Ο Τσετ Καπούρ στα εφηβικά του χρόνια ονειρευόταν να εργαστεί για τον θρύλο της τεχνολογίας, Στιβ Τζομπς. Μια μέρα, αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα, όταν ο Καπούρ προσλήφθηκε ως εκπαιδευόμενος στην εταιρεία λογισμικού NeXT, που ιδρύθηκε από τον Τζομπς.
«Ο Στιβ ήταν αυτή η εμβληματική προσωπικότητα και δεν εγώ ήμουν το παιδί, που έφερνε καφέ για το άτομο που έφτιαχνε καφέ», δήλωσε ο Καπούρ, ο οποίος είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DataStax, στο CNBC.
«Ήμουν ένα επίπεδο κάτω από το άτομο, που άνοιγε τις πόρτες, αλλά αυτό δεν είχε σημασία γιατί δούλευα σε απόσταση 20 μέτρων από τον Τζομπς κάθε μέρα», εξηγεί. Ο Καπούρ έχει αφήσει το στίγμα του στη Σίλικον Βάλεϊ, ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού cloud Apigee, η οποία εξαγοράστηκε από την Google σε μια συμφωνία ύψους 625 εκατομμυρίων το 2016. Κατείχε επίσης, ηγετικές θέσεις σε εταιρείες όπως η Google και η IBM.
Ωστόσο, πιστώνει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στην εμπειρία του ως εκπαιδευόμενος του Τζομπς στις πρώτες μέρες. Ο Καπούρ εξήγησε ότι εστίαζε στις ερωτήσεις, που έκανε ο Τζομπς στις γενικές συνελεύσεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, γιατί αυτό του έδινε μια εικόνα για τη διαδικασία σκέψης του. «Μπορώ να αποδώσω μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου στα πρώτα δύο ή τρία χρόνια μου στη NeXT», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Αυτός είναι ο άνθρωπος για τον οποίο θέλω να δουλέψω»
Ο Καπούρ, 57 ετών, γεννήθηκε στην Καλκούτα της Ινδίας και θυμάται τη μητέρα του να τον παίρνει στη βιβλιοθήκη του Βρετανικού Συμβουλίου ώστε να μπορεί να διαβάσει βιβλία ενώ εκείνη πήγαινε για ψώνια.
«Το 1983, διάβασα ένα βιβλίο που λεγόταν, A Little Kingdom, και ήταν γραμμένο από έναν άντρα με το όνομα Μίκαελ Μόριτζ», ανέφερε ο Καπούρ. «Αυτό το βιβλίο μιλούσε για δύο άτομα: τον Στιβ Τζομπς και τον Στιβ Γουόζνιακ. Ήταν όλο για την Apple. Ήμουν 15 ή 16 ετών, τότε».
«Είπα, αυτός είναι ο άνθρωπος για τον οποίο θέλω να δουλέψω, και ήταν πολύ ξεκάθαρο για μένα ότι ήθελα να έρθω και να δουλέψω με τον Στιβ Τζομπς», πρόσθεσε. Εμπνευσμένος από το βιβλίο, ο Καπούρ παρακολούθησε μαθήματα υπολογιστών και άρχισε να κάνει αιτήσεις σε κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά προσγειώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Αριζόνα το 1986.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Τζομπς άφησε την Apple και ίδρυσε μια νέα εταιρεία λογισμικού που ονομάστηκε, NeXT το 1985. Τότε προέκυψε η ευκαιρία για τον Καπούρ να εκπληρώσει το όνειρό του. Η NeXT ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν, Campus Consultants, και άρχισε να προσλαμβάνει φοιτητές part time – και ο Kapoor ήταν ένας από αυτούς, το 1988.
«Άρχισα να δουλεύω για τη NeXT πέντε χρόνια, αφού φαντάστηκα ότι θα δούλευα για τον Στιβ», είπε. Ο Τζομπς καλλιέργησε μια «ισχυρή μηχανική κουλτούρα». «Όλα ξεκινούν με την εμπειρία του χρήστη. Πώς θα αλληλεπιδράσει ο χρήστης με αυτό; Αυτό έκανε όλη τη διαφορά στον κόσμο και η εμμονική εστίαση σε αυτό ήταν απολύτως καταπληκτική», εξηγεί.
Αυτό θυμίζει την κουλτούρα της Apple, με τον Τζομπς να λέει σε συνέντευξή του στο Newsweek το 1985 ότι του άρεσε να «δημιουργεί πράγματα». «Είμαι καλός στο να βρίσκω μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων και να δημιουργώ πράγματα μαζί τους. Η φιλοσοφία μου είναι ότι όλα ξεκινούν με ένα εξαιρετικό προϊόν», είχε δηλώσει ο Τζομπς.
Διαβάστε ακόμη:
- Νέα Φιλαδέλφεια – Τελικός Conference League: Αλλαγές σε ΗΣΑΠ και τραμ, ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οδηγίες σε φιλάθλους
- Τζίμι Κίμελ: Ο 7χρονος γιος του υπεβλήθη για τρίτη φορά σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς
- Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Ποζάρει από το Μονακό με το μπικίνι της
- Μαρία Αντωνά: Είχαν πάρα πολλά χρόνια να με φλερτάρουν τόσο έντονα