Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», εκφράζοντας την άποψη ότι είναι «λογικό» οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που «διεκδικούν» την πρωτιά και «συγκρίνονται» να κάτσουν σε μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ τους.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «φοβάται τη σύγκριση» και τον «διάλογο» στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με τη Λεπέν.

Διευκρίνισε δε ότι δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές «σούπα».

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε ότι είναι ρεαλιστικός ο σχηματισμός κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό, με βάση τα όσα το ίδιο το ΚΙΝΑΛ έχει δηλώσει ότι θέλει μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, είναι να συμφωνήσουμε -αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος – με το ΚΙΝΑΛ και να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής. Και να δούμε αν τα κόμματα τα μικρότερα που θα ‘ναι στη Βουλή, αυτή τη κυβέρνηση θα τη στηρίξουν ή δεν θα τη στηρίξουν».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κ. Βαρουφάκης έχει επιλέξει να παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη», σημειώνοντας ότι βγάζουν «ξαναζεσταμένο ‘’φαγητό του φόβου’’ και μάλιστα για ένα θέμα που έχει λήξει εδώ και 7 χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Ένα κόμμα του 3% έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση, βάσει προγράμματος και κοινής σύγκλισης, αλλά όχι να βάλει τους όρους του».

Όσον αφορά το κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται σε ένα κοινό, το οποίο εν πάσει περιπτώσει είναι όμοροι χώροι, με την έννοια ότι είναι στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Άρα έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση πηγαίνοντας προς τις εκλογές, ακόμη κι αν την επόμενη ημέρα είμαστε κυβερνητικοί συνεταίροι. Ο καθένας θέλει να μεγαλύτερο ποσοστό, αυτό δεν είναι το λογικό;».

«Κι εγώ να ήμουν στη θέση του Ανδρουλάκη, τι θα έλεγα; Δεν θα ξεκαθάριζα – είναι προφανές αυτό, εγώ το καταλαβαίνω αυτό που κάνει. Αυτό που καταλαβαίνω επίσης είναι ότι την επόμενη ημέρα θα είναι ‘’καυτή η μπάλα’’ στα χέρια όλων. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν θέλει την περιπέτεια απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων. Ο ελληνικός λαός θέλει στις 22, στις 30 του Μάη να έχουμε τελειώσει. Να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να αναστήσει την οικονομία και για να συγκρατήσει τη συνοχή της κοινωνίας», σημείωσε.

Σχετικά με το βέτο του κ. Ανδρουλάκη στο πρόσωπο του ιδίου για τη θέση του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ο νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Αφήστε να δούμε τα αποτελέσματα. Αν ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του δώσει μια ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά, νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα έχει τελειώσει. Αν δεν την δώσει αυτή την εντολή, εδώ είμαστε για να κριθούμε από τον ελληνικό λαό».

«Πιστεύετε εσείς ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορεί να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα που έχει πάρει 32-34% και να του πει ‘’κοίταξε να δεις, αποστρατεύσου τώρα εσύ που κέρδισες τις εκλογές’’. Γιατί συζητάμε τόσο καιρό; Όλη αυτή η συζήτηση των ηττημένων είναι μια συζήτηση η οποία έχει μια σκοπιμότητα. Πρώτα απ’όλα πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι, οι νικητές σχηματίζουν. Και δεύτερον αυτή η συζήτηση γίνεται ακριβώς για να μπουν ψεύτικα διλήμματα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ καθαρά. Με την απλή αναλογική μπορούμε να έχουμε κυβερνήσεις και δεν θα είναι κυβερνήσεις που θα βγάζουν πρωθυπουργούς σε παρακάμαρες» τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγαίνει σε κάποιες συνωμοσίες ή συζητήσεις ή συνεννοήσεις πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Και να είναι ο άγνωστος Χ», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να έχει το κόμμα της κεντροαριστεράς στο τσεπάκι, η συμπεριφορά του όμως το έκανε αυτό απίθανο. Δεν είμαι εγώ αυτός που παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και το κινητό του τηλέφωνο. Ο Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε. Πώς θα συνεργαστεί ο Ανδρουλάκης τώρα με αυτόν που τον παρακολουθούσε; Είναι πρακτικά δύσκολο έως αδύνατο αυτό», ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα