Την εκτίμησή της για ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ με ρυθμό 2,5% για το 2024 διατηρεί η ελβετική UBS, δεδομένων των οικονομικών στοιχείων, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, τα καταναλωτικά δάνεια και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη που στηρίζουν την αισιοδοξία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Για το 2025, η UBS προβλέπει ανάπτυξη 3% για την ελληνική οικονομία, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από το consensus.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή  επιταχύνθηκε στο 2,7% ετησίως τον Ιούλιο, με τον βασικό ΔΤΚ να συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 3%. Ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% φέτος και στο 2% το 2025. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2024 (έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ). Το ECOFIN ενέκρινε το επικαιροποιημένο σχέδιο RRF (αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) της Ελλάδας.

Η ανάπτυξη γενικότερα στον ευρωπαϊκό Νότο είναι καλύτερη από ό,τι στον Βορρά, ενώ και η δυναμική του χρέους στην περιφέρεια βελτιώνεται.

Διαβάστε ακόμη: