Τα τσουρέκια το Πάσχα ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο.
Η λέξη προέρχεται από το τουρκικό «çörek» που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά. Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Μπορεί να είναι πλεξούδα, κουλούρα ή μπάλα.
Το τσουρέκι στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.
Επίσης αναφέρεται και ως λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο, ωστόσο έχει επικρατήσει η λέξη «τσουρέκι», που υιοθετήθηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Στην Αρμενία ονομάζεται chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στη Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac.
Γιατί κάνουμε τσουρέκια το Πάσχα
Τα τσουρέκια είναι κάτι συμβολικό, καθώς αντιπροσωπεύει την Ανάσταση του Χριστού. Το αλεύρι «ζωντανεύει» και μεταμορφώνεται σε ψωμί, συμβόλου της ζωής.
Η λέξη «τσουρέκι» προέρχεται από την τουρκική «corek», που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που έχει μαγιά. Μάλιστα υπάρχουν και αλμυρά και γλυκά, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και μεγέθη ανάλογα πάντα με την περιοχή.
Μάλιστα παλιότερα τους έδιναν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια», είναι μερικά από αυτά. Βέβαια το πιο γνωστό είναι η πλεξούδα, στην μία άκρη της οποίας τοποθετείται και ένα κόκκινο αυγό, το οποίο χρησίμευε στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Τσουρέκια πασχαλινά: Γιατί απλώνουν
Όπως εξηγεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, αφού ξεκουράσουμε καλά τη ζύμη κι αφού φουσκώσει σωστά στον ζητούμενο χρόνο, τότε αρχίζουμε να πλάθουμε τα τσουρέκια.
Από την ώρα που θα αρχίσουμε να πλάθουμε τα φιτίλια της ζύμης, θέλει κινήσεις σταθερές και γρήγορες, πιέζοντας απαλά με τις παλάμες και μοιράζοντας ίσα τις φουσκάλες της ζύμης σε όλο το μήκος του φιτιλιού.
Και αν ξεκουράσουμε τη ζύμη και τα τσουρέκια σωστά, δεν θα απλώσουν.
Τσουρέκια πασχαλινά: Γιατί σκάνε
Αφήνουμε πολύ χώρο ανάμεσα στα τσουρέκια γιατί φουσκώνουν και κολλάνε μεταξύ τους.
Και τα αφήνουμε σε σβηστό φούρνο για περίπου μιάμιση με δύο ώρες μέχρι να τεντώνουν πολύ και να φαίνεται ότι θα σκάσουν από το φούσκωμα.
Τσουρέκια πασχαλινά: Γιατί έγιναν σκληρά
Ένα ωραίο μυστικό για γυαλιστερά και μαλακά τσουρέκια στα αρτοποιεία, είναι η υγρασία από τους φούρνους με ατμό. Στο σπίτι λοιπόν τοποθετούμε ταψάκι με καυτό νερό κάτω κάτω στο φούρνο την ώρα που ψήνουμε τα τσουρέκια.
Οι υδρατμοί θα γυαλίσουν τη ζύμη των τσουρεκιών και θα τα διατηρήσουν μαλακά στο εσωτερικό τους αφού ψηθούν. Παράλληλα βοηθούν στο φούσκωμα του τσουρεκιού.
Όταν τα βγάζουμε από τον φούρνο πρέπει να έχουν ροδοκοκκινίσει και να είναι μαλακά στην αφή. Έτσι θα κρατήσουν υγρασία και θα είναι μαλακά στο κέντρο. Αν τα παραψήσετε θα σκληρύνει η κόρα τους και θα στεγνώσουν στην καρδιά τους.
Τσουρέκια πασχαλινά: Η εύκολη συνταγή για αρχάριους
Για το υγρό μείγμα:
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 14 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 γρ. μαστίχα (τα δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα στο γουδί δίνουν καλύτερο άρωμα από τη σκόνη)
- 2 κάψουλες βανίλια σε σκόνη ή κακουλέ
- 4 αυγά μέτρια (περίπου 250 γρ.)
- 1 πρέζα αλάτι
Για την προετοιμασία της μαγιάς:
- 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 120 ml. νερό, χλιαρό από τη βρύση
- 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια θρυμματισμένη
Σε ξεχωριστά δοχεία:
- 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 κρόκος αραιωμένο σε λίγο νερό
- αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα
Η προετοιμασία
- Πρώτα ετοιμάζουμε το υγρό μείγμα για να έχει χρόνο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός των αυγών και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Ακολουθεί η προετοιμασία της μαγιάς. Διαλύουμε τη μαγιά, φρέσκια ή ξερή, στο νερό, προσθέτουμε προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι κι ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για ένα δεκαπεντάλεπτο περίπου σε προστατευμένο σημείο, μακριά από ρεύματα.
- Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σε ένα μπρίκι λειώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και ενσωματώνουμε τα αυγά στο χλιαρό μείγμα στο κατσαρολάκι.
Το ζύμωμα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ενεργοποιημένη μαγιά και τα υγρά υλικά στο κατσαρολάκι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για ένα πεντάλεπτο περίπου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η επιφάνεια του μείγματος δεν είναι λεία, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σαν ανησυχήσει.
- Συνεχίστε το χτύπημα προσθέτοντας το αλεύρι σε τρεις δόσεις, μέχρι να απορροφηθεί -όχι λιγότερο από 10 λεπτά- ανεβάζοντας σταδιακά την ταχύτητα του μίξερ. Όταν το αλεύρι απορροφηθεί, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για ένα ακόμα δεκάλεπτο, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και μένει πάνω στον γάντζο.
Το φούσκωμα
- Σε ένα μπολάκι βάλετε λίγο λειωμένο βούτυρο ή σπορέλαιο.
- Με αυτό θα αλείψετε τον πάτο και τα τοιχώματα της λεκάνης -πρέπει να είναι ευρύχωρη γιατί η ζύμη θα διπλασιαστεί σε όγκο- όπου θα τοποθετήσετε το ζυμάρι για να φουσκώσει.
- Αλείφετε τα χέρια σας με λίγο βούτυρο ή σπορέλαιο -ποτέ αλεύρι!- και αφαιρείτε τη ζύμη από τον κάδο. Με απαλές κινήσεις, φέρνοντας πάντα τις άκρες προς το κέντρο, σχηματίζετε μια μπάλα.
- Την τοποθετείτε στη λεκάνη, καλύπτετε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε σε προστατευμένο σημείο για να φουσκώσει.
- Μία με μιάμιση ώρα είναι ο χρόνος που απαιτείται για να φουσκώσει η ζύμη σε φυσιολογικές συνθήκες. Αν η κουζίνα σας είναι πολύ κρύα, τότε προθερμάνετε το φούρνο σας στην κατώτερη θερμοκρασία (35-50 βαθμούς ανάλογα με τη συσκευή) για ελάχιστα λεπτά και βάλτε εκεί τη ζύμη.
- Όταν δείτε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει, την αφαιρείτε από τη λεκάνη ή το μπολ και την τοποθετείτε σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια. Τη ζυμώνετε λίγο με τις γροθιές σας, να μειωθεί ο όγκος της, και την χωρίζετε στα 8, δημιουργώντας 8 μπάλες, του ίδιου μεγέθους.
- Καλύπτετε τις μπάλες της ζύμης με μεμβράνη και πετσέτα και τις αφήνετε να φουσκώσουν ξανά.
- Όταν «αφρατέψει» η ζύμη, παίρνετε μία μία τις μπάλες και τις πλάθετε σε κορδόνια ίδιου μήκους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Επειδή η ζύμη είναι ελαστική, μπορεί τα κορδόνια να μαζέψουν την πρώτη φορά. Απλά επαναλάβετε τη διαδικασία.
- Οι έμπειροι ζαχαροπλάστες, μπορείτε στη συνέχεια να πλέξετε τα κορδόνια σε δύο στρουμπουλά τσουρέκια με τέσσερα «φυτίλια» το καθένα. Εναλλακτικά, οι αρχάριοι θα διευκολυνθούν φτιάχνοντας τέσσερα τσουρέκια με δύο «φυτίλια» το καθένα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε αυτή την περίπτωση τα φυτίλια μπορεί να είναι πιο κοντά και χοντρουλά.
- Κλείνετε με προσοχή τις άκρες των τσουρεκιών, πιέζοντας τις άκρες των «φυτιλιών μεταξύ τους, και γυρίζοντας τις προς τα κάτω.
- Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαδωμένη λαμαρίνα -καλύτερα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί- σε απόσταση το ένα από το άλλο και τα αφήνετε σκεπασμένα να φουσκώσουν ξανά για ένα μισάωρο περίπου.
- Αν θέλετε να διακοσμήσετε τα τσουρέκια σας με κόκκινα αυγά, τώρα είναι η στιγμή να το κάνετε. Αλείφετε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με το αμύγδαλο ή σουσάμι και μαυροκούκι.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα -170 στις αντιστάσεις. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του φούρνου σας και το μέγεθος των τσουρεκιών, θα χρειαστούν από 30 έως 50 λεπτά.
