Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας την Τρίτη ζήτησε περισσότερες νομικές εξουσίες και δεσμεύτηκε να προσαρμόσει την προσέγγισή της στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse.

Η τράπεζα που βρίσκεται σε λειτουργία 167 χρόνια διασώθηκε από την εγχώρια ανταγωνίστριά της UBS τον Μάρτιο σε μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση των ελβετικών αρχών, μετά από μια σειρά αποτυχιών διαχείρισης κινδύνου και σκανδάλων που προκάλεσαν φυγή πελατών και επενδυτών που την οδήγησαν στο χείλος της αφερεγγυότητας.

Η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) ανέφερε σε έκθεση της Τρίτης ότι, μαζί με την κυβέρνηση και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, πέτυχε τον στόχο της διασφάλισης της φερεγγυότητας της Credit Suisse και της διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επέστησε επίσης την προσοχή στα «μεγάλα και επεμβατικά μέτρα» που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια για την εποπτεία της τράπεζας και για την «διόρθωση των ελλείψεων, ιδιαίτερα στην εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας και στη διαχείριση κινδύνων και την κουλτούρα κινδύνου».

Από το καλοκαίρι του 2022 και μετά, η FINMA είπε επίσης στην τράπεζα να λάβει «διάφορα μέτρα για να προετοιμαστεί για έκτακτη ανάγκη» — μια προειδοποίηση που προτείνει δεν εισακούστηκε.

Η FINMA είπε ότι οι στρατηγικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν για την απομάκρυνση του κινδύνου της Credit Suisse, όπως η μείωση του μεγέθους της επενδυτικής της τράπεζας, η εστίαση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η μείωση της αστάθειας των κερδών της, «δεν εφαρμόστηκαν με συνέπεια», ενώ «επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα υπονόμευσαν τη φήμη της τράπεζας».

Σημείωσε επίσης ότι, ακόμη και τα χρόνια που η τράπεζα παρουσίασε μεγάλες οικονομικές ζημίες, η μεταβλητή αποδοχή παρέμενε υψηλή, με τους μετόχους να χρησιμοποιούν ελάχιστα τις ευκαιρίες να επηρεάσουν τα πακέτα πληρωμών.

Μεταξύ του 2012 και της έκτακτης διάσωσης της τράπεζας, η ρυθμιστική αρχή λέει ότι διεξήγαγε 43 προκαταρκτικές έρευνες της Credit Suisse για πιθανές διαδικασίες επιβολής. Δόθηκαν εννέα επιπλήξεις, υποβλήθηκαν 16 ποινικές διώξεις και 11 εκτελεστικές διαδικασίες σε βάρος της τράπεζας και τρεις σε βάρος ιδιωτών.

Η FINMA είπε ότι ενημέρωσε επανειλημμένα την Credit Suisse για τους κινδύνους, συνέστησε βελτιώσεις και επέβαλε «μακροπρόθεσμα μέτρα». Αυτά περιελάμβαναν «εκτεταμένα μέτρα κεφαλαίου και ρευστότητας, παρεμβάσεις στη διακυβέρνηση και τις αποδοχές της τράπεζας και περιορισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Την εποχή της κατάρρευσής της, οι επικεφαλής της Credit Suisse απέδωσαν την απώλεια εμπιστοσύνης στον πανικό της αγοράς που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Η.Π.Α.

Ζητήθηκε από την Credit Suisse κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να εφαρμόσει μέτρα προετοιμασίας για την κρίση, όπως μερικές επιχειρηματικές πωλήσεις και την πιθανή πώληση ολόκληρης της τράπεζας σε περίπτωση υπαρξιακής έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε ακόμη: