναυαρχίδα της Credit Suisse, το τμήμα διαχείρισης πλούτου, μειώθηκαν στα 502,5 δισεκατομμύρια φράγκα στο τέλος Μαρτίου, έναντι 707 δισεκατομμυρίων που αναφέρθηκαν για την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι πελάτες άρχισαν γρήγορα να αποσύρουν χρήματα από την Credit Suisse αφού αυτή παγιδεύτηκε στην αναταραχή της αγοράς που εξαπέλυσε η κατάρρευση των αμερικανικών δανειστών Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Αυτό οδήγησε τις ελβετικές αρχές να συγκεντρώσουν ένα πακέτο διάσωσης, το οποίο είδε την UBS να συμφωνεί να αναλάβει την Credit Suisse έναντι 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε μετοχές και να αναλάβει ζημίες έως και 5 δισεκατομμυρίων φράγκων. Περιελάμβανε επίσης 200 δισεκατομμύρια φράγκα σε κρατικές οικονομικές εγγυήσεις.

Η Credit Suisse δήλωσε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχε 108 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα καθαρού δανεισμού στο πλαίσιο αυτών των διευκολύνσεων, αφού είχε αποπληρώσει 60 δισεκατομμύρια. Είπε επίσης ότι έκτοτε είχε αποπληρώσει άλλα 10 δισεκατομμύρια.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι συμφώνησε αμοιβαία να τερματίσει την προγραμματισμένη εξαγορά της επενδυτικής τραπεζικής της Michael Klein ύψους 175 εκατ. δολαρίων, την οποία σκόπευε να αποσχίσει μαζί με τον δικό της κλάδο επενδυτικής τραπεζικής.

Η UBS έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να συρρικνώσει την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse.

Διαβάστε περισσότερα