Τσουρέκια πασχαλινά: 3 συνταγές για αφράτο αποτέλεσμα
Ακολουθούν τρεις συνταγές για αφράτα τσουρέκια το Πάσχα:
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Μείγμα Α
- 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 25 γρ. μαγιά ξηρή, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια
Μείγμα Β
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 14 γρ. μαχλέπι
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 γρ. μαστίχα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά, μέτρια
- 1 πρέζα αλάτι
Μείγμα Γ
- 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
Για τη σύνθεση
- 1 κρόκο, αραιωμένος σε 2 κ.σ. νερό
- αμύγδαλο φιλέ, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Μείγμα Α
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μείγμα Β
- Σε ένα γουδίβάζουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, τη μαστίχα και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη.
- Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και ομογενοποιηθούν τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσοχή, το μείγμα δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα μας για να μην μας κάψει τη μαγιά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσοχή, τα αυγά να είναι 50 γρ. το κάθε ένα όχι μεγαλύτερα. Συνολικά θέλουμε τα αυγά μας να ζυγίζουν 200 γρ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στον κάδο του μίξερ με τα υλικά του μείγματος Α και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά.
Μείγμα Γ
- Προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά το αλεύρι και χτυπάμε ξανά για 10-14 λεπτά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια ανεβάζουμε στη δυνατή.
- Βάζουμε στον κάδο και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
- Μόλις η ζύμη ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ τότε είναι έτοιμη.
- Την αφαιρούμε και τη βάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μία πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη σύνθεση
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια.
- Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε τέσσερα ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε λωρίδες περίπου 50 εκ.
- Για να φτιάξουμε μία όμορφη πλεξούδα ενώνουμε όλες τις άκρες από τις λωρίδες. Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πλεξούδα μας, δίνουμε αριθμούς με τη σειρά από το 1 μέχρι το 4 στις λωρίδες μας.
- Τοποθετούμε τη λωρίδα ζύμης 4 πάνω από τη λωρίδα ζύμης 2.
- Την 1 πάνω από τη 3 και τη 2 πάνω από τη 3.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί μέχρι να σχηματιστεί η πλεξούδα μας.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο τσουρέκι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
- Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μία πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
- Αλείφουμε με τον κρόκο αραιωμένο στο νερό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Εναλλακτικά, αντί για 2 τσουρέκια μπορούμε να κάνουμε 4 και να τα ψήσουμε για 30 λεπτά στους 150ο C στον αέρα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για την ενεργοποίηση της μαγιάς
- 100 γρ. μαγιά νωπή
- 40 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. χλιαρό νερό
Για το διάλυμα αυγού
- 1 κρόκο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό
Για τη ζύμη
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αβγά
- 2 κρόκους από μεγάλα αβγά
- 350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
- 1.100 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκονη
- 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι κοπανισμένο
- 50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
- Φιλέ αμύγδαλου
Εκτέλεση
Ενεργοποίηση μαγιάς
- Ξεκινάμε τη συνταγή για τσουρέκια αφράτα, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά για τα τσουρέκια.
- Αν δεν βρείτε φρέσκια μαγιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 φακελάκια ξερή μαγιά που θα την ενεργοποιήσετε όπως ακριβώς σας λέω παραπάνω.
Για τη ζύμη
- Σε κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο.
- Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι για τσουρέκι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι με τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη).
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
- Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής τα τσουρέκια αφράτα για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες.
- Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
- Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη.
- Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
- Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ (υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα.
- Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.
Για το πλάσιμο – φούσκωμα
- Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη (3 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια αφράτα θέλουμε.
- Πλάθουμε τα Πασχαλινά τσουρέκια.
- Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες.
- Γίνονται τριπλάσια.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και αλείφουμε ολόγυρα τα εύκολα τσουρέκια για το Πάσχα.
- Αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά).
- Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.
Από τον Γιώργο Τσούλη
- 120 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
- 3 κ.γ. μαγιά ξηρή
- 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα, τριμμένη
- 1/4 κ.γ. μαχλέπι, τριμμένο
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 3 μεγάλα αυγά
- 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
2 κρόκους, αραιωμένους με λίγο νερό, για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά με το γάντζο, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να δημιουργείτε μια ομογενοποιημένη ζύμη.
- Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, για 1 ώρα.
- Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και αρχίζουμε να πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε λωρίδα, μήκους 15 εκ.
- Ενώνουμε την άκρη κάθε λωρίδας και δημιουργούμε μια ωραία πλεξούδα (δείτε βίντεο).
- Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την άλλη μισή ζύμη, ώστε να κάνουμε δύο τσουρέκια.
- Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι, για 30-40 λεπτά.
- Αλείφουμε τα τσουρέκια με το άλειμμα κρόκου και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Αποσύρουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Διαβάστε ακόμη: