Η οικονομία των ΗΠΑ θα περάσει σε ύφεση το επόμενο έτος – και αυτό θα οδηγήσει στην απότομη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, σύμφωνα με κορυφαία ευρωπαϊκή τράπεζα.

Η UBS είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι αναμένει η Fed να ανταποκριθεί στην πτώση του πληθωρισμού και στην οικονομική ύφεση μειώνοντας τα επιτόκια κατά 275 μονάδες βάσης – σχεδόν τέσσερις φορές τη μείωση 75 μονάδων βάσης που αναμένει η αγορά επί του παρόντος, ανά CME. Το εργαλείο Fedwatch της ομάδας.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρόβλεψης της UBS είναι ο πολύ έντονος κύκλος χαλάρωσης της Fed που παρατηρείται να εκτυλίσσεται από τον Μάρτιο του 2024 και μετά», δήλωσε μια ομάδα με επικεφαλής τον οικονομολόγο Arend Kapteyn και τον στρατηγικό αναλυτή Bhanu Baweja σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα επιτόκια να βουτιά σε μόλις 1,25% το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Οι περικοπές της Fed θα είναι «μια απάντηση στην προβλεπόμενη ύφεση των ΗΠΑ το δεύτερο-τρίτο τρίμηνο του 2024 και στη συνεχιζόμενη επιβράδυνση τόσο του μετρητικού όσο και του βασικού πληθωρισμού», πρόσθεσε η UBS.

Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού από σχεδόν μηδέν σε περίπου 5,5% σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των τιμών.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών του 9,1% τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε άρχισε να μειώνεται – αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Αυτή η εκστρατεία περιοριστικής πολιτικής αναμένεται να επιβαρύνει την οικονομία, αλλά οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει την ύφεση μέχρι στιγμής. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξής του σε δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας άντεξε επίσης μπροστά στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες αλλά να εξακολουθεί να κυμαίνεται κάτω από το 4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη της ύφεσης που διατυπώθηκε από τους Kapteyn και Baweja φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με μια ξεχωριστή προοπτική που συμμερίζεται ο επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων της UBS για την Αμερική.

Ο Jason Draho είπε σε μια παρουσίαση ότι η εκπληκτική ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ φέτος έθεσε το υπόβαθρο για μια περίοδο «δυναμική δεκαετία του ’20» που ορίζεται από την υψηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, τις αποδόσεις των ομολόγων και τα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: