Το πρωί του Σαββάτου, η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Καραμέρος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Απόστολος Πάνας μίλησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο».
Το στίγμα των προγραμματικών δηλώσεων που αναμένονται να ανακοινωθούν σε μία εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής της ΝΔ, δεδομένου ότι η ακρίβεια των τροφίμων εξακολουθεί να μαστίζει την αγορά και τους καταναλωτές.
Η πρόκληση της νέας κυβέρνησης
«Ήδη χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εξαγγελθεί ότι συνεχίζει το καλάθι του νοικοκυριού, περαιτέρω ότι έρχονται ενισχύσεις κι επιδοτήσεις από το υπουργείο Ενέργειας για τον μήνα του Ιουλίου, αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές, αυτές ήταν άμεσες εξαγγελίες. Υπάρχουν όλα τα εχέγγυα αφενός για να συγκρατηθούν οι τιμές και αφετέρου να πάμε στην ανάπτυξη μισθών και εισοδημάτων. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει είναι θα είναι φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου εκεί θα αποτυπώνονται συγκεκριμένα μέτρα» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.
Τα λεγόμενα της κας Ευθυμίου σχολίασε ο Γιώργος Καραμέρος λέγοντας: «Δεν νομίζω να ενθουσιάζονται οι πολίτες ακούγοντας ότι μπορεί να κερδίζουν έναν από τους άμεσους φόρους, αλλά θα πληρώνουν δέκα στους έμμεσους φόρους και χωρίς καμία διάθεση να μειωθούν».
Τα πρόσωπα στην κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ
Η αιφνίδια για τους περισσότερους παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος προκάλεσε «ντόμινο» εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως τρία είναι τα στελέχη που θεωρούνται ως επικρατέστερα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείονται άλλοι, όπως η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα και δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, υπάρχουν πληροφορίες πως έχει πέσει στο «τραπέζι» και το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη.
Ο Γιώργος Καραμέρος σχολίασε σχετικά: «Τα πρόσωπα είναι σημαντικά, από την άλλη οι πρακτικές, η μεθοδολογία και το αφήγημα είναι πολύ σημαντικά. Έχω την εκτίμηση ότι με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμερίζει, χωρίς να είναι απών, την επόμενη μέρα το καινούργιο πρόσωπο θα πρέπει να μιλήσει όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το πώς βλέπουμε την Ελλάδα. Μία Ελλάδα χωρίς αισχροκέρδεια και χωρίς επιδόματα».
Αναφορικά με τα ταυτοτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν είναι ένα καθαρό αριστερό κόμμα ή εάν είναι ένα κόμμα με αναφορές στην σοσιαλδημοκρατία απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό κόμμα εξουσίας που προφανώς έχει τις ρίζες του στην Αριστερά. Νομίζω ότι είμαστε ένα κόμμα που έχει ταυτότητα, είμαστε ένα μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά κι είναι ταυτισμένο με τους αγώνες της Αριστεράς».
Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα συνιστά ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ
Την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του κόμματος την εκτίμησε ως μία ενηλικίωση και «χειραφέτησή» του, δεδομένου ότι από εδώ και πέρα θα έχει στις τάξεις το κόμμα ένα πρώην πρωθυπουργό.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την παραίτησή του
Ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απάντησε σε όσους θεωρούν ότι κόμμα του κρατά αποστάσεις από τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου.
«Δεν θα έλεγα ότι κρατάμε απόσταση από τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς είναι μια εσωτερική διαδικασία που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως δεν εμπλέκονται άλλα κόμματα. Προφανώς βλέπουμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται και τις αναλύουμε. Η πολιτική μας εξέλιξη και αξιολόγηση θα κριθεί μέσα στο πολιτικό ρινγκ, δηλαδή την Βουλή».
Ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου απαιτείται προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες νομοθετικές ενέργειες η συνεργασία των αντιπολιτευτικών δυνάμεων.
Όμως αυτό το γεγονός δεν επηρεάζει την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Πάνας.
Με την δική της σειρά η κα Ευθυμίου είπε ότι η Νέα Δημοκρατία σεβόμενη το δεσμό της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης παρακολουθεί τις εξελίξεις εν γένει στον χώρος της αντιπολίτευσης. Στόχος όμως της κυβέρνησης είναι να «φύγει» μπροστά.
Για το άτομο που θα αναλάβει να κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο κ. Καραμέρος, και για το άτομο που θα μπορέσει να «ενώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Για την ΚΟ κι την ορκωμοσία των μελών της βουλής στις 11 η ώρα το πρωί της Δευτέρας, προηγείται η πολύ σημαντική συνεδρίαση αύριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής γραμματείας. Ένα όργανο που εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, είναι η καρδιά του κόμματος και εκεί θα ληφθούν αποφάσεις. Στη ΚΟ υπάρχουν εξαιρετικά άτομα, γυναίκες και άνδρες που μπορούν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο. Και η κ. Γεροβασίλη είναι εξαιρετική αν το επιθυμεί. Είμαι νέος βουλευτής και δεν θέλω να προκαταβάλω. Πιστεύω στην ισότητα των φύλων, αλλά αυτό θα αποφασιστεί συλλογικά. Παίζει ρόλο τι θα πουν τα μέλη του κόμματος. Έχουμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις τον επόμενο καιρό. Έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και τις ευρωεκλογές, που είναι κρίσιμο το τι θα γίνει στον χώρο της κεντροαριστεράς. Θεωρώ ότι θα ήταν θετικό να συστηθεί ο νέος πρόεδρος στην ΔΕΘ και το τι σκοπεύουμε να κάνουμε», τόνισε από την πλευρά του.
Να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος από τη βάση (τους φίλους και τα μέλη του κόμματος του έχουν εγγραφεί);
Σύμφωνα με τον κ. Καραμέρο, «νομίζω ότι είναι σημαντικό, και είχε προαναγγελθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα την βραδιά των εκλογών, που μίλησε για την διαθεσιμότητα όσων ενδιαφέρονται. Είναι σημαντικό να ενεργοποιήσουμε τα 170.000 μέλη, εκ των οποίων τα 110.000 εγγράφηκαν στην τελευταία διαδικασία. Να πάμε επιτέλους στην ψηφιακή μετάβαση και στην πολιτική».
Ο κ. Πάνας αναφέρθηκε στα οικονομικά αλλά και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
«Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν κάποια βασικά ερωτήματα, μία αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 45 δις ευρώ, υπάρχει η εξαγγελία για αύξηση των μισθών κατά 25% ενώ το μεσοπρόθεσμο προβλέπει 13%. Τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε. Υπάρχει και το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης που ως ΑΠΣΟΚ έχουμε ζητήσει το αναθεωρημένο σχέδιο και βλέπουμε ότι σε άλλες χώρες, πχ Γαλλία και Ισπανία που προχώρησαν ενώ στην Ελλάδα δεν βλέπουμε κάποια εξέλιξη. Δεν είναι όλα τα ζητήματα ευοίωνα», υπογράμμισε.
Πώς αξιολογεί πολιτικά τα μέτρα;
Ο κ. Πάνας δήλωσε πως, «θα πρέπει να ακούσουμε τα μέτρα από τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να δούμε το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει από το υπουργείο Οικονομικών συνολικά τι περιλαμβάνει και έπειτα θα υπάρχει συνολική αξιολόγηση από το ΠΑΣΟΚ. Άρα, ας αναμένουμε όλοι όλες αυτές τις ρυθμίσεις που θα γίνουν οι οποίες πρέπει να έχουν ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό χαρακτήρα. Να δούμε πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη στην ελληνική κοινωνία και θα είμαστε εδώ να το συζητήσουμε».