«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες», εκτίμησε σήμερα (11/05) ο Τζέιμι Ντάιμον, προβλέποντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιδράσουν υπερβολικά στην «αναταραχή» που έπληξε τον κλάδο τον Μάρτιο, προκαλώντας την «κατάρρευση» τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών.

«Πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τις τράπεζες. Περισσότερη εποπτεία, κανόνες και απαιτήσεις», τόνισε, μιλώντας στο Bloomberg. «Αν το παρακάνεις με κάποιους κανόνες, απαιτήσεις και ρυθμίσεις, σε μερικές από τις μικρές τράπεζες μού λένε ότι έχουν περισσότερα άτομα στο compliance (για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς), παρά στα δάνεια».

O Τζέιμι Ντάιμον, ο μοναδικός Διευθύνων Σύμβουλος σε μεγάλη τράπεζα που παραμένει στη θέση του, από την εποχή της κρίσης του 2008, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην πρόσφατη «αναταραχή» που έπληξε τον κλάδο, τους τελευταίους μήνες· επέκρινε τις αρχές και τους άλλους τραπεζίτες, πέταξε «σωσίβιο» σωτηρίας στη First Republic Bank και τελικά την αγόρασε, όταν οι προσπάθειες για τη διάσωση αυτής, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Όμως, όταν μετά τη συμφωνία τόνισε ότι «αυτό το κομμάτι της κρίσης, τελείωσε», δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ισχυρός.  Ο τραπεζικός δείκτης KBW Regional Banking Index έχει υποχωρήσει κατά 12% αφότου ανακοινώθηκε η εξαγορά της FRB από τη JP Morgan.

Πάντως, οι μεγάλες τράπεζες έχουν υπάρξει –σε μεγάλο βαθμό– ανεπηρέαστες από τις πιέσεις που δέχονται τα μικρότερα ονόματα του κλάδου. Η μετοχή της JP Morgan έχει ενισχυθεί εφέτος, ενώ, η τράπεζα εμφάνισε αναπάντεχη αύξηση των καταθέσεων, κατά το α’ τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: