Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η πτώση των τιμών των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και των γαλακτοκομικών υπερκάλυψε τις αυξήσεις της ζάχαρης και του κρέατος.
Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα πλέον εμπορεύσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,3 μονάδες τον Μάιο έναντι αναθεωρημένου 127,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Παρασκευή. Η μέτρηση του Απριλίου είχε αρχικά δοθεί ως 127,2.
Η βαθμολογία του Μαΐου σηματοδότησε τη χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2021 και σήμαινε ότι ο δείκτης βρισκόταν πλέον 22% κάτω από το ιστορικό μέγιστο που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2022 μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά σχεδόν 5% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πιεζόμενος από τις άφθονες προοπτικές προσφοράς και την παράταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επιτρέπει τις μεταφορές από την Ουκρανία.
Αύξηση στο ρύζι και τη ζάχαρη
Όμως, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, εν μέρει λόγω της περιορισμένης προσφοράς σε ορισμένες χώρες εξαγωγής, δήλωσε ο FAO. Ο οργανισμός εξέφρασε τον περασμένο μήνα την ανησυχία του για την άνοδο των τιμών του βασικού προϊόντος.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO διολίσθησε σχεδόν 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας τις μεγάλες προμήθειες ελαιούχων σπόρων και την αδύναμη ζήτηση για φοινικέλαιο, ενώ οι παγκόσμιες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων υποχώρησαν πάνω από 3% εν μέσω εποχικής ανάκαμψης της παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο, ανέφερε ο οργανισμός.
Οι τιμές της ζάχαρης, αντίθετα, παρουσίασαν αύξηση 5,5% από τον Απρίλιο, σε τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με το καιρικό πρότυπο Ελ Νίνιο προσέθεσαν στους παγκόσμιους κινδύνους προσφοράς, δήλωσε ο FAO.
Ωστόσο, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου περιόρισαν τις αγορές ζάχαρης, πρόσθεσε. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη ζάχαρη έκλεισαν τον Μάιο χαμηλότερα μετά από υψηλό 12 ετών στα τέλη Απριλίου.
Δημητριακά
Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος θα ανέλθει σε 2,813 δισεκατομμύρια τόνους, μια αύξηση 1% σε σχέση με το 2022 που αντανακλά κυρίως την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής αραβοσίτου.
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών την περίοδο 2023/24 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,7% σε ετήσια βάση σε 873 εκατομμύρια τόνους ρεκόρ, αντανακλώντας μεγαλύτερα αναμενόμενα αποθέματα αραβοσίτου, ρυζιού και κριθαριού. Ωστόσο, τα αποθέματα σιταριού προβλεπόταν να μειωθούν, καθώς η παραγωγή θεωρούνταν μειωμένη, ενώ η ζήτηση αναμενόταν σταθερή.