Το Πάσχα είναι μια από τις πιο σημαντικές και παραδοσιακές γιορτές σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε το Πάσχα χωρίς τα γλυκά του. Σε αυτή την εποχή του χρόνου, οι Έλληνες απολαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά γλυκά, όπως το κουλούρι, η τσουρέκι, η λαμπρία, οι κουλουράκια και άλλα πολλά. Η παρασκευή των γλυκών απαιτεί χρόνο, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό και αξίζει τον κόπο. Ας ανακαλύψουμε μαζί τις μυστικές συνταγές και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα.

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της ελληνικής παράδοσης και τα παραδοσιακά γλυκά για το Πάσχα από τα πιο αγαπημένα. Καθόλου περίεργο, λοιπόν, ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έφτιαχναν γλυκίσματα ειδικά γι’ αυτή την ευρύτερη περίοδο που ενώνει δυο διαφορετικές εκδοχές: νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας και πλούσιο τραπέζι της γιορτής. Γλυκά, όπως και φαγητά, υπάρχουν και για τις δύο περιπτώσεις.

Τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα

Ποιος δεν λατρεύει τα καλοφτιαγμένα νηστίσιμα σκαλτσούνια με την κανελάτη και ξηροκαρπάτη ζύμη ή τους όμορφα μελωμένους σαμουσάδες… Νηστίσιμα κουλούρια με ούζο ή μαστίχα δίνουν στη συνέχεια τη θέση τους στα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια που μοσχοβολούν βούτυρο και αβγά.

Πρώτες ύλες και τεχνικές αρτοποίησης τσουρεκιού | Freshbakery.gr

Η παρασκευή ενός γλυκού φτιάχνει τη διάθεση, δίνει ικανοποίηση, γεμίζει το σπίτι με τις ζεστές μυρωδιές της γιορτής. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και αρχίστε!

Τσουρέκι Πασχαλινό

Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

παραδοσιακά γλυκά πάσχα

Οι Αρμένιοι, καθώς και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα “churek” που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. Το όνομα “τσουρέκι” μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση.

Γιατί φτιάχνουμε τσουρέκι το Πάσχα

Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.

παραδοσιακά γλυκά πάσχα

Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .

Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα για τα παραδοσιακά γλυκά Πάσχα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. “Κοφίνια”, “καλαθάκια”, “δοξάρια”, “αυγούλες”, “κουτσούνες”, “κουζουνάκια”. Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις “κολλυρίδες” και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό

 

Πασχαλιάτικα κουλουράκια

παραδοσιακά γλυκά πάσχα

Η παράδοση θέλει το πλέξιμο των λαμπριάτικων τσουρεκιών και κουλουριών,να απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν οι προετοιμασίες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα, κουλούρια ούζου και χρωματιστά αυγά (κυρίως κόκκινα). Από την αρχαιότητα το τσουρέκι και γενικά η ζύμη, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει”, “πέρνει σχήμα και ζωή” και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

https://radar.gr/article/101881/pasxa-ti-giortazoyme-ta-pasxalina-ethima-kai-ti-symvolizei-i-megali-evdomada

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